Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

Zamieszczone przez sando
    Ok, to teraz powiedz dlaczego takiej taniej okrojonej puszki nie mógłby wypuścić na przykład Canon?
    A dlaczego ma to robić, skoro i tak się wyprujesz i zapłacisz za lepszą? W końcu dojdzie i do Ciebie, że dobre stalki to podstawa fotografii. A w plejstacji tego nie ma.
    Jarek

Komentarz

• MatusP
      Początki nałogu
      • 2008
      • 442

Zamieszczone przez oskarkowy
      W końcu dojdzie i do Ciebie, że dobre stalki to podstawa fotografii.
      Cholera, myślałem, że światło (to prawdziwe, nie slangowe oznaczające otwór względny) i dobre oko...
      BLOG

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez MatusP
        Cholera, myślałem, że światło (to prawdziwe, nie slangowe oznaczające otwór względny) i dobre oko...
        Pewnie bym się z Tobą zgodził, gdybyś w folio miał coś na poparcie tej tezy. Wybacz, MSPANC
        Jarek

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez sando
          Sony A850 w moim przykładzie jest tylko dowodem, że koszta produkcji na to pozwalają.
          Dasz głowę, że nie dokładają do interesu jak w przypadku PS3?
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

A dlaczego ma to robić, skoro i tak się wyprujesz i zapłacisz za lepszą? W końcu dojdzie i do Ciebie, że dobre stalki to podstawa fotografii. A w plejstacji tego nie ma.
            Ja się nie "wypruję" żywotność korpusu to w obecnych czasach jak dowodzą fakty 2-3 lata (optymistycznie) potem idzie na alledrogo i dożywa starości u ludzi, nie widzę powodu aby wydawać aby wydawać taką kasę jaką wołają z 5DMII na nawet trzy lata . Co do stałek dla niektórych typów fotografii to rzeczywiście podstawa dla innych niekoniecznie, jeśli używasz szerokiego (takiego ultra szerokiego) kąta typu 10-22 na cropie lub 16-35 (17-40) na FF to nie bardzo widać jakąś stałkę która by go zastąpiła - w szczególności na krótkim końcu (proszę nie rzucać tutaj TS ani ryb bo to inne szkła do innych zastosowań) 90% moich potrzeb załatwia jeden obiektyw i jeden korpus - powinien być nie za duży i lekki, bez gripa, może mieć pentamirror, 3kl/s bo nawet tego nie używam, górny wyświetlacz jest dla mnie całkowicie zbędny, z jednym kólkiem sobie radzę (chociaż przyzwyczaiłem się do dwóch), może być z plastiku - w przeciwieństwie do analogów z autofocusem które są całkowicie sprawne po 20 latach (a po 50 bez af) nie jestem w stanie oszacować czasu życia takiego korpusu, metal jest dla mnie całkowicie zbędny na wojnę się nie wybieram , trzy lata wytrzyma, a nie lubię nosić za dużo - wykonanie zewnętrzne korpusu na poziome 500D całkowicie mi wystarcza - aha do rzeczy które naprawdę potrzebuję ale pewnie nie dostanę (chociaż pierwiosnki się pojawiają) zaliczyłbym 100% pokrycia kadru w wizjerze. I jeszcze dodam że tak wyglądał amatorski korpus w czasach analogowych, te kilka co posiadałem to chyba nawet metalowe były, ale nigdy mnie to nie zastanawiało więc pewien nie jestem aha i pryzmat nawet miały taki prawdziwy - tego jestem pewien.
            Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• MatusP
              Początki nałogu
              • 2008
              • 442

Pewnie bym się z Tobą zgodził, gdybyś w folio miał coś na poparcie tej tezy. Wybacz, MSPANC
              Czyli mam (mamy) rozumieć, że bez stałek nie ma co próbować robić dobre zdjęcia? Domyślam się, że nie o to ci chodziło, ale, z tego, co piszesz, właśnie to wynika.
              BLOG

Komentarz

• Quadrifoglio
                Początki nałogu
                • 2006
                • 364

Zamieszczone przez sando
                Ok, to teraz powiedz dlaczego takiej taniej okrojonej puszki nie mógłby wypuścić na przykład Canon?

