Jery99 - trafione w 10-tke
X
-
-
-
No... ja też... ale jak mawia stare przysłowie pszczół: "to, że zamówiłem obiad w restauracji, nie oznacza że nie mogę sobie jeszcze poczytać menu"... a w niemieckim menu to tylko: kaszanka, golonka i knedel ;-)Zamieszczone przez AGOibsen: zone juz mam
Komentarz
-
Kraj pochodzenie ma znaczenie, gdyby ten zaklad przegral Bialorusin albo Polak maruda bez kapitalu to nie byloby allegro. Ja optuje za Niemcami. Coz z tego ze w Polsce jest duzo madrych ludzi jak ich nie widac. Mamy jakies dziwne stereotypy ze niby na zachodzie sami debile, nic bardziej mylnego wszedzie ludzie sa tacy sami i tu i tam debile, normalni, geniusze. U nas tylko dziwnym trafem u steru ciagle debile, tylko kto ich wybiera ... coz czy debila moze wybrac geniusz? Tam sa jakies perspektywy u nas ... to tak z canonem tam zbierasz miesiac na 5d u nas rok na 350d a jak juz kupisz to w oczach ludzi zawisc, wybor nalezy do Ciebie.Zamieszczone przez JacAGO, warto byc tam gdzie sie dobrze czujesz... najwieksza firme internetowa w PL (Allegro) zalozyl holender ktory przegral zaklad z kolega i mial przyjechac do PL robic interesy, jesli wyksztalcisz dobrze corke to nie ma znaczenia kraj pochodzenia, szanse sie wyrownuja napewno latwiej bedzie jej w DE, ale czy lepiej to juz musisz ty sobie sam odpowiedziec...Komentarz
-
Z palca nie wysysam... Nie opieram się na poziomie prezeterów VIVY tylko na rozmowach z przedstawicielami...Zamieszczone przez emisiaczekMamy jakies dziwne stereotypy ze niby na zachodzie sami debile, nic bardziej mylnego wszedzie ludzie sa tacy sami i tu i tam debile, normalni, geniusze. U nas tylko dziwnym trafem u steru ciagle debile, tylko kto ich wybiera ... coz czy debila moze wybrac geniusz?
A to że u steru debile to akurat bardzo łatwo wytłumaczyć... Inteligentni poprostu nie głosują, bo zdają sobie sprawę z faktu, że jest to czynność pozbawiona sensu... bo mimo tego że opakowanie się zmienia to w środku zamiast cukierka zawsze będzie wielkie g...wno. ;-)Komentarz
-
Ja nie wracam. Musialabym trzeci raz zaczynac zycie od nowa, a na to juz nie mam sily. W Berlinie jest mi dobrze i moim dzieciom na pewno lepiej bedzie tutaj niz w Polsce. Poza tym rodzine i znajomych dosc czesto odwiedzam takze nie ma problemu.
p.s. w jakiej dzielnicy mieszkasz?Komentarz
-
sam sobie przeczyszZamieszczone przez emisiaczekKraj pochodzenie ma znaczenie, gdyby ten zaklad przegral Bialorusin albo Polak maruda bez kapitalu to nie byloby allegro.
wiadomo ze nawet maruda z izraela bedzie klepal biede ;-), ale to i tak pochodzenie nie ma znaczenia...
a ja za ziomalami ;-)Zamieszczone przez emisiaczekJa optuje za Niemcami.
jeszcze wieksze ... tylko ze jest trudniej zaczac, ale szanse powodzenia znacznie wiekszeZamieszczone przez emisiaczekTam sa jakies perspektywy u nas ...Komentarz
-
fakt, z odwiedzinami to nie problem ... gorzej z praca dla mej 2-giej polowy (politolog nie ma szans na prace w czyms podobnym do ukonczonych studiow ... w sumie szuka czego badz i nic).Zamieszczone przez KamilaJa nie wracam. Musialabym trzeci raz zaczynac zycie od nowa, a na to juz nie mam sily. W Berlinie jest mi dobrze i moim dzieciom na pewno lepiej bedzie tutaj niz w Polsce. Poza tym rodzine i znajomych dosc czesto odwiedzam takze nie ma problemu.
p.s. w jakiej dzielnicy mieszkasz?
