X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Troyan
    Początki nałogu
    • 2007
    • 317

No pomyliłem się, 85mm f/1,8 Poprostu od tygodnia po głowie mi chodzi 1,4 ale z 35mm
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• Sławek
      Uzależniony
      • 2008
      • 968

Zamieszczone przez Troyan
      No pomyliłem się, 85mm f/1,8 Poprostu od tygodnia po głowie mi chodzi 1,4 ale z 35mm
      Mnie to szkło chodzi po głowie znacznie dłużej ;-)
      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• katharsis
        Bywalec
        • 2009
        • 185

Zamieszczone przez Sławek

A co to za szkło ?
        A ja myślałam, że Troyan jest takim hardcorowcem, że używa Samyanga 85/1,4

Katharsis- Jest znacznie lepiej jeśli chodzi o ekspozycje , Kolorki...no cóż kwestia gustu. Nad kadrami musisz jeszcze popracować . Szczególnie unikaj cięcia w stawach. Tzn. w ramieniu , w kostkach. Na drugiej fotce można by zrobić kadr amerykański. No i obróbka. Plany zakupowe chyba sensowne ale drogie. I najważniejsze niezniechęcaj się.
        Biorąc pod uwagę, że zdjęcia ocenione na fatalne zrobiłam we wtorek, a w sobotę kolejne, ocenione jako "znacznie lepsze" pod względem ekspozycji, to bynajmniej nie zamierzam się zniechęcać A poważnie: po prostu staram sie wyciągać wnioski z tego co robię, ale i z tego co czytam.

Jeśli chodzi o roszady obiektywowe - decyzję właściwie już podjęłam. Trzy zoomy poszły już na giełdę, jeśli tam nie znajdzie się chętny, zostaną obfocone i pchnięte na Allegro. Na 35-tkę na pewno starczy, reszta będzie czekać na jakiś większy przypływ gotówki lub też stanie się zaczynkiem drobnociułactwa na inne stałki, które mi sie marzą (24/1,4 i 135/2,0).

Dzięki za opinię.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez Troyan
        Ja przez ostatni m-c używalem 5d z 85mm f/1,4, dawałem radę nawet przekadrowując podczas koncertu, oczywiście AF nie łapie za każdym razem ale to raczej przedemonizowany problem i ja strasznego dyskomfrtu nie czuję, bardziej mi przeszkadza że 5d MkI z 3200ISO nie za ładnie wygląda ale cóż...
        Troyan, ależ ja nie chcę demonizować czy też podsycać mitologii słabego AF w 5-tce - po prostu mówię jakie są moje odczucia. Gdyby każdy z punktów AF działał jak środowy, byłabym happy, ale takie rzeczy tylko w Erze

Jutro jak wrócę do kraju to odbieram 35L choć do końcertów wolałbym 24L niestety kasy brak. Jakoś sobie to fisheyem wynagrodzę w przyszłym roku na wiosnę

W moim temacie http://canon-board.info/showthread.php?t=52004 koncert od Rawy Blues jest robiony 85mm ale na 50d. Kolejne już 5d+85mm. Na moim blogu jest duzo więcej koncertowych

W każdym razie reasumując- ja tego 35mm na koncertach nie jestem pewnien jeszcze, zobaczę 18-go na Heyu jak mi to gra. Wziąlem go głównie do reporterki, jestem skażony Salgado
        Dzięki za namiary na bloga - trochę pooglądałam dziś, reszta jutro w pracy, jak będzie chwila. Ciekawam bardzo, jak ocenisz 35-tkę
        Ostatnio edytowany przez katharsis; 24025. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sławek
          Uzależniony
          • 2008
          • 968

Zamieszczone przez katharsis
          A decyzję właściwie już podjęłam. Trzy zoomy poszły już na giełdę, jeśli tam nie znajdzie się chętny, zostaną obfocone i pchnięte na Allegro. Na 35-tkę na pewno starczy, reszta będzie czekać na jakiś większy przypływ gotówki lub też stanie się zaczynkiem drobnociułactwa na inne stałki, które mi sie marzą (24/1,4 i 135/2,0).
          Żadna kobieta nie podejmuje tak szybko tak radykalnych decyzji.
          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• katharsis
            Bywalec
            • 2009
            • 185

Żadna kobieta nie podejmuje tak szybko tak radykalnych decyzji.
            nie daj się zwieść stereotypom

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

nie daj się zwieść stereotypom
              No tak... La donna è mobile.
              A tak przy okazji AF i ekspozycji. Ja w 5D mark II ustawiłem sobie tak body że po ustawieniu AF wciskam AFon i zwalniam pomiar. W tym momencie ostrość mam już ustawioną tam gdzie chcę , przekadrowuje tak jak mi pasuje i wyzwalam kiedy mi pasuje nie zważając czy zmieniło mi się światło czy nie. Zauważyłem że na koncertach światło się częściej zmienia niż ludzie poruszają.
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Pikczer, może jednak nie jest aż tak źle, żeby od razy odsyłać mnie do piaskownicy? :rolleyes: Poprzednia wrzuta zawierała zdjęcia, z których ewidentnie nie byłam zadowolona, nie pokazałam ich tu po to, żeby się chwalić.
                Po pierwsze, to jesli wrzucasz wiecej niz 2 zdjecia, to numeruj je - latwiej sie odnosic ;-)

