Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Prawie każdy wynalazek ma nieskończenie bardziej skomplikowaną historię.
    A mógłbyś rozwinąć temat. Szczególnie interesuje mnie przymiotnik "nieskończenie".

... Niestety moje porównanie to nie kpina, to do Ciebie należy wskazanie, że istniał jakiś wynalazek, który mimo iż był potrzebny i użyteczny (a używanie było opłacalne), został z jakichś powodów zapomniany. Powtarzanie propagandowych sloganów o ciemnocie władz kościelnych nas do tego nie zbliży.
    Ja tam uważam, że usiłujesz kpić. Uważasz, że Inkwicycja była dobra i potrzebna? Tak przeciesz napisałeś. JP II przeprośił TYLKO za błędy. No cóż jeśli uważasz, że mordowanie i torturowanie ludzi w imię wiary (jedynie słusznej) jest dobre i służy czemukolwiek to porozumienia nie znajdziemy. Stąd już naprawde tylko krok do usprawiedliwiana np. holocaustu. To podobo też miało "naukowe" uzasadnienie. to, że karą smierci kończyło się TYLKO około 5% postępowań jest raczej marnym uzasadnieniem dla skazanych - nie uważasz? Masz rację, że inkwizycja zwalczała "herezję". Herezja wg. encyklopedii PWN to: "poglądy religijne uznane za sprzeczne z oficjalnie głoszoną przez Kościół doktryną (dogmatami)" Sam se odpowiedz na pytanie czy innowiercy głosili poglądy zgodne z dogmatami Kościoła. Spalenie na stosie było karą za POGLĄDY. Niezmiernie jest to światłe - Fryderyk II, Święty Ludwik IX byli zaiste aniołkami - tylko, że w porównaniu do SS. Zeznania w procesach były wymuszane za pomocą tortur przy aprobacie papieża Innocentego IV. To, że Inkwizycja trwała dłużej - pewne jej fragmenty pozostały do dziś - to już trochę inna sprawa. Urodziła się i rozkwitła w średniowieczu. Pisałem już, że nie ja wymysliłem określenie "dark ages" - ze zdumieniem znalazłem, że wymysłił je Petrarka pod koniec średniowiecza.

No i jeszcze zacytuję za co JP wyraził skruchę (nie przeprosił): "...stosowanie w obronie prawdy metod nacechowanych nietolerancją a nawet przemocą..." liturgia Dni Przebaczenia 12 III 2000. To cholera szybko ta skrucha nadeszła . Zajęło to tylko jakieś 500 lat. [/QUOTE]

.... Wietrze w tym intrygę Watykanu.
    Ciemnogród różne ma oblicza. Jak jestem buddystą to już jestem głupi, zły, wyklęty i nie mam prawa się wypowiadać. Na szczęście buddyzm właściwie nie jest religią więc nie wzbudza we mnie religijnego zacietrzewienia.

Janusz

PS. O mało co byłbym zapomniał. Wynalazki, te zapomniane i ponownie "odkryte". M.in.
    - cement
    - ogniwo elektryczne - tu się zgodzę, że może mało potrzebne
    - druk

Oj dużo tego było. Naprawde.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez Janusz Body
      Ja tam uważam, że usiłujesz kpić. Uważasz, że Inkwicycja była dobra i potrzebna? Tak przeciesz napisałeś. JP II przeprośił TYLKO za błędy. No cóż jeśli uważasz, że mordowanie i torturowanie ludzi w imię wiary (jedynie słusznej) jest dobre i służy czemukolwiek to porozumienia nie znajdziemy.
      Inkwizycja miała zakaz stosowania tortur i nie wydawała wyroków śmierci. Uważam, że była dobra i potrzebna.

Herezja wg. encyklopedii PWN to: "poglądy religijne uznane za sprzeczne z oficjalnie głoszoną przez Kościół doktryną (dogmatami)" Sam se odpowiedz na pytanie czy innowiercy głosili poglądy zgodne z dogmatami Kościoła.
      Pojęcie herezji wyłącznie odnosi się do wyznawców danej religii. Żyd nie jest heretykiem, ani buddysta. Ale Katolik, który podważa istnienie Trójcy już tak.

