X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pyciu
    Bywalec
    • 2005
    • 119

Zamieszczone przez AGO
    jeden przyjazd na ponad 300 000 wyjazdow to cos w tym musi byc (...)
    Hola, hola - nie byłbyś sam
    Ja nie tak dawno wróciłem z emigracji. Wprawdzie relatywnie krótkiej, ale jednak swoje wiem. W DE (w Kolonii) zaklimatyzowałem się dosyć szybko, zresztą chyba podobnie jak Muflon mam dobrze rozwinięte zdolności asymilacyjne.
    Praca była dobra i tam i tu (zarówno przed wyjazdem jak i po powrocie), nie był to czynnik decydujący o powrocie. Wróciłem, bo okazało się, że od dobrobytu finansowego ważniejsi są dla mnie ludzie i więzi, które zostawiłem w PL.
    To co napisał ibsen - świetnie pasuje też do mnie. Dobrze to ująłeś chlopie.
    Tak naprawde chyba nie ma znaczenia gdzie się mieszka - ważne jak i z kim...

Drugą stroną medalu jest ta nasza PL rzeczywistość, floklor, który owszem cieszy oko przybysza (podobnie jak kobiety, tak tak - Ci co siedzą w DE wiedzą o tym dobrze), ale na dłuższą metę staje się uciążliwy ... i człowiek znów zaczyna wybiegać (narazie myślami), gdzieś "gdzie nas nie ma"...

pozdrawiam
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• AGO
      Początki nałogu
      • 2005
      • 351

co do wiezi to ja jestem w dobrej sytuacji bo Berlin - Zielona Gora to 200km (od centrum do centrum); Kolonia - Turun to 4*wiecej w jedna strone ...
      Problem w tym, ze prace w PL mialbym naprawde dobra ale jak mi sie znudzi, albo ja im sie znudze to alternatyw nie ma za duzo

Komentarz

• pyciu
        Bywalec
        • 2005
        • 119

Zamieszczone przez AGO
        Berlin - Zielona Gora to 200km
        No taaak, to inna sprawa, bo ja miałem 1000 km. Wprawdzie lot do W-wy zajmował 1,5h (a latać lubię), ale potem telepanie się do Torunia kolejne 3h.
        Wliczając czas spędzony na lotniskach - wychodziło 8h - autem ok 11h.
        Wypad na weekend bez brania wolnego - przestawał się kalkulować.

Zamieszczone przez AGO
        Problem w tym, ze prace w PL mialbym naprawde dobra ale jak mi sie znudzi, albo ja im sie znudze to alternatyw nie ma za duzo
        Ja przy tej okazji mam "ciekawe" spostrzeżenie dot. masowej emigracji. Bezrobocie naprawdę spada - w mojej branży widać to wyraźnie. Jakby nie patrzeć - dzięki emigrantom lepiej się żyje także "patriotom" (w tym kontekście), bo i o robotę łatwiej i podczas $$-negocjacji też atuty spore

pzdr.

Po tym co mi się wydaje (czytając Twoje posty) moja rada jest taka: zostańcie w Berlinie. Kontakty z PL utrzymywać można, a nawet trzeba - a córka kiedyś sama zdecyduje (i ta właśnie możliwość będzie dla niej wartością dodaną) gdzie chce mieszkać. Byle tylko nie zapomniała o swoich korzeniach...
        Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
        album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• ibsen

Temat topicu czyli "Czy mam wracać do Polski?" autorstwa AGO chyba się wyeksploatował... Na pytanie konkretnej osoby w konkretnej sytuacji ciężko dać konkretną odpowiedź nie będąc przynajmniej bliskim sąsiadem z naprzeciwka... Każdy wrzucił swoje 3 grosze, jedne "pro" inne "con" ale będzie sobie musiał AGO odpowiedzieć na to pytanie jednak sam, bo to jego życie i ciężko, moim zdaniem, tego kalibru decyzje opierać na zdaniu forumowych mądralów . Od siebie mogę tylko dorzucić że podobno nie ma zmian na gorsze, bo każda zmiana jest dobra...
          Jeśli natomiast boisz się krachu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Polsce (nieuniknionego), to pomyśl o analogicznym krachu w Niemczech, które też mają zastój demograficzny i też w końcu nie będzie miał kto robić na te wszystkie dotacje dla Portugalii, kindergelty i pasienie na bezrobociu obszczymurków znad Bosforu... ale Polacy są do krachów, kryzysów i biedy genetycznie przyzwyczajeni (dziadziuś już nie ma emeryturki? no to dziadziuś będzie mieszkał z nami pod schodami, w dzień będzie dziadziuś zbierał korzonki i jagódki na obiadek a wieczorem pójdzie dziadziuś z Rysiem do parku miejskiego narąbać drew na opał) natomiast Niemcy mogą w rzeczywistości krachowej, po 60 latach życia w post-adenaurowskim dobrobycie dostać hyzia i zemrzeć na zawał :-D

