X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Zamiast duszkow otrzymalas wszystkie twarze poruszone - zero ostrosci - oglada sie to fatalnie.
    Z rawow jestes w stanie zjechac zarowno z nasyceniem jak i z zabarwieniem bez najmniejszych problemow. Nie ma co Ci podawac, ktorymi suwakami co, bo i tak dostosowuje sie je do kazdego zdjecia inaczej. Po prostu sie pobaw - to nie jest wogole trudne.

ps
    wiem, ze to nie o kolorach ale popracuj troszke nad kadrami - zacznij od unikania centralnych Wg mnie kolory w Twoich zdjeciach sa i tak najlepsze.
    Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• mieszko_1vp
      Zablokowany
      • 2009
      • 618

Zamieszczone przez Ghent
      W sumie juz sie nie bawie w taką fotografie ale podrzuce kilka moich prac - w raczej nie uzywam lampy chyba ze desperacja mi kaze ale na koncertach raczeh nie.

A foty robione róznymi szkłami, ale zawsze 2.8 i mniej, ciezkie warukni nie jest łatwo na koncertach

http://www.mnowicki.e12.pl/index.php?kat=KONCERTY&pic=1
      Dawno nie widziałem tak dobrych prac
      aż dziwne że większość ludzi podnieca się porozmazywanymi glutami-uważając że są bardziej artystyczne

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zamieszczone przez mieszko_1vp
        Dawno nie widziałem tak dobrych prac
        To musisz chyba bardziej sie postarac

Komentarz

• katharsis
          Bywalec
          • 2009
          • 185

Zamieszczone przez Pikczer
          Zamiast duszkow otrzymalas wszystkie twarze poruszone - zero ostrosci - oglada sie to fatalnie.
          Z rawow jestes w stanie zjechac zarowno z nasyceniem jak i z zabarwieniem bez najmniejszych problemow. Nie ma co Ci podawac, ktorymi suwakami co, bo i tak dostosowuje sie je do kazdego zdjecia inaczej. Po prostu sie pobaw - to nie jest wogole trudne.

ps
          wiem, ze to nie o kolorach ale popracuj troszke nad kadrami - zacznij od unikania centralnych Wg mnie kolory w Twoich zdjeciach sa i tak najlepsze.
          auć... cóż, zabolało, ale przynajmniej wiem, czego nie umiem.

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

Zamieszczone przez katharsis
            auć... cóż, zabolało, ale przynajmniej wiem, czego nie umiem.
            Mysle, ze powinnas zaczac od podstaw - zloty podzial etc.
            Tu masz przyklad tylko i wylacznie przekadrowania Twojego zdjecia:

a tu przyklad rownie trudnych kolorow i nie przekolorowania/przesycenia/przepalenia calosci po obrobce rawa:

kolory to naprawde swietna rzecz na koncertach ;-)

Komentarz

• mieszko_1vp
              Zablokowany
              • 2009
              • 618

kolory zawsze mozna podrasować-np pomazać na masce>nakładka>krycie

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zamieszczone przez mieszko_1vp
                kolory zawsze mozna podrasować-np pomazać na masce>nakładka>krycie
                Ale z tego co ja rozumiem ten watek, to rozmawiamy w nim o fotografii i technice robienia zdjec na koncertach a nie umiejetnosciach graficznych/photoshopowych :-|

Komentarz

• Sławek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 968

Tutaj też nie było za ciekawie z kolorkami.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575. Powód: Automerged Doublepost
                  www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

No ciekawie ale czym tak popsules ta fotke?

Komentarz

• Sławek
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 968

ninją i kompresją
                      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Pikczer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2578

Przedostatnie zdjecie jakie pokazales bylo blade, mdłe i mydlane po calosci. To jest przekontrastowione, przeostrzone do bolu i z przepalonymi palcami, czolem i wlosami... - jakby dwie rozne osoby obrabialy

Komentarz

• Sławek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 968

A tu taka niespodzianka
                          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• katharsis
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 185

