X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KKE
    Bywalec
    • 2005
    • 162

Kiedys probowalem podzielic sie moimi wrazeniami z Expodisc. Wytlumaczono mi ze to nie moze dzialac. Dla moich potrzeb wystarczy, a lubie robic jpgi.

Jak dla mnie auto jest kompletnie nieprzydatne we wnetrzach, przy sztucznym swietle.

Ponizej kolejno AWB, Tungsten i WB ustawiony expodisc:
    1D i obiektywy Canona

Komentarz

• KKE
      Bywalec
      • 2005
      • 162

Inny przyklad z mieszanym swiatlem naturalnym (widac za oknem, ze ma nieco inna temperature) i sztucznym, WB nastawiony expodisc:
      1D i obiektywy Canona

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

Ja stosuję custom WB na zwykłą białą kartkę czasami i wszystko jest ok.
        Nie ma co przesadzać. Ale RAW pewniejszy, choć chętniej używam jpg, żeby nie zawalać sobie kart.

Komentarz

• heniek
          Uzależniony
          • 2004
          • 614

możesz robić w jpg a balans ustawić np. w tym: http://apps.corel.com/int/pl/pspx.html
          działa podobnie jak w programach do obróbki rawów.
          pzdr.
          Heniek

Komentarz

• Redskull
            Coś już napisał
            • 2006
            • 95

@heniek

Do Wb w postobrobce mam CS2 Pytam o Custom Wb bo ustawiac Balans na 500 fotkach to fatalna zabawa :/
            stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Komentarz

• Qbexus
              Uzależniony
              • 2005
              • 562

Przy ustawianiu custom WB najlepiej sie sprawdza szara karta alo o 5% zaszażeniu czy jak to tam nazwać czyli prawie biała ale nie do konca.
              Z białą kartą jest problem bo skąd ją weźmiesz ile kart taki bialy raz niebieskawy innym razem zoltawy.
              A tak na marginesie jak chcesz na studnówce ciągle karty pstrykac?

Komentarz

• Redskull
                Coś już napisał
                • 2006
                • 95

Na przyklad do zdjecia grupowego, czy zdjec na tlach w grupkach...zawsze to kilkadziesiat minut obrobki do przodu

Komentarz

• JerzyC
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 103

Zamieszczone przez Redskull
                  Witam

Nie znalazlem, a szukalem, wiec pisze.

Chodzi mi o to jak w praktyce ustawiace balans bieli? Chodzi mi tylko o fotki indoor, przy mieszance swiatel. Chodzi mi tylko o fotki .JPG i ustawienia przed obrobka na kompie.
                  Zawsze ustawiałem na szarą kartę. Teraz kupiłem WB CAP i ustawiam z tym kapslem. Efekt jest taki sam jak z szarą kartą z tym że jest to o wiele wygodniej. Polecam wszystkim używanie tego kapsla.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez Qbexus
                    Przy ustawianiu custom WB najlepiej sie sprawdza szara karta alo o 5% zaszażeniu czy jak to tam nazwać czyli prawie biała ale nie do konca.
                    A czemu nie 7.5%?
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Redskull
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 95

@Jerzy C

Gdzie kupiles CAPSA ?

Komentarz

• rychu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 242

Zamiast Expodisc'a, który jest cholernie drogi, polecam coś takiego:

Mam coś takiego - na 67mm - i w mieszanym oświetleniu sprawdza się doskonale! A jaka łatwość użycia! W dziennym oświetleniu jego użycie nie daje lepszych efektów niż Auto WB (przynajmniej ja nie zauważyłem istotnych różni), ale w trudnych, nietypowych warunkach jest super.

Komentarz

• Richie
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 625

Oto porównanie AUTO WB i WB wg wzorca (szara kartka).Oświetlenie;lampa kuchenna z żarówką białą 100W

AUTO WB

WB wg wzorca

Różnica powalająca.Dla wygody zakupie sobie ten WB CAP i przestanę się męczyć w PS w pozukiwaniu punktu szarości by uzyskać prawidłowe barwy.
                          Wiem,wiem jest jeszcze RAW ale jakoś rzadko go używam w moim 300D ''żółwiku''.
                          Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
                          Richie
                          FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Reno
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 271

Zamieszczone przez rychu
                            Zamiast Expodisc'a, który jest cholernie drogi, polecam coś takiego:

Mam coś takiego - na 67mm - i w mieszanym oświetleniu sprawdza się doskonale! A jaka łatwość użycia! W dziennym oświetleniu jego użycie nie daje lepszych efektów niż Auto WB (przynajmniej ja nie zauważyłem istotnych różni), ale w trudnych, nietypowych warunkach jest super.
                            Pokażesz jakieś zdjęcia z użyciem tego cudu? Czy efekt jest lepszy niż przy custom WB robionym na białą kartkę?
                            Nie do końca też rozumiem jak się tego używa.

Komentarz

• Qbexus
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 562

Dlatego nie 7,5 % bo doświadczalnie było sprawdzone (jest gdzieś w necie art. o tym) że najlepiej sprawdza się 5% ale oczywiście jak kto woli. Ja mam 300d żółwia i robię rawy i nie ma problemu nie muszę biegać z żadną kartą a jedyny kapsel, jaki mam to kapsel od piwa.

Komentarz

• quant
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 27

Dla mnie argumentem na to, że zwykła biała kartka nie nadaje się do ustawiania WB jest np. to, że w świetle słonecznym ma ona ciepły odcień. Przy ustawionym na kartkę WB ta sama kartka na zdjęciu będzie szara.

Zastanawiam się, czym z punktu fizyki powinna się charakteryzować taka idealna "szara karta". Pewnie jakimś specyficzną charakterystyką odbijania promieniowania, ale jaką ? Mówi się ogólnikowo na stronach WWW, że mózg kompensuje różnice pomiędzy źródłami światła, tak że biała kartka jest w przybliżeniu zawsz biała niezależnie od oświetlenia. Ale oznaczałoby to, że całkowite promieniowanie docierającego do oczu mózg potrafi (genialne by to było!) rozbić na dwie składowe: (i)oświetlenie i tylko na podstawie tej składowej robić korekcję drugiej składowej, (ii) składową wynikającej z charakterystyki widmowej przedmiotu.
                                Może jest krótkie wytłumaczenie nie wymagające dłuższej lektury ?
                                Canon G5

Komentarz

Pracuję...