X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

Prośba kolejna - Panowie nie zbaczajmy z tematu. Jeśli chcecie sobie pogawędzić o komputerach, są osobne wątki, a jeśli to za mało i ktoś che uszczęśliwiać świat w nowym - nie ma sprawy jest Hydepark i tam można założyć nowy temat i bić pianę do woli .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• ultimator
      Dopiero zaczyna
      • 2016
      • 34

Czuję, że ta dyskusja może się trochę rozjechać...emocjonalnie... może zatem prośba do Admina/Moda o przeniesienie całego wątku do Hydepark?
      https://500px.com/ultimator

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Zamieszczone przez jan pawlak
        Jaki będzie sens kupowania lustrzanek za jakieś 2 - 4 lata ?
        moze nie zaczynajmy od **** strony. manie badz niemanie lustra jest kwestia drugorzedna. technologicznie poza roznica miedzy celownikiem optycznym/elektronicznym (tudziez brakiem ktoregokolwiek sie preferuje, dla przecietnego pstrykacza to bedzie elektroniczny) i majacej znikome znaczenie dla przecietnego pstrykacza ciaglym AF to praktycznie wszystko jest takie samo.

natomiast pytanie podstawowe to: czemu ktos nie wybiera Sony badz Fuji zamiast Canona czy Nikona. i tu odpowiedzi jest mnostwo. od optyki (wyboru i cen), przez zywotnosc baterii (mozna jechac w podroz z jedna ladowarka, zamiast czterema) po zwykly komfort balansu body/obiektyw (nie kazdy lubi trzymac mydelniczke z wiaderkiem)...

Zamieszczone przez Merde
        Ale mam histogram, któremu ufam trochę bardziej niż własnym oczom z ich akomodacją.
        upewnie sie: w JPEG-ach robisz?

Zamieszczone przez Merde
        Zgadza się, ale LV to kadrowanie "na zombie" (nie jestem w stanie się przełamać, brrr) + (jak sam zauważyłeś) gwarantowany spadek kontrastu przy odrobinę mocniejszym świetle. Bezlusterkowce bez wizjera dla mnie nie istnieją.
        zgadzam sie w zupelnosci jesli chodzi o wybor bezlusterkowcow (lustrzanki bez wizjera tez dla mnie nie istnieja, BTW )

a co do kadrowania na zombie... cudowna sprawa do ujec makro. zwlaszcza przy prawie 40-letnich plecach juz meczonych hokejem halowym...

Zamieszczone przez Merde
        Zaraz, zaraz... przecież symulację ekspozycji można wyłączyć.
        no i to czesciowo rozwiaze problem polara. zmiana trybu pracy na M(asters) tez.
        na polowki niekoniecznie...

ale zeby nie bylo nie jasnosci... to nie sa jakies wielkie problemy. ale subiektywne wady EVF w porownaniu z OVF
        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
        www albo tez flickr

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3608

Mam zamiar założyć wątek "Pożegnanie z Sony po roku"
          Więc zachowajcie jeszcze trochę sił na dyskusję

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

piszesz ;
            ...ale zeby urzadzac pogrzeb lustrzankom, bo sie pojawily bezlusterkowce. to chyba troche na wyrost jest...

Jaki będzie sens kupowania lustrzanek za jakieś 2 - 4 lata ?
            Lub inaczej, dlaczego będzie warto (dla jakich własności/cech/parametrów) kupić lustrzankę ?

jp
            świadomy zakup korpusu determinuje optyka - w moim przypadku optyka już posiadana, to dobra optyka wbrew temu co się pisze w tych wątkach więc moim następnym zakupem który pewnie nastąpi w ciągu 2 lat będzie nadal lustrzanka fullframe z mocowaniem EF.

świadomy zakup korpusu determinuje optyka - jeśli to ta jeszcze nie posiadana to przewaga ilości jakości i rodzaju optyki z mocowaniem EF jest dramatyczna - te dziwne liczby o stosunku ilości obiektywów z mocowanie FE? do ilości obiektywów z mocowanie EF przytaczane w tych wątkach są jak statystyka (stopniując - małe kłamstwo, duże kłamstwo, statystyka) wszystkie nowe systemy są praktycznie pozbawione jakiegokolwiek wyboru np. tilt-shiftów czy teleobiektywów szczególnie tych odrobinę dłuższych (właśnie się pojawiają w ilości 1 sztuka na system) nawet producenci kundli mało pomagają w tym temacie, nawet ultra szeroki zoom (dla niektórych szkło podstawowe) jest problemem a jak już jest to niestety dość słabej jakości - można podpiąć wszystko ale ja już trochę wyrosłem z podpinania m42 to dobre jest do zabawy albo dla sprzedawców m42 dla fotografującego mniej.

