X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rysiu
    Coś już napisał
    • 2017
    • 59

Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

Zerknąłem na foty (zalinkowane w pierwszym poście).
    Muszę powiedzieć, że mi kapcie spadły!
    Zauważcie, że w tych zdjęciach to widać doskonale pojedyncze włoski na głowie... i to jak one są ostre.
    O oczach i innych sprawach już nie wspomnę.
    Dla mnie to te zdjęcia nie wyglądają jak zdjęcia, a wręcz jak jakiś kawałek rendera 3D co zresztą niemożliwe, bo render byłby zbyt skomplikowany.

Ale ja to mogę być w szoku... to wcale nie dziwne, ponieważ nie cykałem mam nadzieję "jeszcze" fot żadną lustrzanką.
    Także wielki amator ze mnie.
    Ogólnie to dla technologii czapki z głów.
    Myślę nie tylko SONY, bo i Canon robi świetne aparaty.

Komentarz

• jaś
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2601

Zamieszczone przez Rysiu
      Zerknąłem na foty (zalinkowane w pierwszym poście).
      Muszę powiedzieć, że mi kapcie spadły!
      Zauważcie, że w tych zdjęciach to widać doskonale pojedyncze włoski na głowie... i to jak one są ostre.
      O oczach i innych sprawach już nie wspomnę.
      Dla mnie to te zdjęcia nie wyglądają jak zdjęcia, a wręcz jak jakiś kawałek rendera 3D co zresztą niemożliwe, bo render byłby zbyt skomplikowany.

Ale ja to mogę być w szoku... to wcale nie dziwne, ponieważ nie cykałem mam nadzieję "jeszcze" fot żadną lustrzanką.
      Także wielki amator ze mnie.
      Ogólnie to dla technologii czapki z głów.
      Myślę nie tylko SONY, bo i Canon robi świetne aparaty.
      Rysiek, odstaw bo to źle działa na oczy - mz na tych zdjęciach brak faktury na skórze - powodów może być kilka - słabe szkło i to jeszcze szkło macro które powinno być ostre ja brzytwa (ale może odległość już trochę za duża trzeba by kadr twarzą na całą klatkę albo chociaż taki do pasa), mocny makijaż (ale to powinno wychodzić trochę inaczej znaczy też powinno być widać), lub słaby postproces który zgubił detale - włosy na głowie to mz dla żadnego sprzętu nie stanowią problemu.

Ale żeby nie było że jestem krytykantem to zdjęcia mi się podobają zarówno te stare jak i nowe - a jeśli chodzi o detal to po prostu widuję takie z większym detalem (to niekoniecznie oznacza że sa lepsze) nawet na forum byli zawodnicy którzy potrafili zrobić fakturę skóry 5DIII i stałką canona (wbrew twierdzeniom że to niemożliwe) - widziałem wiele razy - ale ich już nie ma - krytyka (albo cóś) ich zabiła, znaczy może są inni ale nic nie pokazują.

co do tego lobbowania i jakości zdjęć to nie warto się licytować (nawet na zdjęcia) zawsze znajdzie się większy zawodnik nawet na forum (i nie mam na myśli siebie), a na koniec się okaże że robi to cropem z kitem i będzie kłopot z uzasadnieniem takich wydatków.
      Jestem szumofobem
      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• kmeg
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1533

Zamieszczone przez jaś
        co do tego lobbowania i jakości zdjęć to nie warto się licytować (nawet na zdjęcia) zawsze znajdzie się większy zawodnik nawet na forum (i nie mam na myśli siebie), a na koniec się okaże że robi to cropem z kitem i będzie kłopot z uzasadnieniem takich wydatków.
        Sugerujesz teraz wysyp wątków typu: Żegnaj Sony, Fujifilm GFX 50S to jest to ?
        Galeria na CB
        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• jaś
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2601

Zamieszczone przez kmeg
          Sugerujesz teraz wysyp wątków typu: Żegnaj Sony, Fujifilm GFX 50S to jest to ?
          ambasadorstwo jest teraz strasznie nachalne, akurat kolegi nie podejrzewam chociaż mam pewien kłopot z tą listą używanych korpusów - męczy mnie samo czytanie, nie wyobrażam sobie że mógłbym ich jeszcze wszystkich użyć - ja bym chyba jednak wcześniej rzucił to hobby - kolega to musi być twardy zawodnik.
          pewnie się nieprecyzyjnie wyraziłem ale miałem raczej na myśli licytowanie się "jakością" zdjęć, ambasadorzy cyfrowego średniego formatu istnieją ale tu ich jeszcze nie widziałem i pewnie nieprędko zobaczę.
          więszość ludzi na forum to jednak tacy pozytywnie zakręceni - zaczynają wyznawać nową wiarę i muszą się podzielić tym ze światem, wiadomo że nowi wyznawcy są najbardziej gorliwi - tragedii nie ma dopóki nie wylatują z przestarzałą technologią lustra lub najwspanialszym widokiem świata przez elektroniczny wizjer i tym podobnymi nowymi i jedynie słusznymi prawdami - życie jest jednak mniej jednoznaczne i bardziej skomplikowane - a obiektywy jak dobre to tak samo duże i ciężkie
          Jestem szumofobem
          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Rysiu
            Coś już napisał
            • 2017
            • 59

