X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Adobe Lightroom 5

Zamieszczone przez iza73
    Ale np. we FreeBSD na konsoli #mc jest z polska czcionką i znakami co przydaje się do edycji np. strony www z poziomu serwera.
    Koleżanko, nie mieszaj lokalizacji z możliwością używania polskich znaków diakrytycznych.
    To są dwie zupełnie nie związane ze sobą sprawy.

Tu chodzi wyłącznie o to, że niektóre terminy są trudno przetłumaczalne, albo tłumaczenie brzmi debilnie. Np. feather - piórko (Lr/ACR - winieta), plasterki itp. dziwolągi.
    Lepiej zostawić po angielsku, gdzie wiadomo o co chodzi, niż potem zgadywać co tłumocz miał na myśli.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

Zamieszczone przez Merde
      Lepiej zostawić po angielsku, gdzie wiadomo o co chodzi, niż potem zgadywać co tłumocz miał na myśli.
      no wlasnie nie. zasady tlumaczen oprogramowania sa takie, ze opcje tlumaczy sie w calosci, nie wybiorczo.
      a jak ktos nie chce sie uczyc odpowiednikow po polsku to zamawia program w wersji jezykowej, ktora zna. dla mnie zrozumiale, sam nie mam na to najmniejszej checi...
      www albo tez flickr

Komentarz

• Merde
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez akustyk
        no wlasnie nie. zasady tlumaczen oprogramowania sa takie, ze opcje tlumaczy sie w calosci, nie wybiorczo.
        Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem: zostawić W CAŁOŚCI po angielsku. Tłumaczenie wybiórcze jest jeszcze gorsze niż całościowe z potworkami słownymi.

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez Merde
          Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem: zostawić W CAŁOŚCI po angielsku.
          w calosci po angielsku masz wersje EN.

Zamieszczone przez Merde
          Tłumaczenie wybiórcze jest jeszcze gorsze niż całościowe z potworkami słownymi.
          dlatego wlasnie wersja PL jest z tlumaczeniem najlepszym mozliwym, tj. calosciowym.

ja wiem, ze nie zawsze ma sie wolny wybor co do wersji jezykowych, sam mam laptopa z kompletem oprogramowania po niderlandzku,
          gdzie moglem miec alternatywnie, zdacydowanie preferowany, angielski. ale zaleta jest taka, ze wiem co zrobic jak instrukcja mowi:
          odpalic Verkenner albo kliknac Configuratiescherm
          www albo tez flickr

Komentarz

• Merde
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez akustyk
            w calosci po angielsku masz wersje EN.
            Tak. W przypadku softu Adobe w Polsce - za dodatkową opłatą.
            Pod tym względem Adobe nie dogoniło jeszcze Amigi (kto używał, ten pamięta jak to było rozwiązane).

Komentarz

• offca86
              Dopiero zaczyna
              • 2013
              • 27

ale się dyskusja rozkręciła jeśli chodzi naukę języka tak jak pisał banan to nie powiem przydałaby się, nauki nigdy za wiele, uwielbiam język angielski, po kilkuletnie pracy w Angli wydaje mi się że bez problemu komunikuję się w tym języku, jednak teraz mieszkam w Polsce i to tego języka ojczystego wolę używać ale skoro tak to ok na pewno poradzę sobie z angielskim hehe

Komentarz

• banan82
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1165

Dyskusje mozna podsumowac w ten sposob - kazdy uzywa tego co mu wygodniejsze. To kwestia przyzwyczajenia, pewnych nawykow itp.

Nie mamy odpowiedzi na pytanie czy lepiej uzywa sie programu po polsku czy oryginalu po angielsku bo takiej nie mozna uzyskac.

Nie mam polskich znakow bo pisze z komputera brytyjskiego w pracy - wole nie mieszac z klawiaturami na windzie
                5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                Crazy Apple Fanboy
                Ex Linux User

Komentarz

• rafi22
                  Dopiero zaczyna
                  • 2014
                  • 15

Chciałbym się zapytać Was, jak mam postępować z Ligtroom. Dodam od razu, że ja nie używam i nie znam tego programu (obsługuje go tylko moja żona). Kupiłem go i zainstalowałem kiedyś na starym kompie. Obecnie kupiłem nowego kompa i teraz pytania:
                  1. z tego co wiem można Lightroom zainstalować na dwóch kompach, pod warunkiem, że nie będzie się równocześnie użytkować. W takim razie mogę zainstalować na nowym kompie. A czy jednak jest sposób, aby przenieś go na nowy komp bez wykorzystania tej "drugiej licencji"???
                  2. w jaki łatwy sposób przenieś te wszystkie zdjęcia (biblioteki i cokolwiek innego powinienem) do nowego kompa?
                  3. w jaki sposób mam ustawić Lightroma, odnośnie użytkowania dysków. Mam dysk SSD na którym jest zainstalowany system (Windows 7 64-bit) i 2GB talerzowy dysk na dane.
                  Proszę mi wybaczyć, jeżeli dla kogoś to są głupie pytania, ale podkreślam nie znam tego programu.

