X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

Zamieszczone przez robertskc7
    I naprawdę wierzysz w te testy? Uważasz, że sony 85 1.4 G na a7r będzie ostrzejszy niż Otus, Batis 25 lub sigma 85 Art na tym samym body bo DXO tak napisało ? A co jeśli zrobię zdjęcie 5dsr na ISO 6400 z ręki na 1/80 a fuji na iso 400 na 1/160 podobną ogniskową( ekwiwalent). To które zdjęcie będzie ostrzejsze ? Jeszcze ten 5dsr, wiadomo, że matryce N i S rozwalają Canona na łopatki, a tu nagle co, cud?
    Tak, wierzę choć tutaj nie chodzi o wiarę ale o fakty/wiedzę.
    Zgodnie z moimi kompetencjami i doświadczeniem wiem że te testy są ok.

Sporo czasu poświeciłem by się nauczyć/zrozumieć te testy, na czym się opierają, jak i dlaczego tak są skonstruowane i co te wyniki oznaczają.
    Z racji moich doświadczeń zawodowych było mi "bliżej" i trochę łatwiej.

Do tego głównie zachęciła mnie lista firm które takie testy DxO zlecają i na podstawie wyników z tych testów podejmują swoje decyzje projektowe/rozwojowe. A złe decyzje mogą pogrążyć produkt/firmę.
    Customers | www.dxo.com

Nie będę w tym wątku polemizował na ten temat.

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• ultimator
      Dopiero zaczyna
      • 2016
      • 34

Ok, fajnie się to wszystko czyta, ale czy ktoś jest w stanie z Canona wystawić sample 1:1 które zerwą skarpety? Bo nie będę ukrywał, skoro już dyskusja się rozwinęła, to super, ale fajnie byłoby na czymś zawiesić oko. Będę wdzięczny.
      Pozdro
      https://500px.com/ultimator

Komentarz

• kmeg
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1533

^^ To już zapewne właściciele 5dsr + c100l 2.8 lub s20 1.4 muszą się pochwalić.
        Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
        Galeria na CB
        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• RobertON
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2190

Zamieszczone przez ultimator
          Ok, fajnie się to wszystko czyta, ale czy ktoś jest w stanie z Canona wystawić sample 1:1 które zerwą skarpety? Bo nie będę ukrywał, skoro już dyskusja się rozwinęła, to super, ale fajnie byłoby na czymś zawiesić oko. Będę wdzięczny.

Z pewną nieśmiałością coś zaproponuję, bo "ostre" portrety to nie moja bajka.

Nie mam wysoko poprzeczki jak pisałem, ale to zdjęcie takie było praktycznie bez żadnej obróbki, wywołane w DPP i lekko przycięte. Ostrość moim zdaniem jest wystarczająca, co do reszty można podciągnąć/opuścić.

Link do pełnej fotki, dane w EXIF-e, stary grat 5D2 i Sigma 85/1,4 EX z jedną lampką w parasolce.

Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

autor nas jednak chyba wkręca, myliłem się to chyba jednak lokowanie produktu jest, a z tymi ostrymi kadrami to już całkiem - wszyscy przeciez wiedzą że canony nie robią ostrych zdjęć - na tym forum było pełno (no powiedzmy że sporo) ostrych zdjęć typu moda/beauty niektóre nawet robione cropem i kitem, nikt tu oczywiście nie wrzucał sampli 1:1 (przynajmniej ja nie pamiętam, może cichy w testach) ale do tego to najlepiej bez postrocesu tablicę testową - wtedy najłatwiej ocenić ostrośc i kontrast, a czy wyjdzie tak na żywo to już zależy od umiejętności operatora - jeśli chodzi o zdjęcia prezentowane przez autora to napiszę jeszcze raz, nie widze wielkiej różnicy pomiędzy canonem i sony (ale też się jakoś dramatycznie ostro nie przyglądałem - rzuciłem okiem z ciekawości - wszyscy lubią sobie porównać jak jest okazja ) i widuję często zdjęcia o większym detalu niż prezentowane przez autora.
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• ultimator
              Dopiero zaczyna
              • 2016
              • 34

