Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Zamieszczone przez merida
    Przewidywalna lampka Canona to chyba tylko ten nowy ex z opcją światła ciągłego do filmowania hehe
    ale po co ciaglego?

grunt, zeby potrafila odpowiednio zsynchronizowanym z fps-em stroboskopem walic.
    www albo tez flickr

Komentarz

• tezmarek
      Uzależniony
      • 2009
      • 840

Zamieszczone przez akustyk
      ale po co ciaglego?

grunt, zeby potrafila odpowiednio zsynchronizowanym z fps-em stroboskopem walic.
      No to teraz wyobraź sobie, jak będą zachowywać się ludzie filmowani przy takim oświetleniu i co się stanie, gdy filmował będzie ktoś jeszcze

Komentarz

• jaś
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 2601

Zamieszczone przez dinderi
        Matko z córką!!! Aż mnie zmroziło! Czy mógłbyś wskazać, co w tej lampie działa nie tak?
        Chyba dzisiaj nie usnę...
        nie wiem co jest nie tak, ale zawsze kiedy usiłuję błysnąć canonem to wspominam czasy kiedy miałem lampę marki elgawa (ładowana z kontaktu ) z takim kółkiem do obliczania ekspozycji (kręciłeś kółkiem i ustawiałeś na aparacie marki zenith to co wyszło na kółku) i wydaje się że było to bardziej przewidywalne niż system canona (dodam dla ustalenia poziomu dyskusji że później miałem duże systemowe lampy minolty 5200, 5400 i jakoś też miałem wyrobione głębokie przekonanie że ile razy zrobię zdjęcie to będzie dobrze).
        Jestem szumofobem
        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• dinderi
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3028

Jaś, to o czym piszesz, można robić również Canonem.
          Wystarczy nauczyć się co to jest liczba przewodnia i do czego służy.
          Rzeczywiście, Elgawa miała to cudowne kółeczko, a taki np. stary Unomat gotową tabelkę na tylnej ściance. Nowoczesny Canon tego nie ma. Ale jeśli nie umiesz korzystać z trybów automatycznych, można sobie policzyć tabelkę, zakleić nią ekranik lampy, ustawić ją w tryb M i korzystać tylko z przełącznika ON-OFF.
          Tutaj wszystko w temacie http://www.foto.az.pl/index.php?opti...155&Itemid=160
          Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

Zamieszczone przez dinderi
            Jaś, to o czym piszesz, można robić również Canonem.
            Wystarczy nauczyć się co to jest liczba przewodnia i do czego służy.
            Rzeczywiście,
            ech zawsze tak samo, ranek bez kawy i wbicia szpilki w .... kogoś z forum jest rankiem straconym, wiem co to jest liczba przewodnia pewnie od czasu kiedy posiadałem rzeczoną elgawę, spadam, wyładuję się na zdjęciach (swoich) bo mam spore tyły czasowe w obróbce lub cudzych na jakimś portalu ze zdjęciowym.
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Jaś, nie obruszaj się
              Nie wbijałem Ci szpilki. Wydawało mi się, że naprawdę masz kłopot z liczbą przewodnią.
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Samsung pokazał zainteresowanym (ewentualnym) partnerom handlowym apsc cmos sensor o 18 MPx i 4K.
                Mamy odpowiedź co będzie w najnowszych cropach: 4K@24/25/29/30, 2K dodatkowo@60 a 1080p@120.
                the silence is deafening

Komentarz

• Opa_Apo
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 226

Zamieszczone przez gietrzy
                  Samsung pokazał zainteresowanym (ewentualnym) partnerom handlowym apsc cmos sensor o 18 MPx i 4K.
                  Mamy odpowiedź co będzie w najnowszych cropach: 4K@24/25/29/30, 2K dodatkowo@60 a 1080p@120.
                  Dlaczego Canon miał by używać matryc Samsunga? Z tego co wiem to chyba tylko w 1D było ccd od Panasonica, a w reszcie są ich własnościowe matryce.