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zamieszczone przez ibsen
            Jeśli natomiast boisz się krachu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Polsce (nieuniknionego), to pomyśl o analogicznym krachu w Niemczech
            Właśnie miałem to samo napisać... Każdy system emerytalny długofalowo dąży do bankructwa. Większość krajów europejskich przymierza się do (często dużego) zwiększenia wieku emerytalnego. W Polsce nakłada się na to emigracja najzdolniejszych i najwięcej zarabiających i ogólna niewydolność gospodarki jawnej (nie mówię, o szarej strefie )
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• AGO
              Początki nałogu
              • 2005
              • 351

ostatnio trafilem Rzeczpospolitej, ze Anglia od 2011 podbija wiek emerytalny do 68 lat (dla obu plci). Tylko czekac na odzew Jak narazie najlepiej ma Francja: po 60 latek i wolne.
              Tak czy inaczej placisz cale zycie a na starosc umierasz bez ZUS-u bo lekarz ci pawulon podaje ...

Komentarz

• ibsen

Zamieszczone przez AGO
                ostatnio trafilem Rzeczpospolitej, ze Anglia od 2011 podbija wiek emerytalny do 68 lat (dla obu plci). Tylko czekac na odzew Jak narazie najlepiej ma Francja: po 60 latek i wolne.
                Tak czy inaczej placisz cale zycie a na starosc umierasz bez ZUS-u bo lekarz ci pawulon podaje ...
                Jeśli granica wieku emerutalnego była dla Ciebie taka ważna, to mogłeś zostać klawiszem miał byś przed sobą jeszcze tylko 4 lata pracy... no i cały czas "dziaranie gratis"!

Komentarz

• AGO
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 351

Zamieszczone przez ibsen
                  Jeśli granica wieku emerutalnego była dla Ciebie taka ważna, to mogłeś zostać klawiszem miał byś przed sobą jeszcze tylko 4 lata pracy... no i cały czas "dziaranie gratis"!
                  problem w tym, ze ja za 5 lat zarobilem tyle co klawisz za 30 wiec wole dluzej i za wiele wiecej

Komentarz

• ibsen

Zamieszczone przez AGO
                    problem w tym, ze ja za 5 lat zarobilem tyle co klawisz za 30 wiec wole dluzej i za wiele wiecej
                    A skąd wiesz ile bierze klawisz za dostarczenie osadzonemu tortu ze "świeczką"? Albo za udostępnienie konkurencyjnej rodzinie z Pruszkowa dokładnego namiaru na celę zamieszkałą przez "konkurencję"? Więc całkiem możliwe jest że klawisz nie dość że pójdzie na emeryturę 30 lat przed tobą, to do tego obłowiony po przysłowiowy gargulec... :wink:

Komentarz

• mjastrzebski
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 450

Zamieszczone przez AGO
                      witam,

co sadzicie o przenosinach z niemiec do Polski. Mam watpliwosci bo na 300 000 wyjezdzajacych ja chce wracac
                      Dodam, ze do Zielonej Gory ... praca ciekawa i dobrze platna.
                      Mimo wszystko dla mojej coreczki (5 lat) w DE jest chyba lepsza perspektywa ... tak mysle.

Napiszcie cos jak sie mieszka w PL i ... czy warto ?

wiem, wiem sam powinienem wiedziec ale wypowiadajcie sie, czekam.
                      Minister Zdowia Ostrzega: Nadeszla IV RP.

:-(
                      Marcin
                      Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Zamieszczone przez AGO
                        W Polsce co drugi mężczyzna nie dożywa emerytury... W Holandii mają eutanazję...
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• AGO
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 351

Zamieszczone przez ibsen
                          A skąd wiesz ile bierze klawisz za dostarczenie osadzonemu tortu ze "świeczką"? Albo za udostępnienie konkurencyjnej rodzinie z Pruszkowa dokładnego namiaru na celę zamieszkałą przez "konkurencję"? Więc całkiem możliwe jest że klawisz nie dość że pójdzie na emeryturę 30 lat przed tobą, to do tego obłowiony po przysłowiowy gargulec... :wink:
                          no co ty chcesz miec Ziobro na karku
                          powiem tak: znalem kilku kolesi co tak lowili jak pisales ... i sie przejedli.
                          pozatym skad wiesz ile ja biore za "pewna wade" systemu

Komentarz

• nastier
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 686

z mieszkaniem w Polsce jest tak, jak z ogladaniem meczy reprezentacji - ciagle masz nadzieje, ze zagraja (bedzie) dobrze do przerwy 0-1

EDIT po meczu: Janas tez ma nadzieje, ze bedzie lepiej
                            Ostatnio edytowany przez nastier; 3478.

fotoblog

Komentarz

• AGO
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 351

nastier chyba masz racje, ale kurde nikt jeszcze nie wymyslil jak sie wyzbyc tej nadzieji i kazdy polak ja ma moze cos przy urodzeniu dawali made in russia a la propaganda medicamenta

Komentarz

• ibsen

Zamieszczone przez AGO
                                ....pozatym skad wiesz ile ja biore za "pewna wade" systemu
                                Bladego pojęcia nie mam ale życzę ci żebyś brał krocie i zdzierał ile wlezie ku własnej pełnej satysfakcji .
                                A tak btw to wracasz czy zostajesz?

Komentarz

Pracuję...