X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rog
    Bywalec
    • 2008
    • 144

No i są za zimne moim zdaniem.

Ostatnio edytowany przez rog; 21603.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• sebol1204
      Coś już napisał
      • 2010
      • 89

Zdjęcia na koncertach

No właśnie jak Wy radzicie sobie z oświetleniem estradowym gdy do dyspozycji macie tylko lampe systemową. U mnie problem jest taki że jak błysne lampą to wszystkie kolory tamtych świateł dosłownie zanikają a mi pozostaje takie "nudne" zdjęcie. Bawiłem się i próbowałem na różnych ustawieniach ele efekt ten sam. Natomiast kumpel który pracuje na alfie tego problemu nie ma. Wiem że w canonie na pewno też tak się da tylko nie za bardzo wiem co trzeba zrobić żeby uzyskać takie efekty. Z góry dzięki wszystkim za pomoc
      2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
      Galeria na CB
      Blog

Komentarz

• Kanghoy
        Bywalec
        • 2010
        • 209

Duża część po prostu nie używa lampy- wysokie iso+jasne obiektywy i kolorki zostaną. Cudów nie ma - jeżeli błysk jest głównym światłem to tam gdzie dotrze kolorki wyparowują.

Świetne fotki z użyciem lampy robi forumowicz allxages.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
        Ostatnio edytowany przez Kanghoy; 33214. Powód: Automerged Doublepost
        google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• sebol1204
          Coś już napisał
          • 2010
          • 89

No właśnie też próbowałem robić bez lampy (na max iso czyli 1600) a obiektywy mam z światłem od 3,5 do 5,6 i od 4 do 5,6 więc zdjęcia na czasach rzędu 1/50 1/80 czasami były rozmyte ale trafiły się i ostre a byłyby fajne gdyby znowu kolor skóry u występujących byłby normalny a nie np fioletowy bo z tym też mam "lekkie" problemy ;/

Świetne fotki z użyciem lampy robi forumowicz allxages.
          http://www.allxages.com
          Fakt, niezłe są a jak robił z lampą to na pewno się da :P
          Tj trochę oczywiście uprościłem sprawę - im mniej flasha potrzeba do tego doświetlenia klatki tym więcej kolorów generalnie zostaje.
          Też na to wpadłem ale jak zmniejszałem moc lampy to były mocno niedoświetlone.
          Ostatnio edytowany przez sebol1204; 32834. Powód: Automerged Doublepost
          Galeria na CB
          Blog

Komentarz

• Kanghoy
            Bywalec
            • 2010
            • 209

A próbowałeś na tym iso 1600 dopalić lampą? WB możesz skorygować w postprodukcji, tak żeby skóra była ok, chyba że tam lampa ze sceny rzucała na postać fiolet, to przecież nie będziesz z niej robił normalnego odcienia na siłę.
            google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• Patryk_mirek
              Bywalec
              • 2008
              • 235

Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
              Zajrzyj sobie na moją stronę. Pomijając jedno zdjęcie cała reszta jest robiona bez lampy.
              Postprodukcja? Czasem poprawić balans bieli, może przyciąć i tyle.
              Ostatnio edytowany przez Patryk_mirek; 15540. Powód: Automerged Doublepost
              C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• sebol1204
                Coś już napisał
                • 2010
                • 89

Na koncertach się nie używa lampy błyskowej. Mówią o tym napisy "zakaz fotografowania" oraz informacje od organizatorów "tylko 2 utwory, bez lampy"
                Wiem że istnieje coś takiego jak ograniczenia (zawsze przed koncertami mamy rozmowe z managerem więc wiem na jakiej zasadzie to wszystko mniej więcej dziala )

W sumie mam ciemne obiektywy (nie każdy zaczyna fotografowanie z szkami z "wyższej pólki") ale później robiem bez lampy i po obróbce mam nawet zadowalający mnie efekt. Chyba jednak faktycznie robienie zdjęć bez lampy jest lepszym rozwiązaniem
                Galeria na CB
                Blog

Komentarz

• kris200
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 209

Zamieszczone przez Patryk_mirek
                  Na koncertach się nie używa lampy błyskowej.
                  Poczekajmy jak przybędzie tu allxages
                  Już raz z nim w taką dyskusje wszedłem.

