X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iczek
    Uzależniony
    • 2004
    • 711

Zamieszczone przez pmc
    Co ja pokaże: że gościu strzela jak jeszcze ciemno?
    Przecież ciemno. I chyba można ...
    Zapoznaj sie prosze z Zasadami Wykonywania Polowania, sa one dostepne na stronach PZŁ http://www.pzlow.pl

§ 7. 1. Polowanie w nocy może odbywać się na:
    1) dziki, piżmaki i drapieżniki łowieckie - przez myśliwego wyposażonego w myśliwską broń palną z zamontowanym optycznym przyrządem celowniczym, o którym mowa w § 4 ust. 1, oraz w lornetkę;
    2) gęsi i kaczki - na zlotach i przelotach.

Jest tez ustalone, ze za dzień uważa sie czas na godzine przed wschodem slonca oraz godzine po zachodzie slonca.
    Czasami wiec strzela sie juz w warunkach szarówki. Jesli to uwazasz za noc to juz nie moge dyskutowac. Ja osobiscie strzelalem kaczki w slabym swietle praktycznie na jasnej scianie Wisly. Jesienia zachod zapada predko. W nocy w zyciu nie przyszlo mi do glowy polowac nas ptaki. Jaka to przyjemnosc ?

I jeszcze jedno.
    Cytat z rozporządzenia o warunkach wykonywania polowania:

§ 6. Podczas polowania nie strzela się do:
    1) licówki;
    .
    .
    .
    5) ptactwa nie będącego w locie, z wyjątkiem jarząbków, gęsi i łysek;

W sumie jarząbka to w Polsce widzialo moze z 10 osob, ale dwa pozostale juz znacie. Warto wiec zapoznac sie z detalami, bo potem sie okaze ze ktos komus cos zarzuca, a nie zna prawa.

I jeszcze jedno:

§ 5. 1. Przy wykonywaniu polowania należy brać pod uwagę, że:
    1)
    .
    .
    .
    [/b]5) polowanie na ptactwo może odbywać się pod warunkiem używania ułożonego w tym celu psa, z tym że jeden pies przypada na nie więcej niż trzech myśliwych; [/b]

Gwoli ciekawostki. Nie wszyscy wiedza, ze nie wolno !! strzelac do stojących zająców (tylko w biegu), ale dotyczy to obwodów polnych. Ale juz w lesie wolno strzelac do zająców słupkujących. Ot takie ciekawostki.
    FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
    Ptaki
    Portrety
    Pejzaż

Komentarz

• Arkady111
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 36

Zamieszczone przez iczek
      Jest tez ustalone, ze za dzień uważa sie czas na godzine przed wschodem slonca oraz godzine po zachodzie slonca.
      […]
      § 6. Podczas polowania nie strzela się do:
      5) ptactwa nie będącego w locie, z wyjątkiem jarząbków, gęsi i łysek;

W sumie jarząbka to w Polsce widzialo moze z 10 osob, ale dwa pozostale juz znacie. Warto wiec zapoznac sie z detalami, bo potem sie okaze ze ktos komus cos zarzuca, a nie zna prawa.
      […]
      Gwoli ciekawostki. Nie wszyscy wiedza, ze nie wolno !! strzelac do stojących zająców (tylko w biegu), ale dotyczy to obwodów polnych. Ale juz w lesie wolno strzelac do zająców słupkujących. Ot takie ciekawostki.
      Podobnie jak i Ty staram się w tym wątku wytłumaczyć innym osobom, że łowiectwo i myślistwo, kierują się określonymi zasadami i prawami. Wiele rzeczy, które WYDAJĄ się być złe pewnym osobom na tym forum, jest tak naprawdę uzasadnionych i uregulowanych przez prawo i w konsekwencji dla funkcjonowania POPULACJI zwierząt łownych jest dobre. Trudno się jednak nie zgodzić ze zdaniem PMC (doszło do tego, że bronię Jego zdania ), że strzelanie do kaczek w warunkach złej widoczności nie jest dobre. Jemu chodziło o ryzyko upolowania innego gatunku niż dozwolony, zwłaszcza gatunku chronionego. Kierować się trzeba też zdrowym rozsądkiem. Można też zawsze zarzucić, że prawo nie jest doskonałe, bo jest ustalane przez ludzi w ich interesie. Prawo może przecież stanowić, że białe nie jest białe, a czarne nie jest czarne – oby jednak nie doszło do tego.
      Gorzej, gdy nie przestrzega się ewidentnie dobrego prawa. Ja niestety słyszałem o przypadku strzelania do pływających kaczek :-( .
      A co do zajęcy dodać należy, że dodatkowo dozwolone jest wyłącznie polowanie zbiorowe, indywidualnie nie wolno polować w żadnym przypadku, nieważne czy sobie siedzi, czy biegnie po polu.

