X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Zamieszczone przez Viracocha
    Ale wg mnie nie ma sensu w ten sposób uogólniać. To wcale nie nasza polska mentalność, tylko konkretnych ludzi. Ja mieszkam od roku we Włoszech i w urzędach mogę powiedzieć szczerze, że na pewno nie jest lepiej niż w Polsce.
    Oczywiscie uogolnianie nie ma sensu szczegolnie w przypadku spoleczenstw. Zawsze ktos bedzie pokrzywdzony.
    Natomiast kazdy ma jakies tam obserwacje dotyczace otaczajacego go swiata i ludzi. Moje obserwacje sa takie jak to wyzej opisalem. Czesciej jest niemilo niz milo.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

Snowboarder, ale czemu Ty sie ciagle tak tych polakow czepiasz? Co oni Ci zrobili ? Masz juz obywatelstwo USA wiec sie nie musisz do nich przyznawac.

Komentarz

• slawi_3000
        Uzależniony
        • 2006
        • 568

Zamieszczone przez thorin
        Snowboarder, ale czemu Ty sie ciagle tak tych polakow czepiasz? Co oni Ci zrobili ? Masz juz obywatelstwo USA wiec sie nie musisz do nich przyznawac.
        Thorin, proszę. Snowboarder jest sam Polakiem i sam sobie nic nie zrobił. Oczywiście że on nie musi się do polskości przyznawać, on nie może się do polskości nieprzyznawać, bo się w Polsce urodził i nie ma wyboru co do tego faktu. Rozterki snowboardera są z zupełnie innej parafii, raczej jak u poety:

Modlitwa dziękczynna z wymówką

Nie uczyniłeś mnie ślepym

Dzięki Ci za to Panie

Nie uczyniłeś mnie garbatym

Dzięki Ci za to Panie

Nie uczyniłeś mnie dziecięciem alkoholika

Dzięki Ci za to Panie

Nie uczyniłeś mnie wodogłowcem

Dzięki Ci za to Panie

Nie uczyniłeś mnie jąkałą kuternogą karłem epileptykiem

hermafrodytą koniem mchem ani niczym z fauny i flory

Dzięki Ci za to Panie

Ale dlaczego uczyniłeś mnie polakiem
        Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583.

Komentarz

• thorin
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1990

Slawi3000, specjalnym patriota nie jestem, ale sluchania o tym jak w polsce jest strasznie a w stanach fajnie mam po dziurki w nosie.

Komentarz

• slawi_3000
            Uzależniony
            • 2006
            • 568

Thorin, problem nie jest w tym, że w Stanach jest lepiej, niż w Polsce, bo to jest oczywiste. Problem jest w tym dlaczego tak jest i czy wszystko jest od nas niezależne, czy też może w jakichś miejscach jesteśmy sami sobie winni.

To co tu widzisz jest wynikiem działania dwóch szkół: jedna mówi - jesteśmy kmioty, ale nasze, słowiańskie kmioty i nie będziemy się zmieniać tylko dlatego, że gdzieś tam anglosasi, Francuzi czy nie daj Bóg Niemcy żyją inaczej. A że samotne matki z dziećmi głodują, to ich problem, bo trzeba było chłopa pilnować. No i druga szkoła - bierzmy się do roboty, zmieniajmy, dołączajmy do tych, którzy potrafią sobie wygodniej (i bogaciej) świat urządzić.
            Jak się mieszka poza Polską, to się wyraźniej to widzi, zwłaszcza, jak się ma wgląd na Jackowo, czy Greenpoint, które jak soczewki uwypuklają nasze cechy na tle innego otoczenia. I zwłaszcza, jak się okazuje, że jako Polak ma się większe zdolności i możliwości od większości urodzonych na miejscu tubylców, a IMO to jest właśnie przypadek snowboardera.

Ten problem ciągnie się od setek lat, a już na pewno od czasu analizy przyczyn zaborów dokonanej w XIX w. Nie uciekniesz przed nim.

