X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Leica M ... ? takie tam przemyślenia

To już właściwie pewne, że Leica wypuszcza swojego bezlusterkowca. Niestety (przynajmniej tak mówią przecieki) będzie to APS-C, nie FF, nad czym ubolewam

Ale nie o tym w sumie chciałem. Oglądam sobie właśnie testowe zdjęcia z nowego szkła Cosiny, mianowicie Nokton 35mm f/1.2 mark II i oczom nie wierzę.

Szkło o takiej jasności i właściwie pieruńsko ostre i kontrastowe już od pełnej dziury...

Przykładowe zdjęcia na f/1.2 NIE OBRABIANE

Szkoda, że w sumie tylko Leica i niezależna Cosina robi szkiełka, które mogą tak cieszyć oko. Ostatni raz z Canonowego szkła miałem taką radochę jak kupiłem 85L II. Ale to było dawno temu, od tamtego czasu Canon nie zaprezentował nic równie udanego...

Swoją drogą, czytałem na CR o jakichś plotach dotyczących Evila Canona. Ciekawe to by było, zwłaszcza, że przecież Canon ma już na swoim koncie dalmierz i kilka ciekawych szkieł (50/0.95) które można by było odświeżyć. A może wolą tłuc entry-level DSLR ?
    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • BuRton
    Uzależniony
    • 2008
    • 675

Kuba, na bezlusterkowca FF (obojętne jakiej firmy) nie ma co realnie wyczekiwać w najbliższych latach. 35/1,2 ciekawe szkło. Wiem, że jest ciut mniejsze od mkl ale chyba nadal zasłania sporą część kadru wizjera ?
    Leica MP, Ultron 28/2 asph. II, Nokton 35/1.5 asph. ll, Ultron 75/1.9 MC

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Podejrzewam, że prędzej czy później będziemy robili zdjęcia małymi aparatami pokroju M9 lub mniejszymi z małymi szkłami, ale póki co producenci muszą się nachapać na lustrzankach, w końcu moda cały czas na nie jest...

Nie ma bata, skoro już Cosina robi świetne szerokie szkło pod pełną klatkę (szczerze mówiąc N35II to pierwsze szkło, które IMO dorównuje Leikowym pierwowzorom) to jestem przekonany, że mógłby to robić i Canon i Nikon, nawet wciskając do środka AF. Ale to jeszcze parę ładnych latek, zanim moda na lustra trochę minie, chociaż już można powiedzieć, że rynek EVILów mocno się rozwinął i ludzi to zainteresowało.

A wracając do Noktona - jest on minimalnie jednak tylko mniejszy (parę mm krótszy i węższy) od poprzednika, wizjer zasłania mniej więcej tyle, co poprzedni.

Komentarz

• koniecpolska
        Początki nałogu
        • 2007
        • 288

Podepnij tego Noktona pod NEX-7 i zdaj relację.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

A to ja mam Nex7? Jak włożą większą matrycę do niego to wtedy zmienię z Nex3

Komentarz

• koniecpolska
            Początki nałogu
            • 2007
            • 288

No to wstaw kilka fotek z NEX-3 i Noktona, albo daj linka jeśli już gdzieś takowe wstawiałeś. Interesują mnie głównie fotki postaci.

Zamieszczone przez Cichy
            A to ja mam Nex7?
            Miałem nadzieję, też się zastanawiam na ile nowa matryca jest lepsza od tej z NEX-3 aby drenować sobie kieszenie.

Zamieszczone przez Cichy
            Jak włożą większą matrycę do niego to wtedy zmienię z Nex3
            Że niby FF? A kto jest zainteresowany aby napędzać klientów Leica i Cosina?
            Ostatnio edytowany przez koniecpolska; 14132.

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7443

No na chwilę obecną Nex7 to po prostu Nex z wizjerem + przerośnięta pikselami matryca. Po co? Nie mam pojęca. Mnie potrzeba 8 Mpx, chociaż i tak to za dużo bo odbitki do labu wysyłam w 4,8 Mpx (15x23).

A Nokton na NEX3 otwarty do 1.2 rysuje tak:

f/1.8
              Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez Cichy
                A Nokton na NEX3 otwarty do 1.2 rysuje tak:
                Szajse, niezłe te matryczki. Szkieł Nex nie ma. Jezusicku na 1.2 te poziome paski na środku... niezły ten Ponton
                the silence is deafening

Komentarz

• koniecpolska
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 288

Fajnie. Można więc powiedzieć, że tania i dobra alternatywa 50mm w systemie Leica M9, to Cosina 35mm/1.2 i NEX-3 :wink:

Komentarz

• gavin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1339

Zamieszczone przez gietrzy
                    Szkieł Nex nie ma.

jak nie ma jak ma?

