X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez kenda2
    Witam po zainstalowaniu nowej wersji DPP z dlo w zakładce lens w wyborze dlo przycisk tune jest nieaktywny (szary), próbuje wybrać update dla lens date ale nie może połączyć się z serwerem. Dlaczego tak mam? Instalowałem kilka razy , zawsze tak samo. Co zrobić? Pozdrawiam.
    Przycisk jest nieaktywny, bo nie ma zainstalowanego profilu obiektywu - to chyba oczywiste.

Rozumiem, że wciskasz update, odszukujesz na liście obiektywu, którego symbol jest wytłuszczony, zaznaczasz przy nim ptaszek i dajesz "Start"?
    Jeśli tak i to nie działa, to może masz jakiś problem z połączeniem internetowym? Firewall może blokować DPP na przykład.
    Względnie mogą to być chwilowe problemy z serwerem Canona, ale mnie się to jeszcze nie zdarzyło.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• leopold
      Bywalec
      • 2009
      • 125

Czy ktoś łaskawie mógłby mi pomóc z uruchomieniem narzędzia HDR?
      U mnie jest tak: uruchamiam HDR'y, wczytuję obrazki (od jednego do trzech - na każdy mam okienko do podglądu, przycisk "browse"), mam jeszcze krateczkę na ptaszek "autoalign" i... koniec. Nic więcej, żadnych przycisków!!!??? Jak to się dalej procesuje???
      Pozdrawia Leopold

PS. Jestem tym bardziej zdziwiony, że w Helpie jest cała masa dalszych kroków, tylko ja nie mam jak ich uruchomić ???

Komentarz

• underhand
        Bywalec
        • 2006
        • 126

Ktokolwiek wie czy lista obiektywów się poszerzy? Bardzo brakuje mi tu 70-200 2.8 bez IS. Szukałem i nic w temacie. Jedyna opcja na dziś to może jakaś zmiana exiftoolem (ewg) lecz nie znam się (co by tam wpisać itd...).

Komentarz

• chasm
          Coś już napisał
          • 2011
          • 76

leopold: a nie masz pod spodem przycisków Start HDR i Close ? hhmmmm okno masz przesunięte na dół ........
          Jeśli faktycznie to może nie odpisuj by uniknąć powiedzmy kompromitacji

Komentarz

• ds74
            Bywalec
            • 2009
            • 241

Może ktoś poda namiary na jakiś program z czytelnym, prostym interfejsem "okienkowym" do edycji exifów w rawach. Informatykiem raczej już nie będę i trochę przeraża mnie edytowanie w trybie konsoli (próbowałem z Exiftoolem). Googlałem trochę ale nie mając doświadczenia w temacie cieżko mi coś wybrać. Chciałbym pobawić się DLO na innych szkłach niż canonowskie

Komentarz

• Merde
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez ds74
              Może ktoś poda namiary na jakiś program z czytelnym, prostym interfejsem "okienkowym" do edycji exifów w rawach. Informatykiem raczej już nie będę i trochę przeraża mnie edytowanie w trybie konsoli (próbowałem z Exiftoolem). Googlałem trochę ale nie mając doświadczenia w temacie cieżko mi coś wybrać. Chciałbym pobawić się DLO na innych szkłach niż canonowskie
              ExifToolGUI?

Komentarz

• leopold
                Bywalec
                • 2009
                • 125

Zamieszczone przez chasm
                leopold: a nie masz pod spodem przycisków Start HDR i Close ? hhmmmm okno masz przesunięte na dół ........
                Jeśli faktycznie to może nie odpisuj by uniknąć powiedzmy kompromitacji
                No właśnie, kurtka na Wacię, nie mam tych guziczków!
                Czyli poczekam na kolejną wersję, pewno jest jakiś "zgryz".
                Pozdrawia Leopold

PS. E tam... wiem, ile jestem wart (sporo ), bym bał się pytać, gdy nie wiem. Żadna kompromitacja.

Komentarz

• chasm
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 76

Zamieszczone przez leopold
                  Hmmm na 3.11.10 i tym nowym 3.11.26 działało więc ....

Komentarz

• leopold
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 125

Zamieszczone przez chasm
                    Hmmm na 3.11.10 i tym nowym 3.11.26 działało więc ....
                    Ja mam właśnie założony 3.11.26 (aczkolwiek bezpośrednio upgradowałem z 3.11.4). To musi być jakaś niedoróbka, jak pojawia się tylko na niektórych (pechowych) kompach.
                    Pozdrawia Leopold

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

Zamieszczone przez Paweł
                      Zauwazylem ze DLO nie "widzi" 24/1.4 II na zdjeciach wykonanych 5D, nie mam problemu z 5D MkII czy tez MkIII.
                      Sprawdź, czy w 5D masz oprogramowanie w wersji 1.1.1: http://web.canon.jp/imaging/eos5d/eos5d_firmware-e.html
                      Instrukcja obsługi DPP, strona 69.: http://gdlp01.c-wss.com/gds/7/030000...p311w-c-en.pdf

Komentarz

• tezmarek
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 840

Zamieszczone przez leopold
                        Pozdrawia Leopold

PS. E tam... wiem, ile jestem wart (sporo ), bym bał się pytać, gdy nie wiem. Żadna kompromitacja.
                        Włącz małe czcionki systemowe.

Komentarz

• leopold
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 125

Zamieszczone przez tezmarek
                          Włącz małe czcionki systemowe.
                          Genialne!!!! Dzięki. Zadziałało!!!
                          Pozdrawia Leopold

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2076

Zamieszczone przez ewg
                            A tak działa DLO z Sigmą 17-70 2.8-4.5 na profilu Canona 17-55 2.8 (po zmianie exiftool'em: -if "$lenstype# eq 131" -lenstype#=240 -shortfocal=17 -longfocal=55):
                            Również dobrze działa podłożenie 35/1.4L za 28/1.8, którego nie ma na razie w bazie.
                            Wpisanie w bit 44A wartości B4 czyli 180.
                            W Exif tool to: -lenstype#=180
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Merde
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez szwayko
                              Również dobrze działa podłożenie 35/1.4L za 28/1.8, którego nie ma na razie w bazie.
                              Wpisanie w bit 44A wartości B4 czyli 180.
                              W Exif tool to: -lenstype#=180
                              Ja dla testów ze swojego 35/2 zrobiłem 35/1.4L i też działa przyzwoicie.
                              Skoro to działa dla tak różnych obiektywów, to można wysnuć wniosek że DLO to nic innego jak zaawansowany algorytm wyostrzania połączony z poprawą kontrastu.

Komentarz

• San
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 30

Czy gdzieś mogę znaleźć, albo ktoś mógłby podać owe wartości - lenstype dla obiektywów - 35/1.4L , 50/1.4 i 85/1.2L ?
                                Mam budżetowe stałki 32/2, wydmuszkę 50/1.8 i 85/1.8, po podmianie na obsługiwane przez DLO obiektywy powinno działać, jak piszecie. Ciekaw jestem efektów.

Pozdrawiam
                                San

Komentarz

Pracuję...