Komentarz

• Przemoc
              Początki nałogu
              • 2005
              • 319

Zamieszczone przez snowboarder
              Po prostu nawet nie wiem jak to powiedziec. Wstyd - to jedyne slowo,
              jakie przychodzi na mysl.
              "Amazing Race" to program gdzie 2-osobowe druzyny scigaja sie
              dookola swiata. Aktualnie na CBS jest chyba 8-my sezon i dzis,
              chyba po raz pierwszy, w 2-godzinnym odcinku program trafil
              do Polski.
              Obraz Polakow, ktory dzis widzialem to - gbur, cham, wiekszosc
              na prosbe o jakakolwiek pomoc (po angielsku) - NO! i odchodzi.
              Jeden z taksowkarzy nie rozumiejac krzyczy: ULICA, ULICA!
              W pewnym momencie jedna z uczestniczek powiedziala -
              "Boze, zabierz mnie z tego kraju". Chyba nigdy wczesniej cos takiego
              nie padlo, a program byl wszedzie, w najbardziej hardcore'owych
              krajach i miejscach. Mam nadzieje, ze moi koledzy nie ogladali...
              Proponuję jeszcze raz, ze spokojem przeczytać pierwszy post snowboardera, jakoś nie mogę się doszukać powodów do niektórych komentarzy na jego temat.
              Na zadowolenie z życia rodacy, musimy jeszcze poczekać, musimy się nieco wzbogacić i zapomnieć o komunie która w nas siedzi. Zwróccie uwagę jak szczuje nas ciągle klasa polityczna, sugeruję trochę dystansu do siebie.
              Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

no chyba że jesteś zadowolony z życia i masz głęboko "wstyd" za jakiś kiepskawy programik w amerykańskiej telewizji.
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez Kubaman
                  no chyba że jesteś zadowolony z życia i masz głęboko "wstyd" za jakiś kiepskawy programik w amerykańskiej telewizji.
                  Akurat jedno z drugim w parze nie idzie.
                  Ja np. faktycznie mam gdzieś wszelkie reality show i durne seriale; ale już tak wielce zadowolony niestety nie jestem m.in. z:
                  - warunków życia w naszym kraju,
                  - z tego w jaki sposób nasz kraj jest obecnie postrzegany na arenie międzynarodowej,
                  - ze świadectwa wystawianego nam przez wyemigrowanych rodaków (jak gdzieś słychać słowa "k..." i "na zdrowie" to zaraz wiadomo, że to Polacy), itd...
                  Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Paprochwbody
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 213

A mi tam nie jest wstyd za jakichś głąbów, którzy zasiedlają akurat tutaj (w Polsce) grunty. Jaki ja na nich mam wpływ? No cóż, żyliśmy w pewnej izolacji za komuny, teraz młodzi wyjeżdżają, podróżują, przewietrzą tą duszną atmosferę. Czy któryś z szanownych kolegów zachowałby się po chamsku wobec uczestników tego programu? Chyba nie.
                    Ludzie nie są równi, jest grupa jednostek wrażliwych, ambitnych i, niestety większość, których nie można tak określić.
                    Kiedyś było mi wstyd - kiedy na wyjeździe jeszcze do DDR kolesie z grupy kolonijnej wskoczyli do miejskiej fontanny pozbierać wrzucane tam marki.
                    Teraz nie jest mi wstyd, zrozumiałem, że w każdym kraju trafisz na takiego człowieka i na innego. Nasz kraj jest póki co otwarty (choć wiadomo, kaczki), i będzie tylko lepiej. Źle jest uogólniać.
                    Pozdrawiam Polonię, oj, już się tak nie wstydźcie...))
                    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Komentarz

• Przemoc
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 319

Z życia jestem zadowolony, w końcu ma się jedno, a można było się urodzić w Iraku czy Afganistanie. Faktycznie, jakoś się nie wstydzę za aktorów wspomnianego filmu, szkoda zdrowia, trzeba robić swoje. Własne dzieci tak wychowywać żeby w następnym odcinku płynnie po angielsku przywitały gosci z zagranicy i pomogły znaleźć drogę. Na to Kubaman mamy wpływ i ewentualnie za siebie i nasze dzieci możemy się wstydzić.
                      Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