Nie jestem profesjonalistą, na dłuższą metę to nawet nie wiem o czym piszecie... większość pojęć jest dla mnie nieznanych. Mnie nie interesuje zabawa w menu aparatu i doszukiwanie się jakiś cudnych funkcji, kompletnie na to nie zwracam uwagi, porównywanie na tablicach... po co to.. ja jestem amatorem fotografem i cykam sobie rodzinne fotki z żoną. Zależy mi na tym, aby zdjęcie podobało się przede wszystkim mi, jaka marka aparatu to nie ma znaczenia, tak jak na początku napisałem kilka tych body już przemacałem. Nie zajmuję się żadnym reklamowaniem produktów soniacza czy jakiejkolwiek innej marki. Porobiłem sobie foty i po prostu stwierdziłem że ze wszystkiego co miałem najbardziej mi podchodzi sony i tyle.

RobertON dzięki za fotę.

Komentarz

• pan.kolega
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2817

Pozdro
                Oto mamy ożywioną dyskusję rozpoczętą prze osobę, która wyznała, że nigdy nie udało jej się zrobić ostrego zdjęcia Canonem. Osoba prosi forumowiczów o przykład ostrego zdjęcia tak jakby w internetach nie było ton piknych ostrusieńkich fotek zrobionych przez super zawodowców jak i amatorów.
                Osoba nabyłwała każdą puszkę po kolei i nie zorientowała się, że AF był w nich podobny (zawodny) a obrazek był taki sam.
                O czym tu dyskutować? Fajna zabawka, robi ponoć bardzo ostre zdjęcia, komuś się spodobało, to nabył. No i?

Ja byłem fanem Sony już dawno, kiedy to było bardzo niemodne i dalej jestem, ale na razie za dużo kompromisów i za mało tego, czego chcę jak dla mnie. Dla mnie największa atrakcja to potencjalnie lepsze obiektywy szerkokątne.
                Nie ma w tym biznesie opóźnienia dla firm o rozmiarze i potecjale Canona. Inwestycja, Wielki Skok, jeden produkt i wszystko się może zmienić natychmiast.
                I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4065

Smieszne to troche, 5dsr ma 50mpix a ludziska kupuja jakies wynalazki z 36/42mpix'ami i mowia, ze zdjecia ostrzejsze.

Ale jak pisalem, kupujcie inaczej ceny nadal beda szybowaly w kosmos.
                  https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4283

Nie ma w tym biznesie opóźnienia dla firm o rozmiarze i potecjale Canona. Inwestycja, Wielki Skok, jeden produkt i wszystko się może zmienić natychmiast.

Dobrze by było aby tak się stało, to tylko byłoby dobrze dla nas wszystkich, zarówno w Sony, Nikonie Canonie itd.

Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.

jp
                    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Zamieszczone przez zdebik
                      Smieszne to troche, 5dsr ma 50mpix a ludziska kupuja jakies wynalazki z 36/42mpix'ami i mowia, ze zdjecia ostrzejsze.
                      Niektórym to się śmieszne wydaje, gdy ludziska w pełni świadomie NIE chcą kupić takiego 5Dsr a wolą coś z mniejszą ilością mpx.
                      Zamieszczone przez pan.kolega
                      Ja byłem fanem Sony już dawno, kiedy to było bardzo niemodne
                      Ja byłem fanem minolty. Także tej cyfrowej i już wtedy zdjęcia z niej były dla mnie wystarczająco ostre

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

Zamieszczone przez aptur
                        Niektórym to się śmieszne wydaje, gdy ludziska w pełni świadomie NIE chcą kupić takiego 5Dsr a wolą coś z mniejszą ilością mpx.
                        Nie gdy mowimy o ostrosci totalnej, jak i najwiekszych wydrukach.

