X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Zamieszczone przez Vitez
    Perceptual.
    Tak myślałem, po tym co napisałeś.
    Zamieszczone przez Vitez
    Z racji tego ze 99.9% zdjec moich jest kolorowa, z duza iloscia detali i prawie na pewno przy konwersji z Prophoto do sRGB nie zmiesci sie.
    Liczba detali nie ma nic do rzeczy.
    Tak naprawdę ProPhoto jest wyraźnie lepsza w przypadku bardzo jaskrawych kolorów (które w przyrodzie bardzo żadko występują) i w różnych bardzo ciemnych odcieniach (których ludzkie oko już nie rozróżnia tak dobrze jak jasne)
    Zamieszczone przez Vitez
    Wyraznego spadku nasycenia nie zauwazylem.
    To na czym polega ta znacząca różnica, o której pisałeś? Może rozjaśnienie cieni?
    Spadek nasycenia będzie tym mniejszy im dalej od brzegu przestrzeni, więc zgaduję, że jednak kolorów bardzo jaskrawych tych zdjęciach nie ma.
    Zapraszam

Komentarz

• miklo
      Uzależniony
      • 2006
      • 681

Zaraz zaraz - ale mowa była o zapisie for web prawda? A to nie jest z automatu konwertowanie do sRGB. Vitez dlatego widzi różnicę.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez michalab
        To na czym polega ta znacząca różnica, o której pisałeś?
        Kolory inne. Zamiescic gdzies?

Zaraz zaraz - ale mowa była o zapisie for web prawda? A to nie jest z automatu konwertowanie do sRGB. Vitez dlatego widzi różnicę.
        A dokladniej zrobilem tak (PS CS2):

Otwieram TIFFa 16bit ktorego mam obrobionego i zapisanego w ProPhoto. Robie resize do 800x533 i leciutki sharpen, potem robie:
        - jedna wersja od razu save for web (jakosc 60)
        - druga wersja najpierw convert to working profile (sRGB, metoda Perceptual) i dopiero save for Web

Ogladane w IE, Firefoxie i Irfanview wyraznie sie roznia kolorystyka, nasyceniem troszke tez.

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Zamieszczone przez Vitez
          Kolory inne. Zamiescic gdzies?
          Chociaż to zależy od zdjęcia, to chyba zawsze u mnie większa różnica jest w nasyceniu niż w kolorach. Ale ja po pierwsze tylko niektóre zdjęcia mam w ProPhoto, po drugie domyślnie stosuję Relative Colorimetric, a Perceptual dopiero gdy ta pierwsza metoda daje kiepski efekt, co zdarza się chyba rzadziej niż w 10% (tak na oko bo nie robiłem statystyk).
          Zapraszam

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1709

Czyli przeważnie robisz w sRGB?

[email protected]

Komentarz

• michalab
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1580

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
              Czyli przeważnie robisz w sRGB?
              Używam najmniejszej przestrzeni, która obejmuje wszystkie przestrzenie wyjściowe. Więc jeśli wiem, że zdjęcie będzie prezentowane tylko na ekranie komputera to używam sRGB.
              Zapraszam

Komentarz

• rzepek
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 24

Drukowanie cyfrowych zdjęć czarno białych

Mam zamiar przesłać do wywołania zdjęcia czarno białe robione aparatem cyfrowym. Jak obrobić zdjęcia w programie graficznym, żeby odbitki były jak najlepsze. Mam tu na myśli:
                1. stopień wyostrzenia i kontrastu -czy lab nie spowoduje zmiękczenia i spadku kontrastu zdjęcia?
                2. przestrzeń robocza - czy lepiej przesłać zdjęcia w trybie sRGM, AdobeRGB, PhotoLab, czy może dostępnym w photoshopie jednym z trybów szarości (którym)?
                3. czy jeśli chcę wywołać odbitkę 20x30 to powinienem pomniejszyć zdjęcie z apomocą Image Size do rozmiarów 20x30cm i wykonywać ostrzenie, kontrast itp, czy może lepiej obrabiać i przesłać zdjęcie w oryginalnym 10mln pix formacie?
                4. jakieś inne wskazówki?

