X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vresviik
    Początki nałogu
    • 2005
    • 263

Zamieszczone przez jatzzek
    Nie dziwie ci sie Janusz, bo w istocie ciagle wyjasnianie tego samego jest bardzo meczace. Mnie, mimo o wiele krotszego stazu (forumowego), tez czasami opadaja rece. Ale co ma powiedziec Vitez? :-|

Ehh co bys nie pisal to i tak do pewnych rzeczy trzeba po prostu dojsc samemu... i nic tego nie przyspieszy. Wiec nie ma sie co denerwowac, kazdy z nas przechodzil przez te pytania i niech inni sobie przejda. Ja juz powiedzialem wszystko co mialem do powiedzenia. Lepiej i wiecej powiedziec nie umiem i nie mam na to czasu. Z mojej strony EOT.
    Ja mam niezłą polewkę czytając tego typu wątki,natomiast podziwiam odpowiadających za cierpliowsc.

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez jatzzek
      .... jesli drgania obrazu beda na poziomie 0.5mm (czyli ok 60x wieksze od liniowych rozmiarow pojedynczego sensora).....
      Miało być EOT ale... niech tam Ty chcesz aparatem rzucać w trakcie robienia zdjęcia ? czy może z helikoptera robić zdjęcia z czasami rzędu 1/2 sek ???

0.5 mm (w czasie otwarcia migawki/ naświetlenia klatki) to potężne przesunięcie. 60xrozmiar piksela - potęga. Drzewa na zdjęciu Drivera mają chyba mniej

Naprawdę poruszenie o jeden piksel już widać na zdjęciu w powiększeniu 100% - wszyscy przecież oglądają zdjęcia w powiększeniu 100%.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• jatzzek
        Początki nałogu
        • 2006
        • 355

A no chyba ze tak Ale teraz to juz naprawde EOT. Zgoda?
        why waste your time looking for proof?
        what if the answer is never the truth?

Komentarz

• pawelsan
          • 2005
          • 13

Zamieszczone przez Janusz Body
          [...]
          - ostrość to kontrast krawędzi. Poruszenie o jeden piksel (nawet nie cały) spowoduje najpierw spadek kontrastu na krawędziach - czyli spadek ostrości. To będzie pierwsze widoczne na zdjęciu. Rozmycie krawędzi i brak ostrości. Zwykle po bliższym przyjrzeniu zauważymy poruszenie. Poruszenia widac na krawędziach, detalach i innych miejscach zwykle decydujących również o ostrości zdjęcia.

[...]
          Podsumowując. Zdjęcie jest albo poruszone albo nie. Odkrywcze prawda? Nie ma sensu i potrzeby mieszania do tego papieru, odbitek, powiększen i czegoś tam jeszcze. Na odbitce wielkości znaczka pocztowego poruszenia nie będzie widać ale czy to znaczy że go nie ma?
          [...]
          Z tego co napisano powyżej wynikałoby że absolutnie każde zdjęcie jest poruszone a co najwyżej tego nie widać.

W mojej skromnej opinii najważniejszy jest efekt czyli to czy poruszenie widać czy nie. A tutaj krop/czy rozmiar odbitki ma podstawowe znaczenie. No po prostu jeżeli poruszenie się powiększy to widać to wyraźniej.
          Pozdrawiam

Komentarz

• tmaciak
            Uzależniony
            • 2006
            • 610

Zamieszczone przez Janusz Body
            - pisałem o tym który aparat jest "bardziej czuły" na poruszenie i że ma to związek z upakowaniem sensorów na matrycy.
            Tak jeszcze sobie poszukałem i znalazłem to. Tekst jak tekst, ale ciekawą uwagą, nie poruszaną chyba jeszcze w tym wątku aczkolwiek logiczną, jest to, iż wpływ na czas przy którym zdjęcie będzie nieporuszone (*) ma mechanika aparatu. Czyli jak aparat ma wielkie kłapiące lustro to łatwiej nim poruszyć zdjęcie niż takim z małym lustrem itp.

Czyli na upartego można się zacząć kłócić o to, że aparatem z FF łatwiej poruszyć zdjęcie niż tym z cropem, bo jest większe lustro i bardziej aparatem rzuca

Oczywiście to już jest coś co można nazwać czynnikiem zewnętrznym.

(*) Definicja
            Aby uniknąć zbędnych nieporozumień, wyjaśniam, że tym razem przez poruszenie rozumiem tylko i wyłącznie przesunięcie płaszczyzny obrazowania względem fotografowanego obiektu podczas naświetlania materiału światłoczułego.
            Ostatnio edytowany przez tmaciak; 7338. Powód: Literówka...
            Pozdrawiam, Tomek
            Canon S-120PC II

Komentarz

• RomanS
              Uzależniony
              • 2007
              • 830

ad) Janusz Body
              Uszanuje Twoje EOT.

Komentarz

Pracuję...