X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateu-sz
    Bywalec
    • 2015
    • 102

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

pytanie z innej beczki . Gdzie najlepiej kupic LR ? pewne źródło polska wersja językowa....
    Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
    a reszta to już dodatki

Komentarz

• marlo
      Bywalec
      • 2010
      • 187

Z pamiętnika użytkownika:
      Mając dotąd LR 5.7 zakupiłem sobie roczny pakiet CC dla foto... Panel CC od razu zmienił przycisk przy Lightroomie z ZAINSTALUJ na UAKTUALNIJ, zanim jednak kliknąłem, wszedłem w ustawienia i pozostawiłem odznaczoną opcję usuwania poprzedniej wersji, bo przecież nigdy nic nie wiadomo, pamiętajcie o tym!
      Ale program migrował bez żadnych problemów, presety, układ folderów, itd. - wszystko pozostało bez zmian jak w piątce!
      #niemaźletodobrze

Komentarz

• mkamelg
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1255

Zamieszczone przez mateu-sz
        pytanie z innej beczki . Gdzie najlepiej kupic LR ? pewne źródło polska wersja językowa....
        Program do cyfrowej obróbki zdjęć | Wersja próbna Adobe Photoshop Lightroom CC - link po lewo, tam gdzie jest cena 134,07 € albo ADOBE - dla firm - Lightroom :: Sklep Graficzne.pl

Lightroom jest tylko w języku angielskim, spolszczenie jest nieoficjalne:

Spolszczenie działa tylko do wersji 6 z nią włącznie, nie działa po aktualizacjach do wyższych wersji (aktualna to 6.6). Nie mam pojęcia w jakiej wersji sprzedaje bezpośrednio Adobe, czy w gołej 6 czy już w najnowszej 6.6.

Komentarz

• macgaw
          Bywalec
          • 2008
          • 115

w zasadzie nie wiem czy sie nie osmiesze ale....
          kupilem jakis czas temu lr 6 na komputer stacjonarny (osx), obcenie dokupilem sobie laptopa, rowniez osx. czy moge uzywac lr na dwoch komputerach?
          6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

Tak możesz
            Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Goranick
              Coś już napisał
              • 2009
              • 60

Zamieszczone przez crazy
              Tak możesz
              Jednocześnie?
              Onegdaj było tak, że można było zainstalować na dwóch maszynach, ale pracować (w tym samym czasie) tylko na jednym.
              Zmieniło się coś?
              ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• crazy
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1554

Kolega pyta czy może używać na dwóch komputerach, tego licencja nie zabrania. Trochę ciężko pracować jednocześnie na dwóch komputerach ;-)
                Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Goranick
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 60

Jednej osobie może i ciężko... ale np. byli tacy co kombinowali kupić jedną lic. na dwóch.
                  ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• paged
                    • 2014
                    • 7

Dzień dobry,

mam LR 5.7 i Win 7 Home i musiałem przeinstalować system. Po podłączeniu aparatu (Canon 50D) przez kabel USB do kompa, LR nie importuje plików RAW z aparatu tak jakby ich nie widział. Pliki jpg importuje z aparatu normalnie. Kiedy plik RAW z aparatu przegram na HDD lub dysk zew. to LR je "widzi" i importuje.

Mam wrażenie, że podczas reinstalacji czegoś nie odklikałem albo odklikałem za dużo. Przed reinstalką dało się zaimportować pliki RAW bezpośrednio z aparatu i skopiować je na dysk. Czy ktoś może pomóc?

Dziękuje

Komentarz

• Romullus
                      • 2013
                      • 2

Cześć ,
                      smart collections czy ktoś jest w stanie mi pomóc , niechcący stworzyłem kolekcję, które powodują zapętlenie i tym samym nie jestem w stanie pracować w LR, nie ma też szans (prawo klik ) by usunąć stworzone kolekcję. Ktoś coś ? bo mnie za chwilę coś trafi. Zmieniłem główny katalog licząc że nie znajdując zdjęć pozwoli na wykasowanie tych że. Zakładam że reinstall LR nie pomoże gdyż smart collections zapisane są w katalogu i zapamiętywane (sprawdzalem otwierajac zawartość pod LR6 tam też nie mogłem tego usunąć...
                      Proszę o jakieś hinty...

Komentarz

• Mikol
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 105

Zamieszczone przez Romullus
                        ...kolekcję, które powodują zapętlenie i tym samym nie jestem w stanie pracować w LR, ...
                        Nie rozumiem co to znaczy. Jak zapętlają? Jak to wygląda?

Komentarz

• Romullus
                          • 2013
                          • 2

Zamieszczone przez Mikol
                          Nie rozumiem co to znaczy. Jak zapętlają? Jak to wygląda?
                          No streliłem sobie w stope i to konkretnie , 1 z nich leci po wszystkich katalogach i szuka konkretnych nazw plików
                          Jako ze dlugo trwalo zrobilem nastepne juz w miare poprawne ale (i tu wychodzi moj brak cierpliwosci) za dlugo trwalo (bo pierwsze jeszce bylo w tle )
                          zrobilem nastepne myslac ze ma gdzies blad , no i tak zbudowałem sobie 4 takie zapytania

Komentarz

• mm9
                            • 2016
                            • 4

Hej jak wgrać profile DCP pobrane z internetu do Lightrooma, żadna rada widziana na forum niestety nie pomogła Win 7
                            Z góry dzięki za odpowiedź,

Komentarz

• Michal
                              Bywalec
                              • 2014
                              • 148

Witam.
                              Mam mały problem. Kupiłem szkło Canona 16-35 f4 IS USM i jak zaimportuję do LR zdjęcia zrobione tym szkłem i 7D to mi rozpoznaje korekcje obiektywu. Jak zaimportuję zdjęcia zrobione tym obiektywem i 5D mark II to nie rozpoznaje mi obiektywu. Nie mogę również wybrać go z listy obiektywów(mam tylko kilkanaście pozycji-np. Canona 17-40). Przy zdjęciach zrobionych 7D mogę go normalnie wybrać z listy. LR w wersji 5.9

Jakieś pomysły co mogę zrobić aby rozpoznawał właściwy obiektyw?
                              Ostatnio edytowany przez Michal; 52740. Powód: .
                              Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
                              Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

• feciu
                                Coś już napisał
                                • 2015
                                • 48

sprawdź czy napewno importujesz RAWy. Kiedyś przez przypadek przestawiłem w aparacie na jpg i podczas importowania z karty nie zerknąłem jaki rodzaj pliku wgrywam do lightrooma.
                                X-T2...|

Komentarz

Pracuję...