X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Odp: TABLET do prezentacji zdjęć i nie tylko.

Zamieszczone przez Kecaj
    Po organoleptycznym zapoznaniu się ze sprzętem, padło na Samsunga Galaxy Tab PRO 8.4 LTE. Matryca sprawia bardzo pozytywne wrażenie, jakość wykonania na odpowiednim poziomie, wbudowany modem swoje robi (ładnie zapierdziela jak jest w zasięgu LTE). Jak się sprawdzi w użytkowaniu przy zdjęciach- czas pokaże, ale jestem raczej optymistycznie nastawiony. Jedyny problem z tym tabletem to cena...
    w Holandii jakis czas temu 8.4 spadl w cenie, do 300 EUR w wersji tylko Wifi. zobacz czy ta cena jest lepsza niz w PL: Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 16GB 3G kopen? - Goedkope tablet KIESKEURIG
    bo niektore ze sklepow moga nawet wysylac zagramanice...
    albo popatrz w Niemcach, bo tam z reguly jest jeszcze taniej, a z Polski blizej...

Zamieszczone przez Kecaj
    @Akustyk- masz jakiś czytnik kart SD, który działa i jest sprawdzony z 8.4?
    ja mam taki: Wicked Chili 5in1 Adapter Verbindungsstation für: Amazon.de: Elektronik

sprawdzony. po prawdzie, to on mi dziala tylko z jednym urzadzeniem na raz (tzn. jak wkladam karte SD, to juz nie widzi microSD albo pendrive'a wpietego w USB), ale nie wiem czy w przypadku Androida jest to bug, czy tylko ficzer to na szczescie nie jest dla mnie problem, w razie czego korzystam z wlasnego slotu microSD tabletu.
    www albo tez flickr

Komentarz

• Kecaj
      Bywalec
      • 2014
      • 130

Dzięki za pomoc. Ceny w PL są na podobnym poziomie, można nawet trafić taniej. Wg dzisiejszego kursu €, 16GB + LTE kosztuje wyraźnie poniżej 400€. Jakieś większe/mniejsza wady tego modelu zauważyłeś?
      Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Zamieszczone przez Kecaj
        Dzięki za pomoc. Ceny w PL są na podobnym poziomie, można nawet trafić taniej. Wg dzisiejszego kursu €, 16GB + LTE kosztuje wyraźnie poniżej 400€. Jakieś większe/mniejsza wady tego modelu zauważyłeś?
        Wifi nie ma az tak dobrego odbioru jak Tab 2. Chociaz nadal duzo lepiej niz w lsniacych, amelinowych z jablkiem
        www albo tez flickr

Komentarz

• BartasPL
          Początki nałogu
          • 2006
          • 317

Od kilku dni używam Samsung Tab S 10.5" w wersji LTE. Poprzedni model to Samsung Galaxy Note 10.1. Różnica między nimi to przede wszystkim rozdzielczość ekranu. Tab S ma 2560x1600 pikseli w porównaniu do 1280x800 w Note to 4 razy więcej pikseli i to widać. Ekran jest też trochę większy i ma 10,5 zamiast 10.1". Oba mają proporcje 16:10 czyli "monitorowe". Niestety (jak dla mnie) Tab S ma matrycę Super Amoled i przez to kolory są przesycone, jest to mniej uciążliwe przy niepełnym podświetleniu ekranu. Kolory Note'a (IPS) są za to bardziej zbliżone do rzeczywistości, jest też obsługa piórka i dedykowany soft do niego. Poza tym to urządzenie od początku zaprojektowane do zastosowań graficznych.
          Wg mnie najlepszym obecnie tabletem do pokazywania zdjęć jest Note 12.2 za 2400zl, zaraz potem Tab S za 2200. Niedługo (jesień) dostępne będzie bardzo ciekawe urządzenie jakim jest Asus Transformer Book T300 Chi będący odpowiedzią na Microsoft Surface 3. Sprzęt ma mieć 12.5" przekątnej, jedynie 7,3mm grubości i ważyć 680 gramów. Rozdzielczość ekranu to 2560x1440 na IPSowej matrycy. Odpinana klawiatura, która zamienia laptop w tablet i obsługa pełnej wersji Windowsa 8.1. Marzenie gdyby nie spodziewana cena na poziomie 2,5-3k PLN.
          Swojego Note 10.1 który przynosi szczęście dzisiaj wystawiam na giełdę. Dotychczas wszyscy klienci oglądajacych na nim zdjęcia podpisali umowę więc czasem warto zainwestować w dobry sprzęt, który szybko się zwraca
          Ostatnio edytowany przez BartasPL; 5766.
          5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
          500px