No i jeszcze zacytuję za co JP wyraził skruchę (nie przeprosił): "...stosowanie w obronie prawdy metod nacechowanych nietolerancją a nawet przemocą..." liturgia Dni Przebaczenia 12 III 2000. To cholera szybko ta skrucha nadeszła . Zajęło to tylko jakieś 500 lat.
      Właśnie, w obronie prawdy. I tak, jak napisałem: nie za zasadę Inkwizycji, tylko za błędy, czyli nieliczne wypadki przemocy.

Ciemnogród różne ma oblicza. Jak jestem buddystą to już jestem głupi, zły, wyklęty i nie mam prawa się wypowiadać.
      Nie wiem, czego to dotyczy. Ja tylko powiem, że buddyzm jest religią (albo filozofią, jak wolisz), która całkiem zdławiła postęp. Ile wynalazków powstaje teraz w krajach buddystycznych? Co się tam działo przez ostatnie 500 lat? Jakikolwiek postęp wiązał się z kolonizacją przez Białego Człowieka. Właśnie nasza technika, której podstawy tworzone były w średniowieczu i wcześniej, pozwoliła uczynić z niektórych krajów azjatyckich potęgi.
      [/QUOTE]
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Inkwizycja miała zakaz stosowania tortur i nie wydawała wyroków śmierci.
        Eee ja tam się na historii nie znam, ale czy to znaczy, że wszystko to, co szarzy ludzie wiedzą o inkwizycji, to tylko bajka, czy wymysły Hollywoodu??
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

W bardzo dużej mierze tak jest. Inkwizycja oczywiście czasem stosowała tortury, ale w ograniczonym zakresie. Tortury były za to bardzo rozpowszechnione w sądach świeckich. Typowy oskarżony modlił się, by trafić w ręce Inkwizycji, a nie jakiegoś szeryfa-sadysty.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Inkwizycja oczywiście czasem stosowała tortury, ale w ograniczonym zakresie.
            oto lista skazanych przez katolicka () inkwizycje http://www.icpnet.pl/~midgard/skazani.htm
            a tutaj ich cennik tortur http://www.icpnet.pl/~midgard/tortury.htm

Komentarz

• Silent Planet
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

Boże uchowaj, aby w przyszłym życiu urodzić się w średniowieczu...
              is SILENCE
              "Enjoy the silence."
              ---
              Wróciłem...!
              analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                oto lista skazanych przez katolicka () inkwizycje http://www.icpnet.pl/~midgard/skazani.htm
                a tutaj ich cennik tortur http://www.icpnet.pl/~midgard/tortury.htm
                Dominik, bez przesady. Przecież to ewidentnie nie są ofiary Inkwizycji (a przynajmniej w co najmniej 80% nie są). Duża część jest z Anglii, podczas gdy (znowu Wiki):
                W 1534 r. za zgodą parlamentu i prymasa Anglii Tomasza Cranmera ogłoszono niezależność Kościoła Anglii od Rzymu
                i są to ofiary braku Inkwizycji w Kościele Anglikańskim. Następna wielka rodzina, to Niemcy: protestanckie. Zostaje tylko garstka spraw z Francji. Ale tu też nie wiemy, czy te sprawy miały jakikolwiek związek z Inkwizycją. Szanse są małe, gdyż jak widać, strona jest mało wiarygodna. Ponadto nawet jeśli, to jak na jakieś 500 lat działania, to całkiem mało ofiar. USA w ciągu 30 lat skazały na śmierć 1000 osób.

Cennik tortur też pochodzi z protestanckich Niemiec...

Edit: Zwracam uwagę na całkowity brak na liście przedstawicieli Hiszpanii, gdzie wg postępowych i gazeto-wyborczych autorytetów, Inkwizycja szalała najbardziej.

Komentarz

• Silent Planet
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

Boże uchowaj, aby w przyszłym życiu urodzić się w protestanckich niemczech...
                  is SILENCE
                  "Enjoy the silence."
                  ---
                  Wróciłem...!
                  analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Inkwizycja oczywiście czasem stosowała tortury, ale w ograniczonym zakresie.
                    "... i w uzasadnionych okolicznościach", dodaj jeszcze Kurde, jak to się mało na tym świecie zmienia ;-) Przecież dokładnie tak samo się aktualnie tłumaczą wojska pod dowództwem pewnego szympansa z żyletką
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Zamieszczone przez muflon
                      "... i w uzasadnionych okolicznościach", dodaj jeszcze Kurde, jak to się mało na tym świecie zmienia ;-) Przecież dokładnie tak samo się aktualnie tłumaczą wojska pod dowództwem pewnego szympansa z żyletką
                      No właśnie tego nie dodam. Nie uważam, żeby istniały uzasadnione okoliczności. Były to oczywiście błędy, właśnie m.in. za to przepraszał Papież.

