X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rad_fot
    Coś już napisał
    • 2005
    • 63

Ja tak pracuje, ale nie wiem skąd wy bierzecie takie stawki... ja bym powiedział o stawkach okolo 50-100 zl... a czasem wiecej...

Komentarz

• mantiz
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 46

Zalezy jaka firma... Jedni placa dobrze, inni "mniej dobrze". Niestety wiekszosc to sa ci "inni"

Komentarz

• kol
        Bywalec
        • 2007
        • 100

Jedni rzeczywiście płacą 5 złotych - główka, ale za dużą fotę dostajesz stówę- dwie. Ale etaty w foto to coraz częściej rzadkość. Ludziska mają własne firmy i lepiej na tym wychodzą wystawiając faktury.
        pzd

ps. jakby się jednak nie opłacało to nikt by tego nie robił. A wiem, że chocby w GW kandydatów jest tłum - non stop.

ps. 1 praca fotoedytora to już zupełnie inna bajka i z fotografią jako taką nie ma nic wspólnego. w dużych firmach to po prostu siedzenie na dupie przed kompem. Aparatu możesz nawet nie dotknąć, a nawet możesz nie umieć się nim posługiwać.
        canon

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

A może różnica o której piszecie wynika z tego samego powodu, z którego jedni fotografowie biorą za ślub 500PLN, inni 5000PLN, a mimo wszystko jedni i drudzy mają klientów?
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Rad_fot
            Coś już napisał
            • 2005
            • 63

Może różnica polega na wielkości redakcji...?

Komentarz

• mantiz
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 46

Prawdopdobnie tak. U nas to jest tylko maly oddzial. Sprzet jest sluzbowy, nawet calkiem niezly (ale nadal semi-pro), jednak zarobki co tu duzo mowic- smieszne

Komentarz

• M_Kuron
                Coś już napisał
                • 2006
                • 54

Za śmieszne pieniądze typu 5-10zl za fote najlepiej nie pracować. To jakaś paranoja. Niedługo będzie 2,5 jak tak dalej pójdzie.

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• mantiz
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 46

Niestety takie czasy. Ludzie maja swoje aparaty ktore nosza w kieszeniu, albo torebce i szczerze mowiac zdjecia z nich sa wystarczajacej wielkosci, aby umiescic je w gazecie. Duza czesc zdjec dziennikarze robia sami zwyklymi "malpkami". To tez sprawia, ze zawod fotoreportera traci na wartosci

Komentarz

• M_Kuron
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 54

Powiem tak. Są pewne granice płacowe których bym nie przekroczył bo to zwyczajnie nieetyczne. Wiem, że zdjęcia robią czasami dziennikarze, ale wiem też jak to się czasami kończy. Telefonem o odstąpienie klatki, bo im nie wyszło... Ja sie w totalnego ciula nie będę dawał robić.

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• Korean
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 42

Niestety w Polsce z reporterki wyżywić rodzinie jest Ciężko. Ale zawsze tak było że fotograf w gazecie zarabiał mniej od sprzątaczki. A i tak wasza sytuacja nie jest najgorsza, wy w gazetach przynajmniej macie jakaś zasadnicza pensje, praca w agencji to dopiero niepewny i marny chleb. Też zdecydowałem sie na desperacki krok porzucenia tego zawodu, chociaż już za nim tęsknie :P

Komentarz

• Don_Pedro_123
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 161

Zamieszczone przez M_Kuron
                        Za śmieszne pieniądze typu 5-10zl za fote najlepiej nie pracować. To jakaś paranoja. Niedługo będzie 2,5 jak tak dalej pójdzie.
                        Albo po prostu będą brać tylko gratisy...

Powiem tak. Są pewne granice płacowe których bym nie przekroczył bo to zwyczajnie nieetyczne. Wiem, że zdjęcia robią czasami dziennikarze, ale wiem też jak to się czasami kończy. Telefonem o odstąpienie klatki, bo im nie wyszło...
                        Nieetycznie (ze strony fotografa) byłoby wówczas, gdyby ktoś sam obniżał swoje wynagrodzenie poniżej sensownej kwoty. W sytuacji odwrotnej o nieetyczności i niemoralności można mówić jedynie w kontekście redakcji, która ustala takie warunki.

