X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Voith
    Bywalec
    • 2006
    • 198

No to może założymy jakiś wątek w którym będzie mozna pokazywać reportaże i każdy będzie mógł je komentować ?
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

• Voith
      Bywalec
      • 2006
      • 198

Zamieszczone przez zanussi
      a fotoreporter po 2-3 latach intensywnej pracy ma zazwyczaj dość tego wszystkiego i chętnie by robił coś innego ale za zazwyczaj także po prostu nic innego nie potrafi
      Dlatego najpierw skończę biotechnologię a fotografię chce zaocznie robić

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

Zamieszczone przez Voith
        No to może założymy jakiś wątek w którym będzie mozna pokazywać reportaże i każdy będzie mógł je komentować ?
        W galeriach użytkownikow przeciez mozna
        Ale fakt faktem - jakis dzial dla reportazy by sie przydal.
        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Mikołaj
          Bywalec
          • 2005
          • 173

A można wiedzieć do jakiej Voith uczęszczasz szkoły (do mojej pewnie nie, ale może coś blisko )?
          DSLRs & lenses

Komentarz

• Voith
            Bywalec
            • 2006
            • 198

Zamieszczone przez Mikołaj
            A można wiedzieć do jakiej Voith uczęszczasz szkoły (do mojej pewnie nie, ale może coś blisko )?
            Sobieski na Racławickich 17
            Ostatnio edytowany przez Voith; 5262.

Komentarz

• Mikołaj
              Bywalec
              • 2005
              • 173

Eee, to z Biskupiaka jednak kawałek...

Swoją drogą - moja rada - najważniejsze jest robić zdjęcia. Może to trochę banalne, ale wydaje mi się, że lepiej jest jako amator dojść do pewnego poziomu i zacząć pracę w jakiejś porządnej agencji niż zacząć w Kurierze Lubelskim, czy czymś podobnym, bo wtedy nie za bardzo jest czas na to, żeby się rozwijać.

Poza tym jak chcesz focić VIPów to trzeba zmienić miejsce zamieszkania, jak by nie było Warszawa to konieczność.

Swoją droga to są różne agencje, może uda Ci się do jakiejś załapać? Mi się udało
              DSLRs & lenses

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Ja bym może mówił nie tyle o fotoreporterach... co o fotografach pracujących dla prasy.
                Niby tylko leksykalna różnica, ale jakże ważna.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• K2_verti
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 214

droga do bycia fotoreporterem jest ciężka ... i wiem co mówię.
                  na dobre portfolio lepiej popracować dłużej niż krócej. jak już je masz. musisz się gdzieś wkręcić - i tak jak ktoś powiedzial - chodzisz po agencjach, redakcjach i tyle. jak już cię przyjmą chociażby na freelancera- zaczynasz od wszystkiego - dziś kotlety, jutro polityka, pojutrze fotografujesz jakkomuś dach się zawalił. musisz umieć zrobić wszystko.... musisz być w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie, z odpowiednim sprzętem i najlpiej aby nikt ci nie przeszkadzał z boku (a będzie !...)
                  zapodam przykłady...
                  akcja nr. 1 - na cmentarzu. wstaje prezydent idzie odsłaniać pomnik. przed nim 20 reporterów, za nim 9, na miejscu 6. Odsłania pomnik (wielkości 1m wys.) wszędzie foto i tv. w górze aparaty. błyska jak podczas wielkiej burzy. masz zrobić 1 zdjęcie - i ma być ok. koniec akcji- 3s. prezydent odsłonił, jak nie masz to gapa jesteś.
                  akcja nr. 2 - jeden z ministrów daje prezydentowi 100 na tace, bo nasz kochany lechu zapomniał portfela(a niby po co mu portfel). Masz zdjęcie,masz pieniądze,nie masz - dostałem opieprz po akcji.
                  akcja nr. 3 - polityk zapina rozporek. jeden z 10 foto złapał go i jest do przodu.
                  akcja nr. 4 - okropny ścisk. wszędzie prasa i z 30 foto a do tego borówców takich szerszych niż wyższych. lepiej ich przeskoczyć niż obejść. gdzieś tam w środku premier. przed nim małe dziecko - zaraz będzie mu wręczać kwiatek. wszyscy się rzucają do przodu. czujesz łokcie kolegi i silne dłonie borowców - którzy opędzają się od takich jak ty i ja, jak od much. i w tym wszystkim, kupa ludzi, takich szarych, którzy też chcą zobaczyć,tego który rządzi tym chlewem. Kółko się zamyka - masz zrobić zdjęcie-które będzie miało ręce i nogi... Paranoja.

po akcji nr. 1,2,3,4 na polu bitwy lub chwile po...
                  siedzisz przy laptopie, czas nagli... mijają sekundy.. szukasz tego zdjęcia, spośród 400 które zrobiłeś od początku.... znalazłeś,.... teraz na PS, póżniej trzeba opis klepnąć i wysłać. 10-20 minut stresu i po zdjęciach... jeżeli przyjmiemy że je zrobiłeś
                  jednym słowem kawałem ciężkiego, cholernego chleba z dodatkeim dużej ilości adrenaliny która z czasem mija i zaczynasz być robotem !!
                  D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Komentarz

