X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafi22
    Dopiero zaczyna
    • 2014
    • 15

Odp: Adobe Lightroom 5

Dopiero zaczynam przygodę z programem Lightroom. Kupiłem Wersję 5 wraz z Premiere Elements 12 i dowiedziałem się, że nie mogę w przyszłości jest uaktualnić. Ale mam pytania:
    1. czy do każdej późniejszej wersji 5x mogę uaktualnić za darmo?
    2. czy ktoś ma spolszczenie do polskiej wersji 5.2?

Komentarz

• wfal
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 49

Juz jest wersja 5.6 wiec sam sprawdz czy możesz aktualizować.

Komentarz

• rafi22
        Dopiero zaczyna
        • 2014
        • 15

Wiem, że można ściągnąć wersje 5.6. Tylko nie chciałem rejestrować programu (bo nie wiem czy stary komp będzie wystarczający). Słyszałem że na dwóch kompach można mieć legalnie program?

Komentarz

• jatokor
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 27

a nie jest tak, że licencja jest na jedną kopię?
          O ile się nie mylę to mi po rejestracji na os x nie pozwoliło już rejestrować na Windowsie

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez jatokor
            a nie jest tak, że licencja jest na jedną kopię?
            O ile się nie mylę to mi po rejestracji na os x nie pozwoliło już rejestrować na Windowsie
            AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).
            Nie dotyczy to jednak komputerów z różnym systemem operacyjnym, stąd twój problem (klucz z Win nie zadziała na OS X i odwrotnie).
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Zybi_S
              Bywalec
              • 2010
              • 126

Witam

Zamieszczone przez Merde
              ... AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).
              Nie dotyczy to jednak komputerów z różnym systemem operacyjnym, stąd twój problem (klucz z Win nie zadziała na OS X i odwrotnie).
              W moim przypadku przy zakupie Lightroom 5 w wersji elektronicznej (plik do pobrania ).

Dostałem wyłącznie jeden numer licencji z informacją:
              Adobe Photoshop Lightroom 5 (Mac/Win,Angielski)

Nie sprawdzałem na OS X, bo nie mam

Pozdrawiam

Komentarz

• rafi22
                Dopiero zaczyna
                • 2014
                • 15

Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. I teraz mam pytanie, co jest ważniejsze do szybkości działania programu Lightroom: procesor, pamięć, dobry dysk SSD. Ten program używa moja żona, ale chcę kupić taki żeby też była zadowolona. W internecie jest pełno testów, ale chciałbym usłyszeć opinię doświadczonych użytkowników Lightroom.

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12158

Zamieszczone przez rafi22
                  Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. I teraz mam pytanie, co jest ważniejsze do szybkości działania programu Lightroom: procesor, pamięć, dobry dysk SSD.
                  8GB RAM starczy

SSD na cache LR + ewentualnie plik katalogu.

szybki dysk talerzowy na repozytorium RAW-ow

i porzadny proc, zeby to mielic. proc ma ogromne znaczenie dla szybkosci, ale musisz poczytac testy w necie ile wydajnosci mozesz uzyskac za konkretna kwote. przy czym intelowski i5 jest mniej wiecej optymalny pod wzgledem stosunku cena/wydajnosc w LR.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• quail
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 400

Zamieszczone przez akustyk
                    8GB RAM starczy

SSD na cache LR + ewentualnie plik katalogu.

szybki dysk talerzowy na repozytorium RAW-ow

i porzadny proc, zeby to mielic. proc ma ogromne znaczenie dla szybkosci, ale musisz poczytac testy w necie ile wydajnosci mozesz uzyskac za konkretna kwote. przy czym intelowski i5 jest mniej wiecej optymalny pod wzgledem stosunku cena/wydajnosc w LR.
                    Ja mam podobne, acz nieco odmienne zdanie

1. Sam proces lightroom.exe potrafi zeżreć ponad 8GB RAM, dlatego warto mieć zapas, czyli 12 - 16GB. Przy 8GB całóść szorowałaby po dysku. Jeśli dodatkowo planujesz odpalić równolegle Photoshop albo jakieś pluginy, to 16GB i tak może być za mało.

2. Cache na SSD, jeśli ktoś ma dysk systemowy SSD, to można tam wrzucić cache. W innym przypadku bez sensu, chyba, że chodzi o zabawę w szybkie przewijanie zdjęć na filmstripie. System operacyjny i tak zbuforuje ostatnio czytane dane i będzie odczytywał je z RAM. Porównywałem pracę na katalogu na SSD i HDD - nie czuje się różnicy.

3. Pliki RAW mogę leżęć na HDD albo na NAS, o ile jest podpięty siecią 1Gbps.

4. Procesor ma spore znaczenie, nie tylko podczas exportu. Dużo filtrów, gradientów w module Develop potrafi skutecznie zamulić słabsze maszyny.

5. Karta graficzna - wszystko jedno jaka.

Komentarz

• darkon
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 239

Zamieszczone przez quail
                      Sam proces lightroom.exe potrafi zeżreć ponad 8GB RAM, dlatego warto mieć zapas, czyli 12 - 16GB. Przy 8GB całóść szorowałaby po dysku.
                      W związku z tym stwierdzeniem mam pytanie: gdzie w Lightroomie 5 ustawić z jakiej ilości ramu ma korzystać. Mam 16GB a nigdy nie widziałem żeby używał więcej jak 3GB, system 64bit, lightroom 64bit.
                      EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXII

Komentarz

• quail
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 400

Zamieszczone przez darkon
                        W związku z tym stwierdzeniem mam pytanie: gdzie w Lightroomie 5 ustawić z jakiej ilości ramu ma korzystać. Mam 16GB a nigdy nie widziałem żeby używał więcej jak 3GB, system 64bit, lightroom 64bit.
                        Nigdzie. Zeżre ile zechce. Im dłużej w nim pracujesz tym więcej alokuje, ale za to niechętnie zwalnia.

Komentarz

• rafi22
                          Dopiero zaczyna
                          • 2014
                          • 15

Ma ktoś spolszczenie do wersji Lightroom 5.2/5.6???

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Z tym RAMem, potrzebą 16GB to jakieś "bajki".

Mam W8.1, zainstalowanie 16BG RAM pamięci oraz mam Norton 360 w którym widać (zakładka wydajność) historię (ilość) użytej pamięci oraz mocy procesora.

Starałem się maksymalnie dociążyć pamięć otwierając/używając jednocześnie kilka programów (LR, PS CC z pluginami, Outlook, DPP, Google Earth,..) i nie udało mi się "zapełnić" więcej niż 60% pamięci

jp
                            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• BeatX
                              PLUS member
                              PLUS member
                              • 2007
                              • 1733

Ja też uważam, że 8GB RAM do pracy w LR, to optimum.
                              Zdarza mi się mieć w bibliotece LR załadowanych ponad 3000 RAW w 22 mega pikselch i zużycie RAM mało kiedy doszło do 5 GB.
                              Co innego Photoshop ale nie o tym programie mowa.
                              8 GB RAM, i5 w zupełności wystarczą do płynnego działania LR.
                              Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• p0lish
                                Początki nałogu
                                • 2011
                                • 366

8gb na i5 nawet bez ssd daje radę. Wolałbym właśnie wydać kasę na szybki dysk niż więcej RAMu
                                Blog

Komentarz

Pracuję...