Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
a mial ktos organoleptycznie do czynienia z Kindlem Fire albo z Google Nexus 7?
bo ekosystemu Apple'a nie trawie, a chcialem cos malego, co by sie dobrze sprawdzalo do przegladania netu i zdjec. generalnie na Androidzie (bo fanem okaleczonych systemow nie jestem), 7", jak najwyzsza rozdzielczosc i ladnie swiecace kolory...
Ja czekam z niecierpliwością na to, co pokaże nowy Nexus 10. Rozdzielczość przebija Retinę z iPada, także jeżeli cena będzie znośna (a tak się zapowiada), to będzie to idealne podręczne portfolio :-).
mam nexusa 7" od czasu jak google zrobiło myk z wycofaniem z rynku modelu 8GB. od czasu zakupu, jak to z nową zabawką, zainstalowałem i wyinstalowałem masę różnego softu. to co zostało aktualizuje się samo jak tylko pojawi się nowa wersja. upgrade systemu też poszedł prawie niezauważenie. nexus dogaduje się po wifi z drukarką (epson) i zewnętrzną pamięcią dyskową. ekran jest wyraźny (jak na moje stare oczy), kolory żywe.
do edytowania zdjęć, tablet to się chyba jednak nie nadaje. ja jedynie przycinam brzegi zeskanowanych odbitek, ale i tego nie potrafię zrobić zbyt precyzyjnie maziając palcem po ekranie.
p.
Ja czekam z niecierpliwością na to, co pokaże nowy Nexus 10. Rozdzielczość przebija Retinę z iPada, także jeżeli cena będzie znośna (a tak się zapowiada), to będzie to idealne podręczne portfolio :-).
Nie przebija, tylko jest porównywalna. Przy 10 calach wszystko co jest powyżej 1920x1080 jest nie do odróżnienia.
IMO jest za mało tabletów na rynku właśnie w rozdzielczości 1080p.
Nie przebija, tylko jest porównywalna. Przy 10 calach wszystko co jest powyżej 1920x1080 jest nie do odróżnienia.
IMO jest za mało tabletów na rynku właśnie w rozdzielczości 1080p.
Ze słowem "przebija" chodziło mi o rozdzielczość.
Porównując np. SGT 10.1 z iPadem wyposażonym w Retinę odniosłem wrażenie, że jednak zdjęcie ogląda się o wiele przyjemniej na tym drugim :-).
Ja chyba jednak nie dojrzeję, tak samo jak nie dojrzałem do laptopa.
Tablet / telefon to sobie można do podróży, kibelka (na dłuższe posiedzenie) lub łóżka wziąć, do normalnego używania (gdzie trzeba coś pisać, jak np. to forum) to ja muszę mieć pełnowymiarową, normalną klawiaturę.
powiem tak.. też tak myslałem.. ta ekranowa w ipadzie jest naprawde super.. odkąd kupiłem ipada to fora praktycznie na tapatalku przeglądam, te które obsługują oczywiście.. reszta na chromie chodzi bez zarzutu..
w pracy czasem cos skrobnę ale tam mam 2 monitory 21 i 26" wiec mam porównanie z dwóch stron.. i na kanapie zdecydowanie lepiej z 10" siedzieć niż z 26"
Zamieszczone przez kris75
a czego uzywacie do pokazywnia zdjec na ipadzie? ja przerobilem kilka programow typu folio i z zadnego nie bylem zadowolony, ostatecznie i tak pozostalem przy zdjeciach.
Ze słowem "przebija" chodziło mi o rozdzielczość.
Porównując np. SGT 10.1 z iPadem wyposażonym w Retinę odniosłem wrażenie, że jednak zdjęcie ogląda się o wiele przyjemniej na tym drugim :-).
No tak, tylko trzeba brać pod uwagę, że na Retinę jest praktycznie wszystko zoptymalizowane, a jak będzie z aplikacjami na Androida - nie wiadomo. Pewnie sporo z nich będzie się wyświetlała natywnie i trzeba będzie z lupą patrzec.
a mial ktos organoleptycznie do czynienia z Kindlem Fire albo z Google Nexus 7?
bo ekosystemu Apple'a nie trawie, a chcialem cos malego, co by sie dobrze sprawdzalo do przegladania netu i zdjec. generalnie na Androidzie (bo fanem okaleczonych systemow nie jestem), 7", jak najwyzsza rozdzielczosc i ladnie swiecace kolory...