Komentarz

• Kecaj
            Bywalec
            • 2014
            • 130

To na spokojnie. Póki co ma to być rozwiązanie bardziej dla mnie, ew. najbliższego otoczenia. Zdjęć na poziomie zarobkowym (przynajmniej póki co, plany są różne) nie wykonuję, także prezentacji pod tym kątem nie przewiduję. Do takich akcji raczej zdecydował bym się na coś większego niż 8 cali.

Zastanawia mnie jeszcze nieco starszy Samsung- Galaxy Tab 3 8.0. Wnętrzności ma wystarczające, jedynie matryca słabsza (a 700 taniej). Czeka mnie "pielgrzymka" do jakiegoś Saturna czy MM, większe porównanie muszę zrobić.

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Jaki widzicie Panowie problem z Nexusem odnośnie braku gniazda SD ? Przecież Google stworzyło soft, który obsługuje hosta OTG i można nawet pendrive podłączyć ze zdjęciami. Chyba nie pokazujecie klientom zdjęć prosto z aparatu
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Kecaj
                Bywalec
                • 2014
                • 130

Zamieszczone przez Bolek02
                Jaki widzicie Panowie problem z Nexusem odnośnie braku gniazda SD ? Przecież Google stworzyło soft, który obsługuje hosta OTG i można nawet pendrive podłączyć ze zdjęciami. Chyba nie pokazujecie klientom zdjęć prosto z aparatu
                Mimo wszystko, to nadal jest półśrodek. Problem to też wielki raczej nie jest, żeby na etapie projektowania dodać czytnik kart mSD.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Zamieszczone przez Kecaj
                  Mimo wszystko, to nadal jest półśrodek. Problem to też wielki raczej nie jest, żeby na etapie projektowania dodać czytnik kart mSD.
                  Ten model tak ma czy to się komu podoba czy nie
                  To chyba jednak nie problem kupić kabel OTG za 5zł i już. Za to jakość wyświetlania IPS bezcenna.
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Kecaj
                    Bywalec
                    • 2014
                    • 130

Zamieszczone przez Bolek02
                    Ten model tak ma czy to się komu podoba czy nie
                    To chyba jednak nie problem kupić kabel OTG za 5zł i już. Za to jakość wyświetlania IPS bezcenna.
                    Problem dla nich w tym, że sporej ilości ludzi się to jednak nie podoba... Jasne, można kupić kable, przejściówki czy innego rodzaju czytniki, ale nie każdemu się podoba ich podpinanie i targanie. Zapomnisz kabelka, zawieruszy się czytnik... i jest problem.

Mając ze sobą cały zestaw pierdół do aparatu, nie chce kolejnej rzeczy do pamiętania. No i 7 cali to za mało.

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Wkrótce będzie model 10-cio calowy i z pewnością mimo niedogodności z brakiem gniazda SD znajdzie wielu nabywców
                      Wersja 7-mio calowa jest dla mobilnych, którzy noszą go w kieszeni i sprzedaje się jak przysłowiowe świeże bułki

Komentarz

• Kecaj
                        Bywalec
                        • 2014
                        • 130

7- mało, 10- trochę za dużo. Nexus na angaż szans nie ma. Skończy się na jednym ze wspomnianych modeli Samsunga raczej.

Komentarz

• Kecaj
                          Bywalec
                          • 2014
                          • 130

8.4 PRO LTE... Po tygodniu użytkowania nie mam się do czego przyczepić, spełnia zakładane funkcje bardzo dobrze.

Komentarz

• p1ot3
                            • 2012
                            • 2

Odp: Re: TABLET do prezentacji zdjęć i nie tylko.

sam sobie odpowiadam.
                            ...po 4 latach nagle się okazało, że mi nawet tablet niepotrzebny. wszystko co potrzebuję zrobię na smartfonie (o zdjeciach piszę).

Komentarz

Pracuję...