Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

@christof. Obecne aparaty m4/3 wcale nie są dużo mniejsze niż amatorskie, małe lustrzanki. O cenie już nawet wspominał nie będę. Oprócz Japonii, ich sprzedaż jest znikoma. I wcale się nie dziwię.
    Czy Canon wejdzie? A kto go tam wie... Niech najpierw zrobią przyzwoity AF w LV.

Komentarz

• christof
      Bywalec
      • 2007
      • 203

Zamieszczone przez MC_
      @christof. Obecne aparaty m4/3 wcale nie są dużo mniejsze niż amatorskie, małe lustrzanki.
      Taki Olek z pancake w porównaniu z np 500D z kitem czy może ze stałką np 28 1.8 będzie jednak dużo mniejszy szczególnie jak się postawi obok i popatrzy z góry - widziałem na własne oczy. Chociaż swoją drogą te m4/3 wcale nie są takie kieszonkowe.
      plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Naleśniki są i w zwykłym Pentaxie...
        Wizualnie mi się podoba Olek, ale mały ani lekki to on nie jest. A tani to już wcale. Na dzień dzisiejszy kupiłbym Sigme Dp1 lub Sony WX1.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez christof
          No jak to w jakim? Nie chciałbyś niewielkiego aparatu, czyli mniejszego dużo od lustrzanki, ale dającego lepsze jakościowo zdjęcia (i miejmy nadzieję w końcu HD wideo) niż Gxx? Bo ja np jeżdżąc na nartach właśnie czegoś takiego szukam, bo chociaż mój G7 jakoś tam daje radę, to jednak chciałoby się więcej. Oczywiście wożę też z przodu 30D z Tamronem, ale poręczność tego zestawu jest raczej średnia... Podsumowując, myślę że target się znajdzie, zobacz, że prawie cała technika dąży jednak do mniejszych rozmiarów (no może poza TV :P). Chyba, że Twoje pytanie było ironiczne
          Nie no wszystko pięknie tylko po co z tego powodu przystępować do jakiegoś niszowego systemu. Z punktu widzenia Canona to zupełnie bezsensowny marketingowo ruch. Dlatego według mnie nie ma szans na to, że to nastąpi.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

To ja spytam tak:
            1. Jaki zysk dla μ4/3 i obecnych w nim producentów miałoby włączenie się "dużych" spod znaku C i N?
            2. Dlaczego ktokolwiek, komu podoba się ten format miałby czekać na wersję C lub N?

Toteż skłonny jestem raczej zgodzić się z Kolekcjonerem - wystarczy, że Canon wypuści Pro1 II i "będzie kryty"... )
            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

jesli ktokolwiek jeszcze ma jakies problemy ze zrozumieniem, ze dla Canona wchodzenie w jakies 7:15 nie ma sensu, to moze niech sobie pomysli, czemu Ford nie produkuje pralek a Siemens samochodow.

odp: bo to po prostu, [vitez-filtr], nie ma sensu. lepiej robic dobrze swoje, zamiast pakowac sie w cudza dzialke ponoszac koszty i ryzykujac brak zyskow.

na czym polega problem, jak komus sie podoba 4/3? jest Panasonic, jest Olympus, mozna sobie kupic. to, ze na tym nie stoi etykietka Canon, nie ma chyba zadnego znaczenia.
              www albo tez flickr

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3608

Podobne jak w tytule wątku, niestety małosensowne pytania, można generować też w kierunku przeciwnym. Do moich ulubionych należy czy Olympus albo Pasikonik odważą się zrobić w m4/3 stałkę 300/4? A może chociaż 200/2.8?

Komentarz

• fotna
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 454

Canon chce zarabiać -i nic więcej.
                  Jeśli zrobi aparat 4/3 na bagnet EF i EFS i powiedzmy nowego typu efx -tz. że obiektywy od eos będą do niego pasowały - zarobi.
                  Dlaczego
                  - bo dużo rzeczy pewnie im podejdzie z GXX
                  -bo jest dziura między GXX a XXXD -taka psychologiczna
                  -bo dobry marketing zrobi swoje
                  -bo będzie kompatybilne z innymi szkłami które już ludzie mają - o lampach, wężykach itp nie wspomnę
                  -bo powiedzmy zrobi "naleśnika" (jasny, mały, ostry) - czyli mały aparat z niezłą optyką
                  i kilka tanich z tworzywa nie szkła zoom
                  -bo po tym naleśniku kupią L
                  -bo jak będą mieli L to kupią XXXD itd
                  fotna.dlm.pl

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

Bankowo będzie jakiś super telas teraz. 70-200/2.8 IS II dali wcześniej pod vancouver - pewnie 3/4 agencji repo albo już je kupili prosto od C albo mają zamówienie w każdym możliwym sklepie żeby je dostać zaraz jak wejdzie :-P.
                    A super tele które będzie teraz announced trafi pewnie do największych agencji na testy polowe w vancouver.
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• christof
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

Zamieszczone przez akustyk
                      na czym polega problem, jak komus sie podoba 4/3? jest Panasonic, jest Olympus, mozna sobie kupic. to, ze na tym nie stoi etykietka Canon, nie ma chyba zadnego znaczenia.
                      To dlaczego nie wszedłeś w lustrzankę Panasonica albo Olympusa skoro ta etykietka nie ma znaczenia? Mi w tym wypadku nie chodzi o napis "Canon" - liczę na dobry sprzęt w systemie micro z dobrymi obiektywami, ciekawe rozwiązanie, coś nowego, a skoro C robi tak dobre FF i APS-C myślę, że i tu by dali radę. Z kompaktów też jest sporo do wyboru, przechodziłem przez parę firm (Nikon, Fuji) i uznaję serię G Canona za najlepszą, to samo może być w 4/3 jeżeli wypuszczą coś sensownego. Ale prawda jest taka, że faktycznie szukałbym dobrego jasnego pancake i raczej nie interesował się zoomami, bo chodzi mi o kompaktowość.
                      plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

To dlaczego nie wszedłeś w lustrzankę Panasonica albo Olympusa skoro ta etykietka nie ma znaczenia?
                        dlatego, ze najlepszy sprzet na moje potrzeby i mozliwosci finansowe byl akurat w systemie Canona.

