Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez micles
    No i mi tam pasuje. Zamawiam w ciemno.
    AF z Rebela nie 5D - brak hidden servo.
    the silence is deafening

Komentarz

• sando
      Bywalec
      • 2008
      • 240

gietrzy, jeśli może być jeszcze taniej nie mam nic przeciwko :-) Mogą nawet wyciąć jeszcze drugie pokrętło i górny LCD.

Zamieszczone przez akustyk
      zgoda, tylko do tego Sony nie ma co zapiac. bo Zeiss jest za drogi na ta polke, a jak sie go wykluczy to zostaja przecietne sloiki pominoltowskie i kilka przepakowanych Tamronow za 3x zawyzona cene. no i jeszcze pare totalnych kundli typu 18-55, ktore jakoscia uragaja nawet nieslawnemu 18-55 mkI canona

problem Sony poki co to brak realnego srodka. czegos miedzy masa amatorskich zabawek (A2xx, A3xx) a sprzetem profesjonalnym. w korpusach cos tam sie dzieje, bo A800 do spolki z A5xx (jakikolwiek tam nie jest numer, bo gubie sie w tym produktowaniu modeli przez Playstation) pasuja juz pod potrzeby entuzjasty a nawet semi-pro. ale zapiac do tego szkiel, z rozsadna jakoscia optyczna i mechaniczna (i zeby mialy AF) to nie ma co.
      Ok, na pewno Sony też ma wady. Ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi tylko o to, że Canon ma spore pole manewru aby wypuścić tanią puszkę FF.
      Ostatnio edytowany przez sando; 16650.

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez sando
        Chodzi mi tylko o to, że Canon ma spore pole manewru aby wypuścić tanią puszkę FF.
        No, ale poki nie ma konkurencji to taniej puszki nie wypuści. Zresztą to dotyczy też i droższej puszki - 3D celowanej na $4500. Będzie A800 będzie 9D, będzie D900 będzie 3D. Inaczej będę się oglądać za siebie przez ramię wypatrując (chyba pierwszego w Kielcach) czerwonego Ducati
        the silence is deafening

Komentarz

• Bahrd
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 3053

Zamieszczone przez gietrzy
          Canon nie dostaje z takich transakcji ani grosza.
          Bezpośrednio nie. Ale na przykład na rynku samolotów możliwość odsprzedania samolotu jest brana pod uwagę przez producenta przy ustalaniu jego ceny...
          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• mathom
            Początki nałogu
            • 2007
            • 428

Zamieszczone przez sando
            Ten 30mm f/1.8 by się bardzo przydał (tak w cenie ok 800zł). Niby można kupić 35mm f/2, ale to już trochę wąsko się robi na cropie. Brak jasnej standardowej stałki pod cropa to jest skandal i hańba :]
            Niech kosztuje nawet 1500-1800, będzie EF-s ale ma USM i ostre rogi. na razie zostaje z zasadzie tylko Sigma 30/1.4 i C28/1.8
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Canon nie dostaje z takich transakcji ani grosza.
            My tu prawimy bajki o następcy A850 (jeszcze tańszym). Próg opłacalności produkcji FF dla Canona, według plotek oczywiście, to $1300. Mówimy więc o puszce za $1500.
            Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, nie zdziwiłbym się, gdyby koszt wytworzenia z r&d był poniżej 100$ (przecież żadnego rocket science tu nie ma, technologia się dużo nie zmienia). W końcu to tylko tania jak barszcz elektronika, trochę mechaniki, plastiku i metalu. A koszt produkcji matrycy - sorry, ale nie wydaje mi się żeby był taki kosmiczny jak tu niektórzy gdybają. To wszystko jest produkcja masowa. Przypuszczam, że lwią część ceny pochłania marketing, pośrednicy i zysk canona.
            Ostatnio edytowany przez mathom; 10745. Powód: Automerged Doublepost
            FF + L
            Moje stocki
            Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• HuleLam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1641

My tu prawimy bajki o następcy A850 (jeszcze tańszym). Próg opłacalności produkcji FF dla Canona, według plotek oczywiście, to $1300. Mówimy więc o puszce za $1500.
              $1500 za FF w obudowie 450D? Też jestem chętny

Zamieszczone przez Bahrd
              Bezpośrednio nie. Ale na przykład na rynku samolotów możliwość odsprzedania samolotu jest brana pod uwagę przez producenta przy ustalaniu jego ceny...
              "To jak nam zabiorą furę (aparat), to muszą nam oddać samolot?"
              zdRAWki
              Ostatnio edytowany przez HuleLam; 7754. Powód: Automerged Doublepost
              Fotograf platoniczny

Komentarz

• sando
                Bywalec
                • 2008
                • 240

Zamieszczone przez mathom
                Niech kosztuje nawet 1500-1800, będzie EF-s ale ma USM i ostre rogi. na razie zostaje z zasadzie tylko Sigma 30/1.4 i C28/1.8
                1500-1800 to zbyt drogo. Powinien to być konkurent dla Nikkora 35mm f/1.8 i podobną mieć cenę.

