X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

jest tu jakiś prawnik??

Cześć,
    Nawiążę stałą, owocną współpracę z prawnikiem, który podejmie się ścigać gnojków wszelkiej maści, co to załatwiają sobie klientów na moje portfolio.

Pracy raczej nie zabraknie, zyski z tej działalności dzielimy uczciwie po 50%. Mnie w zasadzie i tak już chodzi tylko o danie odpowiedniej nauczki i puszczenie delikwenta z torbami.
    Mam już kurde dość, ile razy można puszczać coś płazem?

Jeśli możecie polecić kogoś, kto zna się na takiej działalności, to dajcie proszę znać.
    Jarek
  • Wats0n
    Uzależniony
    • 2006
    • 996

Dziś będę rozmawiał z takowym, jeżeli wyrazi zainteresowanie tematem - przekażę mu namiary. Inicjatywa ze wszechmiar słuszna.
    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Dzięki bardzo. Mam już zwyczajnie dość.
      Jarek

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

nie ma sensu odpuszczać takim ludziom. Znokautuj ich!

[ot]
        Ooo widzę że sentowskiemu ślub fociłeś
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Nelro
          Coś już napisał
          • 2004
          • 87

Ale może jakieś szczegóły tj.:
          - czy wspomniane osoby podają się za autorów Twoich zdjęć i publikują Twoje zdjęcia podpisując je swoim imieniem i nazwiskiem ?
          - czy też podają adres Twojej strony wmawiając klientowi, że to jego zdjęcia ?
          - czy też okazują klientowi Twoje zdjęcia twierdząc (na słowo), że to jego zdjęcia ?

Pytam bo mogą zachodzić 3 różne kombinacje łamania prawa:
          1) kradzież (Twoje roszczenie),
          2) wprowadzenie w błąd klienta (roszczenie klienta),
          3) kradzież i wprowadzenie w błąd klienta (roszczenie Twoje i klienta)

Ogólnie prawo autorskie to ciężka działka...
          Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Komentarz

• HuleLam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1641

Zamieszczone przez Nelro
            - czy wspomniane osoby podają się za autorów Twoich zdjęć i publikują Twoje zdjęcia podpisując je swoim imieniem i nazwiskiem ?
            - czy też okazują klientowi Twoje zdjęcia twierdząc (na słowo), że to jego zdjęcia ?

Naruszenie praw autorskich osobistych i majątkowych.
            Oszustwo.
            Naruszenie praw autorskich majątkowych i oszustwo.
            Bardzo ciężka i myląca, zwłaszcza w sferze terminologii...
            BP NMSP
            pozdrav.
            Fotograf platoniczny

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez Nelro

Ktoś wystawia w ogłoszeniu moje zdjęcia jako ofertę, podaje swoje namiary, numer telefonu itp. Do tego podaje cenę za zdjęcie (5 zł, przyznaję, że to mnie zabolało najbardziej).
              Przy okazji portal obrandował moje zdjęcia swoim logo zupełnie bez wiedzy i zgody mojej czy par na nich występujących.
              Jarek

Komentarz

• bercow
                Bywalec
                • 2007
                • 226

A dasz link
                Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• Zielony
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2928

Na razie Jarek może nie podawaj, bo znowu 'ktoś da temu komuś' cynk i będzie po ptokach jak zdaje się było ostatnim razem ??:
                  sigpic

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Zamieszczone przez Zielony
                    Na razie Jarek może nie podawaj, bo znowu 'ktoś da temu komuś' cynk i będzie po ptokach jak zdaje się było ostatnim razem ??:
                    Dobrze, że samemu nie musiałem tego pisać. Wyszedłbym na nadętego bufona dybiącego na czyjąś krwawicę
                    Jarek

Komentarz

• HuleLam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1641

Zamieszczone przez oskarkowy
                      Dobrze, że samemu nie musiałem tego pisać. Wyszedłbym na nadętego bufona dybiącego na czyjąś krwawicę
                      A tak nie jest ???
                      Panie, ja tu sobie spokojnie plagiatuję i oszukuję, nikomu ni wadzę, a tu mi taki jedn z drugim prawnika nasyłają...
                      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Nelro
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 87

