X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polm
    Początki nałogu
    • 2008
    • 271

Zamieszczone przez Bahrd

Wildly colorful photos got you down? There's an 18-megapixel full-frame sensor for that. The Leica M Monochom may seem an unlikely proposition, with its monochrome-only sensor and $8,000 price tag (not to mention the added financial burden that comes along with investing in a Leica M-mount), but the camera offers some unique benefits that, for some, may justify the cost. Because the sensor is capable of outputting one pixel of data for each pixel captured -- there's no hint of color mucking about -- the resulting images are incredibly sharp. There are low-light benefits as well, with the Monochrom offering a top ISO setting of 10,000, compared to 2500 with the aging M9. Other features include a 2.5-inch 230k-dot color LCD, a rangefinder-type optical viewfinder and a 14-bit uncompressed RAW mode that yields 36MB DNGs. The camera itself offers an appearance consistent with other Leica snappers, and includes a magnesium alloy construction with hints of brass and chrome. Naturally, there's no video features to speak of, so no 1080p black-and-white shoots for you. We do have pricing and availability, however, though we don't exactly have the funds to match. The body-only M Monochrom is expected to retail for $7,970 when it hits stores (beginning with Leica's Washington DC showroom) in July. A new Leica APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH prime lens will be available around the same time, for the modest sum of $7,195. There's a full PR just past the break. Update: DPReview has posted a gallery of sample images. Don't be so quick to dismiss this camera -- plenty of deep-pocketed photographers have likely been waiting for something just like it. Hit up the source link after the break for the shots.

Czekają nas czarno-białe wydania National Geographic?
    Oszukują z tym, że są pierwsi z mono matrycą. Phase pierwsze wypuściło taką matrycę. To jest coś pięknego, ale cena jest tak absurdalna, że aż... piękna.
    Kolorowe zdjęcia można też zrobić, wprawdzie tylko statyczne sceny, ale będą powalać.
    Edit:
    Ale sample, to niech ich dunder świśnie
    Ostatnio edytowany przez polm; 21755. Powód: Sample
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• dinderi
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3028

Ciekaw jestem czy to cyniczna kalkulacja i sprawdzanie na ile funklub lejki da sie manipulowac, czy jakiś szef marketingu z onej firmy, cierpi na poważne uzależnienie od substancji zmieniających świadomość, żeby wymyslac aparat cyfrowy, który nie robi kolorowych zdjęć. Jakby nie można było po prostu zrobić trybu zdjęc czarno-białych...
      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• polm
        Początki nałogu
        • 2008
        • 271

Zamieszczone przez dinderi
        Ciekaw jestem czy to cyniczna kalkulacja i sprawdzanie na ile funklub lejki da sie manipulowac, czy jakiś szef marketingu z onej firmy, cierpi na poważne uzależnienie od substancji zmieniających świadomość, żeby wymyslac aparat cyfrowy, który nie robi kolorowych zdjęć. Jakby nie można było po prostu zrobić trybu zdjęc czarno-białych...
        Ta matryca nie ma maski Bayera.
        Leika tego nie wymyśliła.
        Whenever I travel, I always wage an internal battle: how much effort do I devote to capturing the tourist attractions versus the place versus the...
        Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• Tornvald
          Bywalec
          • 2012
          • 209

Akurat czarno biala matryca to stary wynalazek i byly juz takie aparaty np Kodaki DCS czy jakos tak A brak Bayera to masakra...takie matryce sa niezamowicie ostre bo 1 piksel to 1 piksel a nie sieczka z Bayera. Gdyby nie ta cena...pieknie by bylo Sam kiedys szukalem takiego starszego aparatu z taka matryca ale posucha...
          Kiedys widzialem zdjecie z przystawki z matryca MF FF czyli 6x6! i zdjecia CB z tego, poprostu masakrycznie ostre i detaliczne a wszystkie cyfrzanki nowe mogly sie schowac mimo 6Mpx

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

Ok, ostro będzie - zwłaszcza, że nowe szkło 50/2 ma również być pod tym względem wyjątkowe.
            Ale... po co to połączenie ostrości z brakiem koloru? Jest jakiś (może powstanie?) prąd w sztuce (czy rodzaj reportażu), na takim mariażu oparty?
            Nie do końca rozumiem - przyznaję...
            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Tornvald
              Bywalec
              • 2012
              • 209

Ostrosc ostroscia ale ilu ludzi robi cb fotki? Glownie na fimie jednak ale mysle,ze duzo takich osob jest i robia to swiadomie z wlasnej chęci. Czy jest cos nie tak z CB fotkami?