Ale prawda jest taka, że faktycznie szukałbym dobrego jasnego pancake i raczej nie interesował się zoomami, bo chodzi mi o kompaktowość.
                        przechodzilem zakup drugiego aparatu do domu i temat zgodnosci z posiadanymi klamotami, owszem, pojawil sie. chociaz akurat tu niekoniecznie jako zaleta, bo na wyciaganie mi lensow z plecaka reaguje jak pies na wyjmowanie kosci z michy (nawet mimo, ze to wlasna slubna zona i dziecko). tak, to jest pewna zaleta, ale ja bym jej nadmiernie nie przecenial. dlatego, ze jak kupisz maly korpusik typu GF1 do spoly z nalesnikiem 25mm badz jakims malenkim 14-50, to w 99,9% przypadkow to powinno pokrywac potrzeby i zadania, do ktorych ten sprzet biezesz zamiast duzego lustra.

tak, do Fiata 126p tez mozna dorobic spoilery, silnik 16V i kapcie o szerokosci sladu 40 cm. tylko, ze on oryginalnie zostal zaprojektowany jako jezdzidlo miejskie i w tej roli sprawdza sie najlepiej, dlatego nie ma potrzeby robienia z niego Porsche szczegolnie, jak sie juz ma jakies Porsche w garazu

m4/3 a duzy DLSR od polki xxD wzwyz to sa zupelnie inne bajki o roznych zastosowaniach.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Zamieszczone przez gietrzy
                          Ale jesteś złośliwy... w niedzielę dslr'em a prawie codziennie Nokią trzaskam reporterkę z żelazka np. wypadki na skrzyżowaniach czy debili, którzy bawią się z QuakeIIIArena w wersji za kółkiem, na przejściu dla pieszych...
                          hehe, już taki zgryźliwy się urodziłem.. ale serio to masz "pałer" żeby to wszystko czytać.. ja kiedyś w robocie przeczytałem z pół wątku który na dpr podałeś i wymiękłem, nie mówiąc o RG czy CR bo to co tam wypisują to przegięcia.. a Ty masz moc i to niestrudzenie czytasz

Artur, ja naprawdę nie mam potrzeby wystawiania moich fotek a moją fotografię można określić mianem rodzinna reporterka w wydaniu extreme.
                          To tak jak moją
                          Wcale nie chcę żebyś wystawiał fotki tylko ostatnio jakoś dużo Ciebie jest na forum i gdzie nie spojrzeć g3 wyskakuje.. i to w różnych godzinach co wskazuje na.. nie napiszę bo znowu będzie że złośliwy jestem

LX3 sprzedam jak wyjdzie coś naprawdę jasnego, idealnie 12mm f/2.0 do GF-1, który marzy mi się do filmików, bo w 7D nie ma AF Sonówkę odpuściłem bo tak zwalili jotpega (WX-1), że nawet mnie zatkało. O S5 IS czy jakimś Kodaku (super światłomierz!), 18-135IS, itd. nie wspominam...\
                          o dżizas.. może pożyczyć Ci "starą" piątkę z 35L na przeczekanie - moja jak wiesz nie ma BF na pół metra.. i jak kiedyś bym sprzedawał miałbym egzemplarz na którym mogłaby być nalepka "GIETRZY tested and certified" czy jakoś tak.. - od razu tysiąc w górę bym krzyczał..

ale spoko - jak lód puści i wiosna nastanie to Cię wyciągniemy wreszcie na browara razem ze Zbyszkiem i resztą chłopaków - będziesz mógł dotknąć naszych Canonów..

chyba że te szkła co obiecujesz nie wyjdą to jak Jarek do Kielc wpadnie to też Cię zaprosimy na pogawędkę

A przy okazji bo PW mi się nie chce pisać - looknij może co w tym temacie co w zeszłym roku się nie dało
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

W faszystowskim sklepie 100-400L IS otrzymało honorowy tytuł out of print
                            Przypomina mi mi się afera z Adoramą, 70-200/2.8L IS i śmiechem niedowiarków.

Canon mnie słucha

arturs: lipiec 2010
                            Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                            the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

W faszystowskim sklepie 100-400L IS otrzymało honorowy tytuł out of print
                              Przypomina mi mi się afera z Adoramą, 70-200/2.8L IS i śmiechem niedowiarków.

Canon mnie słucha

arturs: lipiec 2010
                              No fajnie by było, bo nie ukrywam, że na to szkiełko mam chęć od dłuższego czasu :razz:.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                No fajnie by było, bo nie ukrywam, że na to szkiełko mam chęć od dłuższego czasu :razz:.
                                Update: info pochodzi z canon.de - co więcej zdementowali plotki o następcy, co trochę się synchronizuje z postem na FM wspominającym o 200-400/4 IS - jak rozmiarem/wagą będzie przypominał Nikkora ($6100, 36cm długie + hood!, 2.75 kg) to ja wysiadam. Natomiast ja bym wciąż widział miejsce na drugie szkiełko typu 200-500/4-5.6L IS jako bieda super travel telas.

Kwestia następna to jak bardzo 70-200 II został zoptymalizowany do współpracy z TCx2

Podsumowując: według canon.de nie będzie 100-400 II :sad:
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...