X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez Kampnapka
    Lightroom widzi że jest aktualizacja pobiera ja i instaluje.
    Po instalacji nie można uruchomić programu brakuje jednego dll-a. Dokładnie api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll
    No to pewnie nie masz zainstalowane SP1.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Kampnapka
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 37

Mam zainstalowanego WIN 8.1 a na niego nie ma sp1.
      C 5d MK IV x 2 , C 70-200 L IS 2.8 II, 17-40 L 4.0, 24-105 L 4.0 IS, 50 1.4, 580 EX II x 2, 480 EX II, Extender x 2 III, Seconic L-478DR, szukam - kupię C 85 1.2

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Zamieszczone przez Kampnapka
        Mam zainstalowanego WIN 8.1 a na niego nie ma sp1.
        U mnie wystąpił ten błąd bo nie miałem SP1 na W7 stąd mój wpis.
        W każdym razie myślę, że powinna pomóc instalacja wymaganej aktualizacji np:
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Kampnapka
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 37

Dziękuję bardzo. Musiałem samemu zainstalować biblioteki C++ bez udziału Windows Update.
          C 5d MK IV x 2 , C 70-200 L IS 2.8 II, 17-40 L 4.0, 24-105 L 4.0 IS, 50 1.4, 580 EX II x 2, 480 EX II, Extender x 2 III, Seconic L-478DR, szukam - kupię C 85 1.2

Komentarz

• krzyssp
            Bywalec
            • 2013
            • 246

To poniekąd pytanie dotyczące LR wiec piszę tutaj - czy da się subskrypcję Adobe Photography (tzn PS+LR za ~50zł) wykupić na 1 miesiąc, czy trzeba się zdecydować na płacenie przez rok?

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez krzyssp
              To poniekąd pytanie dotyczące LR wiec piszę tutaj - czy da się subskrypcję Adobe Photography (tzn PS+LR za ~50zł) wykupić na 1 miesiąc, czy trzeba się zdecydować na płacenie przez rok?
              Ta cena jest za subskrypcję roczną. Plany miesięczne też z tego co kojarzę są dostępne (dla pojedynczych aplikacji), ale za odpowiednio wyższą stawkę. Można niby przedłużyć sobie demo anulując subskrypcję przed upływem miesiąca (bodaj), ale to jest cebula godna Jarka Kuźniara.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• krzyssp
                Bywalec
                • 2013
                • 246

Jak bym chciał przycebulić to bym spiracił Dzięki wielkie za odpowiedź

Komentarz

• cegli
                  • 2015
                  • 3

Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.

Komentarz

• adziu
                    • 2008
                    • 1

Witam wszystkich,
                    mam na imię Adrian i mam pytanie odnośnie Lightrooma. Czy jest jakaś możliwość zamiany bocznych paneli w sekcji develop, tak aby histogram, ekspozycja itd znalazły się po lewej stronie, natomiast to co jest po lewej przenieść na prawą? W PS można wszystko przenosić bez problemu, a tutaj jakby wszystko jest nie do ruszenia. Bardzo proszę, jeśli Lightroom skrywa gdzieś taką opcję o jej wskazanie.

Komentarz

• Tringa
                      Coś już napisał
                      • 2016
                      • 82

Zamieszczone przez cegli
                      Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.
                      Nie. Musisz 2 razy otworzyć okienko eksportu i wskazać dwie ścieżki.

Tak pod względem tego, że Lr może eksportować kilka "paczek" zdjęć jednocześnie.
                      "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
                      Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• koalapd
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 31

Witam,
                        Czy komuś się udało zmusić LR do spożytkowania większej ilości wątków w procku? Budowanie podglądów 1:1 z kolekcji RAWów z 5Ds trwa mi już 2 dzień (2000+ zdjęć)...do wykorzystania w blaszaku 32 wątki a LR bierze z tego w porywach 3-5% z pamięcią lepiej bo łyknął sobie niecałe 20% (czyli 19GB). Nie spodziewałem się że tak nogami napisali LR, żeby jechał praktycznie na 1, maksymalnie 2 wątkach.

Pozdr,
                        Koala

Komentarz

• donald7000
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 382

Witam.
                          Szukałem informacji dotyczących dysków ssd pod LR, ale jakoś wiele nie widzę, lub źle szukam.
                          Chcę do blaszaka wrzucić LR na razie wersję testową aby potrenować jak się z tego korzysta bo widzę że jednak większośc tego używa. Dlatego też pomyślałem o przyspieszeniu działania kompa poprzez włożenie ssd.

Czy SSD GoodRam CX300 240GB będzie wystarczający?
                          Jeśli temat już gdzieś jednak był poruszany to proszę o link.

Z góry dziękuję.

Komentarz

• michalab
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1580

Wrzucenie dysku SSD ogólnie przyśpieszy działanie kompa, LR przyśpieszy też. Czy 240GB jest wystarczające to sam musisz sobie odpowiedzieć, dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
                            Zapraszam

Komentarz

• 7four
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 850

Zamieszczone przez michalab
                              dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
                              Podaj źródło tej informacji.

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12158

Zamieszczone przez michalab
                                dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
                                to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
                                1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
                                2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku

to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.

natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...