X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Używki można trafić za 6500 - 7000 zł. Jeśli porównać to do 4000 - 4500 za 1D mk II (pierwsza wersja, bez "n") to chyba warto dołożyć. A jeśli nie... pomyśl raczej o 7D :-)

1D mk II i mk III dzieli trzy lata. Jeśli chodzi o możliwości matryc CMOS to przepaść, przynajmniej według moich kryteriów.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• xsardas
      Uzależniony
      • 2008
      • 731

Ja tam swojego dorwałem zdecydowanie taniej niż 4000 mkIII w łapkach nie miałem więc ciężko mi cokolwiek o nim powiedzieć niestety.

Komentarz

• darek-dorado
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 38

MacGyver czy według Ciebie w kryteriach plastyki 1DmkII jest gorszy od 7D?
        C7D; C 400 f/5.6 L USM

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

No fakt, i po 3 k się trafiają. Za takie pieniądze można się zastanowić, choć ja bym się upierał że to już jednak zbyt leciwy sprzęt, aby ładować w niego kasę.

Komentarz

• remol71
            Zablokowany
            • 2006
            • 371

Zamieszczone przez Janusz Body
            ... W sensorach CMOS i CCD to chyba jest na odwrót. Im większa powierzchnia tym bardziej się grzeją - to jedyne co jest pewne. ....
            Ale nie na jednostkę powierzchni.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez darek-dorado
              MacGyver czy według Ciebie w kryteriach plastyki 1DmkII jest gorszy od 7D?
              7D da większą rozpiętość tonalną i wyższe iso z niskimi szumami. Dlatego z tej dwójki wybrałbym aparat z mniejszą matrycą, ale nowszy. Jest to jednak moje subiektywne odczucie i nie twierdzę przy nim że 1D Mk II to zabytek, który do niczego się nie nadaje :-)

Komentarz

• darek-dorado
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 38

Dzięki.
                C7D; C 400 f/5.6 L USM

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=34283856 - to Mk II N.
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Bahrd

To tak działa dopiero po przekroczeniu ok 170,000 zdjęć ;-)

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

Zamieszczone przez MacGyver
                      7D da większą rozpiętość tonalną i wyższe iso z niskimi szumami. Dlatego z tej dwójki wybrałbym aparat z mniejszą matrycą, ale nowszy. Jest to jednak moje subiektywne odczucie i nie twierdzę przy nim że 1D Mk II to zabytek, który do niczego się nie nadaje :-)
                      Dwa miesiące temu przesiadłem się z 1dmkII na 7d , o 1 nie mogę złego słowa powiedzieć za solidność i pancerność :-D, miał jednak mały BF z moim szkłem 300/2.8 nie mówiąc o dużym na 16-35 i do tego mityczny AF ;-), z 7d pięknie ustawiłem sobie dedykowane szkło i trafia obecnie super i AF jest wg mnie lepszy, gdyż mam dużo częściej lepsze foty niż z 1dmkII. Poza tym waga 1 też robi swoje a do tego uderzenie lustra jest koszmarnie głośne i poza tym wprowadzało poruszenie zestawu puszka+szkło+statyw.

Komentarz

• michal_sokolowski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Zamieszczone przez koraf
                        Dwa miesiące temu przesiadłem się z 1dmkII na 7d , o 1 nie mogę złego słowa powiedzieć za solidność i pancerność :-D, miał jednak mały BF z moim szkłem 300/2.8 nie mówiąc o dużym na 16-35 i do tego mityczny AF ;-), z 7d pięknie ustawiłem sobie dedykowane szkło i trafia obecnie super i AF jest wg mnie lepszy, gdyż mam dużo częściej lepsze foty niż z 1dmkII. Poza tym waga 1 też robi swoje a do tego uderzenie lustra jest koszmarnie głośne i poza tym wprowadzało poruszenie zestawu puszka+szkło+statyw.
                        eh.....żeby jeszcze 7d miało chociaż trochę z plastyki 5d.....

czy nie uważacie że nazwa "7d" to nadużycie marketingowe ? bo jak jest seria xd to dla mnie automatycznie znaczy to większa matryca.....
                        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• HuleLam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1641

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                          czy nie uważacie że nazwa "7d" to nadużycie marketingowe ?
                          1. Było, i to nieraz
                          2. Zdefiniuj "plastykę" - bo jeszcze spójnej definicji tu na forum nie było
                          3. Nie jest nadużyciem. Po prostu w APS-C Canon już więcej nic nie chce powiedzieć, coś a'la EOS 3 w analogu. W FF takim aparatem może będzie EOS 3 digital / EOS 2D... jak go tam nazwą
                          zdRAWki
                          Fotograf platoniczny

Komentarz

• sirgerwazy
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 314

hmm miałem 1d mk III... chciałem zmienić na 1ds mk III ... trafiła sie w dobrej cenie 1ds mk II...kupiłem i nie żałuje. Plastyka zdecydowanie lepsza na 1ds...
                            pozdrawiam
                            Pkt 8 regulaminu forum
                            plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez HuleLam
                              2. Zdefiniuj "plastykę" - bo jeszcze spójnej definicji tu na forum nie było
                              To może ja spróbuję :-)
                              Plastyka obrazu, to po mojemu wypadkowa:
                              - koloru
                              - kontrastu
                              - przejść tonalnych
                              - rozpiętości tonalnej
                              - ostrości
                              - głębi ostrości
                              - miękkości kształtu elementów obrazu, znajdujących się poza głębią ostrości
                              - wielkości i charakteru zakłóceń i zniekształceń obrazu (szumy, winieta, dystorsja, abberacje itd)
                              ... czyli wartość w zasadzie niemierzalna i raczej słabo definiowalna matematycznie :-)

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

Zastanawiający jest ten temat. Poza paroma różnymi "wymysłami", myślałem o kupnie dwóch szkieł do zestawu i jakiejś dobrej puchy, żeby powoli móc się wkręcać w fotografię zarobkową. Co do szkiełek, to wiem, jakie to będą, tylko mam wątpliwości, co do puchy.

Myślałem, żeby sobie zrobić zestawik z 1D II (jest MZ bardziej uniwersalny, niż 5D), do tego szkiełka 20/1,8, 28/1,8, 85/1,8. Nie wiem tylko, czy jakość obrazka będzie zadowalająca - mam 40D, generalnie poza tym, co się dzieje na ISO3200, jestem zadowolony bardzo, ale jest jedna rzecz, której mi brakuje - szeroki i jasny kąt - stąd myśl o czymś "lepsiejszym".

Z mojego punktu widzenia, bardziej podoba mi się marek, tylko zacząłem się zastanawiać, czy nie warto dorzucić groszem do marka trzeciego.

W dwójce pasuje mi cena (koło czterech tysiaków) i mała rozdzielczość (może w końcu moje 50/1,8 będzie ostre ), boję się tylko jakości plików i samej puchy, która jest już dosyć leciwa...
                                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...