X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

Mowa. Puszka po coli to był fetysz na maxa. Ja sobie jakies 20 lat temu przyklejalem opakowania po batonach typu Mars i Snickers do drzwi od pokoju.
    Aha co do komputerów to pierwszy kupilem 2 lata temu pozdr.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Przemoc
      Początki nałogu
      • 2005
      • 319

Jako kilkunastoletni młodzieniec miałem w domu tony folderów i katalogów zachodnich maszyn do obróbki niewiadomoczego przynoszonych z MTP (międzynarodowych targów poznańskich). Mama niegdy nie wiedziała do czego to potrzebowałem, ja chyba też nie. :-D

W Poznaniu w latach 80 istniał sklep "Fotoplastikon" sprzedawał zdjęcia gwiazd muzyki i filmu (fotografowali zachodnie gazety), kto wie ileż kieszonkowego wydałem na fotosy Iron Maiden, Metallici, Kreatora itd. ?

W czasie obecnego mundialu, przypomniałem sobie jak podczas mistrzostw Hiszpania 82, cały, gruby zeszyt A4 wykleiłem zdjęciami piłkarzy wycinanymi z gazet. Ech, kto ich dzisiaj pamięta (Buncol, Ciołek, Kupcewicz ) ?

Dobra, bo jakiś sentymentalny się zrobiłem.
      Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• leiho
        Bywalec
        • 2006
        • 117

Buncola pamieta chyba kazdy hehe, a ja go nawet teraz widzialem na MŚ w transmisji z Niemiec - wiele sie nie zmienił ...

a propos Iron Maidena i innych - pamiętam także, jak pod domami centrum, przyjezdzało się do Wawy (bo nie pochodze z W.) i za 1 Wyspianskiego (10 000 złotych) mozna było kupić kasety oznaczone znaczkiem ALF. Oczywiscie, 100 % piractwo, ale na okładce obowiązkowo ALL RIGHTS RESERVED )) Jeez, co mysmy wtedy nie kupowali, Napalm death i wszystko, i wszystko za 10 000 od sztuki.. Szał ciał..
        Ostatnio edytowany przez leiho; 5014.

Komentarz

• Avadra_K
          Uzależniony
          • 2006
          • 580

OJ tam puszki, batoniki - a pamietacie wyprawy do pewexu i zakup "prawdziwych" amerykańskich papierosow, które potem wypalało się do filtra razem z kolegami, a przy odrobinie fartu można jeszcze było za resztę kupić gumę Donald w paczkach po 10 sztuk - cholera to były zwariowane czasy, ale jakoś tam za nimi tęsknię (chyba dla tego, ze czlowiek był dużo młodszy i nie musiał pracować...)

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• leiho
            Bywalec
            • 2006
            • 117

Zamieszczone przez Avadra_K
            ale jakoś tam za nimi tęsknię (chyba dla tego, ze czlowiek był dużo młodszy i nie musiał pracować...)
            ja za tym ni cholery nie tesknie, precz z komuną itd - ale ceny mogłyby być "tamtejsze" , a zarobki dzisiejsze.... (resorki Matchboxa po 1 dolar przy pensjach 10 dolców to było dla rodziców wyrzeczenia ze hej;p)

Komentarz

• Avadra_K
              Uzależniony
              • 2006
              • 580

Zamieszczone przez leiho
              ja za tym ni cholery nie tesknie, precz z komuną itd - ale ceny mogłyby być "tamtejsze" , a zarobki dzisiejsze.... (resorki Matchboxa po 1 dolar przy pensjach 10 dolców to było dla rodziców wyrzeczenia ze hej;p)
              Nie rozpatruj tego w kategoriach politycznych - wiesz o ile mniej było zmartwień. Do wyboru miałeś klisze 6x9 do Amiego, nie musiałeś się martwić o obiektywy, bo ten jedyny (wtopiony w obudowę) był do wszystkiego, nie martwiłeś się, że wizjer pokrywa 98% pola widzenia, że AF u kumpla jest szybszy... fociłeś co i kogo popadnie, potem do łazienki 5 kuwet, powiększalnik i nikt Ci niepodskoczył...... A teraz 20kg szprzetu, a jak powiesisz fotkę to Ci napiszą, że przepały, ziarno, aberacja i Bóg wie co jeszcze..... STRES bracie, STres - wtedy nawet nieznałem tego słowa:-D :-D :-D