Reinickendorf a Ty ?Komentarz
-
Zamieszczone przez KamilaJa nie wracam. Musialabym trzeci raz zaczynac zycie od nowa, a na to juz nie mam sily. W Berlinie jest mi dobrze i moim dzieciom na pewno lepiej bedzie tutaj niz w Polsce. Poza tym rodzine i znajomych dosc czesto odwiedzam takze nie ma problemu.
p.s. w jakiej dzielnicy mieszkasz?
wow jak na 26 lat to calkiem niezle, wszytsko sam czy znajomosci, i spadek?
//po edycji
kobieta .... to nie bylo pytaniaKomentarz
-
Widzisz i tutaj jest pies pogrzebany... Decyzja o przeprowadzce powinna należeć do całej rodziny, a nie tylko do Ciebie. Ważnym głosem w tej dyskusji powinno być zdanie Twojej żony. Czy ona chce zostać w Niemczech, czy chce wracać do kraju. Porozmawiaj z nią. Forumowicze n ie podejmą za Ciebie decyzji - może dadzą Tobie różne opcje, pokażą różne możliwości, ale decyzja i tak nalezy do Was.Zamieszczone przez AGOfakt, z odwiedzinami to nie problem ... gorzej z praca dla mej 2-giej polowy (politolog nie ma szans na prace w czyms podobnym do ukonczonych studiow ... w sumie szuka czego badz i nic).
Z własnego doświadczenia mogę napisać, że jako żona na emigracji czasem żałuję, że się zgodziłam na wyjazd. Oczyewiście - poziom życia jest o wiele wyższy, niż byłby w Polsce, ale jednak tęsknota i brak pracy jest dobijająca.
Podkreślę jeszcze raz - decyzja o powrocie do Polski należy do Ciebie i Twojej żony (przepraszam, ale dziecka nie liczę, bo dziecko szybko adaptuje się nowych warunków bardzo szybko, poza tym nie ma sensu pytać dziecka co by wolało, bo decyzja jest zbyt "ciężka" dla takiego malucha)Komentarz
-
Heh czyli jak to mowia ****, znowu dorobia sie nieliczni ze znajomosciami i plecami a mali przez to "trudniej zaczac" do niczego nie dojda poza kilkoma wyjatkami. Nie wiem gdzie widzisz te szanse powodzenia, bez kapitalu nic nie zdzialasz. Probowac warto, tylko nie w pl...Zamieszczone przez Jacsam sobie przeczysz
wiadomo ze nawet maruda z izraela bedzie klepal biede ;-), ale to i tak pochodzenie nie ma znaczenia...
a ja za ziomalami ;-)
jeszcze wieksze ... tylko ze jest trudniej zaczac, ale szanse powodzenia znacznie wiekszeKomentarz
-
Taaa... na szeroko pojętym zachodzie bez kapitału robisz kokosy na wjeździe, albo pniesz się utartym szlakiem sukcesu od pucybuta do milionera, który to sposób działa zawsze i bez pudła i to bez żadnych pleców... Emisiaczku, jak sobie wmówisz że jest źle, to będzie źle... Kwestia psychologiczna ;-)Zamieszczone przez emisiaczekHeh czyli jak to mowia ****, znowu dorobia sie nieliczni ze znajomosciami i plecami a mali przez to "trudniej zaczac" do niczego nie dojda poza kilkoma wyjatkami. Nie wiem gdzie widzisz te szanse powodzenia, bez kapitalu nic nie zdzialasz. Probowac warto, tylko nie w pl...Komentarz
-
AGO ja mieszkam na Tempelhof. Jak dlugo mieszkacie w Berlinie? I czy Twoja zona chce wracac?Komentarz
-
Sam ostatnio myslalem o wyjezdzie. Wlasciwie jak mialbym zmieniac to chyba na jakis lepszy klimat. Bo oprocz tego to co zmieni sie w moim zyciu? Wszystko co mam w sobie najgorszego, wszystkie obawy, leki, nawyki zabiore ze soba. A perspektywy? Jak moim dzieciom bedzie tutaj tak zle to same kiedys wyjada. Moze za bardzo tutaj wroslem i nie chce mi sie przenosic. To wytarty frazes, ale jednak pieniadze to nie wszystko.Komentarz
-
ponad 5 lat; hmmm zona to ona wpadla na cudowny pomysl powrotu ... a teraz juz nie chce wracac (a czasami chce jak to kobieta)Zamieszczone przez KamilaAGO ja mieszkam na Tempelhof. Jak dlugo mieszkacie w Berlinie? I czy Twoja zona chce wracac?
pozdrowka
chyba sie przeniose ale do stuttgartu albo münchen albo frankfurt/main
Komentarz
Komentarz