A więc i w odpowiedzi i ogólnie słów parę o Nexusie 7:
1. Pierwsze i najważniejsze: EKRAN.
a) Jakościowo i rozdzielczością super. Fotki prezentują się świetnie i bardzo naturalnie. Ale dla mnie taka rozdzielczość na 7" jest trochę chyba za duża do tekstu. Czasem mam wrażenie, że tekst faluje i bolą mnie oczy, czego nigdy wcześniej nie doświadczyłem. Jednak może winna jest tu też wada wzorku (ok. -1,5 dioptrii). Nie jestem też pewien, że rozdzielczość temu winna ale jednak na telefonie (stary HTC Wildfire) ani na 22" Nec'u - tu spędzając przy nim kilkanaście h dziennie takich "odczuć" nigdy nie miałem.
b) Rozmiar 7". Z jednej strony świetny - mieści się w wewnętrznej kieszeni kurtki czy płaszcza. Tablet jest naprawdę lekki. Do netu w sam raz. Gra się na nim świetnie, szczególnie w strzelanki typu DeadTrigger, Shadowgun, etc.
Z drugiej strony czasem za mały - szczególnie właśnie do zdjęć. Ja czy też klienci co chwilę obracają tabletem przy zmianie zdjęć pion-poziom żeby wykorzystać na maksa ekran. Chociaż też niektóre galerie, które mam założone dla obecnych klientów i które pokazuję też potencjalnym klientom i tak zawierają zdjęcia w rozmiarze 600x900px i tak nie zajmują całego ekranu. Na razie mam pomysł na rozwiązanie tego zagadnienia ale to raczej osobny temat.
2. WYDAJNOŚĆ
Tutaj nie można napisać nic innego, jak REWELACYJNA.
15 aplikacji otwartych w tle (w tym np. 3 gry, przeglądarka, odtwarzacz) - żaden problem. Żadnego spadku wydajności, przycięć, nic.
Jedyne czego nie kminie to Youtube. Mogę być podpięty w domu pod wifi, na łączu na którym na kompie 10min film w fullHD buforuje się kompletnie w niecałą minutę, ale na tablecie czy z apki czy z przeglądarki ogólnie kicha. Co chwilę lag, buforowanie i to nie tylko przy klipach HD Nie wiem czym jest to spowodowane.
Nie wiem co miałbym wrzucić na niego żeby go zarznąć. Jak na razie nie udało mi się to.
W tym punkcie jednak warto wspomnieć o ostatniej aktualizacji do Andka 4.2... Jeżeli czyta to osoba, która się nad tym zastanawia to apeluję: NIE RÓB AKTUALIZACJI, POCZEKAJ DO WERSJI 4.2.1
Ogólnie Google wypuściło babola i mam nadzieję, że szybko to naprawią. Bateria jest po prostu pochłaniana (przed aktualizacja przez noc na włączonym wifi schodziło może 4% baterii - teraz ok. 20% O_o)
System trochę zwolnił (po naciśnięciu Home, albo Aplikacji w tle wyraźny spadek szybkości - co nie znaczy, że jest wolno, ale jednak wolniej) Przy odblokowaniu Lockscreen dłużej "się wczytuje" (sądzę, że to przez ten nowy wynalazek widgetów na lockscreenie (P.S. nowy zegar blokady wygląda paskudnie...)oraz pewnie też kont użytkowników - to akurat super sprawa)
Ostatnio z tabletu korzysta moja dziewczyna, jako że oddała kompa do naprawy no i z powodzeniem zastępuje jej laptopa.
3. INNE/OGÓLNE
Żałuję, że się pospieszyłem i nabyłem wersję bez 3G (szczególnie, że PLAY pozwala rozdzielić Internet na 2karty SIM).
No ale tethering z telefonu nie jest aż taki zły. Jednak zapewne będę zmieniał mojego 16GB na tą właśnie wersję. O czym słów parę w podsumowaniu
16GB wbudowanej pamięci mi akurat w zupełności wystarcza.
Bateria przed aktualizacją trzymała naprawdę przyzwoicie, czego teraz powiedzieć nie mogę i mam nadzieję, że się to zmieni.
PODSUMOWANIE:
Ogólnie tablet jest świetny i jestem zachwycony (poza aktualizacją do 4.2 - na razie ).
7" ma swoje plusy i minusy. Ale jeżeli miałoby to być urządzenie tylko lub też głównie kupowane z myślą o prezentacji zdjęć to jednak zastanowiłbym się nad 10". Idealnie byłoby mieć i to i to do różnych rzeczy :P i teraz patrząc na cenę takiego np. IPada 32GB z 3G, który kosztuje 700$ to wolałbym kupić Nexusa 7 32GB 3G i Nexusa 10 16GB - razem też wychodzi 700$
Jedyne co mnie zachwycało w produktach apple do tej pory to solidność wykonania i pełna synchronizacja. Jak ktoś ma iMaca, Macbooka, IPhona i IPada to wszystko mu działa w pełnej synergii i nic dziwnego, że jest zadowolony.