Pozdrawiam

Komentarz

• iczek
        Uzależniony
        • 2004
        • 711

Zgadzam sie. Dodam jedynie od siebie, ze podstawowa znajomosc bahawioru gatunków pozwala w 90% ominąc niebezpieczeństwo strzelenia rozeńca wraz z krzyzowka nawet wieczorem.
        Ale suma sumarum popieram, ze ciemnosc i generalne zle warunki dodatkowo obnizaja zdolnosc rozróznienia ptaka. To oczywiste.

i dodam tylko, ze z doswiadczenia oraz po prostu z czystej przyjemnosci polowanie wieczorne jest bez sensu i w moim kole nie znam przypadku aby polowano wieczorem.
        Naprawde polowanie na kaczki to sprawa indywidualna lub 2-3 osobowa gdzie liczy sie spotkanie. Wzajemna rywalizacja strzelecka (wiem, ze brzmi morderczo) oraz po prostu odpoczynek w naturze.
        Po cholere spotykac sie w nocy?
        W nocy to ja se ide na dzika, siedze 12 godzina na ambonie i sikam do sloika
        to jest zabawa ...

PS
        Prosze mnie dobrze zrozumiec (troche tłumacze sie z tego strzeleckiego rywalizowania), umiejętnośc rozgraniczenia mordowanie od polowania to sztuka. Zwlaszcza jesli po drugiej stronie spotyka sie ludzi, którzy nie dysponują żadną często wiedzą na temat łowiectwa i polityki łowieckiej, a jedynie widzą krew i "tony" martwych kaczek. Poza tym w zeszlym sezonie w moim kole strzelono ok 40 sztuk krzyzowki. W latach 80 padało po 50 na jednym polowaniu!
        A ci, ktorzy pragną zobaczyć jak myslistwo nie powinno wygladac (moim zdaniem) niech jada do Niemiec - tam dopiero mogliby sie wyżyć. Tam strzela sie w ogrodzonych poletkach i nikt sie nie burzy. Ot co kraj....
        Ostatnio edytowany przez iczek; 210.
        Ptaki
        Portrety
        Pejzaż

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Zamieszczone przez iczek
          W nocy to ja se ide na dzika, siedze 12 godzina na ambonie i sikam do sloika
          to jest zabawa ...
          A na początku polowania to co w tym słoiku się znajduje? :wink:

Komentarz

• sebik

Zamieszczone przez CYNIG
            Tak z czystej ciekawosci podaj prosze jakie gatunki zwierzat zabijaja dla przyjemnosci???

Bo ze nie tylko z glodu to oczywiste i powszechnie znane zjawisko w przyrodzie (chocby przy ustalaniu hierarchii w stadzie czy eliminowanie osobnikow z obca pola genowa)
            Się wtrącę (chociaż koleżeństwo canonierów być może będzie chciało mnie wytrzebić w ramach eliminacji puli genowej;-) ):
            tygrys bengalski, jak ktos już napisał - ryś, lew, pies i trochę naczelnych: szympans, goryl, orangutan.

No i jeszcze - w ramach opozycji do opisu zachowania kota jakoby działał według "programu instynktu" - każde zachowanie zwierzęcia mozna tak tłumaczyć, ale okazuje się, że prawda jest o wiele bardziej skomplikowana - choćby zanegowanie panującego wczesniej pogladu, że pająk buduje sieć w sposób jaki działa prosty program. Okazało się, że nie całkiem, a kształt, wielkość, umieszczenie i czas tworzenia sieci są uwarunkowane czynnikami środowiskowymi (żywymi i nieożywionymi), w których pająk tworzy daną sieć.
            A tak zupełnie na marginesie - jakieś 20 lat temu przeczytałem w "Wiedzy i Życiu" poważny artykuł, w którym autor udowadniał, że psy nie śnią (nie miewają snów). Akurat małem wtedy psa i nijak inaczej nie pasowało mi zintepretować zachowania psiaka, kiedy spał, jak tylko, że coś mu się śni.
            No, ale autor chyba nigdy psa nie miał.
            Dziś ten pogląd (o braku snów u psów) już nie pokutuje.

Pozdrawiam

Komentarz

• zawojanin
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 21

...,,W sumie jarząbka to w Polsce widziało moze z 10 osób,..."
              Myślę, że dużo więcej. W Beskidach to częsty gatunek. Zapraszam na wiosnę kiedy, można go łatwo zwabić.

Komentarz

• Ptaku
                • 2006
                • 14

Witaj Zawojanin...zapisuje sie na wiosne do Ciebie na wabienie Jarząbka

Pozdr
                Rafał gawełda

Komentarz

• pmc
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 69

Arkady:
                  Na takie polowanie sam bym się przeszedł.
                  A tak ogólnie to bardzo się cieszę, że się zrozumieliśmy!

