Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
między innymi w portalach społecznościowych jest moda na reklamę spersonalizowaną w której znajduje się twój nick ew inne dane z profilu - ma to to robić wrażenie oferty skierowanej bezpośrednio do przeglądającego czyli Ciebie
typu:
Jacek Paduszyński mamy dla ciebie super konto bankowe za 0zł
co jednocześnie może być linkiem do oferty jakiegoś banku
Naprawdę ? to super , jeszcze tylko tego by brakowało :-D
Czyli zrobili to z czystej głupoty ? Nie ma tu żadnego haczyka ?
Tyle negatywnego szumu , aby wcisnąć na chama możliwość gry ludziom których to w ogóle nie kręci. 60% ludzi z Nk olewa gry.
Wystarczyłoby żeby regulamin trzeba było zaakceptować przed grą.
Nie gram to nie daję zgody na totalne wykorzystanie danych i wizerunku.
Ponadto powinno być jasno napisane, że dane będą wykorzystane do gier , a nie do
" wyrażam zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.” mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów poza Serwisem."
Sorry ale wyjaśnienia NK są albo infantylne , albo kłamliwe.
Skąd masz informacje że 60%?
Dlaczego mówisz, że wyjaśnienia są infantylne albo kłamliwe? Czy ktoś Cię okłamał i wykorzystał Twój wizerunek poza portalem?
To jest właśnie typowo polskie podejście. Mamy swój produkt, ale nie będziemy go promować bo lepiej ponarzekać na wszystko co możliwe. Nieważne, że FB ma taki sam regulamin, ale oni nie są z polski więć są o wiele lepsi tak?
Zauważ, że FB działa na rynku amerykańskim i ich nie obowiązauje nasze prawo o ochronie danych osobowych, które jest zdecydowanie mniej restrykcyjne niż nasze.
Czy słyszeliście o przypadku że NK sprzedawała dane osobowe uzytkowników? Nie, i nie usłyszycie. A czy słyszeliście żeby FB sprzedawał dane osobowe? Tak, a jednak to FB jest lepszy tak?
Pomyślcie przez chwilkę, poczytajcie prasę branżową o zachowaniu FB a NK i dopiero wtedy dywagujcie na temat. (np. http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...ej_klasie.html )
Skąd masz informacje że 60%?
Dlaczego mówisz, że wyjaśnienia są infantylne albo kłamliwe?
Czy ktoś Cię okłamał i wykorzystał Twój wizerunek poza portalem?
Tak szacuje. 70% , 60% , 10% co za różnica skoro podpisać muszą wszyscy. Mnie gry wiszą i też muszę.
Na razie nikt nie wykorzystał i co z tego ?
Gry się znudzą, ludzie o nich zapomną , a zgoda na wykorzystanie danych, nawet tych co w gry nie grali, zostanie na zawsze.
Zamieszczone przez komw
To jest właśnie typowo polskie podejście. Mamy swój produkt, ale nie będziemy go promować bo lepiej ponarzekać na wszystko co możliwe. Nieważne, że FB ma taki sam regulamin, ale oni nie są z polski więć są o wiele lepsi tak?
Nie. Nie wypowiadałem się o FB , bo nie wypowiadam się na tematy o których nie mam pojęcia.
Mamy swój produkt ? Kto ma ? Ja ? Może Ty coś do tego masz bo ja nie. Nk ma właściciela (nie wiem czy to polski kapitał, nie ważne) to niech sobie promuje. Ja mam mu promować kiedy on strzela sobie w kolano takimi zapisami ? Zrobił sobie kampanię negatywną , jego sprawa , jego kasa.
Zamieszczone przez komw
Czy słyszeliście o przypadku że NK sprzedawała dane osobowe uzytkowników? Nie, i nie usłyszycie.
I Ty go zagwarantujesz ?
A może ten zapis (cytowany po raz enty) to zagwarantuje ?
" wyrażam zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.” mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów poza Serwisem."
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Nie wiem jakie jest TYPOWO POLSKIE podejście, ale wiem, że portal Nasza-Klasa nie jest TYPOWO Polska od co najmniej 2 lat. W Styczniu 2008 r. 70% udziałów (dla niezorientowanych to pakiet który pozwala robic w firmie absolutnie wszystko bez potrzeby liczenia sie z kimkolwiek) wykupił estoński fundusz Forticom.
Zresztą, nic co wydaje nam się POLSKIE nie ma juz prawie wogóle polskich włascicieli (Allego, Interia, Gadu-Gadu, etc. etc.)