Teraz, dzięki Google mogę tego zakosztować. Jakość wykonania Nexusa - Super, naprawdę wydaje się solidny (piszę wydaje się bo nie będę tego testował i rzucał nim o scianę ). Moja podstawową pocztą jest Gmail, korzystam z Chrome.
Dzięki Google Now mam piękną synchronizację kompa stacjonarnego z tabletem/telefonem. Ostatnio przed wyjazdem na weekend wpisałem w Google hotel, ponieważ chciałem zadzwonić, potwierdzić rezerwacje i przy okazji sprawdzić lokalizację. Pozytywnie się zaskoczyłem gdy wychodząc z domu i biorąc tablet do ręki miałem na belce powiadomień informację o trasie i szacowany czas podróży. Wystarczyło kliknąć i odpalić gotową nawigację. BOMBA! Wykupowanie dostępu do chmury? Planuję kupić dysk WD Desktop Live! - i mam swoją prywatną chmurę Dlatego też pewnie się przesiądę na 32GB z 3G.
Plany na przyszłość? Kupuję telefon Nexusa 4 i wymieniam Nexusa 7" na wersję 32GB 3G.
Nad Nexusem 10" będę myślał. Może wpadnie jakaś ekstra kaska do wydania, kto wie
Czyli co - mam/będę miał to co daje apple, ale za mniejszą cenę (mój i7 2600K, z 128GB dyskiem SSD Vertex 4 i Win 7x 64 - jeszcze mnie wydajnościowo nie zawiódł, co więcej widzę, że nadal ma zapas mocy a za porównywalnego iMaca bym zapłacił 2-3 więcej). Mogę mieć 2 tablety od Google za cenę jednego Ipada, Nexus 4 16GB kosztuje lekko poniżej 1/2 tego co porównywalna wersja IPhone 5... Koniec lekko zazdrosnego spoglądania na produkty apple
Dziękuję, dobranoc, takie jest moje osobiste zdanie
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
No tak, tylko trzeba brać pod uwagę, że na Retinę jest praktycznie wszystko zoptymalizowane, a jak będzie z aplikacjami na Androida - nie wiadomo. Pewnie sporo z nich będzie się wyświetlała natywnie i trzeba będzie z lupą patrzec.
Dlatego czekam na pierwsze testy i ciekaw jestem jak to wszystko się sprawdzi :-)
[QUOTE=merida;1125015]Samsung Note to ni to telefon ni tablet. Za duże do kieszeni, ciut za małe do zdjęć i internetu i bateria słaba. W porównaniu do Ipada 2 wyświetlacz jednak zrobił na mnie wrażenie. QUOTE]
IMHO w dyskusji nie chodziło o małego NOTE, tylko o nową wersję 10" taką z "długopisem" do rysowania
Do prezentacji zdecydowanie lepszy jest większy ekran, bo 7" to jednak za malo.
To może się wypowiem, bo korzystam właśnie z iPADa. Wybór nie był przypadkowy, mimo że jestem wielkim zwolennikiem Androida, to jednak jeśli chodzi o wybór tabletu padło na iPada3 z Retiną.
Głównym przesłaniem była ilość dedykowanego softu właśnie pod konkretne urządzenie. W przypadku Androida obowiązuje polityka, jeden rodzaj softu dla wszystkich urządzeń - przez co na dużym ekranie masz do czynienia z aplikacją telefoniczną. Polityka ta raczej się nie zmieni, a jest ona zwyczajnie wynikiem tego, że Android działa nie na kilku a na kilkuset różnych urządzeń, z różnymi rozdzielczościami i hardwarem.
Jestem w stanie podłączyć aparat po USB lub samą SD i błyskawicznie podejrzeć na dużym ekranie foty (iOS czyta RAWy!). W zupełności mi to wystarczy. Dodatkowo planuję po dokupieniu WiFacza do Canona korzystać zdalnie z aparatu przez przeglądarkę.
Ostatnia rzecz to walory prezentacyjne. Oglądanie i pokazywanie zdjęć na ekranie z takim PPI to czyta przyjemność.
5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty
Niby tyle softu, a nadal nie mogę znaleźć nic ciekawego do pokazywania zdjęć na iPadzie. W końcu robię prezentacje na PC w ProShow, eksportuję jako film HD i tak pokazuję, choć nie ukrywam, że to trochę czasochłonny proces :/
Komentarz