Sony A850 w moim przykładzie jest tylko dowodem, że koszta produkcji na to pozwalają. Nie mam zamiaru udowadniać wyższości systemu A nad B i odwrotnie. Chodzi tylko o koszta produkcji które dla puszek o podobnych cechach i z tej samej półki są podobne. No chyba, że uważasz, że Canon z powodu większej ilości dostępnych obiektywów ma koszta produkcji puszek większe :-P

Bo Canon chcę zarobić. Czy tak trudno to zrozumieć ?
                I w ogóle kto powiedział, że to ma być Caritas, że w ogóle hobby ma być czymś dostępnym i tanim ? W konstytucji nie zapisano powszechnego, równego i taniego dostępu do sprzętu foto.
                http://praca-magisterska.info
                http://alfetta.pl

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Zamieszczone przez jaś
                  Ja się nie "wypruję" (...)
                  Ty może nie, ale.. mam kumpla, który właśnie zaoszczędził parę groszy i chce wymienić wiekową 20D na "coś lepszego". Rozważania zaczynał od poziomu "może używane 5D". Po tygodniu dostrzegł nowe 7D (się dozbiera), obecnie jest na poziomie nowe 5DII. I teraz najlepsze. Zastosowanie: stado dzieciaków do domowego albumu.

Bo to widzisz, fotografia dla wielu to hobby, czyli coś, na co wydasz całą kasę jaką masz i jeszcze pożyczysz. Tak to działa. A takich amatorów pracujących na lepszych sprzętach niż zawodowcy jest coraz więcej. Zawodowcy też zwykle starają się kupić lepszy sprzęt, niż zwykle potrzebują. Tak na wszelki wypadek. Stąd jak widzisz, canon jeszcze długo nie da Wam takiej zabawki jak chcecie.

Zamieszczone przez MatusP
                  Czyli mam (mamy) rozumieć, że bez stałek nie ma co próbować robić dobre zdjęcia? Domyślam się, że nie o to ci chodziło, ale, z tego, co piszesz, właśnie to wynika.
                  Chodziło mi o "to drugie". Rozumiem, że nie chcesz zauważyć.
                  Jarek

Komentarz

• Quadrifoglio
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 364

Zamieszczone przez micles
                    Ok, wszyscy już zrozumieli, po dziesiątym poście o tej samej treści

Nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać i zbierać kasę. .
                    a

Powiem tak ... zaczynałem od FEDa mojego brata, rodzice kupili mi Smenę, na Zenita sam zarobiłem w liceum z pomocą rodziców. Zrób tak samo.

Pracujesz? Nie stać cię ? Weź kredyt. Przy okazji "ja" zarobię na zakup nowego obiektywu.

Ale lepiej jest ponarzekać prawda? że śnieg pada, że szkła marne, że producent nie chce nam zrobić dobrze i tanio ...
                    http://praca-magisterska.info
                    http://alfetta.pl

Komentarz

• sando
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 240

Ok, wszyscy już zrozumieli, po dziesiątym poście o tej samej treści
                      Trzeba powtarzać to i tysiąc razy, może wtedy się zlitują i wypuszczą takie coś :-P

W tej chwili po wydaniu 8K na body i tak już nic mi na stałki nie zostanie. Ewentualnie mogę podpiąć sobie 50mm f/1.8 ;-)

Zamieszczone przez Merde
                      Dasz głowę, że nie dokładają do interesu jak w przypadku PS3?
                      Głowy nie dam, ale nie wiem na czym by wtedy mieli zarabiać. Porównując zbiór nowych obiektywów Sony z tym co oferują producenci niezależni i rynek wtórny to wątpię aby Sony mógł na obiektywach odbić niższą cenę.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez Quadrifoglio
                      Bo Canon chcę zarobić. Czy tak trudno to zrozumieć ?
                      I w ogóle kto powiedział, że to ma być Caritas, że w ogóle hobby ma być czymś dostępnym i tanim ? W konstytucji nie zapisano powszechnego, równego i taniego dostępu do sprzętu foto.
                      Ale ja nie chcę aby Canon sprzedawał coś poniżej kosztów. Nie chcę aby ktoś mi robił łaskę i nagle zaczął sprzedawać C5D MKII za 5tys. Ten aparat dla mnie oferuje i tak zbyt dużo. Wolę aby Canon wypuścił bardziej ograniczony model za 5tys. Te 3tys różnicy Canon i tak ode mnie wyrwie za inne akcesoria. Ja byłbym zadowolony, a Canon by zarobił. Dlatego porównania do Caritasu są bez sensu.
                      Ostatnio edytowany przez sando; 16650. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• jaś
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2601

