X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewg
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1079

No tak, bo jak Polak to już nie ma prawa logicznie i krytycznie myśleć, bo to zaraz się nazywa "polaczkowanie"... Jak Francuz zwiera pośladki i gryzie pazury z zazdrosci to się nazywa zawiść (envie), ale jak Polak to od razu po marce go! - Szanujcie swoją markę, bo "nie ten ptak kala gniazdo, co je kala, lecz ten, co o tym gada, a i się przechwala!" (JKM)

Ok, to ja tylko tyle, już nie przeszkadzam. ;-)

Komentarz

• 1jac
      Bywalec
      • 2008
      • 214

Zamieszczone przez zanzibar
      I to jest cało sedno sprawy .... Już nawet nie mam ochoty wystawiać swoich prac w innych miastach, robię to tylko dla wąskiego grona w swoim małym miasteczku...
      No i jakby sprawa się wyjaśniła. Twoimi pracami interesuje się kilku przyjaciół z malutkiego miasteczka, pracami Gudzowatego miliony różnych ludzi z całego świata. Łapiesz różnicę?
      Sztuka, jaka by nie była, musi przejść fazę weryfikacji. W przeciwnym razie potęguje w twórcy poczucie izolacji, niezrozumienia a w wielu przypadkach agresji.
      Mam w moim małym miasteczku przyjaciela, artystę. Prowadzi galeryjkę, w której wystawia wystawia swoje dzieła. Przychodzimy tam, dyskutujemy, wypijamy piwko i zjadamy kołaczyki (boskie). Ale przez wrodzony takt i przyjaźń nie dyskutujemy o sztuce.

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Zamieszczone przez 1jac
        Sztuka, jaka by nie była, musi przejść fazę weryfikacji. W przeciwnym razie potęguje w twórcy poczucie izolacji, niezrozumienia a w wielu przypadkach agresji.
        Zacierasz skalę i odwracasz znaczenia.
        Czytając twoją wypowiedź od razu przychodzi mi na myśl np. takie zestawienie:

Doda - Waglewski

Łapiesz różnicę?

i do kolegi matmaka: piękne jest to co jest piękne w oczach ludzi wrażliwych. To co się większości podoba jest zazwyczaj tylko lekkostrawne i niewymagające.

www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

Kubaman:
          zdefiniuj kto to jest człowiek wrażliwy.

Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• 1jac
            Bywalec
            • 2008
            • 214

Zamieszczone przez Kubaman

Doda - Waglewski

Łapiesz różnicę?
            Łapie tę różnicę. W istocie odwróciłem nieco znaczenie.

Komentarz

• bebesky
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1231

Zamieszczone przez adamek
              zdefiniuj kto to jest człowiek wrażliwy.
              Pudzian
              delikatny i wrażliwy

Komentarz

• iczek
                Uzależniony
                • 2004
                • 711

oczywiście zazdrość i zawiść są nieładne i nie ma co ich wywlekać - trzeba raczej tępić ich przejawy.

Moim zdaniem jak zwykle sprawa nie jest czarno biała. Fakt, że gościu może spędzać tyle czasu i robić tyle zdjęć do selekcji jakby mi nie przeszkadza, tylko mnie zasmuca. Bo patrząc na efekty wiem, że jest kilku geniuszy fotografii, którzy przy takich możliwościach stworzyli by arcydzieła i inteligentne prace. Szkoda, że to szczęście samostanowienia nie padło na kogoś z większym talentem. Na artystę a nie rzemieślnika.

A WPF? Ja nie odnajduję w wynikach tego konkursu takiej fotografii, która mnie pociąga. To raczej taki "Idol" w świecie fotografii.
                Z ust mi to wyjąłeś. Popieram to stanowisko!
                FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                Ptaki
                Portrety
                Pejzaż

Komentarz

• zanzibar
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 79

Doda - Waglewski

Łapiesz różnicę?

i do kolegi matmaka: piękne jest to co jest piękne w oczach ludzi wrażliwych. To co się większości podoba jest zazwyczaj tylko lekkostrawne i niewymagające.