świadomy zakup korpusu determinuje optyka - rynek wtórny tanich i dobrych obiektywów z mocowaniem EF jest nieporównywalny z żadnym innym innym systemem.

świadomy zakup korpusu determinuje optyka - ja lubię sobie od czasu do czasu co zrobić na analogowym filmie (taką mam fantazję) - tak na filmie i o dziwo korpus do tego filmu ma przypadkiem bagnet EF

a czy korpus strzela migawką cztery razy na zdjęcie czy dwa, czy waży 100g mniej to jest detal
            Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez akustyk
              upewnie sie: w JPEG-ach robisz?
              RAW + JPEG, bo wieść gminna niesie, że jpegi bardzo dobre. Jakoś jednak nie mogę się przekonać i nawet zdjęcia z wakacji obrabiam z RAW.
              Już jestem prawie w połowie zeszłorocznego Gozo i Malty

a co do kadrowania na zombie... cudowna sprawa do ujec makro. zwlaszcza przy prawie 40-letnich plecach juz meczonych hokejem halowym...
              No pewnie, czasem się przydaje. Nawet parę razy użyłem tej zaawansowanej funkcji aparatu jaką jest odchylany ekranik.
              Ale to nie jest sytuacja "na zombie" o której mowa.[/quote]

no i to czesciowo rozwiaze problem polara. zmiana trybu pracy na M(asters) tez.
              na polowki niekoniecznie...
              Rozwiązuje też problem zdjęć z lampami studyjnymi lub repo wyzwalanymi radiowo.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4283

Bezlusterkowce powstały "przed chwilą"

1. zasilanie
                Mam A7R2, wożę ze sobą tylko jedną ładowarkę.
                Jak jest intensywny dzień fotografowania to 2 + trochę baterii się "zużywa".
                Po powrocie do hotelu, przed wyjściem na drugi dzień sprawa załatwiona

To na razie słaby punkt tej technologii choć w A9 już jest (ponoć) znacznie lepiej

2. wizjer elektroniczny
                Może rzeczywiście dla kogoś sprawa filtrów to wada/niedogodność ale widać duży postęp w tym podzespole.
                Jeśli będzie taka "wolna" użytkowników to problem na pewno zostanie rozwiązany

Mam przekonanie że za 2 - 4 lata nie będziemy nawet pamiętali o tych subiektywnych wadach.

jp
                puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• ultimator
                  Dopiero zaczyna
                  • 2016
                  • 34

jp,
                  Ja nie robiłem za i przeciw porównania canona i sony aby przekonać, że jakieś rzeczy są w sony które przeważają za tym, żeby kupić sonkę a canona sprzedać. Dla mnie podkreślam dla mnie najważniejszym parametrem oceny jest jakość i dokładność zdjęcia. Jestem w stanie przeboleć wiele głupich a wręcz idiotycznych rozwiązań w korpusie, jeśli jakość rozumiana przez: ostrość, AF celuje tam gdzie chcę, w miarę niski szum do iso 800, doskonały detal, nienaganny kolor i brak drażliwych niedokładności zdjęć: aberacja itp... jest perfekcyjna. Zapomniałem dopisać do listy, ale powiem to teraz, że przed zakupem Sonki rozpatrywałem jeszcze 2 puszki. Średnioformatowy Pentax 645D oraz Z. Nawet mam z nich jeszcze testowe zdjęcia to może podrzucę, ale gwarantuję, że nic istotnego nam nie umknęło. Ah macałem jeszcze Canona 5Ds - nawet mi się podobał... ale zaporowa cena mnie odstraszyła.
                  Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem. Być może wrócę do Canona, ale bezlusterkowego, jak trochę ogarną technologię, ale jak czytam, że Sony już zaraz ma wypuszczać a7R3 z 80Mpix, to po tym co na razie widziałem na A7R, Canon odpływa w siną dal...
                  https://500px.com/ultimator

Komentarz

• Merde
                    • 2008
                    • 7756

Mam przekonanie że za 2 - 4 lata nie będziemy nawet pamiętali o tych subiektywnych wadach.
                    Zapewne ze względu na te subiektywne wady powstają wynalazki typu:

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

Zamieszczone przez Merde
                      RAW + JPEG, bo wieść gminna niesie, że jpegi bardzo dobre. Jakoś jednak nie mogę się przekonać i nawet zdjęcia z wakacji obrabiam z RAW.
                      Już jestem prawie w połowie zeszłorocznego Gozo i Malty
                      no... tak duzo ich nawaliles, jak jakis niedzielny pstrykacz?