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Nie wiem jakie jest TYPOWO POLSKIE podejście, ale wiem, że portal Nasza-Klasa nie jest TYPOWO Polska od co najmniej 2 lat. W Styczniu 2008 r. 70% udziałów (dla niezorientowanych to pakiet który pozwala robic w firmie absolutnie wszystko bez potrzeby liczenia sie z kimkolwiek) wykupił estoński fundusz Forticom.
Zresztą, nic co wydaje nam się POLSKIE nie ma juz prawie wogóle polskich włascicieli (Allego, Interia, Gadu-Gadu, etc. etc.)
Typowo polski portal, bo robiony przez Polaków w Polsce.
Zresztą, nie ma co dyskutować macie swoje zdanie, ja mam swoje i nie ma co kogoś na siłę przekonywać do swojego.
Dla mnie jasne jest, że ten zapis to takie zabezpieczeni jak:
- ostrzeżenie "uwaga! gorące" na kubku gorącej kawy lub herbaty którą zamówiłeś w Maku.
- "zawiera orzeszki" na torebce orzeszków, ostrzeżenie dla osób uczulonych.
- "torby foliowe mogą być niebezpieczne, można się w nich udusić" w instrukcji do laptopa.
To po prostu zabezpieczenie na wszelki wypadek. Różnica jest oczywista, powyższe nie dają prawnej zgody na określone działania, zaakceptowanie regulaminu na NK i owszem, ale cel i zasada jest ta sama. Zabezpieczyć się za wszelką cenę i od każdej głupoty.
Natomiast wizerunku i tak nie wykorzystają. Z powodu nowego regulaminu stracą może 1% użytkowników, może 2%. Większość osób przyklepie nie czytając, inni przeczytają ale nie zrozumieją i też zaakceptują. Reszta zrozumie i machnie na to ręką i też zaakceptuje.
Natomiast gdyby faktycznie doszło do wykorzystania wizerunków na większą skalę, portal przestałby istnieć w ciągu kilku tygodni. Napisałby o tym Fakt i Super Expers i po jabłkach. Na serwisie zostało by 5% największych idiotów, którzy chcieliby wykorzystania swojego wizerunku bez żadnych tantiem.
Nie twierdzę, że nie trzeba o tym mówić i naciskać na zmianę tego stanu rzeczy, ale nie ma też co udawać, że ten zapis ma jakieś faktyczne działania na celu. Może mieć, ale nigdy się ich nie doczekamy. Prędzej nasze dane zostaną wykorzystane wbrew wszelkim regulaminom i zgodom, ale tak, że nigdy się o tym nie dowiemy, albo nie będziemy w stanie tego udowodnić.
Zamieszczone przez mc_iek
Wszechstronność samochodów nie istnieje. To chwyt marketingowy, bo albo samochód jest duży, pakowny i kłopotliwy w ciasnych uliczkach, albo mały, zwrotny i całkowicie nieprzydatny do przewozu mebli.
Nie chodzi mi o wszechstronne wykorzystanie, tylko o to, że to najpopularniejszy środek transportu. Ci którzy potrzebują wszechstronności wykorzystania, mają kilka samochodów, co tylko potwierdza to co napisałem.
A co wyprowadzania się ludzi z miast... najpierw porównaj tą liczbę z liczbą osób do miast przybywających.
Zresztą, nie ma co dyskutować macie swoje zdanie, ja mam swoje i nie ma co kogoś na siłę przekonywać do swojego.
ha ha ha - może ktoś tam z pracowników za 1000zł siedzi przy moderacji ale właścicielem spółki to już Polacy raczej nie są
Właścicielem portalu jest firma Nasza Klasa Sp. z o.o., powstała w 2007 roku. W październiku 2007 r. 20% udziałów w firmie nabył niemiecki fundusz European Founders należący do braci Samwer. W styczniu 2008 właścicielem 70% udziałów w spółce stał się estoński Forticom. Firma posiada także społecznościowy serwis „One” działający na Litwie, w Łotwie i Estonii oraz udziały w rosyjskich „Odnoklassnikach”.
Czemu zaraz na siłę. Ja nie mam patentu na nieomylność. Być może jestem w błędzie. Daj logiczne argumenty i mnie przekonaj do swojego.
W wątku są cytaty z regulaminu z których jasno wynika że po zatwierdzeniu mogą zrobić z naszymi danymi co zechcą. Ty i NK twierdzicie, że wykorzystają tylko do gier. Dlaczego nie ma zapisu, że tylko do gier ? No dlaczego ?
Zamiast tego jest, że mam dać pełne prawa do danych.
Ich mętne zapewnienia kontra konkretne zapisy regulaminu. Coś tu chyba jest nie tak.
