X
-
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200 -
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Mam zainstalowanego WIN 8.1 a na niego nie ma sp1.C 5d MK IV x 2 , C 70-200 L IS 2.8 II, 17-40 L 4.0, 24-105 L 4.0 IS, 50 1.4, 580 EX II x 2, 480 EX II, Extender x 2 III, Seconic L-478DR, szukam - kupię C 85 1.2Komentarz
-
U mnie wystąpił ten błąd bo nie miałem SP1 na W7 stąd mój wpis.
W każdym razie myślę, że powinna pomóc instalacja wymaganej aktualizacji np:
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Dziękuję bardzo. Musiałem samemu zainstalować biblioteki C++ bez udziału Windows Update.C 5d MK IV x 2 , C 70-200 L IS 2.8 II, 17-40 L 4.0, 24-105 L 4.0 IS, 50 1.4, 580 EX II x 2, 480 EX II, Extender x 2 III, Seconic L-478DR, szukam - kupię C 85 1.2Komentarz
-
To poniekąd pytanie dotyczące LR wiec piszę tutaj - czy da się subskrypcję Adobe Photography (tzn PS+LR za ~50zł) wykupić na 1 miesiąc, czy trzeba się zdecydować na płacenie przez rok?Komentarz
-
Ta cena jest za subskrypcję roczną. Plany miesięczne też z tego co kojarzę są dostępne (dla pojedynczych aplikacji), ale za odpowiednio wyższą stawkę. Można niby przedłużyć sobie demo anulując subskrypcję przed upływem miesiąca (bodaj), ale to jest cebula godna Jarka Kuźniara.
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu TapatalkaI don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Jak bym chciał przycebulić to bym spiracił
Dzięki wielkie za odpowiedź
Komentarz
-
Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.Komentarz
-
Witam wszystkich,
mam na imię Adrian i mam pytanie odnośnie Lightrooma. Czy jest jakaś możliwość zamiany bocznych paneli w sekcji develop, tak aby histogram, ekspozycja itd znalazły się po lewej stronie, natomiast to co jest po lewej przenieść na prawą? W PS można wszystko przenosić bez problemu, a tutaj jakby wszystko jest nie do ruszenia. Bardzo proszę, jeśli Lightroom skrywa gdzieś taką opcję o jej wskazanie.Komentarz
-
Nie. Musisz 2 razy otworzyć okienko eksportu i wskazać dwie ścieżki.
Tak pod względem tego, że Lr może eksportować kilka "paczek" zdjęć jednocześnie."Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
Terry Pratchett – MortKomentarz
-
Witam,
Czy komuś się udało zmusić LR do spożytkowania większej ilości wątków w procku? Budowanie podglądów 1:1 z kolekcji RAWów z 5Ds trwa mi już 2 dzień (2000+ zdjęć)...do wykorzystania w blaszaku 32 wątki a LR bierze z tego w porywach 3-5% z pamięcią lepiej bo łyknął sobie niecałe 20% (czyli 19GB). Nie spodziewałem się że tak nogami napisali LR, żeby jechał praktycznie na 1, maksymalnie 2 wątkach.
Pozdr,
KoalaKomentarz
-
Witam.
Szukałem informacji dotyczących dysków ssd pod LR, ale jakoś wiele nie widzę, lub źle szukam.
Chcę do blaszaka wrzucić LR na razie wersję testową aby potrenować jak się z tego korzysta bo widzę że jednak większośc tego używa. Dlatego też pomyślałem o przyspieszeniu działania kompa poprzez włożenie ssd.
Czy SSD GoodRam CX300 240GB będzie wystarczający?
Jeśli temat już gdzieś jednak był poruszany to proszę o link.
Z góry dziękuję.Komentarz
-
Wrzucenie dysku SSD ogólnie przyśpieszy działanie kompa, LR przyśpieszy też. Czy 240GB jest wystarczające to sam musisz sobie odpowiedzieć, dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.Komentarz
-
Komentarz
-
to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku
to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.
natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.Komentarz
Komentarz