Po drugie - ja nikogo nie odsylam do piaskownicy ale skoro zamieszczasz swoje zdjecia w dziale "technika koncertowa" pytajac o kolory a ja widze, ze z kolorami nie jest kiepsko tylko wlasnie z technika, to o tym pisze. Poza tym, zdjecia Twojej drugiej serii faktycznie sa o niebo ciekawsze, jednak co do kadrow i ostrosci podkresle - jak dla mnie - znowu kiepsko.
                I tak zeby nie byc goloslownym:
                1. kadr ok choc ja bym gore przycial. Ostrosc na wlosach a nie oczach
                2. pomylka... centalny kadr, nieostre, kupa gory i obciete nogi = smietnik :-|
                3. Jak dla mnie najlepsze. Po co tylko tyle pustej przestrzeni z prawej?
                4. klasyka - dla mnie ok, tylko tu mozna byloby zdjac tego koloru czerwonego bo wyglada zle na garniturze (ale sie nie czepiam bo o kolor niedawno pytalas i jak rozumiem cwiczysz).
                5. Mdłe, za czerwono, kadr...
                6. j.w.

katharsis - nie uwazam sie bron Boze za jakiegos guru fotografii koncertowej i nie chce abys tak to odebrala. Sam sie ciagle ucze i chcialbym osiagnac jeszcze wyzszy poziom. Pozwolilem sobie na komentowanie i doradzanie tylko dlatego, ze... sam nie wiem dlaczego...

pozdrawiam serdecznie
                pikczer

ps
                jak chcesz, to moge zamilknac - daj tylko znac
                Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• katharsis
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 185

No tak... La donna è mobile.
                  A tak przy okazji AF i ekspozycji. Ja w 5D mark II ustawiłem sobie tak body że po ustawieniu AF wciskam AFon i zwalniam pomiar. W tym momencie ostrość mam już ustawioną tam gdzie chcę , przekadrowuje tak jak mi pasuje i wyzwalam kiedy mi pasuje nie zważając czy zmieniło mi się światło czy nie. Zauważyłem że na koncertach światło się częściej zmienia niż ludzie poruszają.
                  O żesz Ty orzeszku!!! Toć to przecież genialne w swojej prostocie. W czwartek fotografuję co prawda teatralnie, ale warunki też trudne, więc poćwiczę. Dziękować

Zamieszczone przez Pikczer
                  katharsis - nie uwazam sie bron Boze za jakiegos guru fotografii koncertowej i nie chce abys tak to odebrala. Sam sie ciagle ucze i chcialbym osiagnac jeszcze wyzszy poziom. Pozwolilem sobie na komentowanie i doradzanie tylko dlatego, ze... sam nie wiem dlaczego...
                  Guru nei guru, ważne że oglądasz te zdjęcia krytycznym okiem i zauważasz więcej niż ich autorka. Nie będę się usprawiedliwiać tym, że jestem poczatkująca, bo - cholera - jestem! Pierwszy raz weszłam do sali teratralnej z aparatem w czerwcu, kolejny raz w październiku i od tego czasu już dość regularnie. Jak chcesz się pośmiać to zajrzyj tutaj, acz bądź litościwy i NIE komentuj tych zdjęć A że ubzdurałam sobie, że chcę fotografować koncertowo i teatralnie? Tak i chcę to robić jak najlepiej. Dlatego wrzucam zdjęcia i czekam na komentarze. Dlatego dziękuję za krytykę i prosze o więcej, jak coś jeszcze podrzucę.

Aha, co do kolorów - mam chyba jakiś problem z ustawieniem monitora mojego laptopa, na ktorym obrabiam materiały. Czy jest jakiś sposób na weryfikację ustawień?
                  ps
                  jak chcesz, to moge zamilknac - daj tylko znac
                  nawet nie próbuj

Komentarz

• darnok
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 204

5D mk II + 50/1,4 -

tak na potwierdzenie ze bocznymi AF tez mozna cos trafic
                    PuFFa + eLegancki pLecak|
                    GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

• blum
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 509

Tak na potwierdzenie, że 400D i Sigmą 30/1.4 tez można coś trafić ;-)

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

www.fotokrajs.pl

Komentarz

• katharsis
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 185

ale fajne to jakieś jasełka?

Komentarz

• paatryk77
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 158

Zamieszczone przez Pikczer
                            ps
                            wiem, ze to nie o kolorach ale popracuj troszke nad kadrami - zacznij od unikania centralnych Wg mnie kolory w Twoich zdjeciach sa i tak najlepsze.
                            tia... kolorami sie nie przejmuj. bardziej kadrami ;-(
                            Ostatnio edytowany przez paatryk77; 15849. Powód: Automerged Doublepost
                            "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Komentarz

• Sławek
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 968

ale fajne to jakieś jasełka?
                              Nie .To taki happening A Szarka.
                              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Troyan
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 317

Dzięki za namiary na bloga - trochę pooglądałam dziś, reszta jutro w pracy, jak będzie chwila. Ciekawam bardzo, jak ocenisz 35-tkę
                                Zrobiłem koncert Heya, żąglowałem 35 i 85 na przemian na 5d i na 50d. Ale przykleiłem się do piątki jak maiłą założone 35mm Generalnie to widać w mojej koncertowej galerii którą wkleiłem.

Tutaj tylko jedna fotka, akutrat ta nie była kadrowana bo większość z tych zdjęć zrobionych 35mm coś tak wycinałem z kadru:

Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

Pracuję...