Panowie, pewnie uznacie to za dziwaczne pytanie, ale "bawię" się już prawie dwie godziny i pobrać programu nie mogę ... Zalogowałem się, ale nic mi się nie daje ściągnąć. Jak to zrobić ?
X
-
-
Nie oglądałem przykładów. Ściągnąłem z ciekawości i przetestowałem na swoich RAW'ach. Jak dla mnie bardzo fajnie. Co prawda podskakuje ilość szumu przy zdjęciach z wysokim ISO i waga pliku, ale coś za coś. Do zdjęć z 50mm czasem się przyda.
Z linku w moim poście na górze strony można pobrać bez logowania.7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.Komentarz
-
Gdyby to była kwestia wyłącznie innego algorytmu wyostrzania, to po co byłoby zwiększanie dwukrotnie wielkości plików?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Witam,
Moim zdaniem, to są dwie oddzielne sprawy:
1. Przetwarzanie obrazu - najpewniej DPP wczytuje "uśrednioną mapę niedoskonałości obiektywu" z bazy danych, jej "intensywność" regulowana jest suwaczkiem 0...100% a następnie wykonywana dekonwolucja obrazu z tą mapą. Może w kolejnej wersji dodadzą więcej suwaczków dla dopasowania tej "uniwersalnej" mapy do indywidualnego obiektywu (np. mojego
)
2. Zwiększenie objętości pliku - najpewniej DLO dopisuje do RAWa jak gdyby "drugi RAW" przetworzony przez wbudowany algorytm - tak więc w nowym pliku są dwa RAWy: jeden oryginalny (czytany przez inne programy, np. PSE8 czy stary DPP) oraz drugi przetworzony (czytany jak na razie TYLKO przez nowy DPP). Może w kolejnej wersji zmniejszą objętość pliku (wyrzucając stary RAW z pliku)...
A w sumie, po kolejnych testach, jednak przekonuję się do nowego DPP - i pewnie zacznę z niego korzystać
Pozdrawiam, Alex
PS: Jeśli ktoś znalazł informacje, co jest faktycznie dopisywane do pliku CR2, to proszę o info.Ostatnio edytowany przez Aleximov; 42794.Komentarz
-
Pewnie tak - skoro wolno trwa resampling-korekcja oryginału, to ten dodatkowy trzymany jest jako "cache". W ten sposób potem standardowe operacje na RAWach nie wymagają powtórzenia korekcji i wykonują się tak szybko jak na normalnym RAWie.2. Zwiększenie objętości pliku - najpewniej DLO dopisuje do RAWa jak gdyby "drugi RAW" przetworzony przez wbudowany algorytm - tak więc w nowym pliku są dwa RAWy: jeden oryginalny (czytany przez inne programy, np. PSE8 czy stary DPP) oraz drugi przetworzony (czytany jak na razie TYLKO przez nowy DPP).
Lepiej żeby zostawili usuwanie "surowego RAWa" jako opcję...EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Mi z kolei podoba się nowe narzędzie HDR - działa nawet na jednym Rawie. Kiedyś w DPP było ciężko wyciągnąć coś ze świateł i jednocześnie nie smolić cieni. Często robiłem dwa jpgi, które potem składałem na warstwach. Teraz widzę że chyba będzie można zrobić to od razu w DPP. Sprawdzę czy efekty nie będą gorsze.Komentarz
-
Też mi się podoba.Mi z kolei podoba się nowe narzędzie HDR - działa nawet na jednym Rawie. Kiedyś w DPP było ciężko wyciągnąć coś ze świateł i jednocześnie nie smolić cieni. Często robiłem dwa jpgi, które potem składałem na warstwach. Teraz widzę że chyba będzie można zrobić to od razu w DPP. Sprawdzę czy efekty nie będą gorsze.
minusem jest brak zapisu własnych presetów, ale bardzo łatwo uzyskać fajny naturalny HDR.Komentarz
-
Zrobiłem test działania DLO w porównaniu również do Adobe Camera Raw 6.6.
Miałem zdjęcie zrobione 5D+50/1.4 na f=1.4, to te:
W poszczególnych kolumnach
1. To zdjęcie z wyłączonym DLO, ale tak jak robiłem to tej pory Sharpness=2 i włączone wspomaganie szkieł Canona tylko - Chromatic abbercje = 100%, reszta winieta, dystorsje na 0.
