Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Z racji tego ze 99.9% zdjec moich jest kolorowa, z duza iloscia detali i prawie na pewno przy konwersji z Prophoto do sRGB nie zmiesci sie.
Liczba detali nie ma nic do rzeczy.
Tak naprawdę ProPhoto jest wyraźnie lepsza w przypadku bardzo jaskrawych kolorów (które w przyrodzie bardzo żadko występują) i w różnych bardzo ciemnych odcieniach (których ludzkie oko już nie rozróżnia tak dobrze jak jasne)
Zamieszczone przez Vitez
Wyraznego spadku nasycenia nie zauwazylem.
To na czym polega ta znacząca różnica, o której pisałeś? Może rozjaśnienie cieni?
Spadek nasycenia będzie tym mniejszy im dalej od brzegu przestrzeni, więc zgaduję, że jednak kolorów bardzo jaskrawych tych zdjęciach nie ma.
To na czym polega ta znacząca różnica, o której pisałeś?
Kolory inne. Zamiescic gdzies?
Zaraz zaraz - ale mowa była o zapisie for web prawda? A to nie jest z automatu konwertowanie do sRGB. Vitez dlatego widzi różnicę.
A dokladniej zrobilem tak (PS CS2):
Otwieram TIFFa 16bit ktorego mam obrobionego i zapisanego w ProPhoto. Robie resize do 800x533 i leciutki sharpen, potem robie:
- jedna wersja od razu save for web (jakosc 60)
- druga wersja najpierw convert to working profile (sRGB, metoda Perceptual) i dopiero save for Web
Ogladane w IE, Firefoxie i Irfanview wyraznie sie roznia kolorystyka, nasyceniem troszke tez.
Chociaż to zależy od zdjęcia, to chyba zawsze u mnie większa różnica jest w nasyceniu niż w kolorach. Ale ja po pierwsze tylko niektóre zdjęcia mam w ProPhoto, po drugie domyślnie stosuję Relative Colorimetric, a Perceptual dopiero gdy ta pierwsza metoda daje kiepski efekt, co zdarza się chyba rzadziej niż w 10% (tak na oko bo nie robiłem statystyk).
Używam najmniejszej przestrzeni, która obejmuje wszystkie przestrzenie wyjściowe. Więc jeśli wiem, że zdjęcie będzie prezentowane tylko na ekranie komputera to używam sRGB.
Mam zamiar przesłać do wywołania zdjęcia czarno białe robione aparatem cyfrowym. Jak obrobić zdjęcia w programie graficznym, żeby odbitki były jak najlepsze. Mam tu na myśli:
1. stopień wyostrzenia i kontrastu -czy lab nie spowoduje zmiękczenia i spadku kontrastu zdjęcia?
2. przestrzeń robocza - czy lepiej przesłać zdjęcia w trybie sRGM, AdobeRGB, PhotoLab, czy może dostępnym w photoshopie jednym z trybów szarości (którym)?
3. czy jeśli chcę wywołać odbitkę 20x30 to powinienem pomniejszyć zdjęcie z apomocą Image Size do rozmiarów 20x30cm i wykonywać ostrzenie, kontrast itp, czy może lepiej obrabiać i przesłać zdjęcie w oryginalnym 10mln pix formacie?
4. jakieś inne wskazówki?
Ja robię tak: kontrast, kolory itp. ustawiam sama przy obróbce RAWa, potem zmniejszam do 20x30 i ustawiam 300 DPI ( fotolaby zazwyczaj takie mają)... wyostrzam ewentualnie po zmniejszeniu. a w labie mówię, ze mogą trochę wyostrzyć ( zazwyczaj o 1 działkę ostrzą) ale bez kontrastu itp.
najlepiej to do nich napisać i sie spytać co i jak
Zmiana rozdzielczości zdjęcia jeśli nie zna się dokładnych wymiarów wymaganych przy danej odbitce nie ma najmniejszego sensu. Zmiana samego ustawienia DPI z tego co wiem nie ma żadnego wpływu na proces wywoływania.
Ja ostrzę tylko przy wołaniu, potem dopasowuję rozdzielczość i daję do wywołania, bez drugiego podostrzania - wg mnie nie ma takiej potrzeby. Tylko muszę pamiętać żeby zdjęcia wołać z odpowiednio podbitą jasnością - to co dobrze wyglada na ekranie na zdjęciach wychodzi już blade i ciemne. Jak wiadomo papier nigdy nie da takiego kontrastu i jasności jak ekran.
Ostatnio próbowałem tzw papieru perłowego i muszę powiedzieć że kontrast jest lepszy niż na standardowych odbitkach tylko zdjęcia wpadają trochę w taki odcień "metallic" ;-)
Dlaczego zmieniasz rozmiar, a nie oddajesz plik w pełnej rozdzielczości? Jaki to ma cel?
pozdrawiam
Taki że i tak w labie przeskalują, więc ja wolę zrobić to sobie sam...
Gunii polecam zapoznanie się z podstawową wiedzą dotyczącą dpi - ustawianie dpi nic nie daje....
Co do rozjaśniania - najlepiej wyeliminowac wszystkie niewiadome i korzystac z labu ktory wiec co to sa profile i regularnie jest tworzy i udostepnia oraz zainwestowac w kalibrator.
Od dawna nie mam żadnych rozczarowań przy odbieraniu odbitek...
Komentarz