Ktoś wystawia w ogłoszeniu moje zdjęcia jako ofertę, podaje swoje namiary, numer telefonu itp. Do tego podaje cenę za zdjęcie (5 zł, przyznaję, że to mnie zabolało najbardziej).
                        Przy okazji portal obrandował moje zdjęcia swoim logo zupełnie bez wiedzy i zgody mojej czy par na nich występujących.
                        OK - konkret:
                        ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. z 2006 r., Nr 90, poz. 631 z późn. zm.) art. 115 ust. 1:

"Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
                        podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3."
                        i

art. 122:
                        "Ściganie przestępstw określonych w art. 116 ust. 1, 2 i 4, art. 117 ust. 1, art. 118 ust. 1, art. 1181 oraz art. 119 następuje na wniosek pokrzywdzonego."

Przestępstwo które opisałeś wypełnia co najmniej jedno ze znamion przestępstwa wymienionego w art. 115 ust. 1 i jest ono ścigane z urzędu. Wynika to z zapisu art. 122 a contrario. Wymagane jest abyś złożył doniesienie o popełnieniu przestępstwa na policję opisując całą sytuację możliwie szczegółowo a dodatkowo przedstawiając na poparcie własnych tez stosowne dowody. W całej sprawie występujesz jako pokrzywdzony i jeżeli poniosłeś straty finansowe w wyniku przestępczego działania sprawcy możesz dochodzić odszkodowania.

Powyższe jest bardzo ogólnym zarysem reakcji na tego typu przestępstwo. Szczegółowe opisanie kolejnych etapów postępowania IMO jest tutaj zbędne.

Zamieszczone przez HuleLam
                        Bardzo ciężka i myląca, zwłaszcza w sferze terminologii... :-)

Czy teraz kolega prześmiewca jest choć troszkę usatysfakcjonowany ? :-)

Komentarz

• Atryda
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 84

A nie lepiej postępowanie cywilne? Bo w karnym z tym odszkodowaniem to roznie bywa. Zalezy, co chce sie osiagnac: kase czy kare dla oszusta.
                          40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Komentarz

• Nelro
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 87

Zamieszczone przez Atryda
                            A nie lepiej postępowanie cywilne? Bo w karnym z tym odszkodowaniem to roznie bywa. Zalezy, co chce sie osiagnac: kase czy kare dla oszusta.

Jedno nie wyklucza drugiego. W postępowaniu karnym można dochodzić odszkodowania w ramach powództwa cywilnego złożonego w tym postępowaniu. Można również dochodzić odszkodowania odrębnie w postępowaniu cywilnym. Stanowi o tym art. 415 Kodeksu postępowania karnego:

Art. 415. § 1. W razie skazania oskarżonego sąd uwzględnia albo oddala powództwo cywilne w całości albo w części.
                            (...)
                            § 4. W razie skazania oskarżonego sąd może także z urzędu zasądzić odszkodowanie na rzecz pokrzywdzonego, chyba że ustawa stanowi inaczej. (...)
                            § 6. Jeżeli zasądzone odszkodowanie, obowiązek naprawienia szkody lub zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo nawiązka orzeczona na rzecz pokrzywdzonego nie pokrywają całej szkody lub nie stanowią pełnego zadośćuczynienia za doznaną krzywdę, pokrzywdzony może dochodzić dodatkowych roszczeń w postępowaniu cywilnym.
                            (...)

Przytoczona treść art. 415 KPK jest tylko wyciągiem z tego przepisu i wskazuje jedynie możliwość dochodzenia odszkodowania w ramach procesu karnego lub osobno w ramach procesu cywilnego. Jak w poprzednim poście nie podaję szczegółów, ponieważ IMO są tutaj zbędne.
                            Ostatnio edytowany przez Nelro; 1024.

Komentarz

• josif
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 380

upraszczając: z wyrokiem karnym idziesz w proces cywilny, wówczas wina jest udowodniona i kasa niemal pewna a zdecydowanie większa

Komentarz

Pracuję...