Zamieszczone przez jaś
            Rysiek, odstaw bo to źle działa na oczy
            hehe, nie no jak ja fociłem to kompaktem i to jakimś nie najnowszym.
            Gdybym cykał zdjęcie swojej żonie (zakładając, że ją mam) to tam miałem na oko taką jakość, że po przyglądaniu się zdjęciu mógłbym pomylić się i powiedzieć, że na fotce jest teściowa

Oczywiście żartuję ale fotki mi się podobają.
            Nie jestem jednak jakimś tam znawcą tematu

Komentarz

• darekPolsztyn
              Coś już napisał
              • 2008
              • 59

Zamieszczone przez akustyk
              zgaduje: mniej niz tych, ktorzy z tych lub innych modeli Fuji/Sony przeskoczylo na 5D, kiedy sie okazalo jako system Canon ma wiecej sensu
              Zdziwiłbyś się. Polecam grupę na fb Fujifilm X Klub Polska. Codziennie praktycznie poszerza się grupa osób, która się przesiadła z Canona FF czy N FF na właśnie fuji. Odwrotna tendencja też jest, ale mniej dostrzegalna, pojedyncza. Nie zrozum mnie źle, ja tego nie propaguje czy chwale, tylko dostrzegam. Jestem wobec tego sceptyczny. Moim zdaniem jest to po trochu też kwestia mody, trendu, które być może za niedługo się zmieni. W modzie jest teraz robienie ślubów w klimacie LLF i fuji ze swoimi filtrami się w to wpasowało.

Zamieszczone przez akustyk
              jestem chyba wzorcowym targetem takiego 6D mkII (krajobraz/podroz). i nie widze w tych zastosowaniach wielu zalet braku lustra, widze natomiast istotne wady (przeklamany podglad sceny - a w slabym swietle wrecz beznadziejny, uciazliwa praca z filtrami polowkowymi)
              Ja do pracy używam canonów FF, a do tych zastosowań co wymieniłeś czyli krajobraz/podróż używam fujika x-t10. Główną zaletą tego rozwiązania jest waga. Poza tym, jest jakaś taka frajda z używania tego aparatu - ciężko to wytłumaczyć ale chętnie po niego sięgam. Obrazek do tych celów mi wystarcza. No ale to kwestia priorytetów
              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Panowie, prośba - jak cytujecie to róbcie to porządnie, bo wychodzi bałagan z którego trudno wywlec kto jaką mądrość chciał światu przekazać .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• ultimator
                  Dopiero zaczyna
                  • 2016
                  • 34

Wolę raczej patrzeć na zdjęcia i je porównywać. Nie jestem ambasadorem żadnej marki i gdyby ktoś dziś mnie spytał jaki aparat bym mu polecił to podałbym jakiegoś podstawowego Canona, ale tylko dlatego, aby sobie sam wyrobił drogę, a poza tym mimo wszystko nadal znam go najlepiej.
                  Co do body. Zapewne wiele osób szuka sampli z różnych body Canona. Przygotowałem kilka zebranych po latach:
                  (sample z różnych body canon 1 do 1) oczywiście 1:1 w dużej mierze są to konwersje z RAW do JPG.
                  Jestem i byłem zadowolony z Canona, ale to co mi nie pasowało to niecelność AF i nie było body, ani obiektywu w którym ten problem by nie występował. Tutaj na forum wielokrotnie poruszałem temat niecelności, ale spora większość twierdziła, że jestem zapewne ślepy, skoro zdjęcie wychodzi mi nie ostre. Otóż test na Sonce pokazuje iż mimo tego, że faktycznie teraz po latach mam dużo słabszy wzrok, to wtedy jednak zawodził sprzęt.
                  W portretach zawsze celuję na oczy i jak przejrzycie te zdjęcia nie zawsze wychodziło tak jak oczekiwałem.
                  Jeśli macie sample ze swoich aparatów 1:1 chętnie zobaczę, obejrzę porównam.
                  Pozdro
                  https://500px.com/ultimator