Komentarz

• mathom
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 428

Zamieszczone przez sando
                  1500-1800 to zbyt drogo. Powinien to być konkurent dla Nikkora 35mm f/1.8 i podobną mieć cenę.
                  ale nikkor zdaje się nie ma usm i jest 5mm dłuższy... poza tym przy tej biedzie w temacie jasny standard pod cropa to ja np. byłbym skłonny tyle zapłacić (jeszcze chętniej, gdyby światło było 1.4 )
                  FF + L
                  Moje stocki

Komentarz

• jaś
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2601

Zamieszczone przez sando
                    gietrzy, jeśli może być jeszcze taniej nie mam nic przeciwko :-) Mogą nawet wyciąć jeszcze drugie pokrętło i górny LCD.

Ok, na pewno Sony też ma wady. Ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi tylko o to, że Canon ma spore pole manewru aby wypuścić tanią puszkę FF.
                    To samo pisałem jakiś czas temu - jest miejsce na "amatorskie FF" takie 500D ale pełnoklatkowe: pentamirror, drugi wyświetlacz do kasacji, drugie kólko również (ale może by tak zostawić), plastic-fantastic zamiast magnezu może miec 3kl/s i sensowną ilość mpix i żeby przypadkiem CF nie wsadzili bo znowu będę zmieniał karty - po prostu typowy entry-level , filmy mogliby zostawić i dorzucić lampę ale to nie jest przynajmiej dla mnie konieczne i tak jej nigdy nie używam - wtedy jak cena będzie sensowna to się zastanowię.
                    Jestem szumofobem
                    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• sirgerwazy
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 314

Zamieszczone przez HuleLam
                      $1500 za FF w obudowie 450D? Też jestem chętny

"To jak nam zabiorą furę (aparat), to muszą nam oddać samolot?"
                      zdRAWki
                      ja już dawno przestałem wierzyć w ekonomy FF u canon.
                      5d według canon jest już ekonomiczne ) - w sumie porównując cene nowego 1ds również tak mi się wydaje ))
                      prawda jest taka - canon ma największą przewagę nad reszta - szkła...
                      ktoś chce kupić sony - proszę bardzo - tanie body FF ale co potem... ??
                      canon dokładnie zdaje sobie z tego sprawę - podobnie jak sony ))

pomarzyć warto - jak canon wypuści tańsze FF od 5d to mnie bardzo pozytywnie zaskoczy ))
                      Pkt 8 regulaminu forum
                      plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• dzik
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 884

Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, nie zdziwiłbym się, gdyby koszt wytworzenia z r&d był poniżej 100$ (przecież żadnego rocket science tu nie ma, technologia się dużo nie zmienia). W końcu to tylko tania jak barszcz elektronika, trochę mechaniki, plastiku i metalu. A koszt produkcji matrycy - sorry, ale nie wydaje mi się żeby był taki kosmiczny jak tu niektórzy gdybają. To wszystko jest produkcja masowa. Przypuszczam, że lwią część ceny pochłania marketing, pośrednicy i zysk canona.
                        Niestety matryce nie sa tanie w produkcji, matryce FF sa ponad 10x drozsze w produkcj od aps-c, z jednego wafla maja 200APS-C lub 20FF, ale odpad z FF jest wiekszy. Oszacuj cene matrycy aps-c i pomnoz 10x.

Komentarz

• Bahrd
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 3053

Podobne kłopoty ma nawet Nvidia z Fermim - duży scalak - mały uzysk z wafla....

Komentarz

• mathom
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 428

Zamieszczone przez dzik
                            Niestety matryce nie sa tanie w produkcji, matryce FF sa ponad 10x drozsze w produkcj od aps-c, z jednego wafla maja 200APS-C lub 20FF, ale odpad z FF jest wiekszy. Oszacuj cene matrycy aps-c i pomnoz 10x.
                            strzelam - 1-5$ ? zobacz jak tanie są procesory o sporo gęstszym upakowanu elementów, albo monitory/telewizory lcd/plazmy.

ps. tak na prawdę, ani Ty ani jak tego nie oszacujemy - jest to pewnie jedna z najpilniej strzeżonych tajemnic.
                            FF + L
                            Moje stocki

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

strzelam - 1-5$ ? zobacz jak tanie są procesory o sporo gęstszym upakowanu elementów, albo monitory/telewizory lcd/plazmy.
                              Rzecz w tym, że tu nie technika, a rozmiar jest ważny...

Komentarz

• mathom
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 428

Zamieszczone przez Bahrd
                                Podobne kłopoty ma nawet Nvidia z Fermim - duży scalak - mały uzysk z wafla....
                                http://www.tgdaily.com/hardware-brie...on-costs-ahead
                                zawsze z dystansem czytam takie newsy znając chciwość korporacyjną... za 5 lat te układy pomimo ceny silikonu będą nagle nie za 600$ tylko za 50$ w sklepie. w procesorach to jeszcze jestem w stanie zrozumieć - lepsze technologie produkcji, większe upakowanie - ok. ale w sensorach klepanych od lat praktycznie bez zmian ?
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez Bahrd
                                Rzecz w tym, że tu nie technika, a rozmiar jest ważny...
                                to może niech się składa z kilku ? (nie wiem, nie znam się, ale logika to podpowiada)
                                Ostatnio edytowany przez mathom; 10745. Powód: Automerged Doublepost
                                FF + L
                                Moje stocki

Komentarz

Pracuję...