X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jarek Jaworski
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

No nie, ja juz myslalem, ze te rozwazania mamy za soba. Nigdy nie rozumialem tych tekstow o ilosci robionych zdjec cyfra. Przepraszam, czy to ze mam aparat cyfrowy, analogowy, czy robie fotografie otworkowa wanna (slyszalem o takim przypadku) to czy ten aparat wyczaruje mi sytuacje ktore mam sfotografowac. No oczywiscie ze nie, wiec czy robie 1000 czy 2 zdjecia jest zupelnie sprawa indywidualnego podejscia do zdjec. LICZY SIE TYLKO EFEKT KONCOWY, wszystkie mankamenty techniczne, cyfry czy analoga, ktore nie wnosza nic do zdjecia beda wybaczone, jesli to co otrzymamy bedzie swietna fotografia.
    Moze sie powtorze, ale zawsze spodziewam sie ze po wakacjach jakis mlody czlowiek pokaze nieprawdopodobny reportaz na ktory poswiecil swoje 2-3 miesieczne wakacje. I co, i nic, chyba wszyscy zapomnieli czy to fotografujacy analogowo czy cyfrowo, ze dobra fotografia, wymaga trudu,poswiecenie, wrecz fizycznego bolu i bardzo bardzo duzej ilosci czasu.
    czyli co smutny wniosek, ze ci od cyfry traktuja fotografie tak lekko i latwo, ze nie robia dlugo zdjec, a tym od analoga brak srodkow na fotografowanie dzien po dniu po kilku rolek slajdow
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• chomsky
      Początki nałogu
      • 2005
      • 485

Sven- o czym piszesz nigdy nie bylem na weselu z 300d? Cos Ci dolega?
      Nie musisz przeciez posuwac sie do klamstwa? Nieprawdaz?
      Kubaman- i na tym polega dyskusja, kazdy przedstawia swoje zdanie i argumenty. Wcale mi nie zalezy by te argumety Ci sie spodobaly. To wolny kraj. Robisz co chcesz. Niektórzy nawet czytaja " Wysokie Obcasy", w koncu po to je ktos drukuje. Dobrze, ze odkrywasz inny swiat, to, ze Cie zaskakuje to nic strasznego. Wyluzuj. Przeciez moja gadanina nic nie zmieni w Twoim odbiorze, tego czy owego. Twoj odbior rzeczywistosci jest absolutnie autonomiczny, podobnie jak i moj. Fajnie,ze dostrzegasz edukacyjna, wychowawcza i spoleczna role forum. Dziekuje za pozostawienie mi tak szerokie swobody dla moich wypowiedzi.
      Czesc.Ch.
      Analog ma "dusze".

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Arkan, kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że rozmowa z tobą nie jest tym czego pragnę :-? . Czytałeś moją powyższą wypowiedź? Potrafisz odczytać kontekst? Moje nastawienie? "Rżnąć owieczkę" Ależ obrońco nieszczęśliwego Czachy, co ci na mózgownice padło . To, że ktoś wybrał lepsze dla siebie rozwiązanie nie znaczy że to drugie go "przerosło". Do tego jak zwykle bez sensu mieszasz w to średni format, tak jakby to było to samo :-o .

Twoja agresywna argumentacja zupełnie od rzeczy sugeruje, że skoro kolega Czacha potrafi robić dobre zdjęcia BW analogiem a jak sam stwierdził cyfrą nie aż tak dobre, to znaczy to, że cyfra jest be. Szanuję Czachę i jego zdjęcia mi się bardzo podobają, ale takie banialuki to możesz sobie podarować. A co do sampli wystarczy zajrzeć do naszego działu z galeriami autorów spoza forum. Jeśli to cię nie przekonuje, to sorry. Podobne zachowanie przejawiałeś gdy dyskusja szła o stałki - zawsze musisz należeć do najlepszego i jedynie szłusznego grona prawdziwych fotografów, a balkoniarze tacy jak ja się nie liczą. Szkoda słów na taką dyskusję :sad:
        Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• sv

Chomski: nie chce mi sie szukac tego posta, ale pisales o tym, ze nie jestes zadowolony ze wspolpracy cyfrowego body Canona i 420

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zamieszczone przez Arkan
            Kubaman, nie rżnij teraz owieczki
            Kuba! Owce? Jestem wzburzony!
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• -=Festyk=-
              Uzależniony
              • 2005
              • 666

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
              No nie, ja juz myslalem, ze te rozwazania mamy za soba. Nigdy nie rozumialem tych tekstow o ilosci robionych zdjec cyfra. Przepraszam, czy to ze mam aparat cyfrowy, analogowy, czy robie fotografie otworkowa wanna (slyszalem o takim przypadku) to czy ten aparat wyczaruje mi sytuacje ktore mam sfotografowac. No oczywiscie ze nie, wiec czy robie 1000 czy 2 zdjecia jest zupelnie sprawa indywidualnego podejscia do zdjec. LICZY SIE TYLKO EFEKT KONCOWY, wszystkie mankamenty techniczne, cyfry czy analoga, ktore nie wnosza nic do zdjecia beda wybaczone, jesli to co otrzymamy bedzie swietna fotografia[...]
              Tylko jak już zostało napisane robiąc analogiem człowiek bardziej zwraca uwagę na kadr i bardziej się stara.Na kliszy każda klatka jest ważna!A kartę pamięci można oczyścić z tych paru tysięcy zdjęć typu,,a może wyjdzie ładnie jak ustawię tak''

||Galeria

Komentarz

• Jarek Jaworski
                Początki nałogu
                • 2005
                • 335