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Czy słyszeliście o przypadku że NK sprzedawała dane osobowe uzytkowników? Nie, i nie usłyszycie. A czy słyszeliście żeby FB sprzedawał dane osobowe? Tak, a jednak to FB jest lepszy tak?
na właśnie słyszeliśmy...
pewnej pani fejs znalazł się na reklamie pewnego banku.
Sprawa trafiła do sądu.
i po tym NK zaczęło wprowadzać regulaminy...
Sid, coś ty się tych samochodów tak czepił. Wg. mnie przykład kompletnie nietrafiony, a ty drążysz i drążysz...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to tak jakby producent samochodu zastrzegał sobie w umowie sprzedaży, że auto może wybuchnąć w każdej chwili, a potem mówił że na pewno tego nie zrobi.... a ta umowa to tylko tak na wszelki wypadek.
Twój przykład z tym ze wypadki samochodowe się zdarzają, bardziej pasował by po przełożeniu na naszą klasę w sytuacji, gdy mamy konto, nie ustawimy prywatności (przez głupotę, zamyślenie, własne niedbalstwo) i ktoś inny (nie właściciel serwisu) wykorzystana nasze foto, bez naszej zgody i to jest zagrożenie związane z nowymi technologiami, a nie to, że się muszę świadomie zgodzić na to żeby ktoś mój wizerunek wykorzystywał.
Ostatnio edytowany przez mastercheat; 21323.
Powód: Automerged Doublepost
Chodziło mi ogólnie o to, że postęp i ogólnie pojęte "nowe" przynosi nieznane dotąd zagrożenia. Pomimo tego, nie powstrzymuje to rozwoju i postępu, a ludzie szybko przyzwyczajają się do nowych zagrożeń, wkalkulowują je w codzienne czynności, zapominają o tym, że kiedyś postrzegane były jako coś zbędnego i niebezpiecznego. Tak jak mówisz, nie odnosiłem się do samej modyfikacji regulaminu, ale ogólnie do zagrożeń jakie niosą ze sobą serwisy, które gromadzą wiele informacji na nasz temat.
Ten regulamin jest jednym z tych zagrożeń w pewnym sensie a sporo osób zaakceptuje go z musu, bo nie chce stracić kontaktu ze znajomymi. Tym sposobem ponoszą dodatkowe ryzyko w zamian za korzystanie z nowych technologii, które powoli z nowości przechodzą w stan powszechnej konieczności.
Samochody są przykładem, jako nowy wynalazek, który powoduje ogromną liczbę śmierci, zatrucia środowiska, frustracji itp. został powszechnie zaakceptowany do tego stopnia, że dziś się nikt już nad tym nie zastanawia. Po prostu wsiada i jedzie.
Mówi się o monopolu Microsoftu itp. ale naprawdę mało mówi się o monopolistycznych koncernach naftowych, które trzymają wszystkich w szachu wykupując patenty na alternatywne sposoby komunikacji. Nie mówiąc o wojnach na tle ropy naftowej.
Tak jak dzisiaj mało kto o tym wszystkim myśli wsiadając do samochodu, jest tego mniej lub bardziej świadom, ale spontanicznie się nad tym nie zastanawia, nie dyskutuje o tym na forum, tak kiedyś będzie z rzeczami które dziś są postrzegane jako nowinki technologiczne niosące nowe zagrożenia, takie jak portale społecznościowe. W przyszłości rezygnowanie z portalu społecznościowego będzie podobnej rangi wyrzeczeniem, jak dzisiaj jest dobrowolne rezygnowanie z samochodu służbowego albo telefonu komórkowego. Da się, ale nie jest to takie oczywiste i proste. Ma swoją "społeczną" cenę. A nawet taka przeliczalną na pieniądze.
Enter -> masz baaaaardzo stare informacje
Dlaczego wpis w regulaminie nie opisuje, że jest to wykorzystywane tylko w przypadku gier? Ponieważ portal się rozwija i w przyszłości będą się pojawiać coraz to nowe funkcjonalności, i bez sensu było by co chwila pytać użytkowników o akceptację coraz to nowego regulaminu, ot dlatego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Forticom tutaj masz oficjalne najbardziej świeże informacje.. Z tego co wiem NK nie ma nic aktualnie wspólnego z European Founders i braćmi Samwer.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Forticom tutaj masz oficjalne najbardziej świeże informacje.. Z tego co wiem NK nie ma nic aktualnie wspólnego z European Founders i braćmi Samwer.
KOMW, czy Ty jesteś związany z NK w jakikolwiek inny niż użytkowniczy sposób? Mam wrażenie, że w którymś poście powyżej niejako to zasugerowałeś.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Komentarz