2. To zdjęcie z DLO na 100%, i także Sharpness=2. Wspomaganie szkieł Canona - Chromatic abbercje w tej opcji nie działa - no bo załatwia to DLO.
3. To zdjęcie ACR 6.6 - w takim samym profilu 5D oraz z włączonym wspomaganiem Adobe szkła 50/1.4 - Chromatic abbercje = 100%, reszta winieta, etc. na 0 tak jak w DPP. Sharpness ze standardowego Adobe = 25 zwiększyłem na 50.
4. To samo co 2 kolumna z DLO ale z Sharpness=0 (tak jak każe instrukcja Canona).
Tutaj fragmenty 100% zdjęcie. Koło jest tylne.
Także widać że szkła, które były słabe na otwartych przesłonach zyskują sporo. Znika tzw. chmurka 50mm na f=1.4 i purpura. Czekam kiedy w bazie pojawi się 28/1.8 ;-)Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.Komentarz
-
Drastycznie wzrasta używalność szkieł mydlących na pełnej dziurze i aberrujących na fioletowo, ale...
Niestety DPP nie ma:
-shadows highlights ( normalnego, a nie zwykłe podkręcenie na krzywych)
-clarity
-HSL (niby jest w picture style editor, ale powinno być zintegrowane w DPP)
-winieta ( niestety działa tylko rozjaśnianie, a nie da się suwaczkiem na minus zjechać)
-brak presetów
To niestety ogranicza bardzo pracę na tym programie.
Szkoda że skorygowanych rawów nie da się otwierać w lightroomie lub capture one.
Jak na razie najlepsza korekcja słoików jaką widziałem.Komentarz
-
Witam,
Racja, tam najbardziej uwidaczniają się ich wady optyczne. Może już wkrótce dodadzą korekty dla pozostałych (tańszych) szkieł (wydaje mi się, że obecna wersja jest "dedykowana" dla 5D3+drogie szkłaZamieszczone przez szwaykoTakże widać że szkła, które były słabe na otwartych przesłonach zyskują sporo.
)
I na razie pewnie nie będzie można... Zobaczymy, może dcraw zostanie dostosowany do nowego formatu - ew. eksport do 16bitowego TIFFa i import do ACR... - przetestujęZamieszczone przez luc_octoberSzkoda że skorygowanych rawów nie da się otwierać w lightroomie lub capture one.
Pozdrawiam, Alex
PS: Fakt - HDR fajny
Komentarz
-
-
Witam,
Z ACR (PSE8) też działa
- sprawdziłem (nie widać utraty jakości). Tak więc - na razie pozostaje obróbka RAWów w DPP+DLO (korekta wad obiektywu + korekta EV i wstępna poziomów), zapis w TIFF (16-bit, bez kompresji), wczytanie do ACR i dalsza obróbka już w PS lub LR 
Poważnie się zastanawiam, czy szybko nie kupić tego szkła... Jak ukaże się upgrade bazy danych (tanie szkła staną się "dobrymi", a dobre "lepszymi"), ludzie "rzucą się" korygować wady tańszych szkieł, to pewnie ich cena wzrośnieZamieszczone przez szwaykoCzekam kiedy w bazie pojawi się 28/1.8

Pozdrawiam, AlexKomentarz
-
Komentarz
-
Testowałem (Licker dzięki za linka)na 24-105 i 35L największa poprawa była tam gdzie kiepsko tzn. na na rogach zuma na ogniskowej 24mm.
Wnioski : jak jest kiepskie/średnie szkiełko to warto powiększyć rawa jak obiektyw przyzwoity to szkoda miejsca na dysku.
Szkoda że nie jest obsługiwany 85 1,8 bo na dziurze do f2,2 pewnie efekt byłby widoczny.Komentarz
-
Nie jesteś w tym osamotniony. Ja też nie mogę. Nie znam angielskiego, i nie mam pojęcia o co chodzi w tych stronach które wyskakują z podanych linków.
Chyba poczekam aż pokaże się wersja - kliknij i pobierz
Komentarz

Komentarz