Zamieszczone przez -=Festyk=-
                Tylko jak już zostało napisane robiąc analogiem człowiek bardziej zwraca uwagę na kadr i bardziej się stara.Na kliszy każda klatka jest ważna!A kartę pamięci można oczyścić z tych paru tysięcy zdjęć typu,,a może wyjdzie ładnie jak ustawię tak''
                To ja Ci odpowiem z wlasnego doswiadczenia, jesli nie wiesz co chcesz pokazac przez fotografie, to chocbys zrobil i 10.000 zdjec to nic z tego nie wyjdzie, a jak zrobisz to i tak tego nie odnajdziesz, To samo bedzie z analogiem
                Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Kuba! Owce? Jestem wzburzony!
                  Tomek, ty to nic - Iza dopiero się wściekła Powiedziała, że pójdzie do Bireza :-D
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• sv

Festyk: idac za torem Twojego rozumowania, gdybym fotografowal na materiale x za 20 zł, to robilbym dwa razy lepsze zdjecia niz kolega, ktory fotografuje na materiale Y za 10 zł. to jakis absurd.

Komentarz

• birez
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 609

Zamieszczone przez Kubaman
                      Tomek, ty to nic - Iza dopiero się wściekła Powiedziała, że pójdzie do Bireza :-D

Zapraszam

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Zamieszczone przez birez

Zapraszam
                        Stara sygnaturka na coś się przydała.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
                          To ja Ci odpowiem z wlasnego doswiadczenia, jesli nie wiesz co chcesz pokazac przez fotografie, to chocbys zrobil i 10.000 zdjec to nic z tego nie wyjdzie, a jak zrobisz to i tak tego nie odnajdziesz, To samo bedzie z analogiem
                          Właśnie - wszyscy krytycy cyfry pieją, że analogiem to się zawsze trzeba zastanowić co się robi, a cyfrą to tylko się "strzela". Czytałem kiedyś poradnik jakiegoś fachowca dotyczący nauki reportażu i street photo. Facet między innymi zalecał, aby kupić sobie całą lodówke filmów i codziennie brać ze sobą 10 rolek i robić, robić, robić zdjęcia. A kiedy nauka miała się przekształcić w doświadczenie i smak, należało brać 5 rolek.
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• -=Festyk=-
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 666

Nie popadajmy w skrajność.Chodzi mi po prostu o to,że robiąc analogiem(przynajmniej ja) bardziej starasz się nie popełnić błędu ponieważ zdajesz sobie sprawę,że jeśli coś spartolisz to będzie Cię to kosztowało zmarnowaną klatkę.W cyfrze za błędy nic się nie płaci.

||Galeria

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Zamieszczone przez birez

Zapraszam
                              birez, niezły mamy tutajk polew z małżonką - chyba by trza na piwko się umówić
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• snowboarder
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1358

Zamieszczone przez sven
                                Chomski lubi generalizowac, a najlatwiej komus dokopac od onanistow sprzetowych. jeszcze latwiej uzyc argumentu : "Ale Ci bardziej swiadomi zaczynaja stawiac niewygodne pytania, a czemu to takie sztuczne, a czemu takie i siakie" ; tu juz trudno cos odpowiedziec.

O nie tylko, lepsze sa argumenty typu:
                                "Czlowiek pozbawiony refleksji, nierozsadny maniak sprzetowy, nie jest
                                w stanie postrzegac piekna tego swiata ani przez obiektyw ani w ogóle. "
                                - czyli znaczy sie ten, co robi cyfra (!!!).
                                Poki co, to nikt nie udowodnil, ze 20D ani "drozsze Canony nie lepsze
                                od tych niskobudzetowych" robia zle zdjecia. Wszystko, co tu napisano to
                                mdle i ckliwe opowiastki na miare miernych z gatunku soap opera.
                                Tylko dokladnie pokazuja to, co napisalem wczesniej - probe wywyzszenia
                                sie i odciecia od szarego tlumu tych "niewrazliwych, co nie widza piekna".
                                Total BS.
                                Ciekawe tez jest, jak ten gatunek ewoluowal. Doskonale pamietam, gdy
                                D30 sie pojawil - pierwszy "masowy" aparat cyfrowy lepszej jakosci -
                                wtedy, by pozostac w klubie tych "lepszych" wystarczylo robic zdjecia
                                analogowa Minolta albo jeszcze lepiej Nikonem F5 i tyle. Bylo sie cool,
                                dyskutowalo dusze, "prawdziwe" ziarno i inne takie, podsmiewujac sie
                                z cyfry, nawet nie znizajac sie do poziomu bezposrednich porownan.
                                Pozniej stopniowo wraz z postepem aparatow cyfrowych nagle sie okazalo,
                                ze F5 nie wystarcza wiec spore grupy tych lepszych nagle przeskoczyly
                                na sredni format zachowujac ton i opowiastki w zasadzie niezmienione.
                                Oni naprawde mysla, ze ludzie maja taka slaba pamiec? ;-)
                                Ale naprawde zabawny etap czeka nas teraz. Pojawil sie cyfrowy sredni
                                format - 22MP Mamiya ZD: http://www.mamiya-op.co.jp/home/came...le/sample.html !
                                Zaloze sie, ze bardzo niedlugo te same osoby zaczna dzwigac ze soba
                                wielkie pudla duzego formatu, a opowiastki nadal zostana te same :-)

Komentarz

Pracuję...