Zamieszczone przez Przemoc
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Albo jesteśmy świadkami tworzenia nowego dogmatu krk. Może cała zadyma wokół JPII pozwoli większej ilości ludzi dostrzec mechanizmy działania tej organizacji.300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX -
Wykorzystywanie przez wydawce i fotografa smierci JPII do zarobienia na albumie to dla Ciebie tworzenie dogmatu?Zamieszczone przez kocisAlbo jesteśmy świadkami tworzenia nowego dogmatu krk.
Jakie mechanizmy masz na mysli?Zamieszczone przez kocisMoże cała zadyma wokół JPII pozwoli większej ilości ludzi dostrzec mechanizmy działania tej organizacji.Komentarz
-
Pisząc o tworzeniu dogmatu mam na myśli przyszły dogmat o świętości JPII. W RM słyszałem teksty o zasiadaniu JPII pospołu z Jezusem i Marią.
A mechanizmy? Otóż chodzi mi o mechanizmy manipulacji ludźmi oraz przejmowania władzy. No i komercję, która aż kłuje w oczy.
O innych sprawach, przez szacunek dla uczuć religijnych, nie będę wspominał.300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EXKomentarz
-
Albo zrobić powtórkę z historii. Wszak średniowieczna Święta Inkwizycja, która skazała na stos tysiące ludzi za "heretyzm" istnieje w strukturach Kościoła do dziś i nazywa się Kongregacja ds Nauki i Wiary. Za czasów JP II przewodniczył jej Joseph Ratzinger !Zamieszczone przez kocisMoże cała zadyma wokół JPII pozwoli większej ilości ludzi dostrzec mechanizmy działania tej organizacji.
Co do p. Bujaka - każdemu życzę, by jak on umiał wykorzystać nadarzającą się okazję i zarobić duże pieniądze za swoje fotografie - nie czyniąc przy tym nikomu krzywdy ;-)Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Ogloszenie kogos swietym to nie jest dogmat.Zamieszczone przez kocisPisząc o tworzeniu dogmatu mam na myśli przyszły dogmat o świętości JPII.
RM nie ma mozliwosci oglaszac dogmatow. Jak uslyszysz od Jozia Ratzingera, albo kolegium kardynalow, to zglos sie ponownie.Zamieszczone przez kocisW RM słyszałem teksty o zasiadaniu JPII pospołu z Jezusem i Marią.
Przyklad?Zamieszczone przez kocisChodzi mi o mechanizmy manipulacji ludźmi
Ludzie kosciola sa takimi samymi obywatelami jak ty i ja i tak samo jak my dwaj maja prawo przejmowac wladze.Zamieszczone przez kocisoraz przejmowania władzy.
Co rozumiesz przez pojecie komercji?Zamieszczone przez kocisNo i komercję, która aż kłuje w oczy.Komentarz
-
Na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest to sredniowieczna Swieta Inkwizycja?Zamieszczone przez MarekCWszak średniowieczna Święta Inkwizycja, która skazała na stos tysiące ludzi za "heretyzm" istnieje w strukturach Kościoła do dziś i nazywa się Kongregacja ds Nauki i Wiary.Komentarz
-
Mylisz się pn_ . Świętym ma prawo kogoś ogłosić wyłacznie papież, a jego słowa są uważane w Kościele za dogmat :-)Zamieszczone przez pn_Ogloszenie kogos swietym to nie jest dogmat.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Nie twierdzę, że jest to ta sama "komórka" kościelna, bo i czasy i ludzie się zmienili. Choć z tego co wiem nadal walczą z "heretyzmem", a więc pewne metody też stosują :-)Zamieszczone przez pn_Na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest to sredniowieczna Swieta Inkwizycja?
Na podstawie słów jednego z pracowników watykańskich. Nie pamiętam niestety nazwiska, zajmuje się w Watykanie tłumaczeniem tekstów kościelnych z łaciny na angielski.
Słowa te padły w jednym z programów NG na temat tajemnic watykańskich.
Poza tym Ratzinger udostępnił, za zgodą JPII, archiwa Kongregacji, której przewodził, sam o nich mówi, że są to archiwa Inkwizycji :-)
Mowa też była o tym w wielu TV ..Ostatnio edytowany przez MarekC; 2175.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
-
Mylisz sie MarkuC, istnieje dogmat, ktory mowi, ze papiez jest nieomylny w sprawach podstawowych praw wiary. Tylko i wylacznie. We wszystkich innych nie. I jego slowa nie sa uwazane za dogmat. Masz nieprawdziwe informacje.Zamieszczone przez MarekCMylisz się pn_ . Świętym ma prawo kogoś ogłosić wyłacznie papież, a jego słowa są uważane w Kościele za dogmat :-)Komentarz
-
Mam nadzieje, ze sam sie z tego smiejesz po przeczytaniu. No comments.Zamieszczone przez MarekCNa podstawie słów jednego z pracowników watykańskich. Nie pamiętam niestety nazwiskaKomentarz
-
Nie śmieję się ! Po prostu zapomniałem nazwiska..
Jesli jesteś dociekliwy to znajdziesz nazwisko tego człowieka, gdyż jako jedynemu papież zezwolił na tworzenie takich tłumaczeń. Gościu jest uznawany za ogromny autorytet w dziedzinie łaciny.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Przeciez to nie chodzi o nazwisko, tylko o to ze: wie Pani, a Malinowska powiedziala, ze Kowalskiej ciotka slyszala, ze...Zamieszczone przez MarekCNie śmieję się ! Po prostu zapomniałem nazwiska..
Jesli jesteś dociekliwy to znajdziesz nazwisko tego człowieka, gdyż jako jedynemu papież zezwolił na tworzenie takich tłumaczeń. Gościu jest uznawany za ogromny autorytet w dziedzinie łaciny.
Komentarz
-
a czy świętość nie jest "sprawą podstawową" naszej wiary ??Zamieszczone przez pn_Mylisz sie MarkuC, istnieje dogmat, ktory mowi, ze papiez jest nieomylny w sprawach podstawowych praw wiary. Tylko i wylacznie. We wszystkich innych nie. I jego slowa nie sa uwazane za dogmat. Masz nieprawdziwe informacje.Ostatnio edytowany przez MarekC; 2175.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Chodzi o to, że albo Ty tak odbierasz mój przekaz, albo ja tak go napisałem.Zamieszczone przez pn_Przeciez to nie chodzi o nazwisko, tylko o to ze: wie Pani, a Malinowska powiedziala, ze Kowalskiej ciotka slyszala, ze...

Piszę tu o poważnym reportarzu, poważnej telewizji NG, w którym był wywiad z tym człowiekiem. Podczas tego wywiadu padły przekazne przeze mnie słowa o Inkwizycji i Kongregacji !!
Mam nadzieję, że teraz rozwiałem Twe wątpliwości. Jeśli nie, to sorry ale jaśniej pisać nie potrafięPozdrawiam
MarekKomentarz
Komentarz