http://www.youtube.com/watch?v=6ilfA...eature=related
                  Krótko i treściwie! Widzę, że podobnie myślimy.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez 1jac
                  No i jakby sprawa się wyjaśniła. Twoimi pracami interesuje się kilku przyjaciół z malutkiego miasteczka, pracami Gudzowatego miliony różnych ludzi z całego świata. Łapiesz różnicę?
                  Mam w moim małym miasteczku przyjaciela, artystę. Prowadzi galeryjkę, w której wystawia wystawia swoje dzieła. Przychodzimy tam, dyskutujemy, wypijamy piwko i zjadamy kołaczyki (boskie). Ale przez wrodzony takt i przyjaźń nie dyskutujemy o sztuce.
                  Ale o sztuce warto dyskutować, bo łatwiej ją będzie zrozumieć. Zdjęcia powstają w głowie i trzeba rozwijać swoją wyobraźnię. Przypomniałem sobie film o Helmucie Newtonie - jeden początkujący fotograf chciał poznać tajniki jego talentu. To nie jest kwestia warsztatu i ilości zrobionych klatek, tylko osobowości i wyobraźni.
                  Ja nie ścigam się z Gudzowatym, jego prace są naprawdę dobre, ale myślę że nawet nasza "Kalina" ma lepsze "oko" i marnuje swój talent dokumentując śluby. Ale takie jest życie. Może czasami brakuje szczęścia?
                  Ostatnio edytowany przez zanzibar; 7641. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• 1jac
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 214

Zamieszczone przez zanzibar
                    Ja nie ścigam się z Gudzowatym, jego prace są naprawdę dobre, ale myślę że nawet nasza "Kalina" ma lepsze "oko" i marnuje swój talent dokumentując śluby. Ale takie jest życie. Może czasami brakuje szczęścia?
                    Ciekawe co na to "nawet nasza Kalina".

A tak po prawdzie to należy oddzielić, uwaga skrót myślowy, fotografie od fotografiki. Czyli fotografie dokumentującą cokolwiek od fotografii jako środka wyrazu artystycznego. Gudzowaty to reporter, czy artysta? To można tylko po efektach ocenić. Jak jego prace będą czarno-białe i ukazywać będą starych ludzi z papierosami bądź jakieś gruzowiska na Śląsku - to będzie artysta. Jak będą to dobre technicznie zdjęcia na przykłąd lwów w Afryce - to na pewno reporter-rzemieślnik. I sprawa prosta.

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

A czy dokumentalista nie może być artystą?
                      Czy fotografia dokumentująca nie może być środkiem wyrazu?
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Doda - Waglewski
                        Łapiesz różnicę?
                        http://www.youtube.com/watch?v=6ilfA...eature=related
                        Genialny przykład! :-)
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• 1jac
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 214

Doda - Waglewski

Łapiesz różnicę?
                          Jeszcze raz do tego porównania wrócę. Pojawiło się ono w kontekście zestawienia Gudzowaty (miliony odbiorców) - Zanzibar (kilku). Kilka poprzednich postów wyjaśnia dlaczego takie porównanie.
                          Dla jasności zapytam: kto w tym zestawieniu jest Dodą a kto Waglewskim?

Komentarz

• zanzibar
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 79

Zamieszczone przez 1jac
                            Jeszcze raz do tego porównania wrócę. Pojawiło się ono w kontekście zestawienia Gudzowaty (miliony odbiorców) - Zanzibar (kilku). Kilka poprzednich postów wyjaśnia dlaczego takie porównanie.
                            Dla jasności zapytam: kto w tym zestawieniu jest Dodą a kto Waglewskim?
                            Czy tu chodzi o plebiscyt na popularność? Jeśli tak, to Gudzowaty jest górą.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4568

Poważne fotografowanie daje kasę a nie odwrotnie. Kasa jest potrzebna jak się odwala nikomu nie potrzebną amatorszczyznę jak np. ja.
                              Gudzowaty jest poważnym fotografikiem i robi na tym kasę jak wszyscy jemu podobni fotograficy. Jak ktoś nie ma odwagi żeby zdecydować się na zawód fotografa i poświęcić mu całkowicie to se może biadolić czego mu tam jeszcze brakuje.
                              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...