X
-
-
Przejdz sie do sklepu, najlepiej do jakiegos himountain'a i pomacaj, zwroc szczegolna uwage na rozmiar (ma zmiescic sie skarpeta, a noga tez "puchnie" przy duzym wysilku), jak dla mnie podeszwa nie powinna byc za twarda, bo taka lubi sie slizgac po mokrym i po lodzie, nie mowiac juz, ze szybciej sie sciera, po zakupie koniecznie zaimpregnuj buty preparatem, dobrym rozwiazaniem na snieg i bloto sa tez stuptuty.
Ja od 4 sezonow uzywam buty La Sportivy (model Nevada) i szczerze polecam je na dlugie wedrowki , sa lekkie, sztywne, maja nie slizgajaca sie podeszwe z vibramu, nie przemakaja.CANON EOS 40D z dodatkamiKomentarz
-
No właśnie byłem w himountain'ie w Bydgoszczy, popatrzyłem i tylko ten model mi się spodobał i jest w miarę z jednego kawła skóry. Rozmiarówka 44,5 (10) są na styk w jednej zwykłej parze skarpet, 46 (11) obstawiam, że za duże nawet z grubymi skarpetami, więc zadzwoniłem do Poznania i odłożyłem sobie 45 (10,5) i pewnie na nie padnie wybór. Cena rozsądna - u nas 600zł, w USA 200$, więc nie kroją aż tak bardzo na tym.Komentarz
-
mam takie, tylko bez plusa. bardzo sobie chwale. impregnować od razu nie musisz, bo są dobrze fabrycznie zaimpregnowane (cały dzień łażenia w śniegu po kostki w niewielkim mrozie nie zrobiło na nich większego wrażenia). są brdzo wygodne, śmiem twierdzić, że wygodniejsze od "adidasowtych" trezetów. musisz dobrze dobrać rozmiar, żeby tylko palce nie dosięgały czóbków buta.Komentarz
-
To jak ten górny zakres to polecam w 100% Meindl Borneo - nie ma lepszych - sprawdziłem już naprawdę sporo innych firm. Ale wiesz na jakiejś grupie górskiej to u nas pytanie z kategorii "jaką lustrzankę mi polecacie do 2000"
Komentarz
-
O. I jest też opinia użytkownika bezpośredniego. No to chyba postawię ostatecznie na te buciki.mam takie, tylko bez plusa. bardzo sobie chwale. impregnować od razu nie musisz, bo są dobrze fabrycznie zaimpregnowane (cały dzień łażenia w śniegu po kostki w niewielkim mrozie nie zrobiło na nich większego wrażenia). są brdzo wygodne, śmiem twierdzić, że wygodniejsze od "adidasowtych" trezetów. musisz dobrze dobrać rozmiar, żeby tylko palce nie dosięgały czóbków buta.
Górny zakres? Ja myślałem, że od 400zł to się zaczynają takie górskie buty, a kończą na 2000+
Komentarz
-
Komentarz
-
właśnie.. Meindl.. ja używam Meindl i La Sportiva, żona też w Meindlach po górkach śmiga - rewelacja, zero problemów, skóra, podeszwa Vibram, zero problemów z przemakalnością (raz czy dwa razy w roku impregnatem pryśnięte) - od jakiś 4 lat je mamy i są prawie jak nówki5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Dziwne te buty-trochę niskie
widać nikogo nie ukąsiła żmijka 
na wyprawy polecam dokupić takie cudo
Komentarz
-
Również mam Asolo. Od 10 lat. Przez ten czas 5 pierwszych lat służyły jako buty zimowe i w lato w góry. Wytrzymały min. 2 godznne brodzenie w strumyku. Nie są wykonane z jednego kawałka skóry (skóra + cordura), mają membranę GORe-TEX i podeszwę Vibram. (i fajny patent gumowy czubek buta, skóra w tym miejscu nie namaka, a jak ktoś chodził po mokrej trawie to wie o co chodzi).
Obecnie nie nadają się już w góry podeszwa to slick i to w niektórych miejscach przetarty. A buty dalej są nieprzemakalne (choć na brodzenie już się nie dam w nich namówić). Naprawdę solidna firma.C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)Komentarz
-
Niestety zazwyczaj im lepsze buty górskie tym są brzydsze
Pamiętaj, żeby buty mierzyć wieczorem i lepiej żeby były lekko luźne niż dopasowane na styk.
Dobre buty wytrzymają długo, tak jak piszą koledzy, ale zastanów się czy nie lepiej kupić butów nieco bardziej uniwersalnych-mniej wydasz, a będziesz miał już jakieś rozpoznanie na co zwracać uwagę kupując kolejną parę. Buty to sprawa indywidualna i lepiej wybrać te które lepiej leżą niż te, które mają dobrą opinie i są droższe. Wysokość butów i twardość dobiera się też zależnie od rodzaju terenu. Modne są teraz hasła Vibram, GORe-TEX, ale warto również zwrócić uwagę na konkurencyjne produkty.
Nie myśl że dzięki wypasionym membranom będziesz miał w bucie zawsze sucho i możesz bezkarnie maszerować po wodzie. "Nieprzemakalne" oznacza raczej że chronią przed mokrą trawą.
Zainwestuj też w dobre skarpetki
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Vibram ma jedną, bardzo uciążliwą, wadę - jest potwornie śliski :-)
Dla mnie podstawowym kryterium wyboru jest aby buty były na innej podeszwie. Latem piękna sprawa ale zimą a już nie daj Boże późną jesienią kiedy łazi się po oblodzonych kamieniach Vibram jest koszmarny.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
Komentarz