Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Zamieszczone przez Czacha
    a jaka korzysc niesie za soba robienie zdjec w RAW? ... z filmem jest tak samo
    Dokładnie.
    Głównym zadaniem kodera video (od starego MPEG-1 po obecny MPEG-4 AVC) jest znalezienie w obecnej ramce fragmentów (takich samych albo bardzo podobnych), które już były w poprzedniej (albo "będą" w przyszłej) ramce.
    Łatwo sobie wyobrazić, jaka sieczka powstaje - w końcu kolejne ramki zwykle jednak się różnią (być może za wyjątkiem filmów "polskiego kina moralnego niepokoju" )
    Oczywiście - w tanich aparatach jest Motion-JPEG, w którym ten problem nie występuje, bo każda ramka jest osobnym obrazkiem JPG.
    Ale to już przecież wiemy, że JPG- a też nie chcemy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez myslidar
    To powinni zrobić jeszcze gripa z minimum 1TB dyskiem
    W sumie wystarczyłoby, żeby port USB czytał dyski (teraz trzeba mieć do tego kosmicznie drogie WFT) albo żeby dodali port eSATA.
    Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Zamieszczone przez Bahrd
      Oczywiście - w tanich aparatach jest Motion-JPEG,
      W nietanich "innej wiodącej marki" też .
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• mgtan
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1084

Wystarczyło by USB z możliwością podpięcia zewnętrznych nosników to co jest własnie w module WFT mi Wlan nie potrzebny w aparacie, bo nawet w Nce to ledwie 10MB/s realnego transferu, więc jednak trooooche wolno, ale np mały kabelek i podpinamy 500GB dysk 2,5 cala i jazda
        Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
        24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
        Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• toma20D
          Bywalec
          • 2006
          • 120

Byla kiedys taka mozliwośc w ipod Photo i iPod5 G i chyba iPod Nano 2G + Apple iPod Camera Connector ale w nowej wersji iPod , Apple juz to zablokował
          pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek Gitzo 5541LS

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Zamieszczone przez mgtan
            Wystarczyło by USB z możliwością podpięcia zewnętrznych nosników to co jest własnie w module WFT
            ale USB to jest transfer na poziomie, jak dobrze pojdzie 30MB/s a to i tak by bylo jak na aparat wielkie halo. a to jest, jakby nie patrzyl, w granicach 1,2~1,25 klatki RAW z takiego 5D mkII. to 24 fps to jeszcze daleko.

nie wiem czy firewire by takie cos w praktyce uciagnal.

ale juz RAID 2x 2,5" powinien dac rade. tylko to na jakichs LP-E7 wielkosci drugiego gripa by musialo zasuwac...
            www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez akustyk
              ale USB to jest transfer na poziomie, jak dobrze pojdzie 30MB/s a to i tak by bylo jak na aparat wielkie halo. a to jest, jakby nie patrzyl, w granicach 1,2~1,25 klatki RAW z takiego 5D mkII. to 24 fps to jeszcze daleko.
              Kolega widzę o USB 3.0 jeszcze nie słyszał?

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

Zamieszczone przez Vitez
                Kolega widzę o USB 3.0 jeszcze nie słyszał?
                zgoda, to moze zadzialac. ale chyba nie w 1Ds mkIV, ktory ma wyjsc w ciagu najblizszych 2 lat.

zreszta, o USB 2.0 tez slyszalem ile mialo wyczyniac. a po premierze skonczylo sie rumakowanie...
                www albo tez flickr

Komentarz

• dzik
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 884

nie wiem czy firewire by takie cos w praktyce uciagnal.

ale juz RAID 2x 2,5" powinien dac rade. tylko to na jakichs LP-E7 wielkosci drugiego gripa by musialo zasuwac...
                  USB 3.0 ma 600MB/s teoretycznie.
                  sRAW z 5D ma 10MB, wiec 240MB/s i mamy 24 klatki przy 5mpix i mamy 4k zamiast full hd

