X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Zamieszczone przez Richie
    Oto porównanie AUTO WB i WB wg wzorca (szara kartka).Oświetlenie;lampa kuchenna z żarówką białą 100W
    Taki sam efekt uzyskasz wybierając WB na żarówke pewnie. Zresztą i tak tu biały nie jest biały

Komentarz

• WereWolf
      Coś już napisał
      • 2005
      • 96

Zamieszczone przez quant
      Zastanawiam się, czym z punktu fizyki powinna się charakteryzować taka idealna "szara karta". Pewnie jakimś specyficzną charakterystyką odbijania promieniowania, ale jaką ?
      z tego co wiem, to powinna mieć konkretny odcień szarości (25% szarości? jeśli dobrze pamiętam)

jeśli chodzi o odbijanie promieni, to chyba nie powinna odbijać w ogóle, tzn. powinna być matowa, ale tu mogę się mylić... nie miałem styczności z szarymi kartami
      moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
      Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• Pogonus
        Początki nałogu
        • 2007
        • 295

Zamieszczone przez WereWolf
        z tego co wiem, to powinna mieć konkretny odcień szarości (25% szarości? jeśli dobrze pamiętam)

jeśli chodzi o odbijanie promieni, to chyba nie powinna odbijać w ogóle, tzn. powinna być matowa, ale tu mogę się mylić... nie miałem styczności z szarymi kartami
        18% szarości w odcieniu neutralnym. Taką kartę można przygotować samemu kładąc za pomocą drukarki atramentowej lub laserowej jednolitą applę o wymienionych wcześniej parametrach na zwykłą białą kartkę papieru (lepiej wziąć kartkę o wyższej gramaturze, np. 160 g/m2).

Komentarz

• elvis700
          Bywalec
          • 2006
          • 107

Ja tam nie ufam automatyce, masz lustrzankę przecież a służy ona do tego by ustawiać manualnie ustawienia. Jeżeli jesteś w sali to przecież jest tam oświetlenie żarowe lub fluorescencyjne. Więc masz już do wyboru tylko dwa. Dzienne i inne ustawienia odpadają.
          Ja zawsze robie tak, ustawiam sobie na żarówkę porównuję czy mi pasuje, jeżeli nie to zmieniam na fluorescencyjne. Często bywa tak że i jedno i drugie nie jest odpowiednie (zielone lub żółte) pozostaje wówczas ingerencja w WB SHIF ale na programie żarowym lub fluorescencyjnym i tam dopieszczam tak by było do zaakceptowania.
          Wiadomo jak używasz lampy no to jest problem bo albo pierwszy plan się zgadza a reszta jest czerwona lub odwrotnie. Jest też na to sposób który polega na założeniu filtru na lampę (chyba łososiowy).
          Innych metod nie znam ale na tych udaje mi się uzyskać dobry efekt mieszanego oświetlenia.

Pozdr
          Ostatnio edytowany przez elvis700; 7715.
          Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zamieszczone przez quant
            Dla mnie argumentem na to, że zwykła biała kartka nie nadaje się do ustawiania WB jest np. to, że w świetle słonecznym ma ona ciepły odcień. Przy ustawionym na kartkę WB ta sama kartka na zdjęciu będzie szara.
            Jeśli tak to widzisz, to i szara będzie miała ciepły odcień. Ilośc światła na odcień nie wpłynie.

Zastanawiam się, czym z punktu fizyki powinna się charakteryzować taka idealna "szara karta". Pewnie jakimś specyficzną charakterystyką odbijania promieniowania, ale jaką ?
            Idealnie nijaką Tzn. każda długośc fali światła musi byc odbijana w takim samym stopniu.

Zamieszczone przez Qbexus
            Dlatego nie 7,5 % bo doświadczalnie było sprawdzone (jest gdzieś w necie art. o tym) że najlepiej sprawdza się 5% ale oczywiście jak kto woli.
            Chętnie bym linka zobaczył, gdyż to co piszesz brzmi jak horoskop
            Ja mam 300d żółwia i robię rawy i nie ma problemu nie muszę biegać z żadną kartą a jedyny kapsel, jaki mam to kapsel od piwa.
            Nie ma sensu. Przecież w rawach też trzeba WB ustawic i karta równie przydatna jest.

Zamieszczone przez Pogonus
            18% szarości w odcieniu neutralnym. Taką kartę można przygotować samemu kładąc za pomocą drukarki atramentowej lub laserowej jednolitą applę o wymienionych wcześniej parametrach na zwykłą białą kartkę papieru (lepiej wziąć kartkę o wyższej gramaturze, np. 160 g/m2).
            18% czy 50% nie ma różnicy. A drukowac nie radzę. Po pierwsze, tusze mogą miec dziwne widmo, po drugie papier bywa lekko kolorowy. Efekt taki sam, jakby ustawiac WB na biały sweterek.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Witam..