• Kr4nkEd
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 119

No offence...ale to o czym piszesz K2_verti to wlasnie ta roznica, ktora wspomnial Adamek. Fotografia prasowa a fotoreporterka to dwie kompletnie rozne rzeczy moim zdaniem.
                    Jedno ma byc w miare jakos i byle szybko, dawac mniej lub bardziej obraz wydarzenia nawet kosztem jakosci.
                    Typowy reportaz to przeciez ciezkie godziny i przemyslany material tworzacy spojna calosc. Nie jedno zdjecie pod ktorym widnieje podpis a historia, ktora opowiada bez slow.
                    kalibracja monitora
                    fotografia i film ślubny
                    targi ślubne łódź / warszawa
                    fotografia × kolarstwo

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

I zapomniałeś o najważniejszym.
                      Cholernie wielkie ilości wyrzucanych z siebie przekleństw w międzyczasie --> to na za wolnego laptopa, to na włażące w kadr telewizory, to na wieszającego się neta.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• zanussi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1696

fotografia prasowa służy i się żądzi innymi zasadami.... primo kasa jest lepsza... secundo tam chodzi o jedną fotkę .... tertio taka fotografia ma niewiele wspólnego z tym do czego przyzwyczajony jest (to co odczuwa) zwykły fotografujacy przeciętny polak...
                        a fotoreportaż czy tam dokument fotograficzny do żmudna praca która niestety nie jest doceniana i oprócz kilku periodyków (przekrój.... newsweek... itp) mało kogo interesuje jako materiał do kupienia....
                        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• K2_verti
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 214

fotoreportaż to żmudna robota. jeszcze minie trochę czasu zanim zniknie
                          co do prasowki - to prawda. co piszecie, ale z jednym sie nie zgadzam - co do jakości. prawda jest taka, że jak masz kiepskie zdjęcie, kiepską jakość - to nie wiem co byś robił, ale go nie sprzedasz. Spójrz do wborczej, zycia, rzeczpos, czy innych gazet codziennych. Jest ostra selakcja, ostre sito robione przez fotoedytorów i tyle. :grin:

Komentarz

• zanussi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1696

No tak... zgadzam się, zę fotoedytorzy są surowi...ale jeśli zdjęcie przedstawia coś czego nikt nie ma a temat jest nośny to i choćby telefonem było robione to i tak to pokażą.... a ile razy na jedynce, w środku a czasem nawet na rozkładzie chodzą fotki z taką pikselozą, że sie pochlastać można...
                            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• K2_verti
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 214

Zamieszczone przez zanussi
                              No tak... zgadzam się, zę fotoedytorzy są surowi...ale jeśli zdjęcie przedstawia coś czego nikt nie ma a temat jest nośny to i choćby telefonem było robione to i tak to pokażą.... a ile razy na jedynce, w środku a czasem nawet na rozkładzie chodzą fotki z taką pikselozą, że sie pochlastać można...
                              często jest tak, że z miejsca wysyła się max plik 200-400kb i nie ma co się dziwić. często jest też że plik wysyłany ma 2mb. i też później zdjęcie w gazecie wygląda jakby go z d... wyciągneli, albo robili telefonem... to już sprawy tego kto to przygotował, a często i jakosci papieru (zresztą do d...)
                              jeżeli coś jest na czasie - jak chociażby zdjęcia z telefonów po wybuchu bomb z metra - to nawet jeżeli będzie zrobione 1mpix to i tak się sprzeda! przecież dokumentuje coś i pokazuje akcje z 1 lini frontu.

Komentarz

• liquidsound
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1956

Tak sobie wlasnie mysle, ze chyba chce sprobowac. Od dawna nosze sie z zamiarem zmiany branzy, chce cos robic do konca studiow zeby miec kase. Niestety rodzice kasa ,za przeproszeniem "nie sraja" a utrzymywac sie musze.
                                Mieszkam w Krakowie - wiem ,ze to ulatwi start. Obecnie mam 350D + Tamron 28-75 ale mam spory kapital i jestem w stanie zainwestowac.
                                - jaki sprzet to minimum?? Domyslam sie ze jedynke i same elki ale chce znac sytuacje na rynku, ktora czasem to determinuje zupelnie inaczej.
                                - co zrobisz, jakie tricki aby dostac siegdzie do agencji, jakies namiary kontakty, jaka forme doskonalic??
                                - Jak to wychodzi finansowo?? Jestem w stanie zarobic 1000zl miesiecznie??

Myslalem zeby z czasem wejsc w branze weselna, ale za duzo odpowiedzialnosc a ja jestem duuuuzo za slaby, moze kiedys tak, ale branze chce zmienicjak najszybciej.
                                1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                                Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

Pracuję...