Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vengo
    Coś już napisał
    • 2008
    • 88

Światło raczej nieidealne-jak do kotleta np.,a ogniskowa może być.

Komentarz

• konradl
      Uzależniony
      • 2004
      • 980

Zamieszczone przez vengo
      Światło raczej nieidealne-jak do kotleta np.,a ogniskowa może być.
      no ale 16-35 z czegos musi zyc i w czyms musi byc lepszy. Jak mialby byc mniej ostry, to musialby byc chociaz jasniejszy

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Ja bym też wolał coś szerokiego ze światłem 2.8. Póki co u Canona nie mam co kupić - zróbcie coś Panowie to na mnie zarobicie.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• vengo
          Coś już napisał
          • 2008
          • 88

Nie jestem marketingowcem,więc nie interesuje mnie kwestia sprzedaży.
          Na dzień dzisiejszy chcę kupić coś >dobrego< poniżej 24mm.
          Jaki wybór?
          Tylko kompromis w postaci 16-35 II.
          Nie urządza mnie.
          Poczekam do tej wiosny,jak nie pojawi się nic sensownego kupuję FF Nikona + 14-24G i będę dwusystemowy ( w zasadzie kilkusystemowy).

Komentarz

• konradl
            Uzależniony
            • 2004
            • 980

no to wiadomo ze najlepszy by byl obiektyw pod tytulem wszystko w jednym, ale przeciez 16-35 dopiero co zostal "odnowiony"...
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Ja tez czekam do wiosny, na teraz mam 2 wyjscia: zeiss albo nikkor, kazde ma swoje wady i zalety, ale zaden z tych obiektywow nie jest idealny przy wspolpracy z 5dmk2. Dlatego milo by bylo gdyby Canon łaskawie zechcial zrobic cos szerokiego i przyzwoitego optycznie.
            Ostatnio edytowany przez konradl; 564. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• vengo
              Coś już napisał
              • 2008
              • 88

Nie chcę wszystkiego w jednym,może być stałka w okolicach 14-17mm,byleby była fajniasta.Konradl, 16-35 może i był odnowiony,ale zobacz,jak ODNOWĘ zrobili żółci :

Gdybym nie robił również reporterki to wziąłbym tego Nikosia na podpinkę do Canona i banan.

Komentarz

• konradl
                Uzależniony
                • 2004
                • 980

Ja sobie z tego doskonale zdaje sprawe, i nic mnie bardziej w Canonie nie wnerwia...
                Mialem na mysli to ze Canon wypuscil <SLOWO KLUCZ>niby</SLOWO KLUCZ> nowe lepsze 16-35 i jest z siebie dumny i zadowolony, dlatego nie sadze zeby w przeciagu najblizych 5-ciu lat mial zamiar wypuscic wersje III. Gdyby 16-35 byl optycznie przyzwoity to bym nie jeczal od roku na tym forum tylko go kupil i nie cudowal z jakimis manualnymi szklami.
                Ostatnio edytowany przez konradl; 564.

Komentarz

• wain
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 630

Zamieszczone przez vengo
                  Nie jestem marketingowcem,więc nie interesuje mnie kwestia sprzedaży.
                  Na dzień dzisiejszy chcę kupić coś >dobrego< poniżej 24mm.
                  Jaki wybór?
                  Tylko kompromis w postaci 16-35 II.
                  Nie urządza mnie.
                  Poczekam do tej wiosny,jak nie pojawi się nic sensownego kupuję FF Nikona + 14-24G i będę dwusystemowy ( w zasadzie kilkusystemowy).
                  A 14L ? Mialem na jedym zleceniu uzywke mkI. Bardzo OK. Dobry od pelnej dziury. Moze nie jest to ostrosc jak z 14-24 ale blisko. No i jest dużo mniejszy. Ogólnie polecam.

Alternatywa moze byc 14mm/2.8 Sigma. Tu jest roznie zalezy pewno od egzemplarza, w kazdym razie kopia ktora robilem była akceptowalna, dalo sie tym pracowac. Ogniskowa polecam. Dla mnie 16mm bylo za waskie. 14mm jest OK. Zaleta jest to ze 14mm eliminuje fisha, jest na tyle szeroko ze mi osobiscie go nie brakuje jak mam 14mm.

Pozdrawiam
                  40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                  www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• vengo
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 88

Zamieszczone przez wain
                    A 14L ? Mialem na jedym zleceniu uzywke mkI. Bardzo OK. Dobry od pelnej dziury. Moze nie jest to ostrosc jak z 14-24 ale blisko. No i jest dużo mniejszy. Ogólnie polecam.

Pozdrawiam
                    Rzadko się zdarza,żeby zoom był lepszy od stałki.Tak jest w tym przypadku.W linku z 2425 jest porównanie .A gdzie mobilność i uniwersalność stałki do zooma,a jaka jest różnica w cenie obu?Rozmiar dla mnie nie ma znaczenia,bo jestem wytrenowany na średnim formacie ...i siłowni

Komentarz

• dzik
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 884

Zamieszczone przez akustyk
                      ale to nie sa brzegi
                      Tak w temacie, do 5DmkII zalozylem 28-80, wart jakies 60PLN

Jak dla mnie brzegi sa akceptowalne jak na ta cene

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

http://www.canonrumors.com/2009/11/e...ouncement-cr2/ - a gdyby tak "Back In Black"?
                        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• konradl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 980

Zamieszczone przez dzik
                          Tak w temacie, do 5DmkII zalozylem 28-80, wart jakies 60PLN

Jak dla mnie brzegi sa akceptowalne jak na ta cene
                          hohoho i to f7,1 - niezle.... a wrzucilbys cos podobnego na f11?
                          Ostatnio edytowany przez konradl; 564.

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Zamieszczone przez wain

Alternatywa moze byc 14mm/2.8 Sigma. Tu jest roznie zalezy pewno od egzemplarza, w kazdym razie kopia ktora robilem była akceptowalna, dalo sie tym pracowac. Ogniskowa polecam. Dla mnie 16mm bylo za waskie. 14mm jest OK. Zaleta jest to ze 14mm eliminuje fisha, jest na tyle szeroko ze mi osobiscie go nie brakuje jak mam 14mm.

Pozdrawiam
                            Interesowały mnie opinie o wersji pierwszej 14mm, bo gdzieś mnie to szkło kusi.

Komentarz

• habakuk
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 575

Zamieszczone przez himi
                              Interesowały mnie opinie o wersji pierwszej 14mm, bo gdzieś mnie to szkło kusi.

miałem obydwa.

różnice są, ale niespecjalnie duże. w mkII nieco lepiej na rogach, w środku powiedziałbym bez zmian. przy tym te rogi nie są lepsze na tyle, żebym miał płacic 2xtyle. mkI bardziej flaruje, co dla mnie akurat na plus

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez Bahrd
                                Pewne szanse na to są - ale teraz w dobie kolorowych aparatów - czerń ...... błlee.....
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...