X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VanMurder
    Uzależniony
    • 2007
    • 600

nikt nie jest w stanie zadowolić nawet 90% odbiorców/klientów - kwestia własnych preferencji gustu...

tobie djtermoz proponuje żebyś najpierw sięgną po książkę za nim zaczniesz oceniać autora ... tak po prostu wypada,

pozdr
    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• djtermoz
      Uzależniony
      • 2004
      • 988

Zamieszczone przez VanMurder
      tobie djtermoz proponuje żebyś najpierw sięgną po książkę za nim zaczniesz oceniać autora ... tak po prostu wypada,
      Ale ja nie autora oceniam (bo wiele fotek ma naprawde fajnych!) tylko te kilka zdjec, ktore profesjonalizem za bardzo nie pachną.

Przeciez, NIE napisalem ze z Bella taki fotograf jak z koziej...
      djtermoz@pbase

Komentarz

• kjoanna
        Początki nałogu
        • 2006
        • 494

nikt nie jest w stanie zadowolić nawet 90% odbiorców/klientów - kwestia własnych preferencji gustu...

pozdr
        Ja siegnelam ba! nawet przeczytalam i zgadzam sie ze niektore zdjecia to "perelki" jak np to pierwsze z przyklady djtermoz'a.
        Ogolnie podobaja mi sie jego zdjecia a jeszcze bardziej sposob pracy, sama tez pracuje w podobny sposob.

P.S. Wlasnie dzisiaj zastanawialam sie nad ksiazka na podobym poziomie, znacie moze jakies ciekawe tytuly?

CB

Komentarz

• albercikk
          Początki nałogu
          • 2006
          • 258

osobiście o trochę podobnie podchodzę do tematu z tym że lampa na -2EV natomiast ogólna ekspozycja też na -1EV, bo nie ma sensu doświetlać detali w cieniach (lampa to zrobi), no i łatwiej utrzymać jak czas 2x dłuższy, ISO czasami nawet na 800...

myślę że nie ma złotych środków czasami trzeba doginać technikę do okoliczności...
          -2 EV dotyczy gołej lampy czy gdy jest na niej jakiś dyfuzor ? bo on jednak trochę światła zabiera.

a jak to się ma do sposobu pracy lampy (C.Fn-03 dla Av w 5D), dotyczy to ustawienia :
          Auto-zmienny czas naświtlania -dłuższe czasy
          czy
          1/200 sec ?

Pozdrawiam
          - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• ryszard_ochódzki
            Początki nałogu
            • 2007
            • 255

Bo Amerykanie doceniają markę! I za nazwisko chcą płacić. A część z nich na pewno też ma polski, koperkowy gust i to stąd.
            Mordo Ty moja !

Komentarz

• myst
              Uzależniony
              • 2007
              • 700

Zamieszczone przez albercikk
              -2 EV dotyczy gołej lampy czy gdy jest na niej jakiś dyfuzor ? bo on jednak trochę światła zabiera.
              Zawsze mi się wydawało, ze TTL jakoś sobie radzi z przeszkodami na drodze światła do obiektu (tak samo jak z odbijaniem od ścian itp...) , no chyba że jestem w błędzie??
              Ja odbijam od ścian i przeważnie flash ustawiam w zakresie -0.5 do +0.5EV zależnie od ilości światła zastanego. Jeśli wale na wprost, to z dyfuzorem, ale to raczej tylko w celu rozświetlenia trochę cieni pod oczami, szyją itp albo przy fotografowaniu pod światło, i tu lampkę ustawiam w zakresie -3...-1 EV. Osobiście nie zauważyłem różnicy w mocy - z dyfuzorem czy też bez, no może poza tym że z dyfozorka trochę tego światła dociera też do dalszych planów.

A tak przy okazji: moja kopia już do mnie zmierza (chyba płynie statkiem:P - 36dni)
              Ostatnio edytowany przez myst; 12617.
              5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• albercikk
                Początki nałogu
                • 2006
                • 258

Wydaje mi się że TTL radzi sobie tylko wtedy gdy Lampa ustawiona jest na wprost, natomiast gdy palnik jest w innym położeniu (ja dyfuzora rzadko używam na wprost) to chyba TTL nie ma zbytnich szans, bo skąd ma wiedzieć w jakiej odległości znajduje sie obiekt od którego obijamy światło, nie wie też jaka jest odległość od fotografowanego tematu do miejsca od którego zostało obite światło....ale ja tam się nie znam, technicznie nigdy mocny nie byłem, więc mogę się mylić.

Pozdrawiam
                - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• myst
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 700

hmm... ttl czyli w wolnym tłumaczeniu chyba: '(pomiar) przez soczewkę' - lampka sobie robi przedbłysk - odbija od czego tam chcesz, przechodzi przez dyfuzory itp... i automatyka mierzy sobie ile światła, z tego przedbłysku, odbitego od fotografowanej sceny, dociera do układu pomiarowego wewnątrz aparatu przez obiektyw. Zależnie od tego ile światła w scenie nam trzeba, na tyle silny jest błysk zasadniczy.
                  Taką ja mam teorię, i przeważnie działa. Czasem mam tylko wątpliwości, na ile ta automatyka rozpoznaje, co tak na prawdę chce by było naświetlone
                  5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• albercikk
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 258

Chyba masz racje, zapomniałem o przed błysku

Pzdr
                    - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• justanimage
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 237

Czesc
                      Przeczytałem wątek, zamówiłem książkę i.. bardzo ciekawa.
                      Mam pytanie odnosnie odbitek wysokiej jakości, o których wspomina Mr. Bell. W rozdziale siódmym (str.95) jest napisane tak:

"Some popular printing papers and techniques that I offer my clients are fiber-based printing, watercolor paper prints, and metallic prints."