z góry dziękuję

Komentarz

• gunia1990
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 550

Ja robię tak: kontrast, kolory itp. ustawiam sama przy obróbce RAWa, potem zmniejszam do 20x30 i ustawiam 300 DPI ( fotolaby zazwyczaj takie mają)... wyostrzam ewentualnie po zmniejszeniu. a w labie mówię, ze mogą trochę wyostrzyć ( zazwyczaj o 1 działkę ostrzą) ale bez kontrastu itp.
                  najlepiej to do nich napisać i sie spytać co i jak
                  galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• Gotman
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 54

ad. gunia1990:

"Ja robię tak: kontrast, kolory itp. ustawiam sama przy obróbce RAWa"
                    to powinno się robić raczej w Szopie na warstwach

"potem zmniejszam do 20x30"
                    Dlaczego zmieniasz rozmiar, a nie oddajesz plik w pełnej rozdzielczości? Jaki to ma cel?

pozdrawiam
                    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
                    Mikołaj Kopernik

Komentarz

• Sober
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 513

Zmiana rozdzielczości zdjęcia jeśli nie zna się dokładnych wymiarów wymaganych przy danej odbitce nie ma najmniejszego sensu. Zmiana samego ustawienia DPI z tego co wiem nie ma żadnego wpływu na proces wywoływania.

Ja ostrzę tylko przy wołaniu, potem dopasowuję rozdzielczość i daję do wywołania, bez drugiego podostrzania - wg mnie nie ma takiej potrzeby. Tylko muszę pamiętać żeby zdjęcia wołać z odpowiednio podbitą jasnością - to co dobrze wyglada na ekranie na zdjęciach wychodzi już blade i ciemne. Jak wiadomo papier nigdy nie da takiego kontrastu i jasności jak ekran.

Ostatnio próbowałem tzw papieru perłowego i muszę powiedzieć że kontrast jest lepszy niż na standardowych odbitkach tylko zdjęcia wpadają trochę w taki odcień "metallic" ;-)

Komentarz

• gunia1990
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 550

Gotman - szopa nie mam, robię to wszystko w LR
                        zazwyczaj rozmiaru nawet nie zmniejszam, tylko DPI ustawiam na 300...
                        galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• Malin
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 276

Zamieszczone przez Gotman
                          ad. gunia1990:

"Ja robię tak: kontrast, kolory itp. ustawiam sama przy obróbce RAWa"
                          to powinno się robić raczej w Szopie na warstwach

pozdrawiam
                          Jeśli podbijasz miejscowo kolory lub kontrast. Jesli nie, to lepiej to robić w RAW'ie
                          Regulamin pkt 8

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez Gotman
                            Dlaczego zmieniasz rozmiar, a nie oddajesz plik w pełnej rozdzielczości? Jaki to ma cel?
                            pozdrawiam
                            Taki że i tak w labie przeskalują, więc ja wolę zrobić to sobie sam...
                            Gunii polecam zapoznanie się z podstawową wiedzą dotyczącą dpi - ustawianie dpi nic nie daje....

Co do rozjaśniania - najlepiej wyeliminowac wszystkie niewiadome i korzystac z labu ktory wiec co to sa profile i regularnie jest tworzy i udostepnia oraz zainwestowac w kalibrator.
                            Od dawna nie mam żadnych rozczarowań przy odbieraniu odbitek...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Portal
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 145

mam plik .icm (tzw profil ICM ) urzadzenia drukujacego foty w fotolabie.
                              Jak go zainstalwoac pod Vista ?
                              Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Portal
                                mam plik .icm (tzw profil ICM ) urzadzenia drukujacego foty w fotolabie.
                                Jak go zainstalwoac pod Vista ?

Skopiować do katalogu:

Windows->System32->spool->drivers->color

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...