Komentarz

• konradl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 980

Zamieszczone przez akustyk
                    no nie mow... to ten 70-300 w moim plecaku, to musi byc z 2009 w takim razie
                    Tak troche OT.
                    Akustyk, a orientujesz sie moze jaka jest najjasniejsza przyslona przy ustawieniu obiektywu na 200mm?
                    I czy moglbys odniesc jak wyglada ostrosc na tej pelnej dziurze w 70-300@200mm vs 70-200f4L@200mm?

Bo przyznam ze 70-200 jest super, ale jednak b.czesto brakuje mi zasiegu na FF.

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez Opa_Apo
                      Dlaczego Canon miał by używać matryc Samsunga? Z tego co wiem to chyba tylko w 1D było ccd od Panasonica, a w reszcie są ich własnościowe matryce.
                      Bardziej chodziło mi o to, co taki Sams wsadzi w nowe NX by... nie być gorszy od konkurencji (Sony NEX-7@24 MPx).
                      Aż strach się bać spec wideo w nowym Dalmierzu
                      the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Problem w tym, że póki co to nie Samsung wyznacza trendy na tym rynku - to nie telewizory . W Casio też masz możliwość robienia zdjęć seryjnych po kilkadziesiąt klatek/sek. i jakoś nie widać żeby Canon albo Nikon się tym zbytnio przejęły .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

Zamieszczone przez konradl
                          Tak troche OT.
                          Akustyk, a orientujesz sie moze jaka jest najjasniejsza przyslona przy ustawieniu obiektywu na 200mm?
                          oczywiscie.
                          f/5.0

zobacz sobie tabelke:

I czy moglbys odniesc jak wyglada ostrosc na tej pelnej dziurze w 70-300@200mm vs 70-200f4L@200mm?
                          ale f/4 IS czy nonIS? bo IS-a nie mialem.

a nonIS jesli chodzi o ostrosc, to w calym zakresie ogniskowych i dziurek bierze tegie lanie od 70-300L, nawet jak sie porowna przymkniete 70-200/4 nonIS do 70-300L na pelnej dziurze.

co do porownania z wersja IS to sa dosc rozne opinie w sieci, najczesciej w okolicy rownie dobrze do nieznacznie gorzej na niekorzysc 70-300.

Bo przyznam ze 70-200 jest super, ale jednak b.czesto brakuje mi zasiegu na FF.
                          powiem Ci tak: 70-300L to jest za* dobre szklo, wiec jak kupisz, to nie bedziesz zawiedziony.

tak ze, tak sobie mysle, ze brak ogniskowej zamienisz na brak paru tysiecy PLN na ROR
                          www albo tez flickr

Komentarz

• konradl
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 980

Dzięki za szerokie podsumowanie.
                            Co do 70-200 f4 to mam wersje bez IS-a, ktora IMO na 5d mk2 jest b.dobra, moze nie idealna na brzegach bez przymykania, ale to nie szeroki kat gdzie ostrość powinna byc bardzo rownomierna w calym kadrze.

A tabelka bardzo bardzo pomocna. Thx.
                            Narazie bardzo luźno rozważam rozne opcje, bo do wyboru jest przynajmniej kilka i wszystkie maja swoje wady i zalety

Miedzy innymi zastanawiam sie nad dokupieniem jakiegoś TC 1.5x/2.0 bo przynajmniej te wersje 1.5/1.4x maja w miare pozytywne opinie.

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              W Casio też masz możliwość robienia zdjęć seryjnych po kilkadziesiąt klatek/sek. i jakoś nie widać żeby Canon albo Nikon się tym zbytnio przejęły .
                              A szkoda, był taki krasnal TX-1... To pierwsze Casio z ztcp 240 kl/s wymiata.
                              BTW. Samsung to nie Casio i jego sensor (najnowszy hi-tech) ma rozmiar aps-c.
                              the silence is deafening

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Video, Video tak, taaak!

Komentarz

Pracuję...