Czy ktos wie jak to sie nazywa po polsku i gdzie można u nas można zrobić takie odbitki?
                      600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• perfektcom
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 45

Zamieszczone przez justanimage
                        Czesc

"Some popular printing papers and techniques that I offer my clients are fiber-based printing, watercolor paper prints, and metallic prints."

Czy ktos wie jak to sie nazywa po polsku i gdzie można u nas można zrobić takie odbitki?
                        np. w warszawie na dzikiej jest fotolab który pomoże ci z takimi papierami. Jest tez bardzo dobry na marszałkowskiej 63 inny lab.

Myślę że większość dobrych labów będzie miało takie materiały (nie tanie)
                        Canon 5D, 16-35/2,8 II , 24-70/2,8 , 70-200/4 IS , 50/1,4, 85/1,8, 550EX, 580EX II, 055B etc

There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept.
                        ---Ansel Adams [American Photographer, 1902-1984]

Komentarz

• justanimage
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 237

Zamieszczone przez perfektcom
                          np. w warszawie na dzikiej jest fotolab który pomoże ci z takimi papierami. Jest tez bardzo dobry na marszałkowskiej 63 inny lab.

Myślę że większość dobrych labów będzie miało takie materiały (nie tanie)
                          Dzięki za odp.
                          Znalazlem na allegro jedną firmę, ktora robi odbitki na papierze metalicznym Kodaka (Kodak Professional Endura Metallic Paper - błyszczący). Cena za odbitkę 15x21 - 1,4 zł, za 20x30 - 3,5zł

Tych co chcieliby wydrukować fotoksiązke pewnie zainteresuje informacja ze Fotojoker robi takowe - 120zł za format zbliżony do A4 (26 kart, twarda okładka, na ich stronie jest program do sciagniecia w ktorym tworzy sie projekt albumu)
                          600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 255

Książka bardzo ciekawa, a VanMurder powinien dostać jakiś procent od Pana Bella'a za reklamę . Mnie osobiście zainteresowały ceny jakie Marcus zgarnia za sesję i że sporo zdjęć wykonuje znienawidzonym i ciężkawym 24-70 z okrutnym mydłem na 2,8
                            Mordo Ty moja !

Komentarz

• sj_sj
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 70

Witam, wątek jest bardzo ciekawy, jako że istnieją dwie szkoły jazdy. Fociłem w sobotę ślub , gdzie byłem ja jako fotofograf poproszony przez znajomą i był drugi fotograf z lokalnego zakładu :-). Postanowiłem wypróbować sił bez lampy. Pan z zakładu machał mi przed oczami jakimś soniakiem z szeroką sigmą i każde walił lampą z dyfuzorem. Rzeczywiście, bez lampy wychodzą świetnie zdjęcia, troche czasem ziarno widać. Ustawiałem ISO na 800-1000. Później, gdzie ziarna widać więcej było odszumiałem Neatem Image. Co do Marcusa Bella, zgadzam się z Van Murder, że 90% klientów jest niezadowolonych bo nie spełniasz ich oczekiwań. Marcus Bell i jego malownicza fotografia odróżnia się od innych co czyni jego odmienną tożsamość marki na rynku. A z klientami to jest tak jak z weselnikami. Robisz wesele, starasz się a 90% osób powie, że słabe wesele, bo za późno do niego doszedł schabowy. Klienci to mozaika gustów, nie sposób każdemu narzucić swój styl. To nie Mac Donald, czy kino amerykańskie, nie film z Angeliną Jolie

Co do Master of Wedding Photography - wiem gdzie można nabyć te filmiki za darmo, tak legalnie na ile legalnie można to zrobić w internecie. NIe wiem czy są tam wszystkie odcinki. Na pewno jest Bell i Yervin (tylko ten drugi Pan ma rosyjskiego narratora :-0 horoszyje kartinki) - mogę udzielić rady jak do nich się dostać. Również poszukuje innych odcinków, bo nie wiem czy tam są wszystkie

Komentarz

• SebaWolf
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 324

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
                                Książka bardzo ciekawa, a VanMurder powinien dostać jakiś procent od Pana Bella'a za reklamę . Mnie osobiście zainteresowały ceny jakie Marcus zgarnia za sesję i że sporo zdjęć wykonuje znienawidzonym i ciężkawym 24-70 z okrutnym mydłem na 2,8
                                Pierwsze słyszę żeby 24-70 był znienawidzonym szkłem, przecież nikt nikogo nie zmusza ani do jego kupna, ani do jego używania ;-), a Ci którzy go używają widać przekładają ciężar w zamian za wygodę /uniwersalność/ i dobrą jakość jak na zooma /bo nie porównujmy do stałek/, a co do mydła na 2,8 niewiem jak inni, ja złego słowa na swój nie powiem.

Jeśli chodzi o Masters Of Wedding Photography w sprzedaży są 2 części na DVD, miałem przyjemność obejrzeć, całkiem interesujące podejrzeć warsztat "miszczów".

Komentarz

Pracuję...