Zamieszczone przez mantiz
                        Niestety takie czasy. Ludzie maja swoje aparaty ktore nosza w kieszeniu, albo torebce i szczerze mowiac zdjecia z nich sa wystarczajacej wielkosci, aby umiescic je w gazecie. Duza czesc zdjec dziennikarze robia sami zwyklymi "malpkami". To tez sprawia, ze zawod fotoreportera traci na wartosci
                        Zgadzam się w całej rozciągłości. Redaktor ma w kieszeni kompakta za 500 zł i pstryka. A że niedoświetlone/przepalone/nieostre/nijakie? No to co? Przecież jest zdjęcie... Jedynie w drastycznej sytuacji - gdy zdjęcie po prostu nie wyjdzie - szukają innego źródła. U mnie dotychczas tylko raz wzięli podobne zdjęcie do zrobionego przez dziennikarza, bo jego było tragiczne.
                        Wiem, o czym piszę, bo współpracuję z dużym dziennikiem, a współpracowałem z różnymi tytułami. Zamówienia są rzadkie, stawki tragiczne, ale... może kiedyś się załapię na normalną, stałą działkę?

... Ja sie w totalnego ciula nie będę dawał robić.
                        No to nie będziesz publikowany w prasie - Twój wybór. Albo oddasz im za darmo, bo będzie Ci zależało na publikacji i budowaniu portfolia prasowego.
                        ---------------
                        Don_Pedro_123
                        ---------------

Komentarz

• rolaj
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 584

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
                          No to nie będziesz publikowany w prasie - Twój wybór. Albo oddasz im za darmo, bo będzie Ci zależało na publikacji i budowaniu portfolia prasowego.
                          On (M_kuron) akurat jest publikowany

Komentarz

• Don_Pedro_123
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 161

Zamieszczone przez rolaj
                            On (M_kuron) akurat jest publikowany
                            I mam rozumieć, że jako współpracujący (nie mylić z pracujący) dostaje od swojej gazety normalne (czyli nie tak niskie, jak tu pisaliśmy) stawki za zdjęcia? Trudno mi w to uwierzyć...
                            Bo odrębną kwestią jest stała, etatowa praca (czy to na umowę o pracę, czy też rozliczając się jako firma) dla danej gazety/wydawnictwa./agencji. Wówczas otrzymujesz normalne, a niekiedy całkiem przyzwoite pieniądze. Ale nie o tym mówimy.
                            ---------------
                            Don_Pedro_123
                            ---------------

Komentarz

• kol
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 100

Wiecie co, to nie jest do końca tak z tymi zdjęciami gazetowymi. Sam pracuje w gazecie i praca z foto to udręka. Nie chodzi nawet o kasę, ale wiekszość foto marudzi, nigdy nie ma czasu, nie chcę sie. To z tego powodu redakcje kupuja maplki, co by *******ami nie zawracac glowy fotografowi, ktory laskawie pojdzie, albo i nie. Sam w pracy - za free, robilem jakies *******y, ktore akurat byly potrzebne. A to zdjecie komorki, a to jakas glowke. Choc dzial foto jest kilkadziesiat metrow ode mnie, to nie znalazlby sie nikt, co by sie chcial pofatygowac.
                              A co do stawek? No coz. Zobaczcie jak wygladaja dzis gazety. Gazety drukuje sie pod reklamy, a nie pod foto. Jesli foto sie rozjedzie, nikt nie zwraca uwagi. A jesli rozjedzie sie reklama to kilkadziesiat tysiecy moze byc w plecy. I to dlatego fotografia jest tak marnie oplacana. Bo zdjecia, jesli juz sa w prasie codziennej to jest ich strasznie duzo. Malych, *******owatych. Trudno za kazde placic po stowie, bo by nikt tego nie wytrzymal. finansowo oczywiscie.
                              canon

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
                                I mam rozumieć, że jako współpracujący (nie mylić z pracujący) dostaje od swojej gazety normalne (czyli nie tak niskie, jak tu pisaliśmy) stawki za zdjęcia? Trudno mi w to uwierzyć...
                                Nie wiem co to są "normalne" stawki, ale ostatnio chwalił się okładką Wyborczej (BTW: gratulacje), także podejrzewam że 10PLN to nie było
                                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...