X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morfii
    Uzależniony
    • 2010
    • 529

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Siemanko,
    mam problem z eksportem plików... chodzi o to że nie wszystkie zaznaczone pliki mi się konwertują... część się przekonwertowało a część nie... od czego to zależy ? Pytam bo wkurza mnie poprawianie np. 300 zdjęć i sprawdzanie które się przekonwertowały...
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Scream
      Początki nałogu
      • 2005
      • 295

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :

Te same RAW'y otwierane np. Fastone Image Viewer są normalne.

Czym może to być spowodowane ?

Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?

Komentarz

• Goranick
        Coś już napisał
        • 2009
        • 60

Miałem podobnie na SanDisku Extreme III (tyle że SD) Niedługo potem całkiem zaczęła gubić pliki, aż całkiem padła. Format SDformatterem (z SanDiska) też niewiele dał.
        U mnie uszkodzone w ten sposób pliki nigdzie nie otwierały się prawidłowo.
        Może spróbuj na innym body, a jak nie to reklamuj, a co Ci szkodzi.
        ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• crazy
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1554

Sandisk coraz większe buble produkuje. Już od dawna nie kupuje ich kart. Co do problemu, importujesz zdjęcia prosto z karty czy z dysku twardego po zrobieniu kopii z karty?
          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• quail
            Początki nałogu
            • 2008
            • 400

Kup lexara i problem z głowy. Tylko nie jakąś podróbę za 39PLN... nie warto oszczędzać na kartach. Acha, no i porządny czytnik. Zgrywam foty w takim setupie od 9 lat i ani razu nie miałem nawet najmniejszych problemów.

Komentarz

• betinus
              Bywalec
              • 2005
              • 113

Mnie tak się raz zdarzyło przy zgrywaniu przez (jak się pózniej okazało) walnięty czytnik. Od tego czasu wywaliłem wszystkie czytnikiem i zgrywam tylko przez aparat
              sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Komentarz

• michalab
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1580

Zamieszczone przez Scream
                Pewnie wyświetla osadzoną miniaturę, która akurat nie jest uszkodzona.
                Zapraszam

Komentarz

• Scream
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 295

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.

Komentarz

• Kuba1
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 960

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :

Czym może to być spowodowane ?

Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?
                    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.
                    Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
                    Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..

Komentarz

• Scream
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 295

Zamieszczone przez Kuba1
                      Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
                      Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..
                      To już nieco offtop, ale chciałem tylko dodać, że kartę kupiłem w stacjonarnym sklepie dużego serwisu internetowego foto. Nie sądzę,żeby mieli podróbki, zwłaszcza, że cena była "normalna" i zbliżona do tych w innych sklepach". Chociaż kto wie....

Komentarz

• Goranick
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 60

Zamieszczone przez Kuba1
                        Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie
                        Akurat ja kupiłem w MM razem z body, ale kto to wie...?
                        ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• wagteil
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 242

W module develop przchodzac do kolejnego zdjecia i po wyrenderowaniu podgladow 1:1, otrzymuje natychmiast ostry obraz a po sekundzie aktywne suwaki korekcji. Dokladnie w momencie gdy suwaki staja sie aktywne na kolejna sekunde trace ostrosc a obraz wyglada jakby za mgla, po czym wraca do normalnosci. Czy ktos sie domysla co moze byc przyczyna? Wspomne ze nie zmienilem wielkosci rawow czy dysku, a wczesniej nie mialem tego problemu. Myslicie z problem lezy po stronie programu czy komputera?
                          8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• cohontes
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 344

Zamieszczone przez Kuba1
                            Wyglada to na jakis wybitny spadek wydajnosci?

Sent from my iPad using Tapatalk
                            5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                            X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

• homesicalien
                              Początki nałogu
                              • 2012
                              • 295

Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez homesicalien
                                Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?
                                A pipetę od czego masz?
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...