Dokładnie tak. Trzeba wyważyć ekspozycje ogólną z doświetleniem lampą. Nieraz pomaga na aparacie +1EV i -2EV na lampie. Kilka prób i wiadomo co robić. Efekt wynagradza wysiłki.
X
-
-
Amber: Nie pamiętam dokładnie. Byłem tam dwa razy i to dawno temu. Jako gość oczywiście, bom amator i nie wpitalam się tam, gdzie nie powinienem
Wiem tylko, że ledwie w ławkę trafiłem ;-) Ja też nie używam prawie lampy. Nie lubię tylko fundamentalizmu. I tyle
Komentarz
-
osobiście o trochę podobnie podchodzę do tematu z tym że lampa na -2EV natomiast ogólna ekspozycja też na -1EV, bo nie ma sensu doświetlać detali w cieniach (lampa to zrobi), no i łatwiej utrzymać jak czas 2x dłuższy, ISO czasami nawet na 800...
myślę że nie ma złotych środków czasami trzeba doginać technikę do okoliczności...Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.Komentarz
-
Van Murder to tez sie tyczy kliszy??1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
-
nie bardzo. no chyba że cała klisze nie doświetlisz.Komentarz
-
No normalnie bede swiecic klisze a lampa -2EV. Pochwale sie co wyszlo
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
-
W tych kwestiach w pełni popieram Mistrza - podobnie jak on stawiam na chwytanie naturalności i staram się unikać środków, które w tym przeszkadzają (czyt. lampa). Nie rozumiem tylko fundamentalizmu Markusa. Dlaczego np. odrzuca korzystanie z obiektywów z IS? Blenda w reportażu to nieporozumienie, ale czy rzeczywiście aż tak burzy naturalizm podczas sesji w plenerze?Marcus Bell wychodzi z założenia że podczas pracy fotograf ślubny powinien być niezauważalny, przez to jest wstanie uchwycić naturalna ekspresję fotografowanych, dba o to by jego klienci traktowali go jak przyjaciela i vice versa... wszystko w celu uzyskania niepowtarzalnych o "artystycznej" wartości zdjęć. blenda, lampa błyskowa odwraca tylko uwagę "młodych" i gości...Komentarz
-
Bardzo fajny wątek. Zgadzam się z byciem fotografem gdzieś tam z tyłu, gdzie nikt nie patrzy. Co do lampy - czasem zakładam, aby 'straszyć' wielkością sprzętu. Ludzie myślą wtedy, że nie wiadomo co jest ze mnie i dają mi po prostu święty spokój. Uciekają przede mną, ale są naturalni. Sama lampa jest świetna tak długo jak nie czuje jej na fotce.
Bardzo miły wątek.
TygrysaStylKomentarz
-
Pociągnąłem jakiś czas temu kilka filmików z Masters of Wedding Photography i Marcus Bell robił głównie piątką + 24-70, a na drugim body miał stałkę (chyba 35). Natomiast Yervant robił na części filmów zdjęcia 24-70 i body z serii xxd
więc chyba był na dorobku. Dopiero w innym filmiku (chyba starszym) już oficjalnie mówił 5d i 1DMII.
Większość innych miała na jednym body zapięte 24-70, a na drugim albo 70-200 2,8 IS albo jakąś stałkę.
W kościołach lampy brak. Na zewnątrz z reguły dobra pogoda. W salach bardzo dobre oświetlenie lub party na zewnątrz. I wtedy bez lampy. To się zgodzę.
Natomiast mając takie studio i grafików do obróbki zdjęć oraz inne zaplecze widać jedno: Tam się można szybciej rozwinąć niż u nas. Bo u nas niestety sporo osób nie ma smaku i wystarczą im zdjęcia na poziomie "wujka z kompaktem".
Jakość końcowej pracy i co ważne fakt, że zdjęcia nie dostajesz na płytce, ale w profesjonalnym albumie sprawia, że za takie zdjęcia warto płacić taki $.Mordo Ty moja !Komentarz
-
A możesz napisac jak 'pociągnąć' te filmiki ? Widziałem że na tej stronie jest do kupienia płyta DVD ale za 169 dolców...Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Komentarz
-
Ja napisałem że ściągnąłem? Nieeeee. Po prostu wszedłem w posiadania kopii od osoby, z którą pozostaję w stosunku towarzyskim. Czyli legalnie. Innej możliwości nie znam
Mordo Ty moja !Komentarz
-
są kościoły Krakowie, gdzie bez lampy nie było by mozliwości zrobić poprawnie naświetlonych zdjęć bez lampy. Nawet przy f1.2, ISO1600 i czasach rzędu 1/30. Pół biedy gdy młodzi nie mają nic przeciwko zaziarnionym, czy ciemnym-oddającym klimat zdjęciom. Jednak jeśli chcemy uzyskać ekspozycję, gdy jasne tony skóry będą w zakresie +1.5-2EV, to bez lampki jest to mało prawdopodobne. Polecam szczególnie kościół św Bartłomieja, Bazylikę O.Cystersów w Mogile, czy O. Franciszkanów np w styczniu o 16. Można się długo spierać, ale moim zdaniem odpowiednio użyta lampa nie rozprasza nikogo, i jest na fotografiach mało rozpoznawalna.
Marcus jest wg. mnie świetny jeśli chodzi o psychologiczne podejście do ludzi. Stara się wczuć w nastrój i za nim podążać. Moim zdaniem może być wzorem w tym temacie. I kropka - tyle. Jeśli chodzi o puryzm sprzętowy, to dziwne że nie dziabie na średnim formacie... No i jak dla mnie idea puryzmu sprzętowego troszke jak dla mnie nie idzie w parze z intensywnym cyfrowym postprocesem. Troche to wszystko dla mnie przestylizowane i troche snobujące... Ale to tylko moja opinia i zabijał się w jej obronie nie będę
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek TolińskiKomentarz
-
Jak to dobrze, że czasam stare wątki ujrzą światło dzienne ;-)
Właśnie zamówiłam książkę na amazonie, dzięki za info :-)
W sierpniu robię zdjęcia na ślubie kuzynki, mam trochę czasu żeby się poduczyć...Komentarz
-
książka jest naprawdę świetna bardzo polecam... nawet z tym co się z Marcusem nie zgadzają w kwestii doświetlenia...
dla osobiście jest ona mini biblią fotografii ślubnej i nie tylko ....
Marcus jest anty-onanistą sprzętowym, co może się nie spodobać niektórym userom z CB
- twierdzi że cena (ilość) używanego sprzętu powinna być wprost proporcjonalna do ilość dochodów rocznych z fotografii ...
cytat:
When selecting equipment, it's wise to determine your budget based on your total income. For example, if you are shooting fifty weddings a year at an average of $3000 each, you might consider purchasing the Canon 1Ds Mark II. However, if you are shooting ten weddings a year at an average of $1000, you might consider using the Canon 30D or 5D until your number of weddings (or dollar average per wedding) increase, you make the next equipment upgrade. ...
pozdrawiamKomentarz
-
Wszedlem sobie wiec na strone pana Bella:
i obejrzalem zdjecia slubne, ktorymi sie chwali. Ma pare fajnych, ciekawych ujec ale jest tam tez kilka takich perelek, ze glowa boli:
Normalnie jarmark i szopka. Gdybym chcial miec zdjecia "malowane" to bym sobie zamowil malarza a nie fotografa na slub. Takie jest moje zdanie.
Zajrzalem tez do galerii "portrety". Portrety lepsze. Duzo lepsze.
Takie jest moje zdanie.Komentarz

Komentarz