X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Przygotowanie plików do wywołania w LABie

Witam

Na początku chciałbym zaznaczyć, że zapoznałem się z artykułami Janusza Body w "Tipsach"

Mam pytanie odnośnie przygotowania plików JPG/TIFF do wywołania w LABie.
    Zależy mi na pewnym automacie, dlatego chciałbym uśrednić pewne paremetry jak wyostrzanie, kontrast itp.
    Interesuje mnie pewna zależność między ustawieniami w Smart Sharpen a wielkością odbitki - zamierzam sobie napisać pewną akcję i chciałbym w miarę precyzyjnie określać parametry w zależności od wielkości odbitki (zdaję sobie sprawę że zależy to od tego co na zdjęciu, jednak uśrednijmy to).
    Podobnie z kontrastem - czy na pewno trzeba "przekontrastowywać", jakie paremetry (w zależności od wielkości odbitki) i dlaczego?
    Trzecie pytanie dotyczy przestrzeni roboczej w Photoshopie. Pracując na LCD przestrzeń natywną mamy sRGB. Jaki sens jest pracować na przestrzeni roboczej AdobeRGB czy jakieś większej?

[email protected]
  • Art Mag
    Początki nałogu
    • 2005
    • 261

Zaczynając od końca : obróbka w jak największej przestrzeni kolorów ma takie uzasadnienie że przejścia tonalne wychodzą lepiej, wszak mamy do dyspozycji więcej ich odcieni. Jeżeli chodzi o ostrzenie najlepiej sprawę załatwia SharpenerPro NIK Multimedia, który sam dobiera parametry ostrzenia w zależności od wielkości odbitki i odległości z jakiej będziemy ją ogladać i na czym drukować. Ostrzenie jest powiązane z kontrastem, wszak jest to podniesienie kontrastu miejscowego, na granicy ostrych przejść tonalnych. Są gotowe akcje które dokonują korekcji tonalnej i wyostrzenia odbitek, typu Photo Quality.atn lub nikon_color_adj.atn, jest to bardzo wygodne, nie należy zapomnieć, aby na końcu zmienić przestrzeń kolorów na sRGB w jakiej pracują laby, lub do profilu labu, jeżeli takowy posiadamy.
    ArtMag

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

W jaki sposób chcesz wykorzystać przestrzań AdobeRGB skoro monitor np. LCD pracuje na przestrzeni sRGB?
      Chciałbym poznać zasadę wyostrzania/kontrastu do rozmiaru odbitki nie korzystając z "gotowców"

[email protected]

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
        W jaki sposób chcesz wykorzystać przestrzań AdobeRGB skoro monitor np. LCD pracuje na przestrzeni sRGB?
        W trakcie obrobki tej przestrzeni nie zauwazysz naocznie (wlasnie z racji ograniczen onitora) ale ogolnie wieksza przestrzen daje ci wiecej danych - one caly czas gdzies tam sa, zapisane w tych zerach i jedynkach i mimo ze ich nie widzisz to na slowo musisz uwierzyc ze w wiekszej przestrzeni masz ich wiecej - taki kredyt zaufania . Przy kazdym kroku obrobki czesc tych danych tracisz, wiec na samym koncowym etapie i juz po wykonaniu odbitki (szczegolnie duzej) moze sie okazac ze gdy obrabiasz w szerszej przestrzeni to wychodzi ci lepszy efekt koncowy (przejscia, kolory, detale) niz gdybys od razu zaczynal obrobke w sRGB.
        Choc przyznam szczerze ze ja tego typu porownania jeszcze nie wykonalem ale w teorri przekonalem sie do takiego podejscia, bo jest logiczne.

