X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez muflon
    Byyyyło ;-) ... ale widzę że scena łomografii nadal aktywna :-D
    Dobrze że to napisałeś, łomofociarze są aż tak cool & trendy, że nawet nie potrafią poprawnie odczytać nazwy producenta ich "kultowego" sprzętu
    Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      PREMIUM member
      • 2006
      • 4250

Zamieszczone przez Mac
      Znalazłem w sieci taką stronę http://www.lomografia.pl/
      Ciekaw jestem co myślicie o takich zdjęciach.
      LOMO nie ma żadnych szans w starciu z megapikselami, zoomami itd. Co więc trzeba wymyśleć żeby go sprzedać pospolitemu człowiekowi? Wiadomo że taki pospolity zdjęć robić nie umie. Trzeba wiec wmówić że te maziaje które wychodzą na przypadkowych zdjęciach są 'ahtystyczne' a cyfra jest 'be'. Wtedy już początkujący łomofociarz ma poczucie fotograficznej elitarności w odróżnieniu od szarej masy korzystających z cyfrowych kompakcików.
      Digart

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

No, cała ta dyskusja jest trochę nieuporządkowana :grin: .
        1. Do zastosowań profesjonalnych (śluby!) lomografia ma niewielkie zastosowanie, ale też nikt na tym polu nie chce tworzyć konkurencji dla posiadaczy Canona, więc spoko...

2. Jako sposób na przeganianie nudy lomografia, czy helga jest równie OK, jak stosowanie dSLR Canona. Ma dwie zalety i dwie wady:
        Wady:
        - trzeba bez przerwy latać do labu żeby cokolwiek zobaczyć,
        - zdjęcie ma wartość ograniczoną, nie można się nim pochwalić przed otoczeniem, z wyjątkiem współwyznawców lomografii i profesjonalistów Canona, którzy po siódmych potach cyfrowej codzienności czują i potrafią docenić urok maksymalnego skrótu.
        Zalety:
        - sprzęt full wypas można mieć za cenę ściereczki do obiektywu z napisem Canon.
        - każdy kolega lomograf ma równie odjechane kolory, winiety, aberracje i co tam jeszcze matka optyka miała w magazynie. Usprawnienia techniczne typu kolorowe filtry na lampę błyskową nie zaskakują :grin: .

3. W wywoływarkach RAW mam zarówno channel-mixery do BW (rozumiem, że nie da się zrobić matrycy na luminancję, bo filmy miały przecież dyskretnie różną wrażliwość widmową), symulacje ok 50 filmów BW i papierów (nie licząc sposobów wywoływania i gradacji papieru), jak i symulacje lomo i Polaroida. To znaczy, że jak robię symulację Ilforda MG to jest sztuka, a jak Polaroida, to tandeta?

Zgoda, że podejście "tylko lomografia jest prawdziwa" jest z gruntu fałszywe i wkurzające, podobnie jak wszystkie tego typu uogólnienia.

Poranne pozdrowienia dla koleżeństwa :grin:

Sławek

Komentarz

• Fan nr 1
          Początki nałogu
          • 2005
          • 284

Zamieszczone przez slawi_3000
          Zalety:
          - sprzęt full wypas można mieć za cenę ściereczki do obiektywu z napisem Canon.

Sławek
          No nie wiem w sklepiku na stronie z podawanego przez Maca linku takie Lomo kosztuje 800 PLN .
          Moja galeryjka na CB

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez Fan nr 1
            No nie wiem w sklepiku na stronie z podawanego przez Maca linku takie Lomo kosztuje 800 PLN .
            Widać wśród łomofociarzy też są onaniści łomo-sprzętowi
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Hellfire
              Początki nałogu
              • 2006
              • 414

Co to za dziwna moda na długie czasy naświetlania? Nawet specjalne lomo-coś robią do tego. Poza tym, jak ktoś dorwie mojego Canona to też od razu prosi, żeby mu długi czas ustawić. Nie rozumiem o co chodzi?

Komentarz

• slawi_3000
                Uzależniony
                • 2006
                • 568

Zamieszczone przez Hellfire
                Co to za dziwna moda na długie czasy naświetlania? Nawet specjalne lomo-coś robią do tego. Poza tym, jak ktoś dorwie mojego Canona to też od razu prosi, żeby mu długi czas ustawić. Nie rozumiem o co chodzi?
                Specjalne lomo-coś ma dawać coś takiego jak ekspozycja na drugą kurtynę :grin: . O co chodziło ktosiom, którzy dorwali twojego Canona nie jest do końca jasne.

Komentarz

• Fotoaparatka
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 72

Ja też się nie mogę przekonać do Lomo. Byłam ostatnio na wystawie, wisi instalacja nieostre, przypadkowe, źle wykadrowane, ja bym się wstydziła z tego wystawę robić. Rozumiem zasadę, ale po co?

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

Jak to po co? Żeby było inaczej i ciekawiej.
                    W sumie to pewnie wymyślone po to aby kilku producentów mogło sprzedawać tanie aparaciki.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

chyba nie. lomo to jest inne podejscie do zdjec. spontaniczne, olewajace aspekt technikaliow, nastawione na chwytanie momentu i tez czynnik losowy. to mozna akceptowac mozna nie. ale tak po prostu skwitowac jako szit to nie do konca. to jest po prostu inne
                      www albo tez flickr

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Jak dla mnie lomo jest po prostu "for fun" ...gorzej jak ktos zaczyna traktowac to jak sztuke ;-)

Komentarz

• Maciej_Grabowski
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 92

jaka bzdura ta lomografia , zrobiłbym zdjecie lampy na tle talerza i to by była sztuka . A po drugie załamny jestem ze zdjecia robione tymi aparatami lomo robia furrore na digarcie albo na plfoto , co to ma byc za sztuka??
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          według niektórych ludzi na plfoto czy na digarcie to jest sztuka dominique
                          Ostatnio edytowany przez Maciej_Grabowski; 8891. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

hehe... jest popyt, jest i podaz

www albo tez flickr

Komentarz

• mungo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 535

To też mnie trochę dziwi. Nie ważne jakie zrobisz zdjęcia, ale ważne żeby było totalnie beznadziejne, podpiszesz je "Zrobione LOMO" i już masz oceny od bardzo dobrych do wybitnych. Tak się zastanawiam co w tych zdjęciach jest niesamowitego: że łamią zasady, konwencje zdjęć? Jak zwykle to bywa zdarzają się czasem perełki, ale to baardzo rzadko. Coś mam wrażenie, że teraz jest hura-optyzmizm na lomografię...

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• DoMiNiQuE
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3548

Zamieszczone przez akustyk
                                Najbardziej podoba mi sie ten model z judaszem od drzwi zamiast celownika

Komentarz

Pracuję...