X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach

wszystkie szkła do fullfrejmów z autofocusem są spore - ostatnio jest tendencja do produkcji misiów -

"Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest Miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo."

- sam ma jednego w stopce, a ostanie produkcje pokazują że firma nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa - ludzie kupują - sam kupiłem bo obrazek jest świetny i rekompensuje wielkość misia.
    i tak będzie w każdym systemie bo w fotografii tak na końcu liczy się obraz a nie wielkość misia albo czy było lustro czy migawka strzelająca cztery razy na zdjęcie.

wielkość korpusu - czasem się zastanawiam - wszyscy o tej wielkości i wadze, a natychmiast jak kupią mały korpus to dokupują gripa - paranoja jakaś - ja lubię małe korpusy gripa bym nie kupił - wydaje się że parcie na wielkość korpusu a właściwie małość korpusu ma mały procent fotografów - nadal działa skojarzenie duży korpus - duży fotograf

ja w najbliższym obrocie nawet nie pomyślę o bezlusterkowcu więc daję jeszcze kilka lat canonowi na wyprodukowanie czegoś co posunie mnie do przodu, a nie do tyłu, jestem zadowolony z aktualnego korpusu a plotki o nowym 6DII są bardzo zachęcające.

jeśli canon zdecyduje się na bezlustro FF z mocowaniem EF to może nie będzie wyglądało tak delikatnie jak typowe bezlusterkowce ale z łatwością łyknie ogromny procent rynku.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Zamieszczone przez jaś
      plotki głoszą ze kolejnego mocowania nie będzie tzn. bezlusterkowiec FF canona będzie miał bagnet EF
      Aby podpiąć istniejący obiektyw lustrzanki do bezlusterkowca to bezlusterkowiec musiałby mieć matrycę w takiej samej odległości od mocowana jak teraz lustrzanka, czyli ..... musiałby mieć taką samą "grubość" jak lustrzanka

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Rysiu
        Coś już napisał
        • 2017
        • 59

Niezłe

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez jan pawlak
          Aby podpiąć istniejący obiektyw lustrzanki do bezlusterkowca to bezlusterkowiec musiałby mieć matrycę w takiej samej odległości od mocowana jak teraz lustrzanka, czyli ..... musiałby mieć taką samą "grubość" jak lustrzanka

jp
          dzieki temu miejsce na powazna baterie i konkretny uchwyt.

i w odroznieniu od Alf jest wtedy natywna obsluga EF.

wiec koniec koncow to moglyby byc ruch ktory polozy Sony...
          www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zamieszczone przez akustyk
            i w odroznieniu od Alf jest wtedy natywna obsluga EF.
            Dodatkowo dosmażą trochę naleśników a kto będzie chciał to sobie spokojnie podepnie nawet najgorszy obiektyw świata:

Nie, chyba nie ma go na DXO.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Kolekcjoner,

na moje :
              Myślę jednak, że Canon ma ponadto problem biznesowy, bardzo rozwinął segment lustrzanek (body, obiektywy FF, APS-C) dla początkujących i amatorów dla którego dobry bezlusterkowiec FF Canona byłby kilerem.
              piszesz :
              Cóż póki co to "biznesowy problem" ma wielu producentów foto w tym Sony. Spada wszystkim, przy czym Canonowi akurat wcale nie najwięcej.

Nie chodzi o to co jest teraz tylko co by było gdyby ukazał się dobrej klasy FF bezlusterkowiec Canona.

Canon (inwestował) postawił na rozwój lustrzanek dla różnych odbiorców, ma aktualnie w sprzedaży 20 typów lustrzanek (B&H) oraz mnóstwo typów obiektywów z mocowaniem EF i EF-S.
              Dla tego segmentu teraz dobrej klasy bezlusterkowiec FF byłby kilerem.
              (A najprawdopodobniej będzie potrzebne inne niż EF, EF-S i EF-M mocowanie obiektywów)

Sony praktycznie nie inwestował/rozwijał ten segment, w sprzedaży ma (rozwojowo odziedziczone) tylko 3 typy lustrzanek

Chodzi o biznes, o zwrot nakładów (rozwój, linie produkcyjne, zapasy części, niesprzedane produkty, ...)

jp
              Jak można prosić to cytuj używając skryptu forum, bo ciężko się przez to przebić - dziękuję .

Nie będzie więcej mocowań u Canona niedawno to nieoficjalnie zapowiedzieli. Były chyba ze dwa wywiady z których to jasno wynika.