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Komentarz

• Łopal
                Bywalec
                • 2012
                • 197

To jest rozwiazanie niszowe, moze i ciekawe, ale dla rozwoju firmy to nie wrozy chyba za dobrze. Zwlaszcza, ze to x2 naprawde, mimo wielkiej sympatii wyglada na odgrzewanego kotleta.
                Na optycznych smieszna dyskusja. Ktos stwierdzil, ze powinni jeszcze wyciac lcd, slot na karty i zostawic pamiec wewnetrzna 36 klatek. Na co ktos odpisal, ze to bedzie w 2014 roku w wersji Leica m-m hardcore edition.
                Podsmiewac sie mozna, w kazdym razie jak znam zycie, to nawet tacy ekstremisci leikowi, jak moj przyjaciel Enzo, fotograf z kilkudziesiecioletnim doswiadczeniem, robi glownie na m6, nawet na to m-m nie spojrzy niestey.
                Http://lopal.blogspot.com

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez Tornvald
                  Czy jest cos nie tak z CB fotkami?
                  Wręcz przeciwnie! Ja tylko pytam (siebie również), co jest w nich takiego, że potrzeba do nich aż tak specjalny aparat?
                  Zamieszczone przez Łopal
                  Na optycznych smieszna dyskusja. Ktos stwierdzil, ze powinni jeszcze wyciac lcd, slot na karty i zostawic pamiec wewnetrzna 36 klatek.
                  Na co ktos odpisal, ze to bedzie w 2014 roku w wersji Leica m-m hardcore edition.
                  Rewelacyjny pomysł z tą pamięcią! Niech jeszcze się ta pamięć kasuje przy otwarciu klapki w jasnym pomieszczeniu!

Ale już z "hardcore edition" bym się nie śmiał: M9-P w cielęcej skórce za $50k! - tylko stać i patrzeć jak wół na malowane wrota...
                  Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• dinderi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3028

Zamieszczone przez Bahrd
                    Ale już z "hard-corów" bym się nie śmiał: M9-P w cielęcej skórce za $50k! - tylko stać i patrzeć jak wół na malowane wrota...
                    W Leica Store w Warszawie, kilka miesięcy temu, na wystawie były obok siebie dwa identyczne egzemplarze M9. Cena jednego to (nie pamietam dokładnie) 24 kzł, a drugiego 25 kzł. Długo przygladalem się jednemu i drugiemu, i jedyną róznicę jaką odnalazłem, to ten o 1 kzł droższy miał nr seryjny o 1 (słownie: jeden) niższy. W świecie Leiki juz nic mnie nie zaskoczy. To nie jest sprzet do fotografii, to bizuteria.
                    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

A widzisz - roznica byla w tym, ze jeden model mial logo a drugi byl bez tej kropki - pytalem :cool:
                      Baaa - i to ten bez logo byl drozszy jakby sie kto pytal (na logike )

Ktos juz kiedys dobrze napisal - Leica, to taki Bentley dla fotografa. Wszystko recznie robione/skladane, jakosc wykonania idealna a do tego zdjecia super przy kompaktowej wielkosci. Jesli masz kaske, to predzej czy pozniej kupisz :wink:

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez Pikczer
                        A widzisz - roznica byla w tym, ze jeden model mial logo a drugi byl bez tej kropki - pytalem :cool:
                        Hmmm, sugerujesz, że przeoczyłem tak istotna róznicę!? :foch:

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

Ja nie sugeruje ale specjalnie ich o to pytalem :-)

Komentarz

• Sergiusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2708

Dla mnie to jest nic innego jak tworzenie legendy celem sprzedaży większej ilości kompaktów zarówno tych z czerwoną kropką jak i spod znaku Parasolnika. Sam się kiedyś dałem na to złapać.
                            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

A niech tworza - nie maja sie czego wstydzic ;-)

Komentarz

• Tornvald
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 209

Co by nie mowic Leica jest droga, limitowane edycje osiagaja chore ceny. I podejrzewam ,ze duza czesc ich klientow to zwykle snoby. Jednak opytke robia swietna a M9 daje naprawde swietny obrazek. I tego na pewno Leice odmowic nie mozna.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Komentarz

Pracuję...