Właśnie z powodów problemów z WB kupiłem sobie tego WB CAP na allegro - faktycznie bardzo wygodne rozwiązanie.. poniżej cztery zdjęcia testowe sprzed paru minut..
              Zdjęcia z ręki 1600 ISO, 1/15 s drzwi są białe, reszta bałaganu dzieci jak widać kolorowa, oświetlenie zarówkami energooszczędnymi OSRAM, robione około 21:10:

AWB:

Fluorescent:

Tungsten:

Custom (ustawiany przy pomocy WB CAP)

Za 29 zł to całkiem pożyteczne ustrojstwo..
              Pozdr
              Artur
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Wini
                Początki nałogu
                • 2005
                • 460

Zamieszczone przez quant
                Dla mnie argumentem na to, że zwykła biała kartka nie nadaje się do ustawiania WB jest np. to, że w świetle słonecznym ma ona ciepły odcień.
                Podsumowanie laika

Pomiesznie pojęć w tym wątku straszne
                1. Do WB - biała kartka jak najbardziej
                2. 18% szarość służy do ustawienia ekspozycji w jakimś tam systemie
                3. Szara karta do do WB - może być, ale traci sie pewną precyzję. Ustawiając WB określasz punkt, gdzie ma zachodzić R=G=B
                Lepiej taki punkt ustawić, gdy masz R, G, B jak największe (prawie 255), niż np. 10, 5 ,25
                3. Wzornik białość, szarość, czarność służy do ustawienia poziomów - większość programów graficznych posiada ten wzorzec
                To tak w skrócie jak ja to widzę, Jarząbek, trener II klasy...
                Wini

Komentarz

• Pogonus
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 295

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  18% czy 50% nie ma różnicy. A drukowac nie radzę. Po pierwsze, tusze mogą miec dziwne widmo, po drugie papier bywa lekko kolorowy. Efekt taki sam, jakby ustawiac WB na biały sweterek.
                  Oj, niestety, ale jest różnica i to duża! !8% szarości, bo tak mniej więcej jest ustawiona przepuszczalność (reaktywność) filtra na matrycy (system DIGIT Canona). Oczywiście, że zamiast drukować lepiej jest skorzystać z oryginalnej karty. Masz rację, że mogą być przekłamania związane z wydrukiem, ale w praktyce są one mało istotne (sprawdzone!).

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Oj, niestety, ale jest różnica i to duża! !8% szarości, bo tak mniej więcej jest ustawiona przepuszczalność (reaktywność) filtra na matrycy (system DIGIT Canona).
                    Ale o czym ty piszesz????? Przecież to nie ma najmniejszego sensu.

Zamieszczone przez Wini
                    Podsumowanie laika
                    Właśnie tak jest.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Pogonus
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 295

Ale o czym ty piszesz????? Przecież to nie ma najmniejszego sensu.

Właśnie tak jest.
                      Też mi się początkowo tak wydawało, a jednak okazało się, że ma sens (właśnie dlatego szara karta jest szarą i w takim a nie innym odcieniu oraz natężeniu).

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Też mi się początkowo tak wydawało, a jednak okazało się, że ma sens (właśnie dlatego szara karta jest szarą i w takim a nie innym odcieniu oraz natężeniu).
                        A co cię przekonało? Podziel się wiedzą tajemną. I zdradź, co to jest system DIGIT Canona. I niby czemu filtr na (chyba przed) matrycą przepuszcza niby tylko 18% światła?

Komentarz

• Pogonus
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 295

A co cię przekonało? Podziel się wiedzą tajemną. I zdradź, co to jest system DIGIT Canona. I niby czemu filtr na (chyba przed) matrycą przepuszcza niby tylko 18% światła?
                          Chodzi o korektę czułości matrycy względem bieli wzorcowej (widma światła białego). Dobrze napisałeś, że filtr jest przed matrycą, a nie na , ale nie wiem skąd wysunąłeś wniosek, że przepuszcza on tylko 18% światła — odwrotnie!.
                          System DIGIT dotyczy konstrukcji i sposobu pracy matrycy. Jak wiesz, w 300D montowane były matryce DIGIT, a np. już w 20D DIGIT II.

Komentarz

• snow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1145

Oh ty Pogonus wogóle jakieś herezje wypisujesz

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Chodzi o korektę czułości matrycy względem bieli wzorcowej (widma światła białego). Dobrze napisałeś, że filtr jest przed matrycą, a nie na , ale nie wiem skąd wysunąłeś wniosek, że przepuszcza on tylko 18% światła — odwrotnie!.
                              System DIGIT dotyczy konstrukcji i sposobu pracy matrycy. Jak wiesz, w 300D montowane były matryce DIGIT, a np. już w 20D DIGIT II.
                              Ale poplątanie! Nie ma w Canonach regulacji czułości matrycy innej niż wybór iso. Co do przepuszczania 18% to napisałeś ty: "!8% szarości, bo tak mniej więcej jest ustawiona przepuszczalność (reaktywność) filtra na matrycy". Pisząc "System DIGIT" chyba masz na myśli DIGIC, czyli procesor włożony do aparatu. On nic nie ma z pomiarem bieli poza tym, że siedzi tam zakodowany jakiś algorytm.

I żaden element z tego nie ma wpływu na pomiar WB.

Komentarz

• Pogonus
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 295

Przyznaję rację, że poplątałem, ale to właśnie procesor i wspomniane algorytmy związane są z odczytem wartości światła i ustawieniem balansu bieli.

Komentarz

Pracuję...