Komentarz

• J.J.
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 177

Trzeba jeszcze pamiętać, że jednak zdecydowana większość Polaków nie zna angielskiego, i każde spolszczenie będzie dużym ułatwieniem.
                    moja strona

Komentarz

• dentharg
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 867

rafi22 - ja robię tak, że zdjęcia trzymam na HDD, posegregowane w podkatalogach. Ale sam katalog Lightrooma mam na szybkim SSD. W połączeniu z jego ficzerem smart preview, która pozwala Ci oglądać zdjęcia/edytować nawet z odłączonym HDD działa to świetnie. Szybka obróbka/przeglądanie (bo z SSD), a duże dane (RAWy) na HDD.
                      Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• banan82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1165

Zamieszczone przez dentharg
                        rafi22 - ja robię tak, że zdjęcia trzymam na HDD, posegregowane w podkatalogach. Ale sam katalog Lightrooma mam na szybkim SSD. W połączeniu z jego ficzerem smart preview, która pozwala Ci oglądać zdjęcia/edytować nawet z odłączonym HDD działa to świetnie. Szybka obróbka/przeglądanie (bo z SSD), a duże dane (RAWy) na HDD.
                        Mam dokladnie tak samo. Mam 2 laptopy i na jednym znajduje sie glowny katalog LR. Jest on na SSD. RAWy sa na zewnetrznym dysku.
                        Drugi laptop jest na wyjazdy/wycieczki. Wtedy tworze osobny katalog na nim, na dysk wewnetrznym (ssd), RAWy sa na zewnetrznym USB a tworze smart preview. Wtedy mozna szybko pracowac na laptopie i obrabiac (np. lecac w samolocie ).

Po powrocie do domu importuje ten katalog do glownego katalogu na pierwszym laptopie i mam wszystko w glownym katalogu.

Mimo wszystko troche to zawile ale daje efekty.
                        5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                        Crazy Apple Fanboy
                        Ex Linux User

Komentarz

• mwitek
                          Uzależniony
                          • 2011
                          • 501

Chciałbym to zrozumieć i samemu zacząć stosować.

A powiedzcie proszę, jak zmienię lokalizację rawow, to jak mam to powiedzieć lightroomowi? Nie chce stracić "obróbki " a do tego jeszcze czeka mnie reinstal systemu, ale o tym to czytałem że wystarczy sobie skopiować katalog lr i potem wrzucić go spowrotem.
                          maciejwitkowski.wordpress.com - www
                          facebook.com/mwitkowskifoto -fb
                          instagram.com/mwitkowski_foto -insta
                          flickr - cośtam jeszcze

Komentarz

• Szank
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 31

Zamieszczone przez mwitek
                            Chciałbym to zrozumieć i samemu zacząć stosować.

A powiedzcie proszę, jak zmienię lokalizację rawow, to jak mam to powiedzieć lightroomowi? Nie chce stracić "obróbki " a do tego jeszcze czeka mnie reinstal systemu, ale o tym to czytałem że wystarczy sobie skopiować katalog lr i potem wrzucić go spowrotem.
                            1. Jezeli przeniesiesz folder z rawami w inne miejsce, to po odpaleniu LR w lewym panelu nawygacyjnym bedzie on wyszarzony. Musisz na niego kliknac prawym przyciskiem myszy i wybrac opcje "znajdz katalog". Jestem w pracy i niestety nie moge sprawdzic jak dodkladnie to sie nazywa.

2. Po reinstallce, jezeli katalog LR i rawy byly na innej partycji, to instalujesz LR, otwierasz swoj stary katalog i wszystko gra. Jak czyscisz partycje z katalogiem /Rawami, to musisz je skopiowac ale procedura jest taka sama

3. Mozesz tez wybrac wszystkie zdjecia w swoim katalogu i zapisac przepisy na obrobke w plikach .xmp ( zaznaczasz pliki i wciskasz Ctrl+S) o ile sie nie myle.
                            Jak stracisz katalog, to mozesz odzyskac ustawienia z plikow .xmp. Lr zapyta sie co chcesz z nimi zrobic, nadpisac ustawienia z katalogu czy zignorowac.

Komentarz

• tomfoot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2277

Panie i Panowie,
                              czy ktoś może dysponuje jakimś sznurkiem do spolszczenia LR w wersji 5.7 ??
                              Z góry dziękuję za pomoc!
                              Pozdrawiam,
                              T

Komentarz

• rafi22
                                Dopiero zaczyna
                                • 2014
                                • 15

Zamieszczone przez tomfoot
                                Panie i Panowie,
                                czy ktoś może dysponuje jakimś sznurkiem do spolszczenia LR w wersji 5.7 ??
                                Z góry dziękuję za pomoc!
                                Pozdrawiam,
                                T
                                W poście #486 masz opis jak zrobić spolszczenie. Działa u mnie w wersji 5.7

Komentarz

Pracuję...