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

Zamieszczone przez Avadra_K
                Nie rozpatruj tego w kategoriach politycznych - wiesz o ile mniej było zmartwień. Do wyboru miałeś klisze 6x9 do Amiego, nie musiałeś się martwić o obiektywy, bo ten jedyny (wtopiony w obudowę) był do wszystkiego
                To wszystko naturalna cena, jaką trzeba zapłacić za postęp i zwiększanie dobrobytu :-) Czasami mnogość i wybór są przekleństwem ;-) Z drugiej strony, każdy kto ma świadomość istnienia alternatyw, nie będzie już nigdy tęsknił za ich brakiem. Ja też miło wspominam "łazienkową ciemnię" i wypieki na twarzy, kiedy na papierze powoli wychodziły zarysy zdjęcia. To było cudowne uczucie, którego nieraz mi brak w obecnych czasach. Owszem, PS stał się "ciemnią" na miarę nowych-cyfrowych czasów, ale ja już nie czuję tych lekkich dreszczy na plecach, które mnie przechodziły kiedyś :-) Obróbka stała się jakaś taka maszynowo-rzemieślnicza i można łatwo stracić poczucie, że się coś tworzy (kiedyś "tworzenie" było bardziej, jakby to ująć, namacalne). Moje zboczone tory myślenia są częste u przedstawicieli mojego rocznika :-) Ludzie kilka lat młodsi już inaczej czują ten temat, a nasze dzieci słowo ciemnia będą znały jedynie z Wikipedii :-)
                1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Eee, Panowie, "Analog vs. cyfra" to gdzie indziej!!! ;-)
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Avadra_K
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 580

Oj tak nie mów, moje dziecko już nawet zdążyło rozkręcić mój wspaniały powiększalnik - i nawet wie co to ciemnia Tyle, że młody zdjęcia zaczął robić od puszki 50E - co dla mnie kilka lat temu było ukoronowaniem dążeń (sprzętowych)... cuż świat idzie do przodu....

Komentarz

• leiho
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 117

Zamieszczone przez muflon
                      Eee, Panowie, "Analog vs. cyfra" to gdzie indziej!!! ;-)
                      ej własnie, wynocha z wojenką analog vs cyfra w inne miejsce - tutaj rozprawiamy o zywotnych roznicach Baltony i Pewexu, Commodore i Atari tid. Ew. o roznicach miedzy czekoladą a wyrobem czekoladopodobnym

Komentarz

• bundy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 760

Zamieszczone przez leiho
                        ej własnie, wynocha z wojenką analog vs cyfra w inne miejsce - tutaj rozprawiamy o zywotnych roznicach Baltony i Pewexu, Commodore i Atari tid. Ew. o roznicach miedzy czekoladą a wyrobem czekoladopodobnym
                        Coż za święte oburzenie :-) Dobra, to pójdziemy na pl.rec.foto.cyfrowa :-)
                        A poza tym to nie żadna wojenka, tylko wycieczka sentymentalna - takie coś co robią ludzie, jak poczują, że są starzy i zgrzybiali (w obecnych czasach staje się to dużo wcześniej niż kiedyś...)
                        1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Z gówna i stali powstało Atari.
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• bundy
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 760

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            Z gówna i stali powstało Atari.
                            Niech zgadnę - miałeś C64? ;-) ;-)

Komentarz

• Avadra_K
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 580

A przepraszam, a kto tu wojuje, bo jakoś nie zauważyłem. Wg mojegowidzimisię jest to tylko nostalgia za starymi dobrymi czasami, kiedy człowiekowi z cyfrówką kojażył się tylko zegarek marki casio z w/w pewexu.... A Wy za raz cyfra vs analog Muflon - tym razem presadzasz

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

Zamieszczone przez bundy
                                Niech zgadnę - miałeś C64? ;-) ;-)
                                Spectrum. Ale ten tekst to z moda amigowego.
                                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...