Generalnie bzdurą jest nie używanie lampy. Wszystko zależy od tego co chce się uzyskać.

a że na większych imprezach zabraniają używania lampy - takie ich prawo. Ale wtedy rzeczywiście jest co pokazać (profesjonalne oświetlenie sceniczne).

Wybierz się na koncert do małej knajpy, gdzie scena jest miniaturowa, oświetlenie tylko ze świeczek, a zespół bardziej żywiołowy niż kwartet smyczkowy i rób tylko na zastanym świetle

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez kris200
                    Wybierz się na koncert do małej knajpy, gdzie scena jest miniaturowa, oświetlenie tylko ze świeczek, a zespół bardziej żywiołowy niż kwartet smyczkowy i rób tylko na zastanym świetle
                    a co za problem robić na zastanym? ISO 6400 i f1.2 da radę bez problemu..
                    a w takich warunkach jak opisałeś to trzeba być zwykłym burakiem żeby w klimatycznym oświetleniu walić lampą wszystkim po oczach..
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Handelson
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 789

Zamieszczone przez kris200
                      Tak się składa, że robię w takich warunkach zdjęcia. I da się - zapewniam.
                      Resztę napisał Arturs.

Komentarz

• kris200
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 209

Artus i Hendelson.
                        Pewnie, że się da.
                        Koncert smyczkowy w takich warunkach i przy takim oświetleniu też bym robił przy zastanym i na takich parametrach o których piszecie. Opisałem to jako typową skrajność.

Ale koncert bardziej "żywiołowy" dopalałbym lampą (tak też robię dość często). Moim zdaniem, można samemu równie dobrze kreować oświetlenie sceniczne przy użyciu lamp własnych

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

lampą to i można sobie dopalać, ale na pewno nie założoną a body,
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• glasseye
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 154

Lampa na koncercie - zdecydowanie tak, ALE pod warunkiem, że to koncert hardcorowy (albo coś w tym stylu) i pod warunkiem, że to lampa zewnętrzna, najlepiej zsynchronizowana na drugą kurtynę.
                            Na większości koncertów zresztą nie można używać lampy. Widziałem już niejedną sytuację, jak po błyśnięciu przez jakiegoś ziutka, ochrona wyprowadziła z fosy wszystkich foto. I bardzo dobrze, bo napierdzielanie spawarą muzykom po oczach jest imho wyrazem braku szacunku. Poza tym, jak już zostało napisane, lampa zabija klimat koncertu.
                            moje zdjęcia
                            fotografia koncertowa

Komentarz

• C4M
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 34

1.4 + iso 3200 zalatwia problem w warunkach koncertowych tylko trzeba sie w odpowiedniej chwili wstrzelic zeby uchwycic swiatla
                              Fotografia ślubna Wrocław

Komentarz

• cHeli
                                • 2008
                                • 3

Strzelanie na pierwszą kurtynę też polecam wszystkim się pobawić. Ciągle używałem doświetlenia na 2 kurtynkę póki nie spróbowałem inaczej. Jeśli chodzi o efekty to było to dla mnie wielkim zaskoczeniem. Niestety trzeba też się wprawić i uważać by smugi świateł nie przysłoniły nam postaci... łatwo można popsuć sobie zdjęcia.

Jedne z moich pierwszych prób na pierwszą kurtynkę http://www.bymyside.pl/2010/06/25/wakethedead-x/

zaletą tej metody jest wypełnianie pustych kadrów smugami świateł. Poniżej inny przykład

to wszystko to oczywiście do koncertów HC przy innych nie polecam używania lamp

PS: to że lampa zabija klimat koncertu to już sprawa dyskusyjna, zależy o jakim koncercie jest mowa.
                                photo.cheli.pl - koncertowo

Komentarz

Pracuję...