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4283

Zamieszczone przez ultimator
                    Wolę raczej patrzeć na zdjęcia i je porównywać. Nie jestem ambasadorem żadnej marki i gdyby ktoś dziś mnie spytał jaki aparat bym mu polecił to podałbym jakiegoś podstawowego Canona, ale tylko dlatego, aby sobie sam wyrobił drogę, a poza tym mimo wszystko nadal znam go najlepiej.
                    Co do body. Zapewne wiele osób szuka sampli z różnych body Canona. Przygotowałem kilka zebranych po latach:
                    (sample z różnych body canon 1 do 1) oczywiście 1:1 w dużej mierze są to konwersje z RAW do JPG.
                    Jestem i byłem zadowolony z Canona, ale to co mi nie pasowało to niecelność AF i nie było body, ani obiektywu w którym ten problem by nie występował. Tutaj na forum wielokrotnie poruszałem temat niecelności, ale spora większość twierdziła, że jestem zapewne ślepy, skoro zdjęcie wychodzi mi nie ostre. Otóż test na Sonce pokazuje iż mimo tego, że faktycznie teraz po latach mam dużo słabszy wzrok, to wtedy jednak zawodził sprzęt.
                    W portretach zawsze celuję na oczy i jak przejrzycie te zdjęcia nie zawsze wychodziło tak jak oczekiwałem.
                    Jeśli macie sample ze swoich aparatów 1:1 chętnie zobaczę, obejrzę porównam.
                    Pozdro
                    Jestem (częściowo) w podobnej sytuacji.
                    Co prawda nie "przeszedłem" tyle aparatów co Ty, ale było sporo lustrzanek Canona przez kilkanaście lat i dwa lata temu, w czasie rozwodu z Canonem, rozstałem się z bardzo dobrym 5D3 z zestawem eLek i przeszedłem na A7R2.
                    I też mi "kopara opadła" gdy zobaczyłem pierwsze zdjęcia a szczególnie pierwsze wydruki.

Masz dobrze dobrany zestaw do portretów.
                    Patrząc na Twoje przyzwyczajenie to :
                    - teraz pozostaje Ci czekać na A7R3 (kilka miesięcy ?)
                    - pewno wiesz że jutro rusza w UE sprzedaż Zeiss Batis 2.8/135

jp
                    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Zamieszczone przez darekPolsztyn
                      W modzie jest teraz robienie ślubów w klimacie LLF i fuji ze swoimi filtrami się w to wpasowało.
                      Z pierwszą częścią zdania to się zgadzam ale filtry fuji mają się do tego nijak.

Komentarz

• robertskc7
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1485

Zamieszczone przez darekPolsztyn
                        W modzie jest teraz robienie ślubów w klimacie LLF i fuji ze swoimi filtrami się w to wpasowało.
                        Nie istnieje coś takiego jak moda w fotografii ślubnej. To się nazywa kopiowanie obróbki od innych, którzy wymyślili coś swojego.
                        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4283

Zamieszczone przez robertskc7
                          Nie istnieje coś takiego jak moda w fotografii ślubnej. To się nazywa kopiowanie obróbki od innych, którzy wymyślili coś swojego.
                          Ale.... to jest właśnie definicja/sens pojęcia moda
                          ...kopiowanie obróbki od innych, którzy wymyślili coś swojego
                          aż się nie znudzi i ktoś nie wymyśli "coś nowego" i będzie się kopiować to nowe "nowe"

jp

PS
                          Gdyby nie było mody to kobiety nie wychodziły by z domu
                          Nie wiedziałyby w co się mają ubrać.
                          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Rysiu
                            Coś już napisał
                            • 2017
                            • 59

Zamieszczone przez jan pawlak
                            Gdyby nie było mody to kobiety nie wychodziły by z domu
                            Nie wiedziałyby w co się mają ubrać.
                            Oj nie generalizujmy tak
                            Są różne jednostki

Komentarz

• Eberloth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2350

W zasadzie byłem przekonany, że ten wątek obudzi stare demony...
                              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                              Fumare humanum est!

Komentarz

• jaś
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2601

Zamieszczone przez Eberloth
                                W zasadzie byłem przekonany, że ten wątek obudzi stare demony...
                                jeszcze nie jest tak źle znaczy jeszcze nie padły ostateczne lub jedynie słuszne argumenty ewentualnie teoria rozdzielczości lub coś na kształt
                                Jestem szumofobem

Komentarz

Pracuję...