BTW: ja nie jestem pewien czy dla nas to dobrze żeby Canon kogokolwiek położył. Jedyny "owoc" takiego czegoś będzie w postaci konieczności posiadania kopalni diamentów po to tylko żeby kupić odgrzewanego kotleta .
              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

jp
                to oczywista oczywistość, mi to nie przeszkadza, estetyka będzie trochę wyć - ale w końcu znajdą się jacyś lebscy projektanci - nie takie potwory można skryć odrobiną materiału, ale to również może dawać pewne korzyści np. przy odprowadzaniu ciepła które dla bezluster stanowi spory problem - ja mam praktyczne podejście wolę jak się matryca nie grzeje (bo jestem szumofobem i lubię jak mi gwiadzy na nocnym niebie nie znikają - tak tak to sie wbrew pozorom lączy) niż lepszy wygląd.
                Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                Jestem szumofobem
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jelcyk
                  Uzależniony
                  • 2013
                  • 592

Przejrzalem te fotki... Hmmm. Czy ja wiem?... Moze to i jakies specyficzne efekty sie uzyskuje - ja ich nie widze. Z kolei od strony osoby, ktora troche grzebie we flakach , nigdy sie na te serie aparatow nie zdecyduje. Poza tym - sensory Sony , takze, niestety te od bezlusterkowcow , sa wyjatkowo trudne do czyszczenia a przy tym bardzo chetnie lapia pylki - dla mnie kompletna dyskwalifikacja , choc komus to moze nie przeszkadzac. Dla mnie - no more A7...

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    BTW: ja nie jestem pewien czy dla nas to dobrze żeby Canon kogokolwiek położył. Jedyny "owoc" takiego czegoś będzie w postaci konieczności posiadania kopalni diamentów po to tylko żeby kupić odgrzewanego kotleta .
                    a teraz to co jest, jak maja "tylko" te 50% rynku?
                    www albo tez flickr

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2277

Zamieszczone przez akustyk
                      a teraz to co jest, jak maja "tylko" te 50% rynku?
                      Ha. Niektórzy powiedzą: "i co z tego", jezeli fatalnie wypadają w testach DxO i niezbyt ładnie wyglądają hdr w wysokiej rozdzielczości w wydruku 1x2 metry wykonanym w jakimś labie na górnym Śląsku? To nie może canonowi się udawać dalej, jak nie ma ich w pierwszej dziesiątce testów francuskiego portalu testowego sony, to nie ma ich wcale. Śmierć lustrzankom (prawie jak Allahu akbar)

Komentarz

• jan pawlak
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 4283

Chciałem zobaczyć co dla mnie oznaczają wyniki testów DxO jakości zdjęć z obiektywów Sony, P-Mpix oraz (kolory) skala Field map. Skupiłem się na ostrości, jakie różnice zobaczyłbym na wydruku o rozmiarze (natywnym (piksel matrycy <-> piksel wydruku) A7R2, w labie na drukarce 254 dpi) 79cm x 53cm.

Na przykładowym (nie za bardzo udanym) zdjęciu z portalu DxO widać jak w testach DxO rozkłada się ostrość na całym kadrze, przy "pełnych dziurach" dla obiektywów FE 55mm, Batis 25mm oraz Batis 85mm. Skala (kolory) to procent maksymalnej ostrości jaką można uzyskać tym obiektywem (na zdjęciu, podpiętym do A7R2)

(Wyniki testów DxO) P-Mpix :
                        A7R2 + FE 1,8/55 = 40 (najlepszy z moich testowanych)
                        A7R2 + Batis 1,8/85 = 35 (najgorszy z moich testowanych)

Na zdjęciu poniżej crop ze środka kadru
                        Ten sam kadr, RAW, ISO 100, ostrość ręcznie, f/5,6
                        DxO OpticsPro 11, preset DxO standard (tylko profil obiektywu + jasność).

U mnie na monitorze bok kwadratu crop (300pix) ma nieco powyżej 9cm.
                        Na wydruku natywnym (z "mojego" labu) 300pix to 3cm

Wydaje się że różnica pomiędzy 40 P-Mpix a 35 P-Mpix (a więc pomiędzy tymi obiektywami Sony) przy f/5,6 na środku kadru jest mało zauważalna.
                        Widać ją natomiast na innych zdjęciach o innych przesłonach i w innych miejscach kadru

jp
                        Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

cytat z branży odzieżowej bo akurat czytam właściwie to nie wiem czemu ale mam nieodpartą chęć zacytowania

"Bardzo starannie dobieramy influrencerów do konkretnych kampanii. Jeśli chcemy żeby posty dotyczyły np. nowego kosmetyku do suchej cery, to szukamy influencerek, które naprawdę taką cerę mają i wspominają o tym w postach" - Justyna Dzieduszycka-Jędrach

to o instagramie i modzie
                          Jestem szumofobem

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Zamieszczone przez ultimator

Nie powiedziałem że mi się nie udało nigdy zrobić ostrego zdjęcia, tylko nie byłem zadowolony z tego co mi wychodziło.

Napisałeś wyraźnie w poście #53:

"Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem."
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• 7four
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 850

I właśnie to taki idealny przykład klepania na forach aby klepać.

Komentarz

• Eberloth
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2350

Zamieszczone przez pan.kolega
                                Napisałeś wyraźnie w poście #53:

"Jeśli mając tyle korpusów Canona nie udało mi się zrobić ostrych zdjęć, to niezależnie co takiego wymyślili/bądź wymyślą w tym Canonie - raczej niewielka szansa, że wrócę do body z klepiącym lustrem."
                                Ale żeby od razu kopać leżącego...
                                Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                                Fumare humanum est!

Komentarz

Pracuję...