Zamieszczone przez Pikczer
                            Mysle, ze powinnas zaczac od podstaw - zloty podzial etc.
                            Pikczer, może jednak nie jest aż tak źle, żeby od razy odsyłać mnie do piaskownicy? :rolleyes: Poprzednia wrzuta zawierała zdjęcia, z których ewidentnie nie byłam zadowolona, nie pokazałam ich tu po to, żeby się chwalić. Ale ad rem: wczoraj fociłam kolejną imprezę koncertopodobną, tzn. spektakl z piosenkami Brela. Korzystając w Waszych wcześniejszych rad spróbowałam zabrać ze sobą zamiast 24-70 i 70-200 dwie stałki 50/1,4 i 85/1,8 a do tego 16-35. Dzięki stałkom głównie udało mi się wyciągać przyjemne czasy rzędu 1/125-1/250. Co jednak mnie niepokoi: przy fotografowaniu w takiej ciemnicy, jaką jest sala teatralna, mam spory problem z AF - nie trafia idealnie. Co gorsza, w moje 5-tce mk II boję się używać innego punktu niż centralnego, bo ryzyko chybienia jest duże. Zdjęcia przekadrowuję w komputerze, trudno. Zastanawiam się nawet, czy by nie pozbyć się 24-70 i nie kupić 35/1,4, dla światła właśnie. Tak, wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale przynajmniej trochę pomyślę głośno. Moim głównym celem jest fotografia teatralna/koncertowa i reportaż, pod takie zastosowania kompletuję sprzęt (koniec dygresji).

Kończąc zatem ten przydługi wywód: wrzucam kilka ujęć i bardzo proszę o kolejne uwagi. Aha, materiał obrabiam w LR, także odszumianie i lekkie podostrzenie. Zastanawiam się - porównując moje ujęcia z zaprezentowanymi tu wcześniej - czy nie wyostrzam za mało.

Komentarz

• Troyan
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 317

Zamieszczone przez katharsis
                              50/1,4 i 85/1,8 a do tego 16-35. Dzięki stałkom głównie udało mi się wyciągać przyjemne czasy rzędu 1/125-1/250. Co jednak mnie niepokoi: przy fotografowaniu w takiej ciemnicy, jaką jest sala teatralna, mam spory problem z AF - nie trafia idealnie. Co gorsza, w moje 5-tce mk II boję się używać innego punktu niż centralnego, bo ryzyko chybienia jest duże. Zdjęcia przekadrowuję w komputerze, trudno. Zastanawiam się nawet, czy by nie pozbyć się 24-70 i nie kupić 35/1,4, dla światła właśnie. Tak, wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale przynajmniej trochę pomyślę głośno. Moim głównym celem jest fotografia teatralna/koncertowa i reportaż, pod takie zastosowania kompletuję sprzęt (koniec dygresji).
                              Ja przez ostatni m-c używalem 5d z 85mm f/1,4, dawałem radę nawet przekadrowując podczas koncertu, oczywiście AF nie łapie za każdym razem ale to raczej przedemonizowany problem i ja strasznego dyskomfrtu nie czuję, bardziej mi przeszkadza że 5d MkI z 3200ISO nie za ładnie wygląda ale cóż...

Jutro jak wrócę do kraju to odbieram 35L choć do końcertów wolałbym 24L niestety kasy brak. Jakoś sobie to fisheyem wynagrodzę w przyszłym roku na wiosnę

W moim temacie http://canon-board.info/showthread.php?t=52004 koncert od Rawy Blues jest robiony 85mm ale na 50d. Kolejne już 5d+85mm. Na moim blogu jest duzo więcej koncertowych

W każdym razie reasumując- ja tego 35mm na koncertach nie jestem pewnien jeszcze, zobaczę 18-go na Heyu jak mi to gra. Wziąlem go głównie do reporterki, jestem skażony Salgado
                              Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• Sławek
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 968

Zamieszczone przez Troyan
                                Ja przez ostatni m-c używalem 5d z 85mm f/1,4,

A co to za szkło ?

Katharsis- Jest znacznie lepiej jeśli chodzi o ekspozycje , Kolorki...no cóż kwestia gustu. Nad kadrami musisz jeszcze popracować . Szczególnie unikaj cięcia w stawach. Tzn. w ramieniu , w kostkach. Na drugiej fotce można by zrobić kadr amerykański. No i obróbka. Plany zakupowe chyba sensowne ale drogie. I najważniejsze niezniechęcaj się.
                                www.fotokrajs.pl

Komentarz

Pracuję...