A FF w evilu to tylko w Sony proroczo widzę.

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7443

Nie jestem pewien, czy NEX3 nie ma słabszego filtra na matrycy niż NEX5, kolega Jerry zawsze mówił, że na NEX5 ostrości nie ma...

Komentarz

• koniecpolska
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 288

Zamieszczone przez koniecpolska
                        Fajnie. Można więc powiedzieć, że tania i dobra alternatywa 50mm w systemie Leica M9, to Cosina 35mm/1.2 i NEX-3 :wink:
                        PS
                        Był kiedyś taki dowcip o bacy i mercedesie. Baca puentował, że na mercedesa go nie stać, ale same drzwi od merca to sobie by kupił (na autostopowiczki :wink: ). Tu jest tak samo, na Leica M9 mnie nie stać, ale taką Cosinę z NEX-3 to można by kupić ...

Zamieszczone przez gavin
                        A FF w evilu to tylko w Sony proroczo widzę.
                        Że niby FF? A kto jest zainteresowany aby napędzać klientów Leica i Cosina?

PS
                        Szkła, szkła i jeszcze raz szkła.

Gdyby nie M9, a może i bezlustrowce, to Cosina nigdy by nie wystrugała 35mm MKII.
                        Ostatnio edytowany przez koniecpolska; 14132. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

PS
                          Szkła, szkła i jeszcze raz szkła.

Gdyby nie M9, a może i bezlustrowce, to Cosina nigdy by nie wystrugała 35mm MKII.
                          Minimalna odległość ostrzenia wskazuje na to, że Cosina mocno brała bezlusterkowce pod uwagę przy projektowaniu tego szkła Na M9 to aż za ostre jest Ciekawe, jak się będzie to sprzedawać, na razie cisza w eterze...

Komentarz

• koniecpolska
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 288

Zamieszczone przez Cichy
                            Ciekawe, jak się będzie to sprzedawać, na razie cisza w eterze...
                            Jak będą w sklepach NEX-7, i sobie ludziska je pokupują, to na pewno znajdą się chętni, bo Sony w okolicy 30-35mm kompletnie nic nie ma do zaoferowania. A ta Cosina i NEX-7 to będzie fajny zestaw.

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Leica M-Monochrom

Leica M-Monochrom specifications
                              • 18MP CCD monochrome sensor (24 x 36mm)
                              • No anti-aliasing filter
                              • No color filter array
                              • ISO 320-10,000
                              • 2.5" 230,000 dot rear LCD [no Live View!]
                              Wildly colorful photos got you down? There's an 18-megapixel full-frame sensor for that. The Leica M Monochom may seem an unlikely proposition, with its monochrome-only sensor and $8,000 price tag (not to mention the added financial burden that comes along with investing in a Leica M-mount), but the camera offers some unique benefits that, for some, may justify the cost. Because the sensor is capable of outputting one pixel of data for each pixel captured -- there's no hint of color mucking about -- the resulting images are incredibly sharp. There are low-light benefits as well, with the Monochrom offering a top ISO setting of 10,000, compared to 2500 with the aging M9. Other features include a 2.5-inch 230k-dot color LCD, a rangefinder-type optical viewfinder and a 14-bit uncompressed RAW mode that yields 36MB DNGs. The camera itself offers an appearance consistent with other Leica snappers, and includes a magnesium alloy construction with hints of brass and chrome. Naturally, there's no video features to speak of, so no 1080p black-and-white shoots for you. We do have pricing and availability, however, though we don't exactly have the funds to match. The body-only M Monochrom is expected to retail for $7,970 when it hits stores (beginning with Leica's Washington DC showroom) in July. A new Leica APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH prime lens will be available around the same time, for the modest sum of $7,195. There's a full PR just past the break. Update: DPReview has posted a gallery of sample images. Don't be so quick to dismiss this camera -- plenty of deep-pocketed photographers have likely been waiting for something just like it. Hit up the source link after the break for the shots.

The body-only M Monochrom is expected to retail for $7,970
                              when it hits stores (beginning with Leica's Washington DC showroom) in July.

A new Leica APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH prime lens
                              will be available around the same time, for the modest sum of $7,195.
                              Czekają nas czarno-białe wydania National Geographic?
                              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

Pracuję...