Zamieszczone przez Merde
                      Zapewne ze względu na te subiektywne wady powstają wynalazki typu:
                      http://www.handy-foto-pc.de/pics/Akkus/dccpw126.jpg
                      az mi sie przypomnialo: "ale zaj* zegarek! no, tylko baterie ciezkie"
                      Zegarek : Najśmieszniejsze żarty, dowcipy i kawały Najśmieszniejsze żarty, dowcipy i kawały
                      www albo tez flickr

Komentarz

• jan pawlak
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 4283

Zamieszczone przez ultimator
                        jp,
                        Ja nie robiłem za i przeciw porównania canona i sony aby przekonać, że jakieś rzeczy są w sony które przeważają za tym, żeby kupić sonkę a canona sprzedać. Dla mnie podkreślam dla mnie najważniejszym parametrem oceny jest jakość i dokładność zdjęcia. Jestem w stanie przeboleć wiele głupich a wręcz idiotycznych rozwiązań w korpusie, jeśli jakość rozumiana przez: ostrość, AF celuje tam gdzie chcę, w miarę niski szum do iso 800, doskonały detal, nienaganny kolor i brak drażliwych niedokładności zdjęć: aberacja itp... jest perfekcyjna. Zapomniałem dopisać do listy, ale powiem to teraz, że przed zakupem Sonki rozpatrywałem jeszcze 2 puszki. Średnioformatowy Pentax 645D oraz Z. Nawet mam z nich jeszcze testowe zdjęcia to może podrzucę, ale gwarantuję, że nic istotnego nam nie umknęło. Ah macałem jeszcze Canona 5Ds - nawet mi się podobał... ale zaporowa cena mnie odstraszyła.
                        Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem. Być może wrócę do Canona, ale bezlusterkowego, jak trochę ogarną technologię, ale jak czytam, że Sony już zaraz ma wypuszczać a7R3 z 80Mpix, to po tym co na razie widziałem na A7R, Canon odpływa w siną dal...
                        Nie chciałbym tutaj powielać (dosyć emocjonalnej i trochę mało merytorycznej) dyskusji o wynikach testów DxO z zakładki
                        //sprzęt fotograficzny innych firm/sony A9
                        dotyczących body oraz obiektywów w kontekście jakości otrzymywanych z tych zestawów zdjęć. Jedną z badanych cech jest ostrość (np. #169)
                        Z przetestowanych do tej pory 11311 zestawów najlepszą ostrość można uzyskać na zdjęciach wykonanych obiektywem Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM podpiętym do EOS 5DS R , SonyFE 85mm F1.4 GM podpietym do A7R2 oraz Carl Zeiss Apo Sonnat 2/135 ZE podpietym do EOS 5DS R

Gdybyś potrzebował wsparcia
                        [email protected]

jp
                        Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez jotes25
                          Mam zamiar założyć wątek "Pożegnanie z Sony po roku"
                          Więc zachowajcie jeszcze trochę sił na dyskusję
                          Myślę, że na to sił nigdy nie zabraknie .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Merde
                            • 2008
                            • 7756

no... tak duzo ich nawaliles, jak jakis niedzielny pstrykacz?
                            Nie, nie... 600-700 gdzieś, jak na dwa tygodnie to chyba nie jakoś specjalnie dużo.
                            Po prostu taki mam zapał do obróbki, nie mówiąc już o czasie i dwóch przeszkadzaczach plątających się wiecznie pod nogami ;-)

Komentarz

• michalab
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1580

no to chyba na slepo focisz jesli to jest prawda zgaduje, ze cos innego chciales wyrazic...
                              Chodziło o podgląd po zrobieniu zdjęcia.

Robie tylko w RAWach i wywołuję w LR, ale wolę gdy obróbki jest mniej niż więcej i dlatego to co się da wolę osiągnąć na etapie robienia zdjęcia - chociażby po to, aby selekcja była łatwiejsza.
                              Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.
                              Zapraszam

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1485

Z przetestowanych do tej pory 11311 zestawów najlepszą ostrość można uzyskać na zdjęciach wykonanych obiektywem Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM podpiętym do EOS 5DS R , SonyFE 85mm F1.4 GM podpietym do A7R2 oraz Carl Zeiss Apo Sonnat 2/135 ZE podpietym do EOS 5DS R
                                I naprawdę wierzysz w te testy? Uważasz, że sony 85 1.4 G na a7r będzie ostrzejszy niż Otus, Batis 25 lub sigma 85 Art na tym samym body bo DXO tak napisało ? A co jeśli zrobię zdjęcie 5dsr na ISO 6400 z ręki na 1/80 a fuji na iso 400 na 1/160 podobną ogniskową( ekwiwalent). To które zdjęcie będzie ostrzejsze ? Jeszcze ten 5dsr, wiadomo, że matryce N i S rozwalają Canona na łopatki, a tu nagle co, cud?
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...