X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez kocis
    ... coś tak jak się bytelkę z finlandią wyciągnie z zamrażalnika. ....
    Ta butelka z Finlandią brzmi zachęcająco :-). W piatek w Szczecinie padał deszcz przy minus siedem - było podobnie jak na fotce muflona. Przed supermarketami ludziska dostawały zawału widząc centymetrową warstwe lodu na całym aucie.

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• chuckyy
      Początki nałogu
      • 2005
      • 482

Zamieszczone przez Janusz Body
      Ta butelka z Finlandią brzmi zachęcająco :-). W piatek w Szczecinie padał deszcz przy minus siedem - było podobnie jak na fotce muflona. Przed supermarketami ludziska dostawały zawału widząc centymetrową warstwe lodu na całym aucie.

Janusz
      W Ostrowie Wlkp również - zawału nie dostałem, bo nigdzie nie musiałem jechać, za to w sobotę rano była wielka odwilż, więc wszystko spłynęło :P
      | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• -=Festyk=-
        Uzależniony
        • 2005
        • 666

A ja dziś szedłem do szkoły przy temperaturze -28C Ale na szczęście jutro i pojutrze lekcje są odwołane.:smile:

||Galeria

Komentarz

• FOTOGRAF
          Uzależniony
          • 2005
          • 762

u mnie dzis i jutro lekcji nie ma bo sa odwolane! ale potem to odrabiac w ferie albo wakacje, to tak nie za bardzo
          Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• marlon
            Bywalec
            • 2005
            • 165

a moja szkola jest poj**** tzn chora i oczywiscie nic nie odwołują
            ale ja i tak nie jeżdze bo mam 30km i nie zamierzam stać w takim mrozie na przystanku...i tak nie wiadomo czy autobus przyjedzie

Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6

Komentarz

• KMV10
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2320

Bez bajerów. Płyn Ci nie zamarzał przy -22. On nie ma czucia :-) Zamarzl bo odparował z niego alkohol (czy co to tam było w nim) a została woda. Ruch powietrza miał tylko wpływ na szybkość parowania - temperatura -67 to bzdura, wymysł, wyliczenie jak POZORNIE my bysmy to odczuwali. Nic poza tym. Marznąć będzie szybciej bo transmisja ciepła jest szybsza ale temperatura powietrza od tego nie opada. Cos co zamarza przy -32 nie ma prawa zamarznac przy -22 chyba, że zmieni swoje własciwosci (odparuje alkohol).

Janusz
              Ta temperatura to tak naprawdę ludzkie odniesienie się do współczynnika przenikalności cieplnej, który zależy od wielu parametrów m.in. od szybkości wiatru.

O którym alkoholu piszesz?
              Płyny zimowe do spryskiwaczy zawierają zwykle: alkohol metylowy, etylowy oraz dodatkowo glikol etylowy, wodę, środki barwiące i zapachowe.
              Alkohol etylowy tworzy mieszaninę azeotropową z wodą, a wtedy prosty rozdział tej mieszaniny przez wymrażanie lub destylację nie jest możliwy. Co innego glikol lub inny rozpuszczalnik [alkohol]...

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Potrzebna jest coprawda Straż Pożarna ale nie do gaszenia tylko do polania tego wodą. Może być woda z tego jeziora :-)
                A potem trzeba wsiąść i jeżdzić non-stop aż do wiosny. Ew. udać się na południe Europy celem wysuszenia
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez KMV10
                  ...Alkohol etylowy tworzy mieszaninę azeotropową z wodą, a wtedy prosty rozdział tej mieszaniny przez wymrażanie lub destylację nie jest możliwy. Co innego glikol lub inny rozpuszczalnik [alkohol]...
                  Alkohol etylowy służy do... celów rozrywkowych ;-) i lanie go na szybe to zbrodnia, która powinna podlegać karze :-)

Chemikiem nie jestem ale zawsze wydawało mi się, że spirytus otrzymuje się przez destylację. Produkcja jest zresztą dość prosta i w stanie wojennym - w czasie wojny polsko-jaruzelskiej - w co drugim domu destylowano te "mieszanine azeotropową" czy cokolwiek to było z całkiem niezłym skutkiem. Mętne to było trochę i smak miało obrzydliwy ale...

Pozdrawiam,
                  Janusz :-)

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

Miłej rozrywki przy jakiejś dobrej okazji!
                    Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• osasa
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 131

Zamieszczone przez marlon
                      no niestety z prognóz wynika że może być
                      gdzieś na WP wyczytalem że teraz ma się "ocieplić" do ok -10, a od soboty druga fala mrozów - jeszcze gorsza, bo na wschodzie temp dojdzie nawet do -45st. a w całym kraju ok. -30....brrr
                      EJ EJ EJ!! Gdzies Ty to wyczytał? Bo na WP nie widze....Jak tak ma być to pie....e to wszytko i nie pracuje, i tak mi samochod odpala jak czołg jakis ... Bede siedział miedzy żeberkami grzejnika cały dzień...
                      Dzisiaj po 7 rano było -26 stopni...Pękła mi sprężyna w zamku i zamarzły szczotki w silniku nawiewu:/ TO już przesada....
                      Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Komentarz

• marlon
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 165

EJ EJ EJ!! Gdzies Ty to wyczytał? Bo na WP nie widze....
                        to była jakaś podstronka wp, ale dokładnie nie pamietam
                        może zaraz zajrze w historię to podam link

właśnie patrzyłem i co ciekawe - wp zmieniło nieco treść artukułu

a na pewno była mowa o -45 co widać po komentarzach
                        • W sobotę może być nawet -45 stopni celcjusza
                        koltun1, 23.01.06, 10:19
                        Naprawdę celcjusza? To dobrze. Bo gdyby Celsjusza, to byłoby tragicznie! (OO)
                        Ostatnio edytowany przez marlon; 4009.

Komentarz

• minek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1386

Mrozy straszliwe, samochody nie odpalają, komunikacja miejska nie jeździ, szkoły zamykają, elektrociepłownie przepalają miliony ton gazu i innych paliw, ale: INTERNET DZIAŁA!
                          Aparaty chyba też (-:

Komentarz

• marlon
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 165

a jak te dwie rzeczy działają - więcej mi nie trzeba

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

Zamieszczone przez minek
                              Mrozy straszliwe, samochody nie odpalają, komunikacja miejska nie jeździ, szkoły zamykają, elektrociepłownie przepalają miliony ton gazu i innych paliw, ale: INTERNET DZIAŁA!
                              Aparaty chyba też (-:
                              jest dobrze :wink: w mieście wreszcie jeździ się normalnie, nie ma korków, tak trzymać 8)

pozdro.,
                              m.

Komentarz

• kami74
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1492

A ja dzisiaj (-26 C) do roboty z buta musialem (w sensie autobus +tramwaj). Niestety Fordzina zdechła. Rozrusznik nie dał rady i nie poruszył zamarzniętego silnika. Dziwne bo wczoraj ( -24 c) odpalił bez problemu. Ehhh aby do wiosny...
                                5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                                MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

Pracuję...