Iczek:
                  <<Napisał pmc
                  Co ja pokaże: że gościu strzela jak jeszcze ciemno?
                  Przecież ciemno. I chyba można ... >>
                  I Twój komentarz
                  <<Zapoznaj sie prosze z Zasadami Wykonywania Polowania, sa one dostepne na stronach PZŁ http://www.pzlow.pl>>

Zapoznałem się wcześniej. Fakt, że z grubsza i dla tego napisałem:
                  że <<chyba można ...>> Pisałem z pamięci stąd chyba.
                  Kropki stały za “strzelać”, to było w tym, no, domyśle.

Nie mam problemów, żeby przyznać się do błędu.
                  Ale nie lubię kiedy ktoś mi je zarzuca bezpodstawnie.

Pozdrawiam
                  PM
                  http://pmc123.blogspot.com

Komentarz

• iczek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 711

Zamieszczone przez pmc
                    Nie mam problemów, żeby przyznać się do błędu.
                    Ale nie lubię kiedy ktoś mi je zarzuca bezpodstawnie.

Pozdrawiam
                    PM

Chyba ja Ciebie albo Ty mnie nie zrozumiales ?
                    Ja nic nie zarzucam Tobie, tym bardziej błedu. Ot odeslalem do zródła.

pzdr
                    Ptaki
                    Portrety
                    Pejzaż

Komentarz

• iczek
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 711

Zamieszczone przez Ptaku
                      Witaj Zawojanin...zapisuje sie na wiosne do Ciebie na wabienie Jarząbka

Pozdr
                      Rafał gawełda
                      Cwaniaczek
                      Jarząbek to wspaniala zabawa, ale zwabic go tez trzeba umiec
                      Ptaki
                      Portrety
                      Pejzaż

Komentarz

• Ptaku
                        • 2006
                        • 14

Zamieszczone przez iczek
                        Cwaniaczek
                        Jarząbek to wspaniala zabawa, ale zwabic go tez trzeba umiec
                        Witaj
                        I Tu tez licze na kolege z CBI (Iczka) moze podpowie cos czego nie wiem
                        Pozdr
                        rafał

Komentarz

• Pogonus
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 295

Szanowni entuzjaści fotografii przyrodniczej (szczególnie ornitofotografii)!
                          Przed wyjściem w teren i foceniem wszystkiego co się rusza albo i nie zapoznajcie się z treścią obowiązującej ustawy o ochronie przyrody i powiązanych z nią rozporządzeń wykonawczych, zwłaszcza o ochronie gatunkowej roślin i zwierząt! Lektura może Was bardzo mocno zdziwić, ale lepsze to, niż niepotrzebnie narażać się na kłopoty z prawem.
                          Ostatnio edytowany przez Pogonus; 8902.

Komentarz

• slonkaap
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 218

Niestrety we wszystkich magazynach łowieckich można spotkać zdjęcia uśmiechnietych "...." stojacych z napojem rozgrzewającym nad ciałami pieknych Jeleni
                            Prosze o przyklady bo bezmyslne rzucanie oskarzen na 100 000 rzesze ludzi ktorzy swoj czas i pieniadze w zdecydowanej wiekszosci przeznaczaja na ochrone przyrody a nie jej inicestwianie jest poprostu nie fair.Pseudo ekologow i zwyklych krzykaczy ktorym wydaje sie ze na temat ochrony przyrody wiedza wszystko jest wielu.Sam jestem mysliwym zaczynajacym przy waszej pomocy byc mysliwym fotografem i powala mnie rodzaj dyskusji ludzi nie zawsza wiedzacych co mowia a ich opinie nie sa tak naprawde ich opiniami.Mysliwym narzuca sie /pod grozba kar pienieznych/plany odstrzalu czesto zbyt wysokie nak na pojemnosc lowiska i niestety te dyrektywy nie wyplywaja z Kol Lowieckich.NIe jest to forum lowieckie tylko fotograficzne i sam chetnie dowiem sie jak operowac teleobiektywem i skupmy sie na tym.

Zamieszczone przez paweleverest
                            Niestety ja też mam znajomych myśliwych ( z którym bezustannie tocze potyczki jak narazie słowne ) i niestety nic nie zmieni mojego przekonania że strzelanie do zwierząt dla przyjemności to barbarzyństwo !!!!!.

Te wszystkie piękne rzeczy o których mowa wcześniej i które są dziełem kół łowieckich mozna tez robić bez strzelania, Owszem chore jednostki ( zagrażające całej populacji )powinny być eleminowane ale przez Lesniczych !! ( choć to w sumie też jest problematyczne bo idąć dalej tym tropem strzelać powinno się do nosicieli HIV ).

Niestrety we wszystkich magazynach łowieckich można spotkać zdjęcia uśmiechnietych "...." stojacych z napojem rozgrzewającym nad ciałami pieknych Jeleni ( niewierzący niech zerkną do jednego z ostatnich nr "Lowca Polskiego" ) zabitych tylko dlatego że miały piekne poroże - dla mnie to jest chore .

Ale nie na ten temat miała być dyskusja - chodzi o obsługe teleobiektywu w terenie leśnym Jak narazie tylko Morfina zabrał głos w tej sprawie - dzięki
                            Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Komentarz

Pracuję...