Komentarz

• Art Mag
          Początki nałogu
          • 2005
          • 261

Nie należy mylić pojęć, przestrzeni barwnej pliku, i przestrzeni barwnej monitora. Ma z tym problem wiele osób. To ze czegoś nie widzisz, nie oznacza, że tego nie ma. Można plik z przestrzenią Adobe, ogladać na monitorze z przestrzenią sRGB. Nie widzimy wtedy wszystkich kolorów, ale one są w pliku i podczas przekształceń PS je wykorzystuje. Ja konwertuję RAWy do przestrzeni barwnej ProPhoto która jest większa niż przestrzeń LAB, ta którą postrzega przeciętny człowiek, a jest w dużym stopniu nie widziana na monitorze. W połączeniu z Tiff'em 16 bitowym, pozwala to na dość intensywna obróbkę bez demolowania subtelnych przejść tonalnych. Wyostrzanie polega na podniesieniu kontrastu lokalnego. W uproszczeniu jeżeli na zdjęciu jest krawędź, czyli spotyka się dość gwałtownie jasne z ciemnym, to wystarczy, aby rozjaśnić brzeg jasnego i pociemnić brzeg ciemnego, lub dodać do jasnego ciemną obwódkę i na odwrót, aby oko odebrało to jako wzrost ostrości. Są sposoby w PS, aby nie wyostrzać całego obrazu, a tylko te miejsca w których występują krawędzie. Tak działa Smart Sharpen. Dzięki temu nie wyostrzamy szumów i unikamy degradacji miejsc z rozmytym obrazem. Świetnie do tego nadaje się plugin Freda Mirandy Intelisharpen II. Łatwo poznać te mechanizmy śledząc to, jak działają akcje wystrzające, wystarczy zajrzeć do środka. Jakie parametry zastosować do konkretnego rozmiaru obrazu i odległości oglądania, wie SharpenerPro, wyostrz w nim i następnie zrób to samo za pomocą Smart Sharpen, tak by efekt był identyczny. Zdjęcia wyostrzone za pomocą Sharpenera Pro wyglądają świetnie zarówno przy małych rozmiarach jak i powiększeniach wielkości billbordu.
          ArtMag

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1709

Na czym polega ostrzenie to ja wiem
            Mnie interesuje stricte zależność parametrów ostrzenia od wielkości odbitki.
            I zastanawia mnie sprawa kontrastu ogólnego. Czy należy zwiększać kontrast do labu? I jak? (Do ostrzenia jakoś dojdę - już powoli dochodzę )
            Co do przestrzeni większej od sRGB. Skoro widzi się coś "obciętego" to jest fragment przestrzeni, to można narobić chyba bigosu - chyba że ma się niezłą wyobraźnie i potrafi się "wypatrzeć" jak dokładnie wyglada fota w AdobeRGB
            Bo to nie jest jak z Tiffem 16 bitowym którego się nie widzi, tu chodzi o kolory...

[email protected]

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

Co do przestrzeni większej od sRGB. Skoro widzi się coś "obciętego" to jest fragment przestrzeni, to można narobić chyba bigosu - chyba że ma się niezłą wyobraźnie i potrafi się "wypatrzeć" jak dokładnie wygląda fota w AdobeRGB
              ej no co za gadanie. Weź sobie na przykładzie - masz zdjęcie o szerszej palecie barw w pliku. Dokonujesz na nich operacji za pomocą suwaka - powiedzmy podnosisz kontrast i rozjaśniasz cienie. Mając więcej danych to algorytmy PSa potrafią lepiej i dokładniej to policzyć i wykorzystać. Ty tylko ciągniesz suwak, resztę "wie" PS. I nie po jednej tylko po 20 operacjach i kompresji do jpga na końcu zobaczysz widoczną gołym okiem na monitorze czy odbitce różnicę.

Odnośnie ostrzenia: IMHO nie ustawisz jednej wartości parametru dla wyostrzania, bo to zależy:
              1) od jakości samej fotki i ilości dostępnych detali
              2) od "faktury" zdjęcia. Czasem ostrzenie z 0,3 daje mi mocniejsze efekty niż 2,5.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1709

Zamieszczone przez Kubaman
                ej no co za gadanie. Weź sobie na przykładzie - masz zdjęcie o szerszej palecie barw w pliku. Dokonujesz na nich operacji za pomocą suwaka - powiedzmy podnosisz kontrast i rozjaśniasz cienie.
                A jesli robisz coś z kolorami? Dla mnie to jest abstrakcja pracować na wiekszej palecie barw niż się potrawi zobaczyć (na fragmencie jedynie).

[email protected]

Komentarz

• rolaj
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 584

dot. 3. pytania: Najsensowniej jest przygotowac zdjęcia (pliki) w sRGB. Rozumie to większośc maszyn.

Komentarz

• Art Mag
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 261

To nie tak, to co widzisz na monitorze jest wynikiem konwersji przestrzeni roboczej do profilu monitora. A to zupełnie coś innego jak widzenie ograniczonej przestrzeni kolorów. Jak dasz do labu zdjęcie w AdobeRGB po wywołaniu bedzie blade, to jest efekt nadania profilu labu. Na monitorze masz efekt konwersji do profilu monitora. Wyobraź sobie, że po obróbce zdjęcia, drukujesz je na drukarce atramentowej która drukuje zdjęcia w przestrzeni wiekszej niż sRGB. Obcinając przestrzeń kolorów na wejściu do sRGB stracisz te barwy bezpowrotnie. W końcu sRGB zostało wymyślone jako wspólna cześć przestrzeni barwnej dla urządzeń, tak by nie było problemów z kolorami. Z tej racji jest ona mocno ograniczona. W tifie 16 bit chodzi o ilość odcieni, jest ich dokładnie 256 razy wiecej niż w tifie 8 bit. W profilach chodzi o ilość kolorów które mozna uzyskać na zdjęciu, jeżeli jakiegoś koloru brakuje zastępowany on jest zbliżonym, w skrajnym przypadku pewne subtelności znikają bezpowrotnie. Np. w sRGB czerwony traci 50% nasycenia w porównaniu z Adobe RGB. Jest prosta metoda, aby się przekonać. wybierz zdjęcie, przekonwertuj do Tifa 16 bit w przestrzeni ProPhoto i sRGB. Obrób jak zawsze, porównaj. Jeżeli nie zauważysz różnicy. Rób jak do tej pory, większa przestrzeń kolorów nie jest Ci potrzebna. Jeżeli zauważysz różnicę, zrozumiesz o czym piszę.
                    ArtMag