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Nie gdy mowimy o ostrosci totalnej, jak i najwiekszych wydrukach.
                          Zgoda co do wydruków w dużych formatach. Niestety nie wiem jednak co to jest "ostrość totalna" ale zakładam, że to coś, co po czym spadają kapcie.

Komentarz

• ultimator
                            Dopiero zaczyna
                            • 2016
                            • 34

Dla mnie śmieszna jest cena tego body o którym wspominasz.
                            5Dsr przed chwilą sprawdziłem na cyfrowe.pl . Body cena pow 15tys zł. Gdybym dysponował taką kasą to być może dołożyłbym trochę i kupił 1Ds MK II (choćby używanego). Ja za swoje body A7R dałem 6K.
                            Po tym co widzę, czuję że podjąłem bardzo dobrą decyzję o zmianie systemu. Kupiłem body które ostrością zadowala mnie dużo bardziej niż Canon 5DsR, a w swoim segmencie finansowym dla mnie nie ma sobie równych.

Zamieszczone przez pan.kolega
                            Oto mamy ożywioną dyskusję rozpoczętą prze osobę, która wyznała, że nigdy nie udało jej się zrobić ostrego zdjęcia Canonem. Osoba prosi forumowiczów o przykład ostrego zdjęcia tak jakby w internetach nie było ton piknych ostrusieńkich fotek zrobionych przez super zawodowców jak i amatorów.
                            Nie powiedziałem że mi się nie udało nigdy zrobić ostrego zdjęcia, tylko nie byłem zadowolony z tego co mi wychodziło. Jak przejrzysz próbki które wysłałem wiele zdjęć było bardzo ostrych np. te z Canona 600D, zapewne nie dotarłeś do tej części dyskusji gdy o tym pisałem.
                            Co do zdjęć od fotografów. Widzisz... siedzimy na forum ludzi którzy mają aparaty i chyba robią zdjęcia / przynajmniej powinni czuć frajdę z ich robienia. To jest po prostu bardzo dziwne, że tak dużo osób ma tak dużo do powiedzenia i nikt nie operuje zdjęciami 1:1 ?!?!
                            Co do sampli z sieci, nie są tak miarodajne jak zdjęcia kolegi z forum, który broni swoich racji o wyższości Canona ponad inne idee. Dla mnie to co wychodzi spod Sony rozrywa na strzępy wszystko co do tej pory wykonywałem z jakiegokolwiek Canona. Być może istnieją użytkownicy aparatów którzy umieją z nich wycisnąć dużo więcej ode mnie, jeśli tak po prostu z czystej ciekawości chętnie bym takie zdjęcie zobaczył, bo nie miałem okazji nikogo takiego choćby wirtualnie poznać. Kupujecie lustrzanki, żeby robić zdjęcia w 1200px? To chyba ajfon wyszedłby taniej i chyba podobną jakość by miał, nie szkoda kasy?

Komentarz

• Rysiu
                              Coś już napisał
                              • 2017
                              • 59

Kupujecie lustrzanki, żeby robić zdjęcia w 1200px? To chyba ajfon wyszedłby taniej i chyba podobną jakość by miał, nie szkoda kasy?
                              Ajfon raczej nie ma szans robić takich zdjęć nawet jeżeli porównuje się je w ok. 1200px.
                              Sam mam jakiegoś smartfona i wiem co mówię.

Komentarz

• zdebik
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 4065

Dla mnie śmieszna jest cena tego body o którym wspominasz.
                                5Dsr przed chwilą sprawdziłem na cyfrowe.pl . Body cena pow 15tys zł. Gdybym dysponował taką kasą to być może dołożyłbym trochę i kupił 1Ds MK II (choćby używanego). Ja za swoje body A7R dałem 6K.
                                Szklo Sony daje za darmo?

Komentarz

Pracuję...