X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

http://www.trailspace.com/gear/garmont/syncro-plus-gtx/ - może być?

Komentarz

• szymekgd
      Początki nałogu
      • 2008
      • 292

Przejdz sie do sklepu, najlepiej do jakiegos himountain'a i pomacaj, zwroc szczegolna uwage na rozmiar (ma zmiescic sie skarpeta, a noga tez "puchnie" przy duzym wysilku), jak dla mnie podeszwa nie powinna byc za twarda, bo taka lubi sie slizgac po mokrym i po lodzie, nie mowiac juz, ze szybciej sie sciera, po zakupie koniecznie zaimpregnuj buty preparatem, dobrym rozwiazaniem na snieg i bloto sa tez stuptuty.
      Ja od 4 sezonow uzywam buty La Sportivy (model Nevada) i szczerze polecam je na dlugie wedrowki , sa lekkie, sztywne, maja nie slizgajaca sie podeszwe z vibramu, nie przemakaja.
      CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

No właśnie byłem w himountain'ie w Bydgoszczy, popatrzyłem i tylko ten model mi się spodobał i jest w miarę z jednego kawła skóry. Rozmiarówka 44,5 (10) są na styk w jednej zwykłej parze skarpet, 46 (11) obstawiam, że za duże nawet z grubymi skarpetami, więc zadzwoniłem do Poznania i odłożyłem sobie 45 (10,5) i pewnie na nie padnie wybór. Cena rozsądna - u nas 600zł, w USA 200$, więc nie kroją aż tak bardzo na tym.

Komentarz

• cobra MC
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 15

Zamieszczone przez micles
          mam takie, tylko bez plusa. bardzo sobie chwale. impregnować od razu nie musisz, bo są dobrze fabrycznie zaimpregnowane (cały dzień łażenia w śniegu po kostki w niewielkim mrozie nie zrobiło na nich większego wrażenia). są brdzo wygodne, śmiem twierdzić, że wygodniejsze od "adidasowtych" trezetów. musisz dobrze dobrać rozmiar, żeby tylko palce nie dosięgały czóbków buta.

Komentarz

• christof
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Mamusiowy budżet - tzn że jak będzie trzeba się wykosztować, to może ją namówię, ale pewnie tak w granicach 500-700zł
            To jak ten górny zakres to polecam w 100% Meindl Borneo - nie ma lepszych - sprawdziłem już naprawdę sporo innych firm. Ale wiesz na jakiejś grupie górskiej to u nas pytanie z kategorii "jaką lustrzankę mi polecacie do 2000"
            plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez cobra MC
              mam takie, tylko bez plusa. bardzo sobie chwale. impregnować od razu nie musisz, bo są dobrze fabrycznie zaimpregnowane (cały dzień łażenia w śniegu po kostki w niewielkim mrozie nie zrobiło na nich większego wrażenia). są brdzo wygodne, śmiem twierdzić, że wygodniejsze od "adidasowtych" trezetów. musisz dobrze dobrać rozmiar, żeby tylko palce nie dosięgały czóbków buta.
              O. I jest też opinia użytkownika bezpośredniego. No to chyba postawię ostatecznie na te buciki.

Górny zakres? Ja myślałem, że od 400zł to się zaczynają takie górskie buty, a kończą na 2000+

Komentarz

• christof
                Bywalec
                • 2007
                • 203

Górny zakres? Ja myślałem, że od 400zł to się zaczynają takie górskie buty, a kończą na 2000+
                Chodziło mi o górny zakres Twojego budżetu.
                plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

właśnie.. Meindl.. ja używam Meindl i La Sportiva, żona też w Meindlach po górkach śmiga - rewelacja, zero problemów, skóra, podeszwa Vibram, zero problemów z przemakalnością (raz czy dwa razy w roku impregnatem pryśnięte) - od jakiś 4 lat je mamy i są prawie jak nówki
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mieszko_1vp
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 618

Dziwne te buty-trochę niskie widać nikogo nie ukąsiła żmijka
                    na wyprawy polecam dokupić takie cudo

Komentarz

• KrzysK
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

Ja posiadam takie
                      Najstarszy specjalistyczny sklep górski. Dystrybutor obuwia włoskiej marki ASOLO. Dystrybutor Devold. W ofercie sklepu znajdziesz sprzęt outdoorowy i turystyczny

i bardzo sobie chwalę.
                      Poprzednie, także Asolo, zostawiłem we Włoszech po 8 latach użytkowania

Komentarz

• kaqkaba
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 115

Również mam Asolo. Od 10 lat. Przez ten czas 5 pierwszych lat służyły jako buty zimowe i w lato w góry. Wytrzymały min. 2 godznne brodzenie w strumyku. Nie są wykonane z jednego kawałka skóry (skóra + cordura), mają membranę GORe-TEX i podeszwę Vibram. (i fajny patent gumowy czubek buta, skóra w tym miejscu nie namaka, a jak ktoś chodził po mokrej trawie to wie o co chodzi).
                        Obecnie nie nadają się już w góry podeszwa to slick i to w niektórych miejscach przetarty. A buty dalej są nieprzemakalne (choć na brodzenie już się nie dam w nich namówić). Naprawdę solidna firma.
                        C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• More86
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 138

No właśnie byłem w himountain'ie w Bydgoszczy, popatrzyłem i tylko ten model mi się spodobał i jest w miarę z jednego kawła skóry.
                          Niestety zazwyczaj im lepsze buty górskie tym są brzydsze

Pamiętaj, żeby buty mierzyć wieczorem i lepiej żeby były lekko luźne niż dopasowane na styk.
                          Dobre buty wytrzymają długo, tak jak piszą koledzy, ale zastanów się czy nie lepiej kupić butów nieco bardziej uniwersalnych-mniej wydasz, a będziesz miał już jakieś rozpoznanie na co zwracać uwagę kupując kolejną parę. Buty to sprawa indywidualna i lepiej wybrać te które lepiej leżą niż te, które mają dobrą opinie i są droższe. Wysokość butów i twardość dobiera się też zależnie od rodzaju terenu. Modne są teraz hasła Vibram, GORe-TEX, ale warto również zwrócić uwagę na konkurencyjne produkty.

Nie myśl że dzięki wypasionym membranom będziesz miał w bucie zawsze sucho i możesz bezkarnie maszerować po wodzie. "Nieprzemakalne" oznacza raczej że chronią przed mokrą trawą.

Zainwestuj też w dobre skarpetki

Komentarz

• bebesky
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1231

hehe się zrobił wątek o butach

Komentarz

• mc_iek
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 790

Bo Vibram to "kanon" obuwia górskiego...
                              Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• MacGyver
                                Cenzor
                                • 2006
                                • 7043

Zamieszczone przez mc_iek
                                Bo Vibram to "kanon" obuwia górskiego...
                                Vibram ma jedną, bardzo uciążliwą, wadę - jest potwornie śliski :-)
                                Dla mnie podstawowym kryterium wyboru jest aby buty były na innej podeszwie. Latem piękna sprawa ale zimą a już nie daj Boże późną jesienią kiedy łazi się po oblodzonych kamieniach Vibram jest koszmarny.
                                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...