Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Teraz za diesla nie trzeba płacić dużo więcej jak to kiedyś.

Komentarz

• tomasek
      Bywalec
      • 2007
      • 169

Poltora roku temu jak kupowalismy corolle verso roznica miedzy benzyna 1,8 a dieslem 2,2 (tylko taki dostepny) wynosila.... 30 000zl. fakt, moc wieksza. Latalo to niezle, ale za te pieniadze mozna kupic drugi, maly samochod (fiat panda chociazby)
      5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• ffoto

Sprawdzałem w necie na stronie toyoty
        teraz różnica w cenie 14.800zł pomiędzy 1.8 a 2.2d

Komentarz

• TomS
          Uzależniony
          • 2006
          • 880

Też sprawdziłem z ciekawości tylko teraz ceny inne jak kupowali rodzice volvo S40 2.0 TDI a 2.0 benzyna to różnica 900 zł

Komentarz

• ongis

no dobra corrado vr6

Komentarz

• kruczek

a ja mam 13 letnie AUDI 80 2.0E i nie dymi, i nawet zdrowo jeszcze lata.
              Co innego odgłosy przy lataniu, tak jak lustro w 20D...

Komentarz

• miklo
                Uzależniony
                • 2006
                • 681

Zamieszczone przez lukasz8402
                ok niech wam będzie :-). tak czy nie to jestem za dieslem - świec nie trzeba wyminiać, przewodów wysokiego napięcia, cewek i innych pierdoł od elektryki silnika... ekonomiczne i fajnie to chodzi. w nowszych już jest więcej nawpychane ale i tak prostsza budowa niż benzyny.
                Najsampierw poczytaj o nowoczesnych dieslach. Myślisz, że są drogie, bo są proste w porównaniu z benzyną? A czytałeś o wymianach:
                - wtryskiwaczy
                - listew wtryskowych (common rail)
                - sprężarek
                - kół wielomasowych
                - świec żarowych

i paru innych?

Nie jestem strasznym wrogiem diesli. Choć ich trucie powietrza strasznie mnie denerwuje i mam nadzieję, że w końcu przestaną być jednak dotowane (w 2012).

Komentarz

• scooter
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 856

a wiesz że benzyniaki wydalają dużo więcej dwutlenku węgla i są bardziej trującymi silnikami ?? Diesle nowej generacji z filtrem cząstek stałych są dużo bardziej ekologiczne ...

Komentarz

• miklo
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 681

Nie są. Dwutlenek węgla - zgadzam się. Ale jego wpływ na sytuację ekologiczną nie jest ogromny (chodzi o efekt cieplarniany i motoryzacja ma tu niezbyt duży wkład). Nowoczesne diesle z filtrem cząstek stałych nadal walą siarczanami, którymi nie walą benzyniaki. Poczytaj o składzie spalin. Tylko się nie załam ;-)

Komentarz

• popmart
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1721

Jakos moj diesel bez problemu mieści sie w najbardziej rygorystycznych normach zanieczyszczeń EU , czy to samo mogą powiedzieć właściciele używek 5-10 letnich na etylinie których jest multum ....wątpie

Komentarz

• miklo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 681

To zobacz, jakie nowe limity i strefy będą w Berlinie. Otóż dowolna benzyna z katalizatorem (może mieć 15 lat) wjedzie wszędzie, a diesle tylko z filtrem cząstek. Normy nie są jednakowe dla ON i PB. Poczytaj sobie o technologiach Hondy, które mają doprowadzić do ograniczenia syfu w spalinach diesli do poziomu obecnych benzyn. Tylko wtedy benzyny znowu będą krok do przodu.

Komentarz

• Roqfort
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 149

Suzuki Vitara. Niewielki ale niezawodny i niesamowicie gibki przy parkowaniu w zatłoczonym Londynie... Kocham ją choć potrafi zeżreć 11 litrów w mieście. W terenie wymiata

Komentarz

• popmart
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1721

Zamieszczone przez miklo
                            To zobacz, jakie nowe limity i strefy będą w Berlinie. Otóż dowolna benzyna z katalizatorem (może mieć 15 lat) wjedzie wszędzie, a diesle tylko z filtrem cząstek. Normy nie są jednakowe dla ON i PB. Poczytaj sobie o technologiach Hondy, które mają doprowadzić do ograniczenia syfu w spalinach diesli do poziomu obecnych benzyn. Tylko wtedy benzyny znowu będą krok do przodu.
                            hmmm no to zastanowmny się ?

mój diesel przecietnie pali 5,5 litra na 100km (4,5 trasa 6-6,5 miasto)
                            przecietny bęzyniak pali w podobnej sytuacji 8 litrów a nawet wiecej

postawmy sobie jasno pytanie które auto jest bardziej ekologiczne te które kotłuje 3 litry paliwya wiecej na 100km ? dlamnie odpowiedź jest jasna ... to jest ekologiczne które ewidentnie mniej pali ....

Komentarz

• miklo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 681

W spalinach benzyniaków w ogóle nie ma niektórych składników "dieslowskich". Popularność diesli w Europie wynika tylko z dotowania ON. Potem najprawdopodobniej przepadną. I skończy się opowiastka o pseudoekologii :-)

Komentarz

• DoMiNiQuE
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3548

Zamieszczone przez popmart
                                postawmy sobie jasno pytanie które auto jest bardziej ekologiczne (...)
                                To z LPG :razz:

Komentarz

Pracuję...