Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bruinen
    Coś już napisał
    • 2010
    • 77

Ja tam chciałbym żeby kart SD nie wkładali... No chyba że CF i SD, to OK. 5D II daje mi 110% tego co potrzebuję, więc co by w III nie dali na pewno na mnie nie zarobią (przynajmniej przez kilka lat), to właśnie przez takich ludzi jak ja nie robią puszek idealnych - skoro nawet te "okrojone" wystarczają, to idealną musieli by 10 lat robić żeby się ludziom znudziła :-P

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

Zamieszczone przez Bruinen
      Ja tam chciałbym żeby kart SD nie wkładali... No chyba że CF i SD, to OK. 5D II daje mi 110% tego co potrzebuję, więc co by w III nie dali na pewno na mnie nie zarobią (przynajmniej przez kilka lat), to właśnie przez takich ludzi jak ja nie robią puszek idealnych - skoro nawet te "okrojone" wystarczają, to idealną musieli by 10 lat robić żeby się ludziom znudziła :-P
      Podwójny slot byłby fajny. Grunt, żeby wsadzili SD, bo ostatnio dużo zainwestowałem w te karty (4 aparaty na SD kontra jeden na CF), poza tym łatwiej mi zrzucać pliki na komputer z SD, bo mam slot na tą kartę w laptopie, czyli razem z czytnikiem mogę opróżniać 2 karty SD na raz.
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

No tak, bo drugi czytnik to tak kosztowna inwestycja :P

Komentarz

• xxkomarxx
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1456

SD zajmuje mniej miejsca. 2 czytnik na biurku może zająć powierzchnię przeznaczoną np na piwo

Komentarz

• gary
            Bywalec
            • 2007
            • 158

ale cf moze byc podstawka pod kufel :P
            Sebastian Małachowski

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez micles
              No tak, bo drugi czytnik to tak kosztowna inwestycja :P
              Nie ale dla mnie np. ważne jest to, że muszę pamiętać żeby go zabrać. Czytnik SD w lapku mam zawsze .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Dawno temu widziałem fotoreportera, który miał czytnik i iPlusa przyklejone na Superglue do obudowy laptopa ;D

Komentarz

• Bruinen
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 77

Dla mnie głównym argumentem przeciw SD jest ich kruchość - nawet San Diski z serii extreme potrafią się uszkodzić przy normalnym użytkowaniu (nie mówię o rzucaniu i próbach włożenia na odwrót etc.) i zostawić kawałki plastiku w slocie. CF jak się zadba żeby nie zapchać dziurek są dużo lepsze pod tym względem :-)

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Odkąd weszły karty SDHC jedyną przewagą CF-ów jest to że trudniej je zgubić :-)
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

z punktu widzenia codziennej wygody niedzielnego pstrykacza, to SD ma wiele zalet.

ale jeszcze nie widzialem karty SD, ktora siegalaby predkosci odczytu przyzwoitego CF-a, a predkosc zgrywania fot na kompa to chyba jedyny czynnik, ktory ma dla mnie znaczenie w przypadku kart. oprocz oczywiscie bezawaryjnosci, w temacie ktorym rowniez nie widze jak SD moze podskoczyc CF.

jesli mam wybor, to absolutnie i zdecydowanie wole CF-a.
                      www albo tez flickr

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Zamieszczone przez MacGyver
                        Odkąd weszły karty SDHC jedyną przewagą CF-ów jest to że trudniej je zgubić :-)
                        A jaka jest przewaga SD ?

Zamieszczone przez Bruinen
                        Dla mnie głównym argumentem przeciw SD jest ich kruchość - nawet San Diski z serii extreme potrafią się uszkodzić przy normalnym użytkowaniu (nie mówię o rzucaniu i próbach włożenia na odwrót etc.) i zostawić kawałki plastiku w slocie. CF jak się zadba żeby nie zapchać dziurek są dużo lepsze pod tym względem :-)
                        Mnie karta SD San Diska ułamała się przy jednym z pierwszych użytkowań w 60d. Nie mogłem włożyć przez to karty do slotu, na szczęście udało się odłamek wydostać.

Zupełnie nie rozumiem, po co pakować te malutkie karty do dużych lustrzanek.
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Czapa
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 179

Chyba jedynym plusem jest cena, bo są tańsze niż CF :wink:
                          ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez Cichy
                            A jaka jest przewaga SD ?
                            Ano taka, że czytniki są w prawie każdym laptopie.
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

Zamieszczone przez Merde
                              Ano taka, że czytniki są w prawie każdym laptopie.
                              z drugiej strony, zapakowanie czytnika CF do torby/plecaka to nie jest jakies tam wielkie obciazenie ani nie zabiera mnostwo miejsca. chociaz oczywiscie nie jest to tak wygodne...
                              www albo tez flickr

Komentarz

• dziobolek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2634

Można też włożyć w gniazdo PCI-Express i zapomnieć o "zapominaniu"

Prawie jak wbudowany - CF Compact Flash to ExpressCard 54 Adapter PCIe UDMA F.

Pozdrówka!
                                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...