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1709

Załóżmy że pracuję na przestrzeniu AdobeRGB. Na monitorze z racji jego ograniczonej przestrzeni widzę kawałek z AdobeRGB. Zaczynam mieszać kolorami do uzyskania zadowalającego przeze mnie efektu końcowego.
                      W dalszym ciągu jako efekt mojej pracy widzę tylko kawałek z tej przestrzeni czyli de facto sRGB. Zapisuję do Web - rozumiem, że w nim następuję konwersja do przestrzeni sRGB. I teraz moje pytanie, do którego w tym pkt. zmierzałem - na czym polega konwersja? Czy po prostu na obcieciu przestrzeni, czy może na jakimś "sprytnym" (oczywiście stratnym) algorytmie?
                      A co do różnicy - jest różnica i to spora (na korzyść większej przestrzeni).
                      Od dzisiaj robię na ProPhoto

No to teraz kolejne pytanie...

Jak ustawić Color Setting w PS'ie?
                      Wywołuję w ACR do przestrzeni ProPhoto. Do tej pory pracowałem w samym Photoshopie w Working space na profilu sRGB. Czyli rozumiem, tutaj także powinienem "przełączyć" się na ProPhoto? Czy tutaj ma to znaczenie jak ustawie skoro i tak monitor "widzi" sRGB?
                      Zakładam, że docelowo interesuje mnie plik w sRGB.

I jeszcze...

Jeżeli wybieram autokontrast (rozciągając histogram maksymalnie na boki), odpowiednio wyostrzę, mam skalibrowany monitor i daję do LABu (pracuje on na sRGB) który również jest skalibrowany, to powinienem otrzymać bardzo podobne zdjęcia. Jednak fotografie są "jaśniejsze" od tego co widzę na monitorze (jakby bardziej blade).
                      Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• miklo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 681

Chłopaki napisali już prawie wszystko.

Obrazek jest w ProPhoto. Monitor ma swój profil. PS robi w locie konwersję z ProPhoto do profilu monitora. Nie widzisz więc co prawda wszystkiego, co się zmieści w ProPhoto, ale PS mając mniejsze skoki pomiędzy kolejnymi poziomami jasności (tak lajkonikowo staram się wyjaśnić) zrobi to dokładniej. Zwłaszcza, jeśli robisz sporo gmerania przy zdjęciu i jest to wysoka czułość i masz tam sporo zakłóceń (szumów).

Ale konwersja między profilami jest oczywiście stratna - jak to zauważyłeś. Jest kilka sposobów (w menu konwersji PS masz wybór). Dlatego - jeśli z obrazkiem mało kombinujesz - lepiej robić wszystko w srgb. Lepiej - bo mniej roboty, nie zapomnisz o konwersji a efekt w zasadzie ten sam.

A co do LABu - poproś LAB o ich profil, zrób konwersję do niego i zanieś do wywołania. Aha - a dołączałeś do pliku profil srgb? Bo jeśli nie, to zrobili jakieś auto i wyszło, jak wyszło ;-)
                        Ostatnio edytowany przez miklo; 4995.

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

Czy ja się mylę czy nie, ale wydaje mi się że już w aparacie należy ustawić profil..sRGB lub adobeRGB...??

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

Tu się niebardzo mogę zgodzić.
                            Wywołałem zdjecie z RAW do sRGB i ProPhoto. Zrobiłem w PS tylko autokontrast - różnica kolosalna (zapisałem oba do WEB (czyli sRGB)).
                            LAB wywołał bez korekcji bo tak prosiłem
                            Monitor skalibrowany miałem Spyder2Pro.
                            Jutro powinienem dostać Lafota - porównam działanie kalibracji

@marekb
                            Ja pracuję na RAW'ach.
                            Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

@marekb
                              Ja pracuję na RAW'ach.
                              ja też

sorry.. zaćmiło mnie, o ja głupi pijak...

Komentarz

Pracuję...