Bo to widzisz, fotografia dla wielu to hobby, czyli coś, na co wydasz całą kasę jaką masz i jeszcze pożyczysz. Tak to działa. A takich amatorów pracujących na lepszych sprzętach niż zawodowcy jest coraz więcej. Zawodowcy też zwykle starają się kupić lepszy sprzęt, niż zwykle potrzebują. Tak na wszelki wypadek. Stąd jak widzisz, canon jeszcze długo nie da Wam takiej zabawki jak chcecie.
                        Pożyjemy zobaczymy jak to mawiają, przez najbliższy rok nie planuję zakupów bo nie potrzebuję - jestem amatorem w przeciwieństwie do większości użytkowników tego forum robię dla czystej przyjemności robienia - nie otrzymuję za to kasy wydaję na to kasę - korpus, obiektywy filtry, statyw i benzyna - sprzęt zmieniam jeśli zaczyna mnie wyraźnie ograniczać. Nie przypuszczam aby Canon kiedykolwiek mi coś dał, zawsze bulę to jest wypisane na fakturze - firma robi to co robić musi - my mamy wybór, gdyby nie kryzys pewnie już byśmy mieli "taniego" FF - piszę w cudzysłowiu bo tani to on będzie jak będzie kosztował poniędzy 1499 a 1999 zł , a tak bardziej na poważnie to zgadzam się że 5D przed zakończeniem produkcji był tani i jeśli następny model byłby lepszy i tanszy od poprzednika - a tak powinno być - to pewnie nie byłoby tego wątku. A co do zabawek "dawanych" przez Canona to zawsze jest nie tak - a to autofocus komuś nie odpowiada, a to dynamika słaba a szumy coraz większe, za dużo Mpx, za mało Mpx - ja nie mam takich problemów autofocus mi działa (ręcznie też potrafię ostrość nastawić), z szumami sobie radzę, Mpx mi wiszą, jasnych stałek nie potrzebuję - no jakby wypuścili jasnego cropa (dla amatora) około 30mm za 600zł przyzwoitej jakości to go kupię - nie mam problemów - nie mam parcia - poczekam na "amatorski" FF i go kupię - to tylko elektronika a elektronika tanieje - szybko tanieje - dla niektórych za szybko .
                        Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                        Jestem szumofobem
                        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez Quadrifoglio
                          Pracujesz? Nie stać cię ? Weź kredyt.
                          Studiuję dziennie, więc nie pracuję. Stać mnie - już uzbierałem na 5d2, ale w najbliższym czasie nie mam aż takich ważnych zdjęć, żeby się przesiadać na FF. Czekam na cashbacka, albo do wiosny. W BH potaniała o 200$ i dorzucili 2xSanDisk 4gb exIII - może i u nas coś cena spadnie.

A jakby wyszło tanie FF, to wziąłbym od razu, a resztę przeznaczył na upgrade'y szkieł (28 > 35, 11-16 > sami 14, 50 1.8 > Sigma 50 1.4)

Komentarz

• magix
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 298

Jeśli chodzi o 5d MK II to brakuje mu tylko jednego. Dobrego AF i w zasadzie ten aparat już wszystko ma co wystarcza większości użytkowników. I to by mogła być dla mnie jedyna nowość w jego następcy, pod warunkiem ze cena byłaby na poziomie d700.
                            Myślę ze większość żalu do Canona z tego wątku jest ze względu na konkurencyjny aparat Nikon (d700) i ze brakuje takiego czegoś w tym systemie za jakieś rozsądne pieniądze. Bo nikon pokazał że da się zrobić dobry i funkcjonalny aparat z tym co dla fotografa najważniejsze. (Proszę mi nie pisać tylko "to zmień sobie system". jak Ci nikon odpowiada." Bo strata iluś set zł przy zmianie systemu dla większości jest nie do przełknięcia. )
                            C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
                            http://magix.digart.pl/

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

A jakby wyszło tanie FF, to wziąłbym od razu, a ..
                              ..a potem wypłakiwał się na forach jaki ten aparat wolny, brzydki, plastikowy, af do ****, w wizjerze noc a klapka skrzypi nawet niedotykana. Ludziska miejcie umiar. Jak to czytam, to aparatu dla większości z Was nie ma w żadnym dostępnym obecnie systemie.
                              Jarek

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

E tam. FPSy, wygląd, materiał, cel użytkowania, wizjer i odgłosy mnie nie obchodzą. Ma być FF, low-noise, AF z 40d/50d (wraz z ich rozmieszczeniem w wizjerze) i LCD z 50d/5dmk2. Reszta - jak im łatwiej/taniej/etc. Może być nawet różowe i owinięte pakułą i tawotem.

Komentarz

Pracuję...