Komentarz

• gazwx
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 50

Zamieszczone przez Silent Planet
                        Boże uchowaj, aby w przyszłym życiu urodzić się w średniowieczu...
                        a wolałbyś się urodzić w stalinowskiej Rosji, czy w Kambodży Czerwonych Khmerów, a może w Chinach Mao? etc. etc. Chroń mnie Panie Boże przed postępem ...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez gazwx
                          a wolałbyś się urodzić w stalinowskiej Rosji, czy w Kambodży Czerwonych Khmerów, a może w Chinach Mao? etc. etc. Chroń mnie Panie Boże przed postępem ...
                          A we współczesnej Europie możesz niezdążyć się urodzić, bo Cię wyskrobią :/

Komentarz

• gazwx
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 50

Zwracam uwagę na całkowity brak na liście przedstawicieli Hiszpanii, gdzie wg postępowych i gazeto-wyborczych autorytetów, Inkwizycja szalała najbardziej.
                            Postępowy rząd republikański skazał na śmierć więcej Hiszpanów w latach 1936-1939 niż inkwizycja hiszpańska w całym okresie średniowiecza. Szczęsliwie (nie tylko dla Hiszpanów) został obalony przez gen. Franco.

Komentarz

• McKane
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2015

Zamieszczone przez gazwx
                              Postępowy rząd republikański skazał na śmierć więcej Hiszpanów w latach 1936-1939 niż inkwizycja hiszpańska w całym okresie średniowiecza. Szczęsliwie (nie tylko dla Hiszpanów) został obalony przez gen. Franco.
                              Sprawa Inkwizycji jest generalnie rozdmuchana ze wzgledu na swoja medialnosc. Takich przykladow jak ten gazwx'a mozna podawac wiele.

Co do cennika kar i tortur to nie jest on niczym specjalnym. Tortury, kary cielesne, osmieszajace, kary smierci byly stosowane powszechnie. To ze robila to tez Inkwizycja to nic dziwnego skoro robili to wszyscy.

Niestety Januszu ale nie jestes w stanie udowodnic ciemnoty sredniowiecza chocbys mocno sie staral bo takiej nie bylo. Nie ustosunkowales sie do moich argumentow ani tez nie odpowiedziales na zadane przeze mnie pytania. Do niczego to wiec nie zaprowadzi wiec z mojej strony EOT. Dyskusja idzie ciagle w innym kierunku omijajac sedno sprawy. Fajnie jednak ze pojawiaja sie tego typu tematy.

Pozdrawiam
                              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Ile wynalazków powstaje teraz w krajach buddystycznych? ....
                                Naprawde miałem się już nie odzywać ale to co piszesz to herezja ;-) Buddyzm jest "narodową" religia Japonii. Tam oczywiście żadne wynalazki nie powstaja. Wyrzuć Canona - to w jakiś sposób budyjski aparat. Sony też. Buddyzm jest bardziej filozofia niz religią i pisanie o nim jako o religii to spore uproszczenie ale tak się przyjęło nazywać buddyzm religią...

Nie zmienie zdania nt. Inkwizycji, braku swobód, herezji (w definicji encyklopedycznej nie ma nic nt. że "herezja" była w jakikolwiek sposób ograniczona tylko do wyznawców jednej religii) i zasady, że tylko Kościół ma i może mieć rację. Morderstwo pozostanie morderstwem BEZ względu w imię jakich ideałów zostało popełnione. To, że "inni tak robią (robili)" trudno uznać za usprawiedliwienie. Karanie za odmienność poglądów zapewne w dużym stopniu wpłynęło na współczesną ocenę sredniowiecza - zwłaszcza wcześniejszego. To, że ktoś skonstruował rakietę typu V1 i V2 w żaden sposób nie zmieni oceny masowych mordów w obozach. Na całośc oceny zawsze większy wpływ miały te złe strony niz dobre.

Dla mnie definitywnie EOT. Zdecydowanie nie mam ochoty wysłuchiwać docinków na temat swojego (jakoby) marksistowskiego wykształcenia albo innych podobnych "argumentów" w dyskusji - skądinąd ciekawej i wydawało bysię momentami poważnej.

EOT.

Janusz

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...