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez dzik
                    USB 3.0 ma 600MB/s teoretycznie.
                    sRAW z 5D ma 10MB, wiec 240MB/s i mamy 24 klatki przy 5mpix i mamy 4k zamiast full hd
                    daje rade. ciekawi mnie tylko co w takim razie z zapisem, bo na ciagly zapis 240MB/s to ani flesza ani nawet pary dyskow w RAID nie stanie. a to musi byc z grubsza jednostajny transfer i na odcinku jednego ujecia srednio nie mniejszy niz 240MB/s netto(!). zakladam, ze system plikow to juz nie bedzie FAT, chociaz wtedy uzyskanie jednostajnego przeplywu 240MB/s byloby latwiejsze - badz co badz, to raptem 8,5 sekund na ujecie
                    www albo tez flickr

Komentarz

• Bahrd
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 3053

Panowie! Podzielam Wasz entuzjazm, ale obawiam się, że w ferworze zapomnieliśmy o bateriach....
                      Używający JPG potwierdzą, że bateria starcza im na znacznie więcej zdjęć, niż pracującym w RAW-ach.
                      Tu - w przypadku video - dysproporcja może być jeszcze większa - chyba, że w trzeciej kieszeni będzie osobna bateria do SSD/HDD.
                      Był już - zdaje się - pomysł na zewnętrzne baterie spirytusowe...?

Komentarz

• mgtan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1084

wiecie jest jeszcze kopmpresja bezstratna :-)... da rade dyski SSD ida w dół więc spokjnie jak na wojnie co do videorawów to myśle zę na początek to będzie HD a nie full HD z racji właśnie objętości i ba... wkońcu procki musza przerabiać 30 rawów n sekunde a to już Core i7 ma problemik raczej

co do samych rawów to mówimy o obrazie 1920x1080 a nie 21mlnpx więc taki raw 1920 ma około 3 MB.

3MB x 30fps = 90 MB/s a to już wcale nie jest złe. Gorzej że 10 minut takiego filmu to ponad 50 GB

ale taki 720p już by dało rade:
                        1,5MB x 30 fps = 45 MB/s i juz jesteśmy w domu.

Komentarz

• dzik
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 884

daje rade. ciekawi mnie tylko co w takim razie z zapisem, bo na ciagly zapis 240MB/s to ani flesza ani nawet pary dyskow w RAID nie stanie. a to musi byc z grubsza jednostajny transfer i na odcinku jednego ujecia srednio nie mniejszy niz 240MB/s netto(!). zakladam, ze system plikow to juz nie bedzie FAT, chociaz wtedy uzyskanie jednostajnego przeplywu 240MB/s byloby latwiejsze - badz co badz, to raptem 8,5 sekund na ujecie
                          Testy smartfonów, kart graficznych, komputerów i laptopów. Recenzje gier, programów i gadżetów oraz newsy ze świata nowych technologii.

SSD osiagaja ponad 200MB/s

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Zamieszczone przez mgtan
                            wiecie jest jeszcze kopmpresja bezstratna :-)...
                            Wiemy. CR2 są już pakowane bezstratnie

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez mgtan
                              co do videorawów to myśle zę na początek to będzie HD a nie full HD z racji właśnie objętości i ba... wkońcu procki musza przerabiać 30 rawów n sekunde a to już Core i7 ma problemik raczej
                              Nie sądzę. Canon ma na marketingowych sztandarach fullHD i nie wierzę (jestem tego właściwie pewien) żeby wypuścili jakikolwiek aparat bez FHD, a co dopiero sztandarowy model, który ma zmasakrować konkurencję pod tym względem. Będzie raw video -> będzie FHD, nie ma innej możliwości IMHO.

Zamieszczone przez Bahrd
                              Wiemy. CR2 są już pakowane bezstratnie
                              Dokładnie .
                              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• mgtan
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1084

no to jeszcze poczekamy na nowe perocki. Może ukłądy dedykowane FHD+raw+30fps są ale zwykłe PCtowe procki nie dają rady z tym nawet :-)

Komentarz

Pracuję...