Zamieszczone przez Przemoc
                        Na to Kubaman mamy wpływ i ewentualnie za siebie i nasze dzieci możemy się wstydzić.
                        bingo, no i za siebie samych. Że też na mnie nie trafili :rolleyes:
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez gwozdzt
                        ale już tak wielce zadowolony niestety nie jestem m.in. z:
                        - warunków życia w naszym kraju,
                        punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Mnie jest dobrze, a na pewno w USA są ludzie którzy mają gorzej ode mnie. Ale racja, ciągle dobrze nie jest. Przy czym za to akurat bardziej bym winił anglików i amerykanów, bo nas w Jałcie przehandlowali na 50 lat.
                        - z tego w jaki sposób nasz kraj jest obecnie postrzegany na arenie międzynarodowej,
                        ale to nie ma nic (lub mało) wspólnego z faktyczną sytuacją. Czy to, że Polska ma opinię kraju rusofobów oznacza, że tak jest? Nie, tylko ruska dyplomacja ma w takiej Francji zdecydowanie większe chody. Podobnie z bredniami pisanymi w Hiszpanii o Polskim antysemityzmie (im akurat nie wypada tak pisać ). Taka moda i styl.
                        - ze świadectwa wystawianego nam przez wyemigrowanych rodaków (jak gdzieś słychać słowa "k..." i "na zdrowie" to zaraz wiadomo, że to Polacy), itd...
                        oczywiście, choć jak pojedziesz na Majorkę i zobaczysz rzygających do błękitnego morza nawalonych w trupa Niemców i Anglików, to ci nieco przejdzie. Chamstwo IMHO rośnie wraz z zasobnością, jeśli intelektualnie pozostaje się ubogim. To co mnie naprawdę przeraża, to że jak się pojedzie na naszą prowincję, to można spotkać masę ludzi zrezygnowanych, pasywnych i bez żadnych możliwości. Ot takie twory komunizmu, co nic nie potrafią i im się nie chce, a mają pretensje (i to nie ich wina, tak ich ukształtowano).
                        Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422. Powód: Automerged Doublepost
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• trucker
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 89

Zamieszczone przez McKane

Jednak to co pisalem to cos nieco innego ... podawalem przyklady ludzi ktorym nic nie brakuje maja co wlozyc do garnka i nadal sa wredni. To samo duze polskie firmy czy urzedy ... to nie brak kasy to mentalnosc.
                          Niestety musze sie z Toba zgodzic, to nie brak kasy- to mentalnosc. Mozna by tomy ksiazek na ten temat pisac, jak to rodacy za oceanem sa sobie "bracmi". Zawisc do potegi entej, czym wiecej masz tym gorzej dla ciebie.:wink:
                          WWW.MALYSZPHOTO.COM

Komentarz

• lempl
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 684

oczywiście, choć jak pojedziesz na Majorkę i zobaczysz rzygających do błękitnego morza nawalonych w trupa Niemców i Anglików, to ci nieco przejdzie.
                            Tylko, że jak juz wytrzeźwieją stają się całkiem miłymi i uczynnymi ludźmi.
                            I nawet jeśli kultura picia jest znacznie wyższa w Polsce... to kultura bez picia...

Komentarz

• xw9

Oto są linki do komentowanego programu
                              Kod:
                              http://d01.megashares.com/?d01=06e95ee
                              Tutaj ściągamy plik za pomocą menadżera pobierań Flashget. Po otwarciu strony, niżej pojawi się link do pliku jeżeli slot będzie wolny.(w innym przypadku odświeżamy stronę, aż się pojawi.) Prawym przyciskiem myszy wybieramy opcję - ściągnij przy pomocy flashgeta. Po ściągnięciu ok 250 Mega
                              (cały plik ma 700) nastąpi ok 2 godzinna przerwa, a następnie wznawiamy ściąganie pliku z poziomu programu (wcześniej jednak dobrze jest otworzyć stronę z linkiem, gdyż tam może pojawić się kod, bez wpisania którego nie wznowimy ściągania, a poza tym zobaczymy też za ile minut możemy ponownie ciągnąć.
                              Kod:
                              http://rapidshare.com/files/24032478/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.001 
                              http://rapidshare.com/files/24031966/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.002 
                              http://rapidshare.com/files/24033120/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.003 
                              http://rapidshare.com/files/24031954/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.004 
                              http://rapidshare.com/files/24032883/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.005 
                              http://rapidshare.com/files/24033079/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.006 
                              http://rapidshare.com/files/24033133/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.007 
                              http://rapidshare.com/files/24030482/the.amazing.race.1107.1108.pdtv-lol.avi.008
                              tu po otwarciu strony wybieramy opcję free następnie wpisujemy wygenerowany kod i pobieramy plik.
                              Scalamy je np Total Commanderem podświetlając pierwszy plik prawą myszą i wybierając z belki na górze Pliki - Scalaj pliki. Po scaleniu rozszerzenie .out zmeniamy na .avi w tym programie klikając 2x lewą myszą z sekundową przerwą między kliknięciami na pliku.
                              Jeśli chodzi o sam program to oglądałem kilka edycji i to co zobaczyłem w Polsce naprawdę mnie zasmuciło. I nie prawdą jest, że autorzy czy producenci chcieli celowo pokazać w taki sposób Polaków. W programie tym liczy się każda sekunda. Wszelka pomoc ze strony mieszkańców danego kraju jest dozwolona nawet przy wykonywaniu niektórych zadań, a prośba o wskazanie drogi, czy też poproszenie taksówkarza o pojechanie przodem i zaprowadzenie w miejsce, gdzie znajduje się nastepna wskazówka, oczywiście za opłatą to standard. Za niecałe 30 km dzielące Kraków a Piaskową Skałę szanowny PAN TAKSÓWKARZ zażądał 100 dolarów, przy tym zachowując się w sposób skandaliczny, gdy uczestniczki naprawdę bardzo go prosiły(rzekłbym wręcz na kolanach)śmiał się i pokazywał czym on to nie jest. W chamski sposób próbował wyciągnąć jak najwięcej pieniędzy. Nie powiem jaką mu puściłem wiązankę w tym momencie , jednocześnie zrobiło mi się bardzo smutno, że takie wrażenia zostaną po wizycie w naszym kraju u uczestników tego programu. I nie chodzi o to, że ktoś tak zmontował odcinek aby to pokazać, lecz wymagała tego sytucja danej chwili, ponieważ aż cztery pary w tym samym momencie podążały w kierunku mety etapu swoimi samochodami i ukazywane były ich zachowania i emocje podczas jazdy do wyznaczonego punktu i wszelkie przeszkody jakie napotykały(mylenie trasy gdyż było już po zmierzchu itp). A byli w różnych miejscach, w biednych krajach trzeciego świata, w Rosji, na Ukrainie (jedno z zadań polegało na przejechaniu ponad kilometrowej pętli czołgiem T-64 i było bardzo widowiskowe) i nigdzie nie widziałem podobnych zachowań. A program nadawany jest w wielu krajach na świecie. Jest to najdroższy program reality show na świecie. Rozmach programu gwarantuje nazwisko producenta Jerrego Bruckhaimera, który wyprodukował takie filmy jak:
                              Twierdza z N. Cagem
                              Gliniarz z Beverly Hills
                              Piraci z Karaibów
                              Skarb narodów
                              Deja Vu i wiele innych
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 10173.

Komentarz

• thorin
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1990

Ta ich "Warszawa" blizniaczo jakos do krakowa jest podobna.

EDIT:

Ok, widze ze pomylili sie tylko w dzinglu ktory mial zapowiadac warszawe i pokazali krakowski rynek, niewielka